Pécsudvard község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2017. (VII.15.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat közművelődési feladatairól

Hatályos: 2017. 07. 15- 2022. 01. 28

Pécsudvard község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2017. (VII.15.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat közművelődési feladatairól1

2017.07.15.

Pécsudvard Község Képviselő-testülete a kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (továbbiakban: Törvény) 77. § -ában írt felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikkének (1) a.) pontjában és 32. cikkének (2) bekezdésében, valamint Magyarország helyi önkormányzatiról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. §

A rendelet hatálya

(1)E rendelet hatálya kiterjed mindazon személyekre, akik a helyi közművelődési tevékenység megvalósulásában részt vesznek, a Pécsudvardi Önkormányzat (továbbiakban: Önkormányzat) közművelődési intézményeire, a közösségi színterekre és azok fenntartóira, alkalmazottjaira, e rendelettel szabályozott közművelődési megállapodás alanyaira, vagy más módon az önkormányzat által támogatott szervezetekre, vállalkozásokra, a képviselő-testületre, annak bizottságaira és a polgármesterre.
(2)E rendelet hatálya kiterjed továbbá mindazokra a nem önkormányzat által fenntartott közművelődési, művészeti, közgyűjteményi intézményre, közösségi színtér működtetőire és fenntartóira, társadalmi és civil szervezetre, egyházra, társulásra, vállalkozásra és magánszemélyre is, amelyekkel az önkormányzat közművelődési megállapodást köt vagy más módon támogat.

2. §

A közművelődési feladatok ellátásának

alapelvei

(1)A kultúrához való jog alapvető emberi joga minden állampolgárnak. E jogok, nemre, korra, vallásra, politikai meggyőződésre, nemzeti vagy társadalmi származásra való tekintet nélkül mindenkit megilletnek. A település polgárainak és közösségeinek joga, hogy igénybe vegyék az önkormányzati fenntartású közművelődési feladatellátó intézmények szolgáltatásait, valamint a közművelődési megállapodásokban szereplő ellátásokat.
(2)Az önkormányzat az e rendeletben vállalt közművelődési feladatait elsősorban az általa fenntartott közművelődési intézmények tevékenységével látja el, amelyek egyetlen vallási, világnézeti vagy politikai irányzat mellett sem lehetnek elkötelezettek.
(3)Az önkormányzat közművelődési megállapodás megkötésével segítheti a rendeletben meghatározott azon közművelődési feladatok ellátását, amelyeket nem önkormányzati fenntartású intézmények, egyházak, civil szervezetek, illetve magánszemélyek végeznek.
(4)A helyi közművelődési feladatok ellátásában az önkormányzat elősegíti és igényli a civil közösségek, szervezetek, a magánszemélyek, valamint a kulturális tevékenységet is végző gazdasági vállalkozások közreműködését.
(5)Az önkormányzat és intézményei biztosítják, hogy a város polgárai a közművelődési lehetőségekről megfelelő tájékoztatást kapjanak.
(6)Az önkormányzat a közművelődési tevékenységet nem választja el a kultúra más területeitől, sőt ezekkel való egységét képviseli. Támogatja a tudományos és művészeti tevékenységet, a helytörténeti munkákat és a közgyűjteményeket.
(7)A nemzeti és etnikai kisebbségek kultúrája a magyar kultúra szerves része. Ezért az önkormányzat a kisebbségek kultúrájának megismertetésére, gyarapítására külön figyelmet fordít.

3. §

Az önkormányzat közművelődési feladatai

(1)Az önkormányzat feladata, hogy a művelődési hagyományok és a lakosság szükségletei alapján az intézmények, a civil szervezetek és a polgárok tevékenységeire alapozva, a közművelődést sajátos eszközrendszerével segítse:
a)az iskolarendszeren kívüli képzések, munkaerő piaci képzések, a felnőttoktatás egyes formáinak intézményesülését a közművelődés feladatrendszerében,
b)az alap-, és a középfokú oktatási intézmények tanórán kívüli közművelődési munkáját, művészeti csoportjainak, szakköreinek, hagyományápoló tevékenységét,
c)a település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek és hagyományainak feltárását, megismertetését, közismertté tételét a helyi művelődési szokások gondozását, gazdagítását,
d)az egyetemes, a nemzeti és más kisebbségi kultúra megismertetését, tárgyi és szellemi értékeinek gyarapítását, az ünnepek kultúrájának gondozását,
e)az ismeretszerző, az amatőr alkotó, művelődő közösségek, alkotó műhelyek tevékenységét – különös tekintettel a kiemelkedő értékeket felmutató művészeti és szellemi alkotóközösségek, műhelyek tevékenységére,
f)a helyi társadalom kapcsolatrendszerét, közösségi életét, érdekérvényesítését,
g)a kultúrák közötti kapcsolatok kiépítésének és fenntartásának segítését,
h)a szabadidő kulturált eltöltéséhez a feltételek biztosítását,
i)az egyéb művelődési lehetőségeket vagy művelődési formákat.
(2)A könyvtári ellátás biztosítása a helyi önkormányzat kötelező feladata.
(3)Az önkormányzat kiemelt feladatának tekinti:
a)a rekreációs, szabadidő-sportos és kulturált művelődésére, szórakozásra alkalmat adó önkormányzati intézményi infrastruktúra biztosítását, esztétikus és célszerű közösségi színtér kialakítását megfelelő végzettségű szakemberrel,
b)a gyermek és ifjúsági korosztály művelődésének, művészeti életének (képességeik, készségeik fejlesztésének) és közösséggé formálódásának támogatását, szabadidejének és szünidejének hasznos eltöltéséhez szükséges feltételek megteremtését,
c)Pécsudvard község hagyományainak ápolását és bemutatását, a lokálpatriotizmus erősítését, a helyi értékek védelmét, a városi polgári élet és életmód fejlesztését, a kulturális turizmus segítését,
d)a hátrányos helyzetű rétegek közművelődését,
e)a kimagasló értékeket képviselő zenei, táncművészeti, színházi és más hagyományőrző fesztiválok, kiállítások támogatását, kapcsolat kiépítését a közművelődés megyei, országos szervezeteivel, a testvérvárosok kulturális intézményeivel, egyesületeivel.

4. §

Az önkormányzat közművelődési feladatellátásának formái, szervezeti kérdései

(1)Az önkormányzat e rendeltében meghatározott feladatait a Művelődési Ház (7762 Pécsudvard, Felszabadulás útja 47.) – mint önálló jogi személyiségű, észben önállóan gazdálkodó költségvetési intézményen keresztül, továbbá közművelődési megállapodás keretében biztosítja.
(2)Az (1) bekezdésben meghatározott Művelődési Házat saját költségvetéséből köteles az önkormányzat működtetni.
(3)Az önkormányzat a 3. §-ban meghatározott feladatai közül egyes feladatokat közművelődési megállapodás megkötésével is biztosíthatja. A közművelődési megállapodás megkötésére kizárólag konkrét megállapodás tervezet ismeretében a képviselő-testület adhat eseti felhatalmazást a polgármesternek. A közművelődési megállapodást évente felül kell vizsgálni, melyre a polgármester köteles minden év költségvetési rendeletének előterjesztésével egyidejűleg előterjesztést készíteni.
(4)Közművelődési megállapodás köthető közhasznú szervezettel, vagy bármely más non-profit szervezettel, illetve gazdasági társasággal.
(5)Az önkormányzat e rendeletben meghatározott közművelődési feladatainak ellátása érdekében minden költségvetési évben a teljes működési kiadásainak legalább 2%-ának megfelelő előirányzatot köteles biztosítani költségvetési rendeletében.

5. § (1) A törvény és jelen rendelettel meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos fenntartói, felügyeleti és más jogköröket a képviselő-testület, irányítási feladatait a polgármester útján gyakorolja.

(2) Az önkormányzat közművelődési feladatainak szakmai ellenőrzését a képviselő-testület szakmai beszámoló, vagy szakértői vélemény alapján látja el.

6. §

Nyilvános könyvtári ellátás

(1)Az önkormányzat a közművelődési intézmény szervezeti keretein belül biztosítja a nyilvános mozgó könyvtári ellátást.
(2)A települési mozgókönyvtár
a) gyűjteményét és szolgáltatásait a helyi igényeknek megfelelően alakítja
b) közhasznú információs szolgáltatást nyújt
c) helyismereti információkat és dokumentumokat gyűjt.

7. § (1) Az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátásában együtt kíván működni:

a) a kulturális tevékenységet is végző társadalmi, civil szervezetekkel,
b) kisebbségi önkormányzatokkal
c) egyházzal
d) hasonló feladatokat ellátó országos, regionális, térségi intézményekkel, civil szervezetekkel
c)kisebbségi önkormányzatokkal,
d)egyházzal,
e)hasonló feladatokat ellátó országos, regionális, térségi intézményekkel, civil szervezetekkel.
(2).Az (1) bekezdésben megjelölt intézményekkel, szervezetekkel az önkormányzat által el nem látott községi jellegű feladatok ellátására az önkormányzat további közművelődési megállapodást köthet.

8. §

Záró rendelkezések

(1)E rendelet kihirdetésének napján lép hatályba
(2)E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a Pécsudvard Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2011. (XII.01.) számú rendelete.
1

Az önkormányzati rendeletet a Pécsudvard Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (I. 28.) önkormányzati rendelete 11. §-a hatályon kívül helyezte 2022. január 29. napjával.