Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 13/2017. (III.27.) önkormányzati rendelete

a településfejlesztéssel és településrendezéssel összefüggő partnerségi egyeztetésről

Hatályos: 2017. 03. 28- 2017. 12. 18

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések


1. § A Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) közigazgatási területére vonatkozó településfejlesztési és településrendezési dokumentumok tervezetével kapcsolatos partnerségi egyeztetési eljárás során

a) a partnerek tájékoztatásának módjára és eszközeire,

b) a partnerségi javaslatok, vélemények megadásának módjára, határidejére, nyilvántartásának módjára,

c) az el nem fogadott partnerségi javaslatok, vélemények indokolásának módjára és a dokumentálásuk, nyilvántartásuk rendjére,

d) az elfogadott koncepció, stratégia, településrendezési eszközök, kézikönyv és településképi rendelet nyilvánosságát biztosító intézkedésekre

a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) és e rendelet szabályait kell alkalmazni.

2. §  E rendelet alkalmazásában:

1.   Partner (a továbbiakban: Partner): a partnerségi egyeztetésben résztvevő

a) Pécs Megyei Jogú Város közigazgatási területén a lakcímnyilvántartásban bejelentett lakóhellyel rendelkező személy,

b) az eljárás előzetes tájékoztatási szakaszában, továbbá, ha az egyeztetési eljárásban nincs előzetes tájékoztatási szakasz, a településfejlesztési és településrendezési dokumentumok tervezetével kapcsolatos partnerségi egyeztetési eljárás során írásban bejelentkezett, a településfejlesztési és településrendezési dokumentum vonatkozásában székhelye, telephelye vagy tevékenysége okán érintett érdekképviseleti, civil és gazdálkodó szervezet, vallási közösség,

c) a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 98. § (2) bekezdés a) pontja alapján a településrendezési eszközök véleményezési eljárásába bejelentkezett 98. § (1) bekezdése szerinti szervezetek,

d) a Dél-dunántúli Építész Kamara,

e) a Magyar Urbanisztikai Társaság Tolna-Baranya Megyei Csoportja,

f) a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt.,

g) a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt.,

h) a BIOKOM Nonprofit Kft.,

i) a Tettye Forrásház Zrt.,

j) a Pécsi Távfűtő Kft.,

k) a Pécsi Tudományegyetem,

l) a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara,

m) a LAKTÁSZ Baranya Megyei Szövetsége,

n) a fogyatékosok városi érdeképviseleti szervezetei.

2. Településfejlesztési és településrendezési dokumentumok:

a) a településfejlesztési koncepció,

b) az integrált településfejlesztési stratégia,

c) a településrendezési eszközök,

d) a településképi arculati kézikönyv,

e) a településképi rendelet.

2. A partnerek tájékoztatásának módja és eszközei


3. §  A polgármester a településfejlesztési és településrendezési dokumentumok Korm. rendelet 28. § (1) bekezdésében meghatározott partnerségi egyeztetési kötelezettségének a Korm. rendeletben meghatározott szabályoknak megfelelően, az egyeztetési eljárás módjától függően, az előzetes és munkaközi tájékoztatás során az 1. mellékletben részletezettek szerint a településfejlesztési és településrendezési dokumentumok

a)  az Önkormányzat honlapján,

b)  a Pécsi Hírekben,

c)  közterületen elhelyezett hirdetőfelületen,

d) lakossági fórumon történő ismertetése útján tesz eleget.

4. § (1) A polgármester – a városi főépítész közreműködésével – a Partnerek tájékoztatása, valamint a településfejlesztési és településrendezési dokumentumok tervezetével kapcsolatos partnerségi egyeztetési eljárásának elősegítése céljából, a dokumentumok tartalmától és az egyeztetési eljárás módjától függően, az Önkormányzat honlapján teszi közzé az értelmezéshez szükséges mértékben részletezett előzetes tájékoztatást és a munkaközi tájékoztatás véleményezési dokumentumait. 

(2) Az előzetes és munkaközi tájékoztatás során – a partnerségi egyeztetésre nyitva álló határidőn belül – a Partnerek írásbeli kérelemre a polgármestertől további tájékoztatást kaphatnak a készítés vagy módosítás alatt álló településfejlesztési és településrendezési dokumentumok tartalmával kapcsolatban.

5. § A településfejlesztési és településrendezési dokumentumok tervezetének 3. § d) pontja szerinti partnerségi egyeztetése esetén  a polgármester a lakossági fórumot a Korm. rendelet 29/A. § (4) bekezdés a) pontja szerinti feltételek teljesülését követő időpontra  hívja össze.

3. A partnerségi javaslatok, vélemények megadásának módja, határideje, nyilvántartásának módja


6. § (1) A 2. § b) és c) pontjában meghatározott személyek a partnerségi egyeztetésben az egyeztetés módja szerinti írásbeli bejelentkezést követően vehetnek részt. 

(2) Az (1) bekezdés szerinti bejelentkezésében meg kell jelölni a véleményezési eljárás tárgyát, a Partner nevét, törvényes képviselőjét, telefonszámát, postai és e-mail címét, és igazolni kell a 2. § b) pont szerinti érintettséget. 

