Grábóc Község Önkormányzata Képviselő-testülete 11/2017 (XI.29..) önkormányzati rendelete

a temetőről és temetkezés rendjéről

Hatályos: 2022. 12. 16

Grábóc Község Önkormányzata Képviselő-testülete 11/2017 (XI.29..) önkormányzati rendelete

a temetőről és temetkezés rendjéről

2022.12.16.

Grábóc Község Önkormányzata Magyarország Alaptörvénye 32. cikk. (1) bekezdés a.) és (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában kapott feladatkörében eljárva, a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. §-ának (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet célja Grábóc község közigazgatási területén a temető (a továbbiakban: temető). üzemeltetése, az elhunytak emlékének méltó megőrzése, a halottak nyughelye előtti egyházi vagy polgári szertartás végzése és a kegyeleti szolgáltatások kulturált színvonalon történő ellátásának biztosítása.

(2) A rendelet hatálya kiterjed Grábóc község közigazgatási területén található, a Magyar Katolikus Egyház Pécsi Egyházmegye tulajdonában, de Grábóc Község Önkormányzat (továbbiakban: Önkormányzat) fenntartásában lévő, természetben Grábóc belterület 781. helyrajzi számon található temetőre.

(3) A Magyar Katolikus Egyház Pécsi Egyházmegye és az Önkormányzat közötti fenntartási-üzemeltetési szerződés jelen rendelet 1. melléklete.

2. § (1) A temető fenntartásával, üzemeltetésével kapcsolatos feladatokat az Önkormányzat látja el. A feladatellátással összefüggő pénzügyi, számviteli, nyilvántartási és egyéb adminisztratív teendőket az Önkormányzat a Bonyhádi Közös Önkormányzati Hivatal útján látja el.

(2) A feladat ellátásához szükséges pénzügyi fedezetet a képviselő-testület az Önkormányzat éves költségvetésében biztosítja.

(3) A temetőben a sírhelytáblák, sorok kialakítása, számozása, és nyilvántartása során a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X. 1.) Kormányrendelet (a továbbiakban: kormányrendelet) szabályait kell alkalmazni.

3. § (1) A temetőben polgári, valamint egyházi szertartással történő temetés - felekezethez való tartozásra, vagy bárminemű egyéb megkülönböztetésre tekintet nélkül - egyaránt lebonyolítható.

(2) A temetkezési szolgáltatások teljes körű ellátása az eltemettető által e feladatok elvégzésére megbízott temetkezési szolgáltató feladatkörébe tartozik.

(3) Temetést kizárólag e tevékenység végzésére jogszabályban meghatározott kegyeleti szolgáltatói engedéllyel rendelkező szolgáltató végezhet.

4. § E rendeletet és a benne alkalmazott fogalmakat a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény, továbbá a végrehajtására kiadott jogszabályok irányadó rendelkezései szerint, azokkal összhangban kell megfelelően értelmezni.

A fenntartó Önkormányzat feladatai

5. § A fenntartó Önkormányzat:

a) az Önkormányzat nyitvatartási ideje alatt ügyfélszolgálatot működtet,

b) a temetőről térképet készít, nyilvántartókönyvet vezet, gondoskodik a nyilvántartókönyv megőrzéséről, számítógépes nyilvántartást vezet, az eltemettetőnek és az arra jogosult hatóságoknak abba betekintést enged, illetve felvilágosítást nyújt,

c) tájékoztatja a temetőbe látogatókat a köztemetőkben kihelyezett hirdetőtáblákon keresztül,

d) sírhelykiosztási tervet készít, melynek alapján kiosztja a sírhelyeket,

e) összehangolja a temetéseket,

f) halotthűtőt üzemeltet,

g) gondoskodik a ravatalozó és kiszolgáló helyiségei karbantartásáról, javításáról, takarításáról és szükség szerinti fertőtlenítéséről,

h) a temetőn belül kijelöli a hulladék összegyűjtésére és tárolására szolgáló helyeket, gondoskodik a hulladék elszállíttatásáról,

h) üzemelteti és karbantartja a temetők nyilvános illemhelyeit,

j) biztosítja a temetők infrastruktúrájának állagmegóvását.

A temető használatának rendje

6. § (1) A temető minden nap nyitva tart, és egész nap látogatható.

(2) A temetőben 14 év alatti gyermek felügyelet nélkül nem tartózkodhat. Az általa okozott kárért a szülő, törvényes képviselő, gondviselő tartozik felelősséggel.

(3) A temető rendjére és a nyitva tartási időre vonatkozó hirdetményeket a temető bejáratánál jól látható helyen ki kell függeszteni.

