Gétye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2017(XII.21.) önkormányzati rendelete

A reklámok, reklámhordozók és cégérek elhelyezésének, alkalmazásának követelményeiről, feltételeiről és tilalmáról.

Hatályos: 2017. 12. 22- 2018. 04. 29

Gétye Község Önkormányzatának Képviselő testületének

13/2017. (XII.21.) önkormányzati rendelete

 a reklámok, reklámhordozók és cégérek elhelyezésének, alkalmazásának követelményeiről, feltételeiről és tilalmáról.

Gétye Község Önkormányzata Képviselő-testülete  a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. §. (5) bekezdése felhatalmazása alapján az alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1.§

(1) A rendelet hatálya kiterjed Gétye Község (továbbiakban: község) közigazgatási területére.

(2) A község közigazgatási területén reklámot, reklámhordozót, cégért kialakítani és elhelyezni vagy közzé tenni kizárólag:                                                                                           a) a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény (továbbiakban: Tvtv.)               b) a településkép védelméről szóló törvény reklámok közzétételével kapcsolatos rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 104/2017. (IV.28.) Korm. rendelet (továbbiakban: Rr.) (c) a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 12. §. és                                                                d) a reklámtáblák, reklámhordozók és egyéb reklámcélú berendezések közutak melletti elhelyezésének részletes szabályairól szóló 224/2011. (X.21.) Korm. rendelet előírásainak figyelembe vételével, a külön jogszabály szerinti településképi bejelentési eljárás lapján lehetséges.                       

2. Értelmező rendelkezések

2. §.

(1) E rendelet alkalmazásában:

a) cégér: a településfejlesztési koncepcióról az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 2. §. 1b. pontja szerinti cégér.

b) reklám: a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény (továbbiakban:Tvtv) 11/F. §. 3. pontja szerinti reklám.

c) reklámhordozó: a Tvtv. 11/F. § 4. pontja szerinti reklámhordozó


Reklámokra vonatkozó településképi követelmények

3. §.


(1)  Reklámhordozók elhelyezése a hagyományosan kialakult településképet nem változtathatja meg hátrányosan, az csak a településkép jellegzetes, értékes, illetve hagyományőrző építészeti arculatának megőrzését nem sértő módon helyezhető el.


(2)  Reklámhordozó a telekhatárt nem keresztezheti és közvetlenül a telekhatáron nem helyezhető el. Reklámberendezés nem létesíthető káprázást okozó megoldással.


(3)  Közterületen és közterületről látható magánterületen a menetirány szerinti azonos oldalon ötven méterenként egy reklámhordozó helyezhető el. A tilalom nem vonatkozik a reklámközzétételre nem használt információs célú berendezésekre és az építési reklámhálóra. A közutakra és közvetlen környezetükre a külön jogszabályok rendelkezései irányadóak.


(4)  A Gétye község településszerkezeti tervében kijelölt beépítésre szánt

a) falusias lakó,

b) intézményi vegyes

c) egyéb ipari gazdasági,

d) különleges (mezőgazdasági üzemi, egyházi)

területek közterületein és a köztulajdonban álló ingatlanjain reklám közzététele és reklámhordozó, reklámhordozót tartó berendezések elhelyezése utcabútor igénybevételével lehetséges.


(5)  A Gétye község településszerkezeti tervében kijelölt beépítésre nem szánt

a) zöldterületek,

b) erdőterületek (gazdasági, védelmi)

c) mezőgazdasági (kertes, általános)

d) vízgazdálkodási,

e) különleges (temető, sportterület)

területek közterületein és a köztulajdonban álló ingatlanjain reklám közzététele és reklámhordozó, reklámhordozót tartó berendezések elhelyezése utcabútor igénybevételével lehetséges.


(6)  Közterületen vagy köztulajdonban álló ingatlanon csak a tulajdonos hozzájárulásával, településképi bejelentés alapján helyezhető el reklámhordozó és reklámhordozót tartó berendezés.


(7)  Minden közterületre tervezett reklámhordozó és reklámhordozót tartó berendezés csak a közműszolgáltatókkal történt egyeztetést kövezően helyezhető el úgy, hogy a közúti kerékpáros és gyalogos közlekedés számára szükséges közterület felülete biztosítva legyen.


