Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2017.(IX.28.) önkormányzati rendelete

A helyi kitüntető címekről és díjakról

Hatályos: 2021. 10. 27

Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2017.(IX.28.) önkormányzati rendelete

A helyi kitüntető címekről és díjakról

2021.10.27.

Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A helyi kitüntető címek

Békésszentandrás Díszpolgára

1. § Békésszentandrás Díszpolgára cím annak a magyar vagy külföldi állampolgárnak adható, aki a közélet, a gazdaság, a tudományok, a kultúra, a művészetek, a gyógyítás, és az oktatás-nevelés területein alkotó munkájukkal elősegítették a település fejlődését, polgárainak boldogulását, ezáltal maradandót alkotott, illetve kiemelkedő tevékenységet végzett, továbbá akik a település nemzetközi kapcsolatainak fejlesztése és egyéb külföldi kapcsolatainak gazdagítása terén kiemelkedő tevékenységet folytattak, és ezzel hozzájárultak a település hírnevének növeléséhez.

1. Békésszentandrás Tiszteletbeli Polgára

2. § A Képviselő-testület „Békésszentandrás Tiszteletbeli Polgára” kitüntető címet adományoz olyan Békésszentandrás nagyközségben állandó lakóhellyel nem rendelkező személynek, aki jelentős mértékben hozzájárult Békésszentandrás jó hírének terjesztéséhez, rangjának, vonzerejének emeléséhez, a település érdekeinek érvényesítéséhez.

1. A helyi kitüntető díjak

Békésszentandrásért Kitüntető Díj

3. § (1) Békésszentandrásért Kitüntető Díj annak a magánszemélynek adományozható, aki az egészségügy, oktatás, sport, kultúra, közművelődés, gyermek- és ifjúságügy, szociális ellátás, közigazgatás, vagy gazdasági élet területén legalább két évtizeden keresztül kiemelkedő munkát végzett, és ezzel jelentős mértékben hozzájárult Békésszentandrás nagyközség fejlődéséhez, jó hírnevének öregbítéséhez, vagy tevékenységével kivívta a békésszentandrási lakosság, szakmai körök tiszteletét. Az elismerés nem adható annak, aki korábban Békésszentandrás Díszpolgára címben részesült.

(2)1

Ágazati szakmai díjak

1. § Ágazati, szakmai kitüntetések az egyes szakterületeken végzett kiemelkedő tevékenységek elismerésére (egyenrangú helyi elismerési formák):

a) Békésszentandrás Kultúrájáért Kitüntető Díj

b) Békésszentandrás Kiváló Pedagógusa Kitüntető Díj

c) Békésszentandrás Egészségügyéért Kitüntető Díj

d) Békésszentandrás Sportjáért Kitüntető Díj

e) Kiváló Szociális Munkáért Kitüntető Díj

III. A kitüntető címekkel és díjakkal járó tárgyjutalmak

5. § (1) A kitüntető címekkel oklevél, emlékplakett, és „Békésszentandrás Díszpolgára”, vagy „Békésszentandrás Tiszteletbeli Polgára” feliratú arany kitűző jár.

(2) A „Békésszentandrásért Kitüntető Díj” esetében oklevél, emlékplakett, és „Békésszentandrásért” feliratú arany kitűző jár.

(3) A kitüntető díjak esetében személyeknek oklevél, emlékplakett, és „Békésszentandrásért” feliratú ezüst kitűző jár, a közösségek oklevelet és emlékplakettet kapnak.

(4) A kitüntetést egy személy vagy közösség csak egy alkalommal kaphatja meg.

(5) A Képviselő-testület a Szentandrási Híradó példányait ingyenesen biztosítja kitüntetettek részére.

(6) A kitüntető díjak posztumusz kitüntetésként is adományozhatók, amelyről oklevelet kell készíteni.

IV. A kitüntető címek és díjak adományozásának szabályai

6. § (1) A kitüntetések adományozására javaslatot tehetnek:

a) Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének önkormányzati képviselői,

b) az Önkormányzat intézményeinek vezetői,

c) civil szervezetek,

d) alapítványok,

e) érdekvédelmi szervezetek,

f) magánszemélyek.

(2) A javaslatnak tartalmaznia kell az ajánlott személy vagy közösség pontos adatait és az adományozás alapjául szolgáló tevékenység vagy alkotás részletes ismertetését, méltatását.

(3) A javaslattétel lehetőségére felhívást kell közzétenni a Szentandrási Híradóban minden év szeptember 30. napjáig.

