Csorvás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2017. (VII.7.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati tulajdonú lakások, és helyiségek bérletére vonatkozó helyi szabályozásról

Hatályos: 2023. 01. 26

Csorvás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2017. (VII.7.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati tulajdonú lakások, és helyiségek bérletére vonatkozó helyi szabályozásról

2023.01.26.

Csorvás Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 2. mellékletében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (9) pontjában foglalt feladatkörében eljárva az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére vonatkozó helyi szabályozásról a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § E rendelet hatálya kiterjed – a Csorvás, István király utca 27. szám alatti ifjúsági garzonház (Fecskeház) kivételével - valamennyi a Csorvás Város Önkormányzata ( a továbbiakban: önkormányzat) tulajdonában lévő lakásra és nem lakás céljára szolgáló helyiségre ( a továbbiakban: lakás ill. helyiség). E rendelet 1. melléklete tartalmazza a lakások és a nem lakás céljára szolgáló helyiségek jegyzékét.

A lakás bérbeadásának általános feltételei

2. § (1) A Csorvás Város Önkormányzata a tulajdonában lévő lakásokat

a) szociális helyzet alapján,

b) az önkormányzat kötelező vagy önként vállalt feladatainak ellátása érdekében, vagy c) pályázat útján, piaci alapon,

lehet bérbe adni.

(2) A lakásbérleti szerződés határozatlan vagy határozott időre, illetve meghatározott feltétel bekövetkeztéig köthető meg.

3. §

4. § (1 ) A bérbeadó a házastársak közös kérelmére bérlőtársi szerződést köt.

(2) Önkormányzati lakásra társbérleti szerződés nem köthető.

(3) A bérlő a lakásba a házastársán, a gyermekén, a befogadott gyermekének gyermekén, valamint a szülőjén kívül mindenki mást csak a bérbeadó előzetes írásbeli hozzájárulásával fogadhat be. A befogadásához való bérbeadói hozzájárulást írásban kell kérni a bérbeadótól, és a kérelemben fel kell tüntetni a befogadni kívánt személy személyi adatait, a befogadás célját, illetve indokát, és a befogadás időtartamát.

(4) A bérbeadói hozzájárulás megadásáról a bérbeadó a lakás alapterülete, a lakás szobaszáma, és a befogadást követően a lakásban együtt-lakók száma alapján dönt. Ha a bérbeadó azt állapítja meg, hogy a befogadást követően a lakás egy főre jutó alapterülete kevesebb, mint 10 m 2 , vagy az 1 szobára jutó személyek száma több, mint a jelen rendelet 18. §- ának a) vagy b) pontjában meghatározott létszám, a hozzájárulást megtagadja. A bérbeadó a hozzájárulásban kiköti, hogy a bérleti szerződés megszűnését követően a bérlővel együtt a befogadott személynek is el kell hagynia a lakást.

(5) A lakásbérleti szerződés megszűnése után a lakásban visszamaradó személy másik lakásra nem tarthat igényt.

A bérbeadó és a bérlő jogai és kötelezettségei

5. § (1) A bérlő és a bérbeadó jogait és kötelezettségeit a lakásbérleti szerződésben kell rögzíteni.

(2) A bérlő köteles az önkormányzati lakást a rendeltetésének megfelelően, a bérleti szerződésben foglaltak szerint használni. A rendeltetésszerű használatot, és a szerződésben foglaltak teljesítését a bérbeadó - a bérlő szükségtelen háborítása nélkül - egy naptári éven belül két alkalommal - félévenként - ellenőrzi.

(3) A bérlő látja el az épület tisztántartásával összefüggő feladatokat, ennek keretében köteles az ingatlanhoz tartozó udvar, kert és kerítés tisztántartásáról, karbantartásáról gondoskodni, köteles továbbá az ingatlanhoz tartozó kertet művelni, vagy legalább gondoskodni a terület folyamatos gyommenetesen tartásáról, az ott lévő fák, bokrok, egyéb ültetvények szakszerű metszéséről, ápolásáról.