(4)1 A temető területén - a fenntartó Önkormányzat hivatalos hirdetményein kívül - reklámot vagy hirdetést elhelyezni nem megengedett.

7. § (1) A temetőben a temető fenntartásával kapcsolatos járművek, a halottszállító járművek, a vállalkozás szerűen temetőben munkát végzők tevékenységéhez szükséges járművek, a mozgáskorlátozott és a mozgásában korlátozott személy járművei, vagy a mozgáskorlátozottat, mozgásában korlátozott személyt szállító járművek közlekedhetnek.

(2)2 A temetőbe háziállatot bevinni - a vakvezető kutya kivételével – nem megengedett.

(3) Mindenki köteles a temető csendjét, nyugalmát biztosítani és tartózkodni minden olyan magatartástól, amely ellentétes a kegyelet általánosan elfogadott szokásaival, értékeivel.

(4)3 A sírokat, az azokon lévő tárgyakat, síremlékeket, a tájékoztató táblákat, épületet, bárminemű egyéb kegyeleti tárgyat megrongálni, beszennyezni, illetéktelenül eltulajdonítani, valamint a növényzetet, virágokat letépni, elvinni nem megengedett.

(5) A temetőben elhelyezett sírok, síremlékek, valamint egyéb tárgyak tekintetében őrzési és kártérítési felelősség az Önkormányzatot sem fenntartói, sem pedig üzemeltetői minőségében nem terheli.

8. § (1) A temető folyamatos tisztán tartásáról, a rendezett környezet biztosításáról, a növényzet és a közösségi helyek gondozásáról az Önkormányzat gondoskodik. A sírok, síremlékek, temetési helyek gondozása és tisztán tartása a hozzátartozók, a temetési hellyel rendelkezni jogosultak feladata.

(2) A temető területén lévő vízvételi helyről csak a temetési helyek gondozásához szükséges víz vehető igénybe térítésmentesen.

(3)4 A temető területén a talajt és a gyepet engedély nélkül felásni és bárhová elvinni nem megengedett.

(4) A temetési helyen kívüli területre csak az Önkormányzat, vagy az általa megbízott személy, vagy szervezet ültethet növényt.

(5) A temetőben jogellenesen, vagy engedély nélkül elhelyezett tárgyakat, létesítményeket, növényzetet az Önkormányzat - a temetési hellyel rendelkezni jogosult költségére - eltávolítja.

A sírgondozás szabályai

9. § (1) A temetőben csak síremlékek, és a sírok, síremlékek díszítésére szolgáló tárgyak, növények, és egyéb kegyeleti kellékek (koszorúk, vázák, virágok, mécsesek, gyertyák stb.) helyezhetők el.

(2) A temetőben síremléken kívül más tartós építmény nem létesíthető. A szokásos kegyeleti tárgyak körébe nem sorolható egyéb tárgyak vagy más személy kegyeleti jogát sértő egyéb tárgy nem helyezhető el.

(3) A tűzveszély elkerüléséhez szükséges intézkedéseket annak kell megtennie, aki a gyertyát, vagy a mécsest meggyújtotta.

(4) Fát, cserjét a temető területén magánszemély nem ültethet. Ez alól kivételt képez a sírra ültetett olyan növény, amely teljes kifejlettségében nem magasabb 200 cm-nél, és átmérője nem több 20 cm-nél.

(5) A sírhelyen létesített síremlékek, valamint az ott elhelyezett tárgyak, vagy az ültetett növények nem nyúlhatnak túl a sírhely határvonalain.

10. §5 (1) A sírhelyek gondozása során keletkezett hulladékot és szemetet, a gondozást végző személy köteles eltakarítani. Az így keletkezett hulladékot, elszáradt koszorút, virágot, szemetet csak szelektíven válogatva, az erre kijelölt helyen szabad elhelyezni. A kijelölt helyen kő, beton, háztartási hulladék, vagy bárminemű egyéb, nem a temetőből származó hulladék elhelyezése nem megengedett.

(2) A temetési helyek gondozása során kellő figyelemmel eljárva biztosítani kell, hogy a tevékenység:

a) mások kegyeleti érzéseit ne sértse;

b) mások sírgondozási tevékenységét, közlekedését ne akadályozza;

c) temetés alatt a szertartást ne zavarja;

d) más sírhelyeket ne rongáljon meg, és ne szennyezzen be.

Temetési hely, temetés módja

11. § (1) A sírhelyet az Önkormányzat jelöli ki.

