Cibakháza Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2017.(VI.1.) önkormányzati rendelete

az üzletek éjszakai nyitvatartási rendjéről

Hatályos: 2022. 09. 15

Cibakháza Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2017.(VI.1.) önkormányzati rendelete

az üzletek éjszakai nyitvatartási rendjéről

2022.09.15.

Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 6. § (4) bekezdésében és 12. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja

1. § (1) A rendelet célja az üzletek éjszakai (22.00 óra és 06.00 óra közötti) nyitvatartási rendjének szabályozása.

2. A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet hatálya a (2) bekezdésben foglalt kivételekkel kiterjed Cibakháza Nagyközség közigazgatási területén működő üzletekre, valamint az ezen kívül megrendezett zenés, táncos rendezvények italszolgáltatására terjed ki.

(2) A rendelet hatálya nem terjed ki:

a) az élelmiszer-, vagy vegyeskereskedés üzletekre;

b) a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatókra, és annak részeként üzemeltett üzletekre;

c) az üzemanyagtöltő állomáson üzemeltetett üzletekre;

d) a vendéglátó üzletek tárgyév december 31. napján a tárgyévet követő év január 1. napján 06.00 óráig.

e) a sportlétesítményben üzemeltetett vendéglátóhelyre,

f) a kulturális és sportrendezvények ideje alatt,

g) lakodalom, esküvő helyszínére a lakodalom, esküvő időtartama alatt és

h) az önkormányzat, az önkormányzat intézménye szervezésében, illetve épületében megtartott rendezvény helyszínére a rendezvény ideje alatt.

3. Az éjszakai nyitva tartás részletes szabályai

3. § (1) A rendelet hatálya alá tartozó üzletek hétfőtől csütörtökig, valamint vasárnap és munkaszüneti napon: 6.00 órától 22.00 óráig, péntek, szombat, valamint munkaszüneti napot megelőző napokon 6.00 órától 24.00 óráig tarthatnak nyitva.

(2)1 A jegyző havonta legfeljebb kettő alkalommal a nyitva-tartást kérelemre engedélyezheti (alkalmi rendezvény időtartamára) legfeljebb 03.00 óráig, annak a vendéglátást folytató üzletnek,

a) amely ellen a kérelem benyújtását megelőzően a működésének időtartama alatt, legfeljebb 3 hónapon belül panaszt nem tettek, vagy panasz esetén a hatósági ellenőrzés során megállapítást nyert, hogy a panasz nem volt megalapozott, és

b) az üzemeltető vállalja, hogy az eltérő éjszakai nyitva tartást követő napon, reggel 06.00 óráig a vendéglátó üzlet 100 m-es környezetében lévő hulladék összegyűjtéséről és eltávolításáról gondoskodik.

(3) Alkalmi rendezvény idejére a jegyző a (2) bekezdés a) és b) pontjában foglalt feltételek megléte esetén, a rendezvény időpontját megelőzően legalább 3 munkanappal korábban írásban benyújtott kérelemre engedélyezheti az eltérő nyitva tartást (továbbiakban: alkalmi éjszakai nyitvatartási engedély).

(4) A kérelem tartalmazza:

a) az üzemeltető nevét, székhelyének címét,

b) a vendéglátóhely elnevezését, címét,

c) a nyitva tartás meghosszabbításának naptári napját, idejét (év, hónap, nap, óra, perc formátumban meghatározva),

d) a rendezvény jellegét, megnevezését.

(5) Az engedélyről a jegyző tájékoztatja a rendőrséget.

(6) Az alkalmi éjszakai nyitvatartási engedélyt vissza kell vonni, ha

a) több lakossági panasz érkezik, és a jegyző által végzett hatósági ellenőrzés során a panasz megalapozottnak tekinthető, vagy

b) a hivatalból kezdeményezett helyszíni ellenőrzésen tapasztaltak ezt indokolják, vagy

c) annak, akinek rendezvényén a közrendet, köznyugalmat megzavaró esemény történt, és az esemény kiváltó okaként az üzemeltetőnek felróható magatartás – melyet akár rendőrségi jegyzőkönyv, akár egyéb, a hatóság által az ügy érdemére vonatkozó döntés is alátámasztott – megállapításra került.

(7) Az engedély visszavonásáról szóló határozat jogerőre emelkedésétől számított 3 hónapig a vendéglátó üzlet alkalmi éjszakai nyitvatartási engedélyt nem kaphat.

(8) Amennyiben a nyitvatartási engedély ismételten kerül visszavonásra, az engedély visszavonásáról szóló határozat jogerőre emelkedésétől számított 6 hónapig a vendéglátó üzlet alkalmi éjszakai nyitvatartási engedélyt nem kaphat.

4. Üzletnyitás, üzemeltető-váltás

4. § (1) Új vendéglátást folytató üzlet nyitása esetében a 3. § (1) bekezdése az irányadó.

(2) Az új vendéglátást folytató üzletben a tevékenységének megkezdését követő 3 hónapon belül, az üzemeltető részére alkalmi éjszakai nyitvatartási engedélyt nem adhat ki a jegyző.

(3) Amennyiben az új, vendéglátást folytató üzlet tevékenységével kapcsolatban 3 hónapon belül panaszt nem tesznek, a 3. § (2) bekezdésében foglaltak figyelembevételével alkalmi éjszakai nyitvatartási engedély adható.

(4) Üzemeltető-váltás esetén az új üzemeltetőnek a 3. § (2) bekezdés szerinti feltételeknek újra meg kell felelnie az alkalmi éjszakai nyitvatartási engedély kiadásához.

5. Értelmező rendelkezések

5. § (1) E rendelet alkalmazásában:

a) alkalmi rendezvény: az a rendezvény, amit az üzemeltető a heti bejelentett nyitvatartási idején túl, nem heti rendszerességgel kíván megtartani,

b) panasz: a vendéglátást folytató üzlet működésével szemben felmerülő egyedi kérelem, vagy reklamáció, amelyben a panaszos a vendéglátást folytató üzlet működéséből fakadó zajhatásokat kifogásolja, és azt bizonyítja. Panasznak minősül az üzlet engedélyezettől eltérő nyitva tartásával kapcsolatos bejelentés is.

c) üzlet: kereskedelmi tevékenység folytatása céljából létesített vagy használt épület, illetve önálló rendeltetési egységet képező épületrész, helyiség, ideértve az elsődlegesen raktározás, tárolás célját szolgáló olyan épületet vagy épületrészt is, amelyben kereskedelmi tevékenységet folytatnak;

d) vendéglátás: kész- vagy helyben készített ételek, italok jellemzően helyben fogyasztás céljából történő forgalmazása, ideértve az azzal összefüggő szórakoztató és egyéb szolgáltató tevékenységet is.

6. Záró rendelkezések

6. § (1) Ez a rendelet 2017. július 1. napján lép hatályba, rendelkezéseit a már működő üzletekre is alkalmazni kell.

(2) Amennyiben a rendelet hatálybalépésekor a már működő üzlet üzemeltetőjének a bejelentése szerint a 3. § (1) bekezdésben meghatározottól eltérő a nyitva tartása, úgy a jegyző az általa vezetett nyilvántartásban módosítja, egyidejűleg erről értesíti az üzlet üzemeltetőjét és a rendőrséget.

(3) Ez a rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvének való megfelelést szolgálja.

1

A 3. § (2) bekezdése a Cibakháza Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2022. (IX. 15.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.