(4) A bérlő gondoskodik a bérelt lakáshoz tartozó ingatlan és az ingatlannal határos közterület járdáinak tisztán tartásáról, a csúszásmentesítésről, és a hó eltakarításról, továbbá az ingatlan közvetlen környezetéhez tartozó közterületnek a köztisztaság fenntartásáról szóló 9/2009. (V.29.) önkormányzati rendeletben szabályozott módon történő rendbentartásáról.

(5) Több lakásból álló ingatlan esetében a (2) és (3) bekezdésben felsorolt feladatok elvégzésére a bérlők egyetemlegesen kötelezettek.

6. § A bérlő a lakás átvételének napjától kezdődően köteles megfizetni határidőben és teljes mértékben minden olyan díjat, kiadást illetőleg költséget, ami a lakás használatával összefüggésben a lakásbérleti jogviszony fennállása alatt keletkezik illetve merül fel, így különösen a közüzemi szolgáltatások (víz, gáz, elektromos energia, szemétszállítás stb.) díjait. A bérlő ezen kötelezettségei teljesítése érdekében köteles a lakásbérleti jogviszony keletkezésétől illetve megszűnésétől számított 10 napon belül a közszolgáltatóknál fogyasztóként be- illetve kijelentkezni.

7. § A bérlő köteles a lakásbérleti jogviszony fennállása alatt folyamatosan, a lakásbérleti jogviszony megszűnésekor pedig a lakás bérbeadónak történő visszaadását megelőzően a saját költségére gondoskodni a lakás burkolatainak, ajtóinak, ablakainak és berendezéseinek a karbantartásáról, felújításáról, pótlásáról illetve cseréjéről.

8. § A bérbeadó és a bérlő írásban előzetesen megállapodhatnak arról, hogy a bérbeadó feladatkörébe tartozó karbantartási, felújítási munkákat az általa bérelt lakásban a bérlő saját költségén végzi vagy végezteti el. Az elvégezett munkák ellentételezéséről a bérlő és a bérbeadó a megállapodásban rendelkeznek. A bérbeadó csak a lakás rendeltetésszerű használatra alkalmassá tételéhez szükséges mértéket meg nem haladó költségeket térítheti meg a bérlőnek.

9. § (1) A lakásbérlet megszűnésekor a bérlő köteles a lakást tisztán, tisztasági festést követően, és rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban visszaadni a bérbeadónak. A visszaadás időpontjában a lakásnak rendelkeznie kell azokkal a tartozékokkal, berendezési és felszerelési tárgyakkal, amelyekkel az átadáskor felvett jegyzőkönyvben rögzítésre került.

(2) A bérbeadó és a bérlő megállapodhatnak abban, hogy a lakásbérlet megszűnésekor a lakást a bérbeadó teszi rendeltetésszerű használatra alkalmassá. A költségek viselése ebben az esetben is a bérlőt terheli, aki köteles a kiköltözést megelőzően a várható költséget a bérbeadó részére megelőlegezni. A munkálatok elvégzését követő 15 napon belül a bérbeadó és a bérlő elszámolnak egymással.

Lakáshasználati díj

10. § (1) Az a személy, aki a lakást jogcím nélkül használja, a jogcím nélküli használat kezdetétől a lakásra megállapított lakbérrel azonos összegű használati díjat köteles a bérbeadó részére megfizetni.

(2) A lakáshasználati díj mértéke a jogcím nélküli használat kezdetétől számított két hónap elteltét követően kéthavonta 25 %-kal emelkedik.

