Jászberény Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2017. (VII.13.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról szóló 4/2015. (II. 16.) önkormányzati rendelet módosítására

Hatályos: 2017. 07. 14- 2017. 07. 14

A Jászberény Városi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 45. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


(1) A települési támogatásról szóló 4/2015. (II. 16.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Ör.) 12. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) Támogatásra az a személy jogosult, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át, egyszemélyes háztartás esetén 300%-át és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona, feltéve, hogy a lakásfenntartás elismert havi költsége a háztartás havi összjövedelmének 10%-át meghaladja.”


(2) Az Ör. 12. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(3) A lakásfenntartás elismert havi költsége az elismert lakásnagyság és az egy négyzetméterre jutó elismert költség szorzata. A lakásfenntartás egy négyzetméterre jutó elismert havi költsége 450 Ft.”


(3) Az Ör. 3. melléklete helyébe jelen rendelet 1. melléklete lép.


2. §


(1) Az Ör. a következő 13/A. §-sal egészül ki:


„Lakbértámogatás

13/A. §


(1) Lakásbérlés költségeihez való hozzájárulásként lakbértámogatás állapítható meg annak a Jászberényben lakóhellyel, ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkező és életvitelszerűen is Jászberényben lakó személynek, aki lakhatásának megoldására Jászberény város közigazgatási területén nem önkormányzati, nem állami tulajdonban lévő ingatlant bérel, ha háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át, egyszemélyes háztartás esetén 300%-át és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona, feltéve, hogy az ingatlan hasznosításából a háztartás egyik tagjának sincs jövedelme és a háztartás egyik tagja sem részesül munkavállaláshoz kapcsolódó lakhatási támogatásban.

(2) A támogatás havi összegét a háztartásban egy főre jutó rendszeres havi jövedelem alapján a 6. melléklet tartalmazza.

(3) A lakbértámogatás a jogosult bérlőt a kérelem benyújtása hónapjának első napjától illeti meg, utólag, postai úton kerül utalásra a bérlő lakcímére. E támogatásra való jogosultság 1 év időtartamra állapítható meg. Amennyiben a határozott idejű bérleti szerződés a kérelem benyújtását követő 1 évnél korábban szűnik meg, e lakbértámogatás a megszűnés hónapjának utolsó napjáig állapítható meg. E támogatással egyidejűleg lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás bérleti díjhoz nem állapítható meg.

(4) A támogatásra való jogosultság feltételeinek fennállását a Humán és Önkormányzati Igazgatási Iroda a kérelem benyújtását követően, valamint a támogatásra jogosultság időtartama alatt felülvizsgálat keretében a helyszínen, környezettanulmány készítése során ellenőrzi. Támogatásra jogosultság akkor állapítható meg, a megállapított támogatás akkor folyósítható, ha az eljárás, felülvizsgálat során megállapítást nyer, hogy a jogosultsági feltételek fennállnak. Amennyiben a jogosultsági feltételek nem állnak fenn, az ellátásra való jogosultság nem állapítható meg, a már megállapított ellátás megszüntetésre kerül.

(5) A támogatásban részesülő személy a jogosultság feltételeit érintő lényeges tények, körülmények megváltozásáról 15 napon belül köteles értesíteni a Humán és Önkormányzati Igazgatási Iroda ügyintézőjét.

(6) A támogatás iránti kérelmet az 5. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtania a bérlőnek. A kérelemhez mellékelnie kell a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló kormányrendelet szerinti vagyonnyilatkozatot a háztartás tagjaira vonatkozóan, a háztartás tagjainak jövedelmére vonatkozó igazolást, az ingatlan tulajdonosa és a bérlő közötti bérleti szerződést.

(7) A közjegyzői okiratba foglalt bérleti szerződés közjegyzői díját az önkormányzat átvállalja, annak közjegyző részére történő átutalásáról a jegyző gondoskodik.

(8) A támogatás megszűnik:

a) (1) bekezdésben meghatározott bármelyik jogosultsági feltétel megszűnésével,

b) a támogatási idő lejártával,

c) bérleti szerződés megszűnésével,

d) támogatásra jogosult kérelmére,

e) támogatásban részesülő halála esetén.

(9) Ha a felek megállapodása alapján a bérlő a bérleti szerződésből fakadó kötelezettségeinek biztosítékául a bérbeadó részére meghatározott pénzösszeget köteles fizetni, akkor ezen kötelezettség teljesítéséhez egy havi bérleti díjnak megfelelő összegű eseti támogatást igényelhet. E támogatás mértéke legfeljebb az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-a lehet.”



(2) Az Ör. jelen rendelet 2. melléklete szerinti 5. melléklettel egészül ki.


(3) Az Ör. jelen rendelet 3. melléklete szerinti 6. melléklettel egészül ki.



3. §


Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.