7. § (1) A 4. §-ban meghatározott tájékoztatás alapján a Partnerek a Korm. rendelet 29/A. § (4), 30. § (9), 37. § (4), 38. § (3) vagy 41. § (3) bekezdésében meghatározott határidőben tehetik meg a javaslataikat, észrevételeiket, adhatnak véleményt. 

(2) A Korm. rendelet 29/A. § (4) bekezdés b) pont bb) alpontja szerinti esetben a javaslattételi, véleményezési határidőt a településfej-lesztési és településrendezési dokumentumok Önkormányzat honlapján történt közzétételétől kell számítani. 

8. § A Partnerek a 7. §-ban meghatározott határidőig

a) személyesen papír alapon vagy az Önkormányzat címére postai úton történő megküldéssel,

b) elektronikus levélben az Önkormányzat honlapján erre a célra megjelölt e-mail címre történő megküldéssel,

c) a lakossági fórumon a Korm. rendelet 29/A. § (4) bekezdés b) pont ba) pontja szerinti módon tehetnek javaslatot, észrevételt, nyilváníthatnak véleményt.

9. § (1) A településfejlesztési és településrendezési dokumentumok tervezetével kapcsolatos partnerségi egyeztetési eljárásban beérkezett javaslatokat, észrevételeket, véleményeket az Önkormányzat nyilvántartásba veszi. 

(2) A lakossági fórumon elhangzott észrevételeket a lakossági fórumon készült hangfelvétel alapján jegyzőkönyvezéssel kell rögzíteni, amelyet az Önkormányzat nyilvántartásba vesz.

(3) A név és cím nélkül érkezett vagy adott, a nem Partnertől származó, a 6. § rendelkezéseinek meg nem felelő és az elkésett  javaslatok, észrevételek, vélemények nem vehetők nyilvántartásba. 

(4) A településfejlesztési és településrendezési dokumentumok tervezetére a partnerségi egyeztetési eljárásában adott, benyújtott javaslatok, észrevételek, vélemények nyilvántartása a Polgármesteri Hivatal Iratkezelési Szabályzata szerint történik.

4. A beérkezett partnerségi javaslatok, észrevételek, vélemények kezelése


10. § A településfejlesztési és településrendezési dokumentum tervezetével egyet nem értő Partnerekkel a polgármester egyeztetés kezdeményez. Az egyeztetésről jegyzőkönyvet kell felvenni. 

11. § (1) A településfejlesztési és településrendezési dokumentum tervezete partnerségi egyeztetési eljárásában nyilvántartásba vett javaslatok, észrevételek, vélemények elfogadásáról vagy elutasításáról a főépítész szakmai javaslata alapján a Városfejlesztési és Kommunális Bizottság (a továbbiakban: Bizottság) dönt. 

(2) A javaslat, észrevétel, vélemény elutasítása esetén a döntést a Bizottság a határozatában megindokolja. 

(3) A javaslat, észrevétel, vélemény elfogadása esetén a Bizottság dönt  a településfejlesztési és településrendezési dokumentum elfogadásra javasolt tervezetébe történő beépítésről, beépítésre vonatkozó döntés esetén a beépítés ütemezéséről. 

12. § (1) A Bizottság döntését a meghozatalt követő 5 napon belül az Önkormányzat honlapján közzé kell tenni. 

(2) A polgármester az (1) bekezdés szerinti döntést követő 10 napon belül a döntés megküldésével írásban tájékoztatja az érintett Partnert a javaslata, észrevétele, véleménye elfogadásáról vagy elutasításáról. 

(3) A településfejlesztési és településrendezési dokumentumok tervezetével kapcsolatos partnerségi egyeztetési eljárásában nyilvántartásba vett javaslatok, észrevételek, vélemények elfogadásáról vagy elutasításáról szóló bizottsági döntések nyilvántartása a Polgármesteri Hivatal Iratkezelési Szabályzata szerint történik.

5. Az elfogadott településfejlesztési és településrendezési dokumentumok nyilvánosságát biztosító intézkedések


13. § (1) A Közgyűlés által elfogadott településfejlesztési és településrendezési dokumentumokat az Önkormányzat honlapján folyamatosan közzé kell tenni. 

(2) A polgármester a településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet hatásainak vizsgálata érdekében az Önkormányzat honlapján nyilvános értékelő felületet működtet. 

(3) A főépítész évente egy alkalommal kiértékeli a (2) bekezdés szerinti felületre beérkezett véleményeket, és azokról tájékoztatja a Bizottságot.

6. Záró rendelkezések


14. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba. 

15. § (1) A Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének Szer-vezeti és Működési Szabályzatáról szóló 18/2013. (V.22.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: SZMSZ) 76. §-ában  az „A várospolitikai fórumra meg kell hívni” szövegrész helyébe az „A településfejlesztési és településrendezési dokumentumok tervezetével kapcsolatos partnerségi egyeztetési eljárásban tartott lakossági fórum kivételével a várospolitikai fórumra meg kell hívni” szöveg lép. 

(2) Az SZMSZ 2. melléklet 5. táblázata a 2. melléklet szerint módosul.

                   Dr. Páva Zsolt s. k.                                            Dr. Lovász István s. k.

                        polgármester                                                               jegyző




Záradék:

Megalkotta a Közgyűlés 2017. március 23-i ülésén.

Kihirdetve: 2017. március 27-én.