A lakásbérleti szerződés megszüntetése, és a pénzbeli térítés

11. § (1) A bérbeadó és a bérlő a határozatlan időre kötött lakásbérleti szerződést

közös megegyezéssel, úgy is megszüntetheti, hogy a bérbeadó a bérlő részére:
a) másik lakást ad bérbe, vagy
b) a másik lakás bérbeadása mellett pénzbeli térítést fizet, vagy
c) a másik lakás bérbeadása helyett pénzbeli térítést fizet.
(2) Az (1) bekezdés a) és b) pontjában foglaltak esetében a bérlő
a) kevesebb szobaszámú, vagy kisebb alapterületű,
b) nagyobb szobaszámú, nagyobb alapterületű
lakás bérbeadását kérheti.
(3) A pénzbeli térítés összegét e rendelet 2. melléklete tartalmazza.
(4) A bérlő a határozatlan időre szóló szerződést a következő hónap utolsó napjára szólóan a tárgyhónap 15. napjáig mondhatja fel. Amennyiben a bérlő lakáshelyzete a határozott idejű lakásbérleti szerződés hatálya alatt megoldódik, az előzőek szerint felmondhatja a szerződést.

12. § (1) Ha a szociális intézményből elbocsátott személy az intézménybe utaláskor a

lakásbérleti jogviszonyáról pénzbeli térítés ellenében mondott le, pénzbeli térítés egyidejű visszafizetése mellett részére önkormányzati tulajdonú lakás bérbeadása ajánlható fel.

Lakáscsere szerződés, önkormányzati lakás albérletbe adása

13. § (1) A Képviselő-testület abban az esetben járul hozzá a bérleti jog átruházáshoz, illetve a lakáscsere szerződéshez, amennyiben az önkormányzati lakás bérlője másik önkormányzati lakás bérletére, vagy tulajdonjogára cseréli el a bérleményt, és a bérbeadó rendelkezik a bérlő igényének megfelelő szabad lakással. Létrejöhet lakáscsere szerződés két önkormányzati lakást bérlő lakáscseréje következtében is.

(2) Nem jöhet létre lakáscsere szerződés abban az esetben ha a lakáscserével érintett lakás valamelyikének használatával kapcsolatban bármilyen tartozás áll fenn.

(3) A lakáscsere végrehajtásakor a bérlővel együtt lakó(k) is köteles(ek) a lakást a bérlővel együtt elhagyni.

14. § A bérlő az önkormányzati tulajdonú bérlakást, vagy a lakás részét nem adhatja albérletbe.

Lakások szociális alapon történő bérbeadására vonatkozó szabályok

15. §1 Jövedelmi-, vagyoni- és szociális helyzete folytán - igénylés alapján – szociális jelleggel önkormányzati bérlakás juttatására jogosult az a lakásigénylő, akinél a család jelentősebb vagyonnal nem rendelkezik, és

a) az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 1,5-szeresét, és

b) nincs olyan hasznosítható ingatlana, járműve, vagyoni értékű joga, amelynek külön-külön számított forgalmi értéke az a szociális vetítési alap összegének a 20- szorosát meghaladja és együttes összegük forgalmi értéke a szociális vetítési alap 50-szeresét meghaladja.

16. § Az igénylőnek a szociális helyzete alapján benyújtott lakásbérlet iránti kérelmét a Képviselő-testület soron következő ülésén, de legkésőbb 60 napon belül bírálja el.

17. § Az igénylő a kérelem benyújtását követően a lakáskörülményeiben, a személyi, a családi, a jövedelmi és a vagyoni helyzetében beállt lényeges változást, a változást követő 30 napon belül köteles bejelenteni. A bérlőnek a bejelentési kötelezettsége a lakásbérlet létrejöttét követően a bérlet teljes időtartama alatt fennáll.

18. § A szociális helyzete alapján bérlakásra jogosult személynek bérbe adható lakás szobaszáma a vele együttköltözők számától függően a következő:

a) 1-4 fő esetén 2 szobás lakás,

b) 4-6 fő esetén 1+ 2 félszobás lakás.

19. § A szociális helyzet alapján történő bérbeadás esetén a lakásbérleti szerződés határozott időre, maximum 3 évre szólhat. A rászorultság fennállása esetén a lakásbérleti szerződés hatályának megszűnése előtt legalább 30 nappal benyújtott kérelem alapján újabb határozott időre, maximum 1 évre a lakásbérleti szerződés hatálya többször is meghosszabbítható.

