Sárosd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2017.(IX.15.) önkormányzati rendelete

a házasságkötés engedélyezésének szabályairól és az eseményhez kapcsolódó többletszolgáltatásért fizetendő díjak mértékéről

Hatályos: 2023. 01. 01

Sárosd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2017.(IX.15.) önkormányzati rendelete

a házasságkötés engedélyezésének szabályairól és az eseményhez kapcsolódó többletszolgáltatásért fizetendő díjak mértékéről

2023.01.01.

Sárosd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § E rendelet alkalmazásában:

1. hivatali helyiség: a 2433 Sárosd Fő út 2. sz. alatti Sárosdi Polgármesteri Hivatal házasságkötés lebonyolítására alkalmas nagyterme,

2. hivatali munkaidő: a Sárosdi Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkarend,

3. külső helyszín: a hivatali helyiségen kívül Sárosd Nagyközség közigazgatási területén lévő épület és szabadtéri terület.

2. § Hivatali helyiségen kívül (a továbbiakban: külső helyszín) házasságkötés csak akkor engedélyezhető, ha a kérelmezett napon a hivatali helyiségbe előjegyzett házasságkötés nincsen.

3. § Hivatali munkaidőn kívül házasságkötés

a) hétfő, kedd és csütörtöki napokon 16.00 órától 18.00 óráig,

b) pénteki napon 13.00 órától 18.00 óráig,

c) szombati napon 10.00 órától 18.00 óráig

terjedő kezdési időpontokkal engedélyezhető.

4. § A külső helyszínen és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés iránti kérelmet írásban a házasságkötési szándék bejelentésekor, de legkésőbb a házasságkötési időpontot megelőző 30 nappal korábban kell benyújtani az 1. melléklet szerinti formanyomtatványon.

5. § (1) A házasságkötés hivatali helyiségben, hivatali időben díjmentes. A házasságkötés hivatali helyiségben hivatali munkaidőn kívül történő lebonyolítása díjmentes, ha a házasulók egyike állandó bejelentett sárosdi lakóhellyel rendelkezik.

(2)1 Hivatali helyiségben, hivatali munkaidőn kívül lebonyolított házasságkötés többletszolgáltatás ellentételezéseként fizetendő díj: 30.000,- Ft.

(3) Külső helyszínen, hivatali munkaidőben lebonyolított házasságkötés többletszolgáltatás ellentételezéseként fizetendő díj: 20.000,- Ft.

(4) Külső helyszínen, hivatali munkaidőn kívül lebonyolított házasságkötés többletszolgáltatás ellentételezéseként fizetendő díj: 30.000,- Ft.

(5) A többletszolgáltatásért fizetendő díjat az anyakönyvvezető által rendelkezésre bocsátott készpénz-átutalási megbízással kell teljesíteni, vagy a polgármesteri hivatal házipénztárában kell befizetni legkésőbb a házasságkötés időpontját megelőző 5. napig.

(6) A díj megfizetését a feladóvevény, vagy a bevételi pénztárbizonylat anyakönyvvezető részére történő bemutatással legkésőbb a házasságkötés napját megelőző második munkanapig igazolni kell.

(4) Amennyiben a házasságkötés meghiúsulását a házasulók a házasságkötés napját megelőző második munkanapig az anyakönyvvezetőnek hivatalosan bejelentik, az általuk befizetett összeget a befizetési nyugtán befizetőként szereplő személy részére vissza kell fizetni.

6. § (1)2 Hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötésben közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő, vagy hivatali munkaidőn kívül lebonyolított házasságkötés esetén nettó 15.000,- Ft díjazás, külső helyszínen, hivatali munkaidőn kívül lebonyolított házasságkötés esetén nettó 20.000.-Ft díjazás illeti meg.

(2) A házasságot kötni kívánó személyek valamelyikének orvos által igazolt közeli halállal fenyegető egészségi állapota esetén a házasságkötés hivatali helyiségen kívüli lebonyolítása díjmentes, munkaidőn túl az anyakönyvvezetőt az (1) bekezdés szerinti díjazás fele illeti meg.

7. § (1) E rendelet 2017. október 1. napján lép hatályba.

(2) E rendelet szabályait a kihirdetés napját követően, de a hatályba lépés előtt bejelentett házasságkötési szándék esetén akkor kell alkalmazni, ha a házasságkötésre a hatálybalépés napján vagy azt követően kerül sor.

(3) Hatályát veszti a házasságkötés engedélyezésének szabályairól és az eseményhez kapcsolódó többletszolgáltatásért fizetendő díjak mértékéről szóló 6/2017.(IV.21.) számú önkormányzati rendelet.

Záradék:
A rendeletet 2017. szeptember 15-én kihirdettem.
1

Az 5. § (2) bekezdése a Sárosd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2022. (IX. 20.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. Az 5. § (2) bekezdése a Sárosd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2022. (XI. 2.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. Az 5. § (2) bekezdése a Sárosd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2022. (XI. 2.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

2

A 6. § (1) bekezdése a Sárosd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2022. (IX. 20.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.