Pétfürdő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2017 (IX.1.) önkormányzati rendelete

a településfejlesztéssel, településrendezéssel és településkép-érvényesítéssel összefüggő partnerségi egyeztetés helyi szabályairól

Hatályos: 2017. 09. 15- 2019. 06. 28

Pétfürdő Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva – figyelemmel a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012 (XI. 8.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Kormányrendelet) 29. § és 29/A. §-ában foglaltakra is – a következőket rendeli el:

1.    A rendelet hatálya

1. § E rendelet hatálya Pétfürdő településfejlesztési koncepciójának (a továbbiakban: koncepció), integrált településfejlesztési stratégiájának (a továbbiakban: stratégia), településrendezési eszközeinek, településképi arculati kézikönyvének (a továbbiakban: kézikönyv) és településképi rendeletének készítése, módosítása során a 2. § szerinti partnerekre, valamint a partnerségi egyeztetés szabályaira terjed ki.

(2) A lakossággal, érdekképviseleti, civil és gazdálkodó szervezetekkel, vallási közösségekkel (a továbbiakban: partnerek) történő véleményeztetés a helyi adottságoknak megfelelően, a feladat jellegének figyelembevételével a partnerségi egyeztetés szabályai szerint történik.

2. A partnerek meghatározása

2. § (1) A partnerségi egyeztetésben az alábbi természetes személyek, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek (a továbbiakban: partnerek) vehetnek részt:

a)a település közigazgatási területén lakóhellyel, tartózkodási hellyel vagy ingatlannal rendelkezni jogosult természetes személyek,

b)a pétfürdői székhellyel, telephellyel rendelkező gazdálkodó szervezetek,

c)a pétfürdői székhellyel bejegyzett civil szervezetek,

d) a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 98. § (2) a) pontja alapján - a környezetvédelmi érdekek képviseletére létrehozott politikai pártnak és érdekképviseletnek nem minősülő egyesületek (továbbiakban környezetvédelmi egyesületek

e) a településen működő egyházak.

(2) A b-e) pontban foglaltak esetében a partneri egyeztetésben történő részvétel feltétele, hogy az érintettek az adott eljárás előzetes tájékoztatása során megadottak szerint a részvételre a Pétfürdői Polgármesteri Hivatalnál bejelentkezzenek.

(3) A partnerek köre bővíthető, amennyiben a szakmai kérdés megítélésében ezt a polgármester szükségesnek látja.

3. A partnerek tájékoztatásának módja és eszközei

3. § (1) A koncepció, a stratégia, a településrendezési eszközök, a kézikönyv és a településképi rendelet tekintetében a széleskörű nyilvánosság biztosítása érdekében – a Kormányrendelet szerinti előzetes és munkaközi tájékoztató keretében – a partnerek tájékoztatása a (2)-(3) bekezdésben foglaltak szerint

a) a közterületi hirdetőtáblákon,

b) a Pétfürdői Polgármesteri Hivatalban (Pétfürdő, Berhidai út 6/C.) lévő hirdetőtáblán,

c) a Pétfürdői Krónikában, és

d) a www.petfurdo.hu honlapon (a továbbiakban: önkormányzati honlap)

közzétett hirdetmény útján, továbbá

e) lakossági fórum keretén belül szóban történik.

(2) Az (1) bekezdés szerinti tájékoztatási követelményeket a koncepció, stratégia készítésénél, a településrendezési eszközök teljes eljárásban vagy egyszerűsített eljárásban történő készítésénél, módosításánál a véleményezési szakaszban, a településrendezési eszközök tárgyalásos eljárásában történő készítésénél, módosításánál a végső véleményezési szakasz kezdeményezése előtt, valamint a kézikönyv és a településképi rendelet készítésénél, módosításánál a partnerekkel történő véleményeztetés során teljeskörűen kell teljesíteni.

(3) A koncepció és stratégia módosításánál, a településrendezési eszközök tárgyalásos eljárásában történő készítésénél, módosításánál a Kormányrendelet 32. § (6) bekezdés b) pontjában foglalt esetben, valamint a településrendezési eszközök állami főépítészi eljárásban történő módosításánál a záró vélemény megkérése előtt a (1) bekezdés d) pontja szerint módon kell a tájékoztatási kötelezettséget teljesíteni.