20. § Amennyiben a szociális helyzet alapján lakásbérleti szerződést kötött bérlő jövedelmi, vagyoni helyzetében olyan változás történik, hogy az egy főre jutó havi nettó jövedelem összege, vagy a bérlő vagyonának mértéke meghaladja a 15. §-ban meghatározott összeget, illetve mértéket, úgy a lakásbérleti díjat e rendelet 3. mellékletének a piaci alapon bérbe adott lakásokra meghatározott összegben kell megfizetni.

21. § Nem köthető szociális helyzet alapján lakásbérleti szerződés azzal, aki - a vele együtt költöző személyekre is figyelemmel,

a) Csorvás területén 1/1 tulajdoni hányadú saját tulajdonú lakással rendelkezik,

b) saját tulajdonú lakását 2 éven belül elidegenítette,

c) már korábban volt önkormányzati lakás bérlője, és lakbér vagy közüzemi díjfizetési kötelezettségét, nem, vagy nem rendszeresen teljesítette, vagy

d) akinek a korábbi lakásbérleti jogviszonyát lakásrongálás miatt szabadságvesztés, kitiltás, vagy kiutasítás, büntetéssel szüntették meg.

22. § Annak a bérlőnek, aki a 2. § (1) bekezdés b) pontja alapján jogosult önkormányzati tulajdonú lakás bérletére, a lakásbérleti díjat e rendelet 3. mellékletének a szociális helyzet alapján bérbe adott lakásra meghatározott összegben kell megfizetni.

22/A. § A szociális helyzet alapján történő bérbeadással érintett bérlők részére az önkormányzat lakbértámogatást nyújt azzal, hogy a bérlő részére a Rendelet 3. számú mellékletének 1. pontja szerinti lakbért alkalmazza, amely a piaci alapon bérbe adott lakások bérleti díjának 10 %-al csökkentett mértéke.

Lakások piaci alapon történő bérbeadására vonatkozó szabályok

23. § (1) Az önkormányzati tulajdonú lakások piaci alapon történő bérbeadása pályázati eljárás lefolytatásával történik. A pályázatot Csorvás Város Önkormányzatának Képviselő-testülete írja ki.

(2) A pályázati kiírásnak tartalmaznia kell:

a) a meghirdetett lakás címét, a településen és az épületen belüli elhelyezkedésének megjelölését,

b) a lakás műszaki jellemzőit (szobaszám, alapterület, komfortfokozat),

c) a fizetendő óvadék mértékét,

d) a pályázat benyújtásának határidejét.

24. § (1) Önkormányzati tulajdonú lakás piaci alapon történő bérletére az a csorvási lakó-vagy tartózkodási hellyel rendelkező személy is pályázhat, aki nem rendelkezik kizárólagos használatot biztosító lakástulajdonnal.

(2) A pályázathoz mellékelni kell a pályázó és a vele együtt költözők jövedelemigazolását. A jövedelemigazolás(ok) hiánya a pályázat érvénytelenségének következményével jár.

(3) Érvénytelen a pályázata annak, aki az óvadék biztosítási kötelezettségnek nem tesz eleget.

(4) Kizárható a pályázatból az a pályázó, aki a benyújtott jövedelemigazolások tanúsága szerint nagy valószínűséggel nem lesz képes a lakásbérleti díjat és a közüzemi számlákat megfizetni.

(5) Amennyiben a pályázati úton meghirdetett lakásra azonos feltételek mellett több érvényes pályázat érkezik, akkor a pályázatát legkorábban benyújtó pályázó nyeri el a lakás bérleti jogát.

Óvadék

25. § (1) A lakás piaci alapon történő bérbeadása esetén a pályázó a pályázat elbírálásának

időpontjáig óvadékot köteles fizetni.
(2) A fizetendő óvadék összege 30.000,- Ft, mely összeget a bérbeadó a nem nyertes személy(ek) részére az eredményhirdetést követően visszafizet.
(3) A bérbeadó a bérlő által befizetett óvadékot a lakásbérleti jogviszony hatálya alatt, és a jogviszony megszűnése esetén az esetleges lakbérhátralék, valamint a lakás rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotának helyreállításához szükséges költségei megtérüléséhez használhatja fel.
(4) Amennyiben a bérbeadónál a (3) bekezdésben meghatározott okok miatt az óvadék egésze vagy egy része nem kerül felhasználásra, a bérbeadó köteles azt a lakás visszaadását követő 30 napon belül a bérlőnek visszafizetni.

