Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2017. (VII. 27.) önkormányzati rendelete

A településfejlesztéssel, településrendezéssel és településkép-érvényesítéssel összefüggő partnerségi egyeztetés helyi szabályairól

Hatályos: 2017. 07. 27- 2022. 08. 26

Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2017. (VII. 27.) önkormányzati rendelete

A településfejlesztéssel, településrendezéssel és településkép-érvényesítéssel összefüggő partnerségi egyeztetés helyi szabályairól1

2017.07.27.

Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában és a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a település-rendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012 (XI. 8.) Korm. rendelet 29. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva – az Ügyrendi, Közművelődési, Sport és Civil Kapcsolatok Bizottság véleményének kikérésével – a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) E rendelet hatálya Gencsapáti község közigazgatási területére készülő településfejlesztési koncepció, integrált településfejlesztési stratégia, településrendezési eszközök, településképi arculati kézikönyv és településképi rendelet készítésének és módosításának partnerségi egyeztetésére terjed ki.

(2) Gencsapáti község településfejlesztési koncepciónak integrált településfejlesztési stratégiának, településképi arculati kézikönyvnek, településképi rendeletnek és településrendezési eszközöknek vagy azok módosításának a lakossággal, érdekképviseleti, civil és gazdálkodó szervezetekkel, egyházakkal történő véleményeztetése a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) és partnerségi egyeztetés szabályai szerint történik.

2. Az egyeztetésben résztvevők köre

2. § (1) A partnerségi egyeztetésben az alábbi természetes személyek, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek (a továbbiakban: partnerek) vehetnek részt:

a) a település közigazgatási területén lakóhellyel, tartózkodási hellyel, vagy ingatlantulajdonnal rendelkező természetes személyek,
b) a Gencsapáti székhellyel, telephellyel rendelkező gazdálkodó szervezetek,
c) a Gencsapáti székhellyel bejegyzett civil szervezetek,
d) a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 98. § (2) bekezdés c) pontja alapján a településrendezési eszközök véleményezési eljárásába - a partnerségi egyeztetés megkezdése előtt legalább 30 napnál korábban - a polgármesternél írásban bejelentkező egyéb szervezet,
e) a településrendezési eszközök, valamint a kézikönyv és településképi rendelet készítésével vagy módosításával érintett közüzemi szolgáltatók.
f) Gencsapáti községben működő vallási közösségek.
3. A partnerek tájékoztatásának módja és eszközei

3. § (1) Koncepció vagy stratégia készítése esetén a partnerek tájékoztatása – a Korm. rendelet szerinti előzetes és munkaközi tájékoztató keretében – közterületen elhelyezett önkormányzati hirdetőfelületen, a Gencsapáti helyi lapban, a www.gencsapati.hu honlapon közzétett hirdetmény útján, továbbá lakossági fórum keretén belül szóban történik.

(2) Koncepció vagy stratégia módosítása esetén a partnerek tájékoztatása – a Korm. rendelet szerinti munkaközi tájékoztató keretében – a www.gencsapati.hu honlapon közzétett hirdetmény útján történik.

4. § Településképi arculati kézikönyv (a továbbiakban: kézikönyv), vagy településképi rendelet készítése vagy módosítása esetén a partnerek tájékoztatása – a Korm. rendelet szerinti előzetes és munkaközi tájékoztató keretében – közterületen elhelyezett önkormányzati hirdetőfelületen, a Gencsapáti helyi lapban, a www.gencsapati.hu honlapon közzétett hirdetmény útján, továbbá lakossági fórum keretén belül szóban történik.

5. § (1) A településrendezési eszközök teljes eljárásban történő készítése, módosítása esetén a partnerek tájékoztatása – a Korm. rendelet szerinti előzetes és munkaközi tájékoztató keretében – közterületen elhelyezett önkormányzati hirdetőfelületen, a Gencsapáti helyi lapban, a www.gencsapati.hu honlapon közzétett hirdetmény útján, továbbá lakossági fórum keretén belül szóban történik

(2) A településrendezési eszközök egyszerűsített eljárásban történő készítése, módosítása esetén a partnerek tájékoztatása az elkészült tervezetről – a Korm. rendelet szerinti munkaközi tájékoztató keretében – közterületen elhelyezett önkormányzati hirdetőfelületen, a Gencsapáti helyi lapban, a www.gencsapati.hu honlapon közzétett hirdetmény útján, továbbá lakossági fórum keretén belül szóban történik.

(3) A településrendezési eszközök tárgyalásos eljárásban történő készítése, módosítása esetén a partnerek tájékoztatása az elkészült tervezetről – a Korm. rendelet szerinti munkaközi tájékoztató keretében – közterületen elhelyezett önkormányzati hirdetőfelületen, a Gencsapáti helyi lapban, a www.gencsapati.hu honlapon közzétett hirdetmény útján, továbbá lakossági fórum keretén belül szóban történik.

(4) Amennyiben a településrendezési eszköz készítése vagy módosítása a Kormány által, rendeletben kihirdetett veszélyhelyzet esetén, az érintett településen a veszélyhelyzet következményeinek felszámolása vagy a további, közvetlenül fenyegető veszélyhelyzet megelőzése miatt indokolt, a településrendezési eszközök tárgyalásos eljárásban történő készítése, módosítása esetén a partnerek tájékoztatása az elkészült tervezetről – a Korm. rendelet szerinti munkaközi tájékoztató keretében a www.gencsapati.hu honlapon közzétett hirdetmény útján történik.

(5) A településrendezési eszközök állami főépítészi eljárásban történő készítése, módosítása esetén a partnerek tájékoztatása az elkészült tervezetről – a Korm. rendelet szerinti munkaközi tájékoztató keretében a www.gencsapati.hu honlapon közzétett hirdetmény útján történik.

6. § (1) A hirdetménynek – előzetes tájékoztató esetén – tartalmaznia kell:

a) a Korm. rendelet 37. § (3) bekezdésében foglaltakat,

b) a partnerek észrevételeinek benyújtására nyitva álló határidőt, és

c) a postacímet, elektronikus levélcímet, ahová az észrevételeket megküldhetik.

(2) A hirdetménynek munkaközi tájékoztató esetén – tartalmaznia kell:

a) az elkészült dokumentumot,

b) a partnerek észrevételeinek benyújtására nyitva álló határidőt, és

c) a postacímet, elektronikus levélcímet, ahová az észrevételeket megküldhetik.

7. § A lakossági fórum összehívására és lebonyolítására az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 7/2013. (III.22.) önkormányzati rendelet 31. §-ában foglalt szabályozás az irányadó.

4. Javaslatok, vélemények kezelése, dokumentálása, nyilvántartása

8. § (1) A közzétett hirdetmény alapján, valamint a lakossági fórumot követően a partnerek a tájékoztatóban meghatározott, a Korm. rendelet 29/A. § (4) bekezdése szerinti határidői írásos észrevételt tehetnek az alábbi módokon:

a. papíralapon a polgármesternek címezve, a Polgármesteri Hivatal címére (9721 Gencsapáti, Hunyadi út 229.) történő megküldéssel, vagy
b. elektronikus levélben a hirdetményben meghatározott e-mail címre történő megküldéssel.
(2) A beérkezett javaslatok alapján a főépítész az (1) bekezdésben megjelölt határidő leteltét követően a véleményekkel, javaslatokkal kapcsolatos szakmai véleményét, a vélemények, javaslatok elfogadására vonatkozó döntés-tervezettel együtt – a tervezési szerződésben megállapított határidőben – megküldi az Önkormányzat részére, a polgármesternek címezve.

9. § (1) A beérkezett vélemények, javaslatok elfogadásáról vagy el nem fogadásáról, az el nem fogadás indoklásáról a Képviselő-testület dönt.

(2) A településrendezési eszköz tárgyalásos vagy állami főépítészi eljárásban történő lefolytatása esetén a beérkezett vélemények, javaslatok elfogadásáról, vagy el nem fogadásáról, az el nem fogadás indoklásáról a polgármester dönt.

10. § (1) A beérkezett véleményeket, javaslatokat a főépítész a beérkezés sorrendjében nyilvántartja.

(2) A beérkezett véleményeket, javaslatokat, valamint az el nem fogadott véleményeket és javaslatokat, továbbá ezek indokolását a főépítész összesíti és nyilvántartja.

(3) A (2) bekezdés szerinti nyilvántartás az alábbiakat tartalmazza:

a) a véleményező, javaslattevő nevét, lakhelyét, székhelyét, telephelyét,

b) a vélemény, javaslat rövid tartalmát,

c) annak megjelölését, hogy a vélemény, javaslat előzetes, vagy munkaközi tájékoztatás során érkezett-e,

d) a beérkezett véleményekre, javaslatokra adott válaszok rövid tartalmát, elutasítás esetén ennek indokát,

e) a véleményt, javaslatot elfogadó, vagy elutasító képviselő-testületi határozat számát, vagy – a 9. § (2) bekezdés szerinti esetekben – a polgármester döntésének megjelölését.

(4) Az (1) és (2) bekezdés szerinti dokumentumokat a közfeladatot ellátó szervek iratkezelésére vonatkozó szabályok szerint, az ott meghatározott határidőig kell megőrizni.

5. Az elfogadott koncepció, stratégia, kézikönyv, településképi rendelet és településfejlesztési eszköz nyilvánosságát biztosító intézkedések

11. § (1) A polgármester gondoskodik az elfogadott koncepció, stratégia, kézikönyv, településképi rendelet és településrendezési eszköz elfogadását követő 15 napon belül történő közzétételéről, a www.gencsapati.hu honlapon.A honlapon történő közzététel nem mentesít a Korm. rendelet 43. és 43/B. §-a szerinti egyéb közzétételi szabályok teljesítése alól.

(2) Az elfogadott koncepcióról, stratégiáról és ezek módosításáról szóló, a Korm. rendelet 30. § (13) bekezdésében foglaltak szerinti tájékoztatásról a polgármester a főépítész útján gondoskodik.

6. Záró rendelkezések

12. § (1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Ezen rendelet rendelkezéseit a rendelet hatálya lépését követően induló egyeztetési eljárásokban kell alkalmazni.

(3) Jelen rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Gencsapáti Község Településfejlesztéssel és Településrendezéssel Összefüggő Partnerségi Egyeztetési Szabályzata.

1

Az önkormányzati rendeletet a Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (VIII. 26.) önkormányzati rendelete 8. §-a hatályon kívül helyezte 2022. augusztus 27. napjával.