(4) A partneri egyeztetésbe a 2. § (2) bekezdés szerint bejelentkezetteket a polgármester az általuk megjelölt elérhetőségen elektronikus úton is tájékoztatja.

4. § (1) A hirdetménynek – előzetes tájékoztató esetén - tartalmaznia kell:

a) a Korm. rendelet 37. § (3) bekezdésében foglaltakkal összhangban az érintett államigazgatási szervek számára tájékoztatásra bocsájtott dokumentumot,
b) a partnerek észrevételeinek benyújtására nyitva álló határidőt és
c) a postacímet vagy elektronikus levélcímet, ahova az észrevétel megküldhető.

(2) A hirdetménynek – munkaközi tájékoztató esetén - tartalmaznia kell:
a) az érintett államigazgatási szervek számára tájékoztatásra bocsájtott dokumentumokat, tárgyalásos és állami főépítészi eljárás esetén legalább a tervezet összefoglaló leírását és az elkészült jóváhagyandó munkarészeket,
b) a partnerek észrevételeinek benyújtására nyitva álló határidőt és
c) a postacímet vagy elektronikus levélcímet, ahova az észrevétel megküldhető.

5. § A lakossági fórum összehívására és lebonyolítására a Képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzata 62.§-ának szabályai irányadóak.

4. A javaslatok, vélemények dokumentálásának, elfogadásának és nyilvántartásának módja

6. § A partnerek javaslataikat, véleményüket a Kormányrendeletben az egyes eljárásoknak megfelelő határidők betartásával a hirdetményben megjelölt határidőig írásban, a Pétfürdői Polgármesteri Hivatal címére postai úton, illetve annak Titkárságán személyesen nyújthatják be vagy elektronikus úton a petionkormanyzat@upcmail.hu e-mail címre küldhetik meg.

7. § A beérkezett véleményekről, javaslatokról a települési főépítész a beérkezés sorrendjében nyilvántartást vezet. A nyilvántartás – melyet az adott eljárás lezárásáig közzé kell tenni az önkormányzat honlapján – tartalmazza:

a) a véleményező, javaslattevő nevét, továbbá lakhelyét, székhelyét vagy telephelyét,

b) a vélemény, javaslat rövid tartalmát,

c) annak megjelölését, hogy a vélemény, javaslat előzetes vagy munkaközi tájékoztatás során érkezett-e,

d) a beérkezett véleményekre, javaslatokra adott válaszok rövid tartalmát, elutasítás esetén ennek indokát,

e) a véleményt, javaslatot elfogadó, vagy elutasító Képviselő-testületi határozat számát.

8. § A partneri javaslatok, vélemények elfogadásáról vagy el nem fogadásáról a Képviselő-testület dönt. Az el nem fogadás indokolását a települési főépítész készíti el, melyet döntés előtt a polgármester a Képviselő-testülettel ismertet. Javaslatának, véleményének el nem fogadásáról és annak indokáról az azt benyújtó partnert az által megjelölt módon közvetlenül is tájékoztatni kell.

9. §. A koncepció, stratégia, településrendezési eszköz, kézikönyv és településképi rendelet elfogadását követően az elfogadott javaslatokat, véleményeket, valamint az el nem fogadott javaslatokat, véleményeket és azok indokolását papír alapon, az irattározás szabályainak megfelelően kell megőrizni.

5. Az elfogadott koncepció, stratégia, kézikönyv, településképi rendelet és településfejlesztési eszköz nyilvánosságát biztosító intézkedések

10. § Az elfogadott koncepció, stratégia, településrendezési eszköz, kézikönyv és településképi rendelet nyilvánosságáról az elfogadást követő 15 napon belül a polgármester gondoskodik – a Kormányrendeletben szabályozottak szerint – az önkormányzati honlapon és a Pétfürdői Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján történő közzététellel.

6. Záró rendelkezések

11. § (1) E rendelet 2017. szeptember 15-én lép hatályba.

(2) E rendelet rendelkezéseit a rendelet hatálya lépését követően induló egyeztetési eljárásokban kell alkalmazni.