A helyiségbérlet szabályai

26. § (1) Az önkormányzati tulajdonú nem lakás céljára szolgáló helyiségek tekintetében a bérbeadói jogokat a Képviselő-testület gyakorolja. A helyiségbérleti szerződést a polgármester köti meg.

(2) A helységbérletre vonatkozó szabályokra – a jelen alcím alatt szabályozott eltérésekkel - a lakásbérlet szabályait kell alkalmazni.

(3) A bérbeadó az üresen álló önkormányzati tulajdonú helyiségeit csak pályázati eljárás lefolytatásával adhatja bérbe.

(4) A pályázati felhívást - a benyújtásra meghatározott időpont előtt legalább 15 nappal - a bérbeadó a helyben szokásos módon közzéteszi.

27. § (1) A pályázati felhívásnak tartalmaznia kell:

a) a meghirdetett helyiség címét, a településen és az épületen belüli elhelyezkedésének megjelölését,

b) a helyiség műszaki jellemzőit (alapterület, komfortfokozat, helyiségek száma)

c) a helyiség felhasználásának, üzemeltetésének lehetséges célját, és módját,

d) a helyiség felszereltségi állapotát,

e) a fizetendő óvadék mértékét, amely a pályázó által benyújtott ajánlatban szereplő bérleti díj kétszerese,

d) a pályázat benyújtásának határidejét.

28. § A helyiségbérletre írásban benyújtott ajánlatnak tartalmaznia kell:

a) a pályázó nevét (jogi személy esetén a cég nevét, és képviselőjének megnevezését), címét,

b) a pályázó jelenleg folytatott tevékenységének rövid leírását, különösen, hogy végez-e, illetve korábban végzett-e a pályázati felhívásban megjelölt tevékenységgel azonos, vagy ahhoz hasonló tevékenységet,

c) a pályázónak a bérlemény üzemeltetésére vonatkozó tervét, elképzeléseit,

d) a pályázónak a bérlemény használatáért felajánlott bérleti díj nettó és bruttó értékben megjelölt összegét,

e) a pályázó nyilatkozatát arra vonatkozóan, hogy a pályázat beadásával egyidejűleg a bérbeadónak kéthavi bérleti díjnak megfelelő összegű óvadékot nyújt,

f) a pályázó nyilatkozatát arról, hogy a pályázati feltételeket elfogadja, és a pályázatában vállalt továbbá a helyiségbérleti szerződésben rögzített kötelezettségeket a jogviszony teljes időtartama alatt magára kötelezőnek tekinti.

29. § Az óvadék megfizetésére, felhasználására és visszafizetésére a 25. § rendelkezéseit kell értelemszerűen alkalmazni.

30. § Több pályázó esetén a pályázat elbírálásánál előnyben részesül az, aki a pályázati felhívásban foglalt feltételek és kötelezettségek tekintetében minden követelménynek megfelel, és a legmagasabb összegű bérleti díjat ajánlotta fel.

31. § Ha a pályázati felhívásra csak egy érvényes pályázat érkezik, a pályázati kiírás megismételhető.

32. § Önkormányzati tulajdonú nem lakás céljára szolgáló helyiség bérleti joga nem ruházható át, nem cserélhető el, és nem adható albérletbe.

33. § A helyiségbérleti szerződés hatálya határozatlan időre szól. A szerződést bármelyik fél rendes felmondással felmondhatja a hónap 15. napjáig, a felmondás a következő hónap utolsó napjára szólhat. Felmondás esetén a bérbeadó cserehelyiséget nem biztosít a bérlő számára.

34. § A helyiségbérletre egyebekben e rendeletnek „a bérbeadó és a bérlő jogai és kötelezettségei” alcím alatti rendelkezésének értelemszerű alkalmazásával kell eljárni. A bérlő a bérleményt saját költségére és kockázatára, a bérbeadóval történt egyeztetés, szükség esetén megállapodás szerint alakítja ki a pályázatában meghatározott cél szerinti használatra.