(4) A kitüntetések adományozásáról a Képviselő-testület dönt a Művelődési, Sport és Környezetvédelmi bizottság javaslatára.

(5) A címeket és a kitüntetéseket a községi András-napi ünnepségen a Polgármester adja át. Az adományozásról oklevelet kell készíteni, amit a kitüntetettnek az emlékplakettel és a kitűzővel kell átadni. Az adományozásról szóló oklevelet a Polgármester írja alá.

(6) A címekről és kitüntetésekről – az e célra rendszeresített díszalbumban – egységes nyilvántartást kell vezetni. A nyilvántartásnak tartalmaznia kell a kitüntetett nevét, lakcímét, az adományozás alapjául szolgáló tevékenységet, az adományozás időpontját, valamint a kitüntetés esetleges visszavonásának időpontját, és annak okát.

(7) A Képviselő-testület évente legfeljebb 3 kitüntető címet és díjat adományoz.

1. A kitüntető címek és díjak visszavonása

1. § (1) A kitüntetés visszavonása

a) A kitüntetés megvonható attól, aki arra méltatlanná vált.

b) Méltatlanná válik a kitüntetésre az, akit a bíróság szándékos bűncselekmény miatt jogerősen elítélt.

c) A kitüntetést az adományozó vonja vissza.

1. Egyéb szabályok

1. § (1) A kitüntetéssel járó tárgyjutalommal kapcsolatos költségek fedezetét a Képviselő-testület az Önkormányzat éves költségvetésében biztosítja.

(2) Az elismeréssel oklevél és tárgyjutalom jár.

VII. Részletes szabályok

Békésszentandrás Kultúrájáért Kitüntető Díj

9. § A kitüntetés adományozható:

a kimagasló teljesítményt nyújtó alkotó- és előadóművészeknek, alkotó- és előadóművészi közösségeknek, valamint mindazon személyeknek, vagy közösségeknek, akik Békésszentandrás Nagyközség kultúrájáért, s hazai, illetve nemzetközi elismertségéért maradandót alkottak, illetve tettek;
a községben hosszabb időn keresztül kiemelkedő művészeti, és közművelődési tevékenységet végző személyeknek, és közösségeknek.
Békésszentandrás Kiváló Pedagógusa Kitüntető Díj

1. § A kitüntetés csak magánszemélynek adományozható, feltételei:

Békésszentandrás nagyközségben legalább 10 éve az oktatás, nevelés terén végzett magas színvonalú szakmai munka,
a szakma meghatározó személyisége legyen a saját intézményén belül, illetve települési szinten,
szakmai, emberi feddhetetlenség.
Békésszentandrás Egészségügyéért Kitüntető Díj

11. § Békésszentandrás Egészségügyéért kitüntetés adományozható:

Békésszentandrás nagyközségben legalább 10 éve dolgozó, az egészségügy területén magas színvonalú szakmai munkát végző személyeknek, vagy közösségeknek.
a kitüntetés további feltétele a szakmai, emberi feddhetetlenség.
Békésszentandrás Sportjáért Kitüntető Díj

12. § Békésszentandrás Sportjáért kitüntetés adományozható:

Békésszentandrás nagyközségben dolgozó, a testneveléssel és sporttal foglalkozó társadalmi szervezetekben tevékenykedő, a testnevelés és a sport érdekében hosszabb időn át kiemelkedő munkát végző személyeknek, vagy közösségeknek,
kiemelkedő hazai vagy nemzetközi sportteljesítmény vagy sportolói pályafutás elismeréseként,
az ifjúság testedzésének és a diáksportnak a szervezésében hosszú időn keresztül kifejtett eredményes tevékenység értékeléseként,
kiemelkedő sportedzői tevékenység elismeréseként.
Kiváló Szociális Munkáért Kitüntető Díj

13. § A kitüntetés adományozható a szociális ellátásban a rászorulók segítésére kiemelkedő teljesítményt nyújtó személyeknek vagy közösségeknek, akik a Békésszentandráson élő nehéz sorsú emberekért, szűkebb és tágabb környezetében végzett munkájával kiérdemelte a megbecsültséget.

VIII. Záró rendelkezések

14. § (1) Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2001.(X.29.) önkormányzati rendelete a díszpolgári, tiszteletbeli polgár kitüntető cím és egyes kitüntető díjak alapításáról.

1

A 3. § (2) bekezdését a Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2021. (X. 26.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte.