Szigetújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2017.(VI.30.) önkormányzati rendelete

a településfejlesztési koncepció, az integrált településfejlesztési stratégia, a településrendezési eszközök, a településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet partnerségi egyeztetési szabályairól

Hatályos: 2017. 07. 01- 2023. 04. 27

Szigetújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2017.(VI.30.) önkormányzati rendelete

a településfejlesztési koncepció, az integrált településfejlesztési stratégia, a településrendezési eszközök, a településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet partnerségi egyeztetési szabályairól

2017.07.01.

Szigetújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6/A. § (3) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján és a 8. § vonatkozásában a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 19. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet 29. § és 29/A. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet célja

1. § E rendelet célja, hogy a településfejlesztési koncepció, az integrált településfejlesztési stratégia, településrendezési eszközök, a településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet (a továbbiakban: fejlesztési és rendezési eszközök) elkészítésére, módosítására irányuló eljárás során történő egyeztetéseknél biztosítsa a véleményező partnerek szélesebb körben történő bevonását, az elfogadott dokumentumok nyilvánosságát és az észrevételek, javaslatok megfelelő dokumentálási rendjét.

2. A partnerek köre

2. § (1) Az egyeztetésben részt vevő partnerek köre valamennyi eljárás során:

a) Szigetújfalu közigazgatási területén állandó lakhellyel, tartózkodási hellyel, illetve ingatlantulajdonnal rendelkező természetes személyek

b) Szigetújfalui székhelyű építészeti, mérnöki szakmai érdek-képviseleti szervezetek

c) településfejlesztéssel, településrendezéssel összefüggésbe hozható civil és érdekképviseleti szervezetek

d) Szigetújfalu közigazgatási területén működő elismert egyházak

3. § (1) A fejlesztési és rendezési eszközök készítése, módosítása során az 1. melléklet szerinti eljárási szakaszhoz tartozó hirdetményben meghatározott határidőn belül a partneri adatlapon (2. melléklet) bejelentkezett Partnerek tekinthetők érintett résztvevőnek.

(2) Az aláírt partneri adatlapon meg kell jelölni a véleményezési eljárás tárgyát, a jogosultságot, a Partner nevét, képviselőjét, címét/székhelyét, e-mail címét (ha van) és telefonszámát (ha van) (továbbiakban együtt: pontos adatok).

II. Fejezet

A partnerek tájékoztatásának módja és eszközei

1. A tájékoztatás megindítása és a véleményezés lehetőségei

4. § (1) Az önkormányzat a partnerek tájékoztatásának elősegítésére a partnerségi egyeztetés során keletkező dokumentációkat megjeleníti az 1. melléklet szerinti módon

a) közterületen elhelyezett hirdetőfelületen,

b) helyi lapban,

c) a www.szigetujfalu.hu önkormányzati honlapon,

d) lakossági fórumon,

e) valamint kifüggeszti Szigetújfalu Község Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján.

(2) A lakossági fórum helye és ideje Szigetújfalu Község Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján, helyi lapban és a www.szigetujfalu.hu önkormányzati honlapon kerül megjelölésre a lakossági fórum előtt legalább 8 nappal.

(3) Amennyiben a hirdetőtáblán történő elhelyezést az anyag terjedelme, formátuma nem teszi lehetővé, úgy a hirdetményben meg kell jelölni, hogy mely időpontokban és hol van lehetőség a dokumentumokba történő betekintésre.

(4) A partnerek a honlapról letölthető, illetve Szigetújfalu Község Polgármesteri Hivatalának Főépítészénél átvehető partneri adatlap felhasználásával a tájékoztatóban meghatározott határidőn belül tehetnek észrevételt, javaslatot, nyilváníthatnak véleményt a településfejlesztési, településrendezési, valamint településképi dokumentumok tekintetében. Továbbá a lakossági fórumon a szóban elhangzott érdemi véleményt tartalmazó jegyzőkönyvben rögzítettek kerülnek dokumentálásra az egyeztetési eljárásban.

(5) Az aláírt partneri adatlapon meg kell jelölni a véleményezési eljárás tárgyát, a jogosultságot, a Partner nevét, képviselőjét, címét/székhelyét, e-mail címét (ha van) és telefonszámát (ha van) (továbbiakban együtt: pontos adatok). Ezen adatok megadása szükséges az érintett részéről abban az esetben is, ha a lakossági fórumon elhangzott javaslatát, észrevételét kéri jegyzőkönyvbe foglalni.