Önkormányzati lakások és helyiségek elidegenítése

34/A. § Az önkormányzat a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Lakástörvény) 54. § (3) bekezdésének hatálya alá tartozó elővásárlási joggal nem érintett önkormányzati tulajdonú lakásokat nem értékesíti.

34/B. § Az önkormányzat a Lakástörvény 58. § (3) bekezdésének hatálya alá tartozó (egyéb) helyiségeit nem értékesíti.

Záró rendelkezések

35. § Ez a Rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

36. § A lakásbérleti díjra vonatkozó rendelkezéseit a 2017. július 8. napját követően megkötött lakásbérleti szerződésekre kell alkalmazni.

37. § Hatályát veszti Csorvás Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére vonatkozó helyi szabályozásáról szóló 2/1994. (I. 24.) rendelete.

1. melléklet az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére vonatkozó helyi szabályozásról szóló 13/2017.(VII.7.) önkormányzati rendelethez

Csorvás Város Önkormányzatának tulajdonában lévő lakások jegyzéke

A

B

C

D

Lakás címe

Szobák száma

Komfort fokozat

Alapterület

1.

Csorvás, Gábor Áron u. 26.

1 + 2 fél szoba

összkomfortos

80 m2

2.

Csorvás, Gábor Áron u. 28.

1 + 2 fél szoba

összkomfortos

80 m2

3.

Csorvás, Gábor Áron u. 30.

1 + 2 fél szoba

összkomfortos

80 m2

4.

Csorvás, Gábor Áron u. 32.

1 + 2 fél szoba

összkomfortos

80 m2

5.

Csorvás, Gábor Áron u. 34.

1 + 2 fél szoba

összkomfortos

80 m2

6.

Csorvás, Hunyadi u. 34. 1. sz. lakás

2 szoba

összkomfortos

58 m2

7.

Csorvás, Hunyadi u. 34. 2. sz. lakás

2 szoba

összkomfortos

58 m2

Csorvás Város Önkormányzatának tulajdonában lévő nem lakás céljára szolgáló helyiségek jegyzéke

A

B

C

D

A helyiség címe

A helyiség megnevezése

Komfort fokozat

Alapterület

1.

Csorvás, Szabadság tér

Liget büfé

összkomfortos

73 m2

2.

Csorvás, Rákóczi utca 37/a.

Iroda

összkomfortos

80 m2

3.

Csorvás, Rákóczi utca 37/b.

Iroda

összkomfortos

80 m2

4.

Csorvás, Rákóczi utca 17.

Húsbolt

összkomfortos

49 m2

5.

Csorvás, Liget utca 2.

Piac-téri Zöldségbolt

összkomfortos

41 m2

6.

Petőfi utca 8.

Volt Gulyás iskola

összkomfortos

322 m2

7.

Petőfi utca 6.

Volt Kőhalmi iskola

összkomfortos

117 m2

8.

Táncsics utca 7.

Állat átvevőhely

összkomfortos

2. melléklet az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére vonatkozó helyi szabályozásról szóló 13/2017.(VII.7.) önkormányzati rendelethez

Pénzbeli térítés összege

A

B

C


A lakás komfortfokozata

2 szobás lakás

1+ 2 fél szobás lakás

Pénzbeli térítés

Összkomfortos

30.000,- Ft

35.000,- Ft

Pénzbeli térítés másik lakás bér-beadása mellett

Összkomfortos

10.000,- Ft

-

3. melléklet az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére vonatkozó helyi szabályozásról szóló 13/2017.(VII.7.) önkormányzati rendelethez

Az önkormányzati tulajdonú lakások lakbérének mértéke

A

B

1.

Szociális helyzet alapján bérbe adott lakások esetében

630,-Ft/m2/hó

2.

Piaci alapon bérbe adott lakások esetében

695,- Ft/m2/hó

1

A 15. § a Csorvás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 25.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.