Szentendre Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2017. (III.13.) önkormányzati rendelete

Szentendre város településfejlesztésével és településrendezésével összefüggő partnerségi egyeztetés szabályairól szóló 4/2015. (II.17.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2017. 03. 14- 2017. 03. 14

Szentendre Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 5. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet (Településrendezési kódex) 29. §-ában szereplő felhatalmazás alapján a Szentendre város településfejlesztésével és településrendezésével összefüggő partnerségi egyeztetés szabályairól szóló 4/2015. (II.17.) önkormányzati rendelet módosításáról az alábbi rendeletet alkotja:


1. § (1) Szentendre város településfejlesztésével és településrendezésével összefüggő partnerségi egyeztetés szabályairól szóló 4/2015. (II.17.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 1. § (1) bekezdés „integrált településfejlesztési stratégiának és településrendezési eszköznek” szövegrész helyébe „integrált településfejlesztési stratégiának, településrendezési eszköznek, a településképi arculati kézikönyvnek és településképi rendeletnek” szövegrész lép.

(2) A Rendelet 1. § (4) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A településfejlesztési, településrendezési és településképi dokumentumtól és az egyeztetési eljárás módjától függően az 1. számú melléklet táblázatában meghatározott egyeztetési szakaszokban a polgármester az értelmezéshez szükséges részletezettségű és szükség esetén alátámasztó munkarészeket tartalmazó tájékoztatást tölt fel a városi honlapra, mely minden esetben tartalmazza a minimálisan szükséges véleményezési határidőket. A Képviselő-testület ennél hosszabb partnerségi időszakokat is meghatározhat. A tájékoztatás megjelenéséről felhívást tesz közzé a honlap főoldalán, valamint a helyi városi újságban és a Városháza hirdetőtábláján, faliújságon. A polgármester a minél szélesebb körű társadalmi részvétel érdekében – a Településrendezési kódex szabályai szerint - egyéb fórumokat, eszközöket is használhat (pl. helyi TV, közvetlen levelezés postai úton, közterületek- intézmények hirdető felületei, összehívott fórum, stb.). A közvetlenül megszólítandó partnerekre javaslatot tehetnek a városi képviselők, településfejlesztési dokumentumok, településrendezési eszközök és településképi dokumentumok készítői, önkormányzat dolgozói és további megkérdezett szakértők, valamint az eljárásba bevont személyek.”

2. § (1) A Rendelet 6. § (1) bekezdés helyébe b) és c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép, valamint a következő d) ponttal egészül ki:

„b)     egyszerűsített,

c)  tárgyalásos, vagy

d)  állami főépítészi”

(2)   A Rendelet 6. § (5)-(8) bekezdései helyébe a következő rendelkezések lépnek, valamint kiegészülnek a következő (9) bekezdéssel:

„(5) Teljes eljárás esetén az elkészült tervezettel kapcsolatban a tájékoztatás közzétételétől, vagy a tájékoztató átvételétől számított 30 napon belül a partnerek észrevételt, javaslatot tehetnek, véleményt nyilváníthatnak, melyet papíralapon, a tájékoztatásban megadott e-mail címre elektronikusan, vagy a lakossági fórumon szóban tehetnek meg.

(6) Egyszerűsített eljárás esetén az elkészült tervezettel kapcsolatban a tájékoztatás közzétételétől, vagy a tájékoztató átvételétől számított 15 napon belül a partnerek észrevételt, javaslatot tehetnek, véleményt nyilváníthatnak, melyet papíralapon, a tájékoztatásban megadott e-mail címre elektronikusan, vagy a lakossági fórumon szóban tehetnek meg.

(7) Tárgyalásos eljárás esetén a településrendezési eszköz kidolgozása és a partnerségi egyeztetés egyidejűleg történik. A tájékoztatás közzétételétől, vagy a lakossági fórum megtartásától számított 8 napon belül a partnerek észrevételt, javaslatot tehetnek, véleményt nyilváníthatnak, melyet papíralapon, a tájékoztatásban megadott e-mail címre elektronikusan, vagy a lakossági fórumon szóban tehetnek meg.

(8) Állami főépítészi eljárás esetén a tájékoztatás közzétételétől számított 8 napon belül a partnerek észrevételt, javaslatot tehetnek, véleményt nyilváníthatnak, melyet papíralapon vagy a tájékoztatásban megadott e-mail címre nyújthatnak be.

(9) A beérkezett észrevételeket, javaslatokat, véleményeket a főépítész összesíti és a településrendezési eszköz ügyiratához csatolja.”

(3)   A Rendelet 7. § (2) bekezdésben „a Képviselő-testület dönt.” szövegrész helyébe „a Képviselő-testület, vagy tárgyalásos és állami főépítészi eljárás során a döntés átruházása esetén a döntésre jogosult dönt.” szöveg lép.

 (4)  A Rendelet a következő 8/A-8/B. §-kal egészül ki:

„Településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet készítésének, valamint módosításának partnerségi egyeztetési szabályai

8/A. §


(1) A partnerek tájékoztatása az arculati kézikönyv és a településképi rendelet készítéséről és módosításáról az 1. § (4) bekezdése szerint történik.

(2) A készülő arculati kézikönyvvel és a településképi rendelettel kapcsolatban az előzetes tájékoztatás közzétételétől, vagy a tájékoztató átvételétől számított 21 napon belül a partnerek észrevételt, javaslatot tehetnek, melyet benyújthatnak papíralapon, a tájékoztatásban megadott e-mail címre elektronikusan, vagy a lakossági fórumon szóban.

(3) Az arculati kézikönyv és a településképi rendelet tervezetével kapcsolatban a véleményezésről szóló tájékoztatás közzétételétől, vagy a tájékoztató átvételétől számított 21 napon belül a partnerek észrevételt, javaslatot tehetnek, véleményt nyilváníthatnak, melyet benyújthatnak papíralapon, a tájékoztatásban megadott e-mail címre elektronikusan, vagy a lakossági fórumon szóban.

(4) A beérkezett észrevételeket, javaslatokat, véleményeket az Önkormányzat főépítésze (továbbiakban: főépítész) összesíti és az arculati kézikönyv és a településképi rendelet ügyiratához csatolja.

8/B. §


(1) A beérkező észrevételeket, javaslatokat, véleményeket a főépítész megküldi az arculati kézikönyv és a településképi rendelet elkészítésével megbízott tervezőnek, aki azokat szakmailag megvizsgálja. A tervező az elfogadásra nem javasolt véleményeket, szakmai indokolásával együtt megküldi a főépítésznek.

(2) Az el nem fogadott véleményeket és azok indokolását a polgármester az Önkormányzat Képviselő-testületének az arculati kézikönyvet és a településképi rendeletet elfogadó ülésén ismerteti. Az el nem fogadott véleményeket, valamint azok indokolását a főépítész összesíti és a koncepció ügyiratához csatolja.

(3) Az elfogadott arculati kézikönyv és a településképi rendelet Önkormányzat honlapján történő közzétételéről a főépítész gondoskodik.”

3. § A Rendelet 1. sz. melléklete helyébe az 1. sz. melléklet lép.

Záró rendelkezés

4. § (1) E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, és az azt követő napon hatályát veszti.

 (2)  A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.


Szentendre, 2017. március 9.



Verseghi-Nagy Miklós

dr. Gerendás Gábor

polgármester

jegyző