(8)  Az elhelyezett reklámhordozó és reklámhordozót tartó berendezés folyamatos karbantartása a berendezés elhelyezésére tulajdonosi hozzájárulással rendelkező feladata és kötelessége.


(9)  Csak olyan közművelődési célú hirdetőoszlop helyezhető el, amely lehetőleg hengeres alakú fémszerkezetű berendezés, mely a község területén egységes kivitelben készülhet.


(10) Információs vagy más célú berendezés elsősorban az alábbi gazdasági reklámnak nem minősülő közérdekű információ közlésére létesíthető:

a) az önkormányzat működése körébe tartozó információk;

b) a település szempontjából jelentős eseményekkel kapcsolatos információk;

c) a településen elérhető szolgáltatásokkal, ügyintézési lehetőségekkel kapcsolatos tájékoztatás nyújtásáról szóló információk;

d) idegenforgalmi és közlekedési információk;

e) a lakosság egészét vagy széles rétegeit érintő, elsősorban állami információk;

f)  kulturális, sport és tudományos eseményekkel kapcsolatos információk.


(11) A cégérek kialakításának illeszkednie kell az épület

a) homlokzati kialakításához, vízszintes és függőleges tagolásához,

b) színéhez,

c) arányrendszeréhez,

d) nyílászáróinak kiosztásához, ritmusához,

e) homlokzatán megjelenő egyéb berendezésekhez.


(12) Az üzletfelirat, cégtábla cégérek nem takarhatják az épület nyílászáró szerkezetét, párkányát, korlátját és egyéb meghatározó építészeti elemét és nem változtathatják meg azok karakterét, több rendeltetési egység estén a berendezések csak egységes koncepció szerinti kialakításban helyezhetők el a földszinti portál felett, az osztópárkány alatti sávban.  Nyílászárók közötti falszakaszokon és a tetőfelületen nem alakíthatók ki.


(13) Cégtábla, cégér az épület homlokzat síkjával párhuzamosan, arra merőlegesen vagy az utcai kerítésen helyezhető el. A homlokzat síkjára merőlegesen elhelyezett cégjelzés a közlekedést nem zavarhatja, korlátozhatja, illetve veszélyeztetheti.


(14) Közterületen, közterületről látható magánterületen reklámhordozón, reklámhordozót tartó berendezésen reklám

a) horganyzott, szinterezett vagy festett acélból, vagy szinterezett alumíniumból készült eszközön,

b) plexi vagy biztonsági üveg mögött,

c) hátsó fényforrás által megvilágított eszközben,

d) állandó és változó tartalmat is megjelenítő eszközön,

helyezhető el.


(15) Magánterületen elhelyezett nem gazdasági célú reklám, reklámhordozó vagy reklámhordozót tartó berendezés kizárólag az adott ingatlanon folytatott kereskedelmi és szolgáltatási tevékenységet hirdetheti.


(16) Pályázati forrásból megvalósuló építmény esetében az előírt tájékoztatási felületként

a) az építés ideje alatt a telken belül elhelyezett, a pályázati kiírás szerinti méretű tájékoztató tábla,

b) a létesítmény átadása után legfeljebb a pályázati kiírás szerinti méretű tájékoztató tábla a homlokzaton, vagy a létesítmény előkertjében elhelyezve – a pályázati kiírás szerinti időszakra – létesíthető.


(17) A település szempontjából jelentős eseményről való tájékoztatás érdekében legfeljebb összesen 12 hétig molinó, plakát és egyéb hirdetés helyezhető el.


(18) A polgármester az építési tevékenység idejére építési reklámháló kihelyezéséről településképi bejelentési eljárás keretében dönt a jogszabályban meghatározott feltételek megtartásával.


Záró rendelkezések

4. §

Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


Zalaapáti, 2017 december 20.



             Talabér Lászlóné                                                              Kovács Katalin

              polgármester                                                                   jegyző



Kihirdetve:

Gétye, 2017. december 21.



Kovács Katalin

jegyző