(2)6 Az egyes temetkezési helyek méretei:

a) egyes sírhely: 240 cm hosszú és 120 cm széles;

b) kettes sírhely: 240 cm hosszú és 230 cm széles;

c) urnasírhely: 100 cm hosszú és 70 cm széles;

d) a sírbolt al- és felépítménye egybefüggő függőleges falszerkezettel építhető, befoglaló mérete akkora lehet, hogy a temető területéből legfeljebb 10 m2-t foglalhat el;

e) az urnasírbolt mérete: legfeljebb 150 x 100 cm;

(3)7 A hamvakat tartalmazó urnát:

a) urnasírba,

b) urnasírboltba, vagy

c) koporsós temetési helyre lehet eltemetni. Rátemetésnél az urna elhelyezése a koporsós temetési hely használati idejét nem hosszabbítja meg.

(4) Rátemetés a már betemetett koporsós temetési helyre történő még egy elhalt elhelyezése vagy urna rá- vagy elhelyezése, vagy koporsókban két 25 évnél régebbi holttest maradványának elhelyezése illetve olyan urnasírba, történő urna betemetés, ahová már előzetesen lett urna betemetve.

(5) Koporsós rátemetés esetén a temetéskor érvényes sírhelyhasználati díj időarányos részét kell megfizetni. Rátemetés esetén a teljes összefüggő sírra (pl. kettős sír) vonatkozó és a temetéskor érvényben lévő sírhelyhasználati díj olyan időarányos részét kell megfizetni, amellyel biztosítható a további 25 év használati idő.

(6) Sírboltba csak a sírboltkönyvbe bejegyzett számú koporsót lehet elhelyezni. Sírboltba a 60 év használati időn belül temetni csak az esetben lehet, ha azt a sírbolt műszaki állapota lehetővé teszi, állékonysága nem veszélyeztet életet vagy biztonságos használatot. Ha temetés esetén a használati időből még 25 év porladási idő biztosított, úgy megváltási díjat nem kell fizetni. 25 év porladási időt el nem érő temetés esetén temetni csak az esetben lehet, ha a használati idő kiegészítése vagy meghosszabbítása 60 évre történik.

(7) Urnát sírhelybe, sírbolthelybe rátemetni egyaránt szabad.

A temetési hely feletti rendelkezési jog

12. § (1) Az eltemettetőnek jelen rendelet 2. melléklete szerinti temetési hely megváltási díjat kell fizetnie, amely az Önkormányzat bevétele. A díjat a temetés, vagy rátemetés időpontja előtt kell megfizetni.

(2)8 A temetési hely megváltási díjak

a) a koporsós betemetés, illetve rátemetés napjától számított 25 évi,

b) sírbolt esetén 60 évi,

c) urnafülke, urnasírhely esetén 20 évi,

d) urnasírbolt esetén 50 évi, temetkezési hely feletti rendelkezési jogot biztosítanak.

(3) Az újraváltás díjai azonosak az (1)-(2) bekezdés szerint megfizetett díjakkal.

(4) A sírhely feletti rendelkezési jogosultságot a sírhely megváltási díj befizetője, örököse, vagy az a személy gyakorolhatja, akinek jogosultságát a nyilvántartásba bejegyezték.

(5) A temetési hely újraváltásában elsőbbséget élvez az eltemettető, halála esetén a törvényes öröklés rendje szerinti hozzátartozója.

(6) Az újra meg nem váltott sírok esetében a sírhelyeket újra lehet értékesíteni, amennyiben a (2) bekezdés szerinti időtartamok lejáratát követő 12 hónap elteltével az üzemeltető 12 hónapon belül legalább kétszer országos lapban és a helyben szokásos módon, valamint a temetőben hirdetményt tesz közzé, és a sírokat ezt követően sem váltják meg újra.

(7) A temetési helyek forgalomképtelenek, magánforgalomban adás-vétel tárgyát nem képezhetik. Ha a temetési hely felett rendelkezni jogosult bejelenti, hogy a temetési helyet nem kívánja igénybe venni, úgy a használati díj időarányos részét - a visszatérítéskor érvényben lévő díjtételek alapul vételével - vissza kell számára téríteni. A megváltott, de fel nem használt temetési helyről érvényesen csak az Önkormányzatnál tett nyilatkozattal lehet lemondani.

A temetőben végzett munkák

13. § (1) A temetőben végzendő minden munkát - a hozzátartozók részéről történő sírgondozás kivételével - a munka megkezdése előtt írásban vagy szóban be kell jelenteni az Önkormányzatnak. Síremléket csak a nyilvántartásba bejegyzett, a sírhely felett rendelkezni jogosult, vagy az általa meghatalmazott személy állíttathat vagy távolítathat el.

(2) A síremlék felállításához, felújításához, építéséhez szükséges építőanyag gépjárművel történő helyszínre szállításához a polgármester előzetes engedélye szükséges.

(3) A temetőben történő munkavégzés bejelentésével kapcsolatos eljárás során a kormányrendelet szabályait kell megfelelően alkalmazni.

(4) Síremléket és építési anyagot a temető területére legfeljebb 3,5 tonna megengedett össztömegű gépjárművel lehet beszállítani.

(5) Síremlék a megváltott sírhelynél nagyobb területet nem foglalhat el. A síremlék alapjának készítésekor a talaj legalacsonyabb pontjához kell igazodni. Az elkészült síremlék alapja nem akadályozhatja a sírok közötti szabad közlekedést és nem keletkeztethet szintkülönbséget.

(6) A köztemető területére csak kész síremlék, vagy a létesítendő síremlék, sírbolt és sírkeret készítéséhez szükséges építőanyag vihető be. Az anyag tárolási helyét és módját a polgármester jelöli ki. Ezt meghaladóan építőanyag a temető területén nem tárolható.

(7)9 A temetési helyen túlterjeszkedő, vagy az általános közízlést sértő, a temetőbe nem illő felirattal ellátott síremléket a temetőben elhelyezni nem megengedett. Ezt a rendelkezést a meglévő síremlékek felújításakor is megfelelően alkalmazni kell.

14. § (1) A sírhely kijelölését az Önkormányzat megbízottja végzi el a sírásás, vagy az egyéb munkálatok megkezdése előtt.

(2)10 A javítás, felújítás céljából megbontott sírhelyet 14 napon belül helyre kell állítani. A megbontott síremlék, valamint a munkavégzéshez használt anyagok és szerszámok egyes darabjait idegen sírokra elhelyezni nem megengedett.

(3) A síremlék felállításakor, javításakor, felújításakor keletkezett hulladékot, törmeléket, szétbontott anyagot a kivitelező köteles a munkavégzés napján a temető zárásáig elszállítani.

(4)11 A temetőben munkát végezni a temető nyitva tartási ideje alatt lehet. Ezt meghaladóan ünnepnapokon, valamint temetés ideje alatt bárminemű munkavégzés nem megengedett.

(5) A síremléken minden esetben fel kell tüntetni az elhunyt nevét, születésének és halálának évszámát.

15. § (1) Önkormányzati hozzájárulás nélkül, vagy nem az előírt módon épített síremléket az Önkormányzat a sírhely felett rendelkezni jogosult költségére, kárára és veszélyére eltávolíttathatja, elbontathatja, amennyiben a sírhely felett rendelkezni jogosult személy az eltávolításra vonatkozó írásbeli felhívásnak 30 napon belül nem tesz eleget.

(2) Az erősen megrongálódott, balesetveszélyessé vált síremlék helyreállítására az Önkormányzat - megfelelő határidő tűzése mellett - a sírhely felett rendelkezni jogosult személyt felszólítja. Amennyiben a sírhely felett rendelkezni jogosult személy a felhívásnak 30 napon belül nem tesz eleget, az Önkormányzat a síremléket eltávolíttathatja, elbontathatja.

Vegyes és záró rendelkezések

16. § (1) A rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, díjait a rendelet hatálybalépését követően kell alkalmazni.

(2) A rendelet kihirdetéséről az SZMSZ-ben meghatározottak szerint a Bonyhádi Közös Önkormányzati Hivatal Grábóci Irodájának hirdetőtábláján történő kifüggesztése útján a jegyző gondoskodik.

(3) E rendeletben nem szabályozott további kérdésekben a Ttv.-ben valamint a Korm. rendeletben foglaltak az irányadóak.

(4) E rendelet megfelel a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvében foglaltaknak.

1

A 6. § (4) bekezdése a Grábóc Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (XII. 15.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 7. § (2) bekezdése a Grábóc Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (XII. 15.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

3

A 7. § (4) bekezdése a Grábóc Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (XII. 15.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

4

A 8. § (3) bekezdése a Grábóc Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (XII. 15.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

5

A 10. § a Grábóc Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (XII. 15.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

6

A 11. § (2) bekezdése a Grábóc Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (XII. 15.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

7

A 11. § (3) bekezdése a Grábóc Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (XII. 15.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

8

A 12. § (2) bekezdése a Grábóc Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (XII. 15.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

9

A 13. § (7) bekezdése a Grábóc Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (XII. 15.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg.

10

A 14. § (2) bekezdése a Grábóc Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (XII. 15.) önkormányzati rendelete 8. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

11

A 14. § (4) bekezdése a Grábóc Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (XII. 15.) önkormányzati rendelete 8. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

12

A 2. melléklet a Grábóc Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (XII. 15.) önkormányzati rendelete 9. §-ával megállapított szöveg.