(6) A partneri adatlapon történő észrevételt és javaslatot a partnerek a közzétett tájékoztató/hirdetmény alapján a tájékoztató/hirdetmény megjelenésének napjától a tájékoztatóban/hirdetményben meghatározott határidőig tehetik meg − a papír alapú adatlap Polgármesteri Hivatal Főépítész címére (2319 Szigetújfalu, Fő út 45.) történő megküldésével, leadásával, − az adatlap elektronikus levélben történő megküldéssel a foepitesz@szigetujfalu.hu e-mail címre.

2. A Partnerek véleményeinek, javaslatainak kezelése, dokumentálása, nyilvántartása

5. § (1) A Partnerek a fejlesztési és rendezési eszközök készítése, módosítása során a hirdetményben meghatározott határidőig, a Kormányrendeletben meghatározott eljárási szakaszokban a dokumentációkról írásos észrevételt, javaslatot tehetnek, véleményt nyilváníthatnak

a) az előzetes tájékoztatási szakaszban a fejlesztési és rendezési eszközök kidolgozása előtt a készítés, módosítás szándékáról, melyről a 4. § szerint kapnak tájékoztatást a hirdetményben (3. melléklet),

b) a véleményezési szakaszban a fejlesztési és rendezési eszközök elkészült tervezetéről, melyről a 4. § szerint kapnak tájékoztatást a hirdetményben (4. melléklet).

(2) A Partnerek javaslatot, észrevételt, véleményt szintén a partneri adatlapon (2. melléklet) tehetnek, a partneri adatlap

a) Szigetújfalu Község Polgármesteri Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) címére (2319 Szigetújfalu, Fő út 45.), történő benyújtásával, ill. megküldésével,

b) elektronikus levélben történő megküldéssel a foepitesz@szigetujfalu.hu e-mail címre.

(3) A nem partneri adatlapon, vagy nem pontos adatokkal, vagy határidőn kívül beérkezett, véleményeket, észrevételeket, javaslatokat figyelmen kívül kell hagyni.

(4) A pontos adatokkal, határidőn belül bejelentkezett Partnerektől a beérkezett javaslatokat, véleményeket (továbbiakban: érdemi észrevételek) a Főépítész összesíti és a véleményezés alatt lévő dokumentáció ügyiratához csatolja.

(5) A hirdetményben jelölt határidő leteltét követően az érdemi észrevételeket a Főépítész szakmai javaslat készítése céljából megküldi a véleményezésre közzétett dokumentum készítésével megbízott tervezőnek.

(6) A tervezői szakmai javaslat alapján a Főépítész valamennyi érdemi észrevételre választ állít össze.

(7) A Polgármester és a Főépítész a beérkezett érdemi észrevételeket és az arra összeállított válaszokat ismerteti a Képviselő-testülettel, amelyek elfogadásáról vagy el nem fogadásáról dönt. A vélemény el nem fogadása esetén a döntést indokolnia kell.

(8) A Képviselő-testület a (7) bekezdés szerinti döntését a 4. §.-ban meghatározottak szerint közzé kell tenni. (5. melléklet)

3. A fejlesztési és rendezési eszközök nyilvánosságát biztosító intézkedések

6. § (1) A Polgármester gondoskodik a nyilvánosság biztosításáról. Az elfogadott településfejlesztési koncepciót, az integrált településfejlesztési stratégiát, a településrendezési eszközt, a településképi arculati kézikönyvet és a településképi rendeletet vagy azok módosítását az Önkormányzat honlapján közzé kell tenni.

(2) Valamennyi elfogadott koncepció, stratégia, és településrendezési eszköz jóváhagyásának kihirdetését követő 10 napon belül a Főépítész az elfogadott fejlesztési és rendezési eszközt teljes terjedelmében feltölti a községi honlap által meghatározott tárhelyre. (5. melléklet)

(3) Az intézkedésről a Főépítész a felhívást köteles közzétenni a 4. § (1) bekezdésében foglaltak alapján.
(4) A Polgármester a kézikönyv és a településképi rendelet hatásainak vizsgálata érdekében az Önkormányzat honlapján nyilvános értékelő felületet működtet.
(5) A Főépítész évente egy alkalommal kiértékeli a (2) bekezdés szerinti felületre beérkezett véleményeket, és azokról tájékoztatja az Önkormányzat Képviselő-testületének településfejlesztésért és településrendezésért felelős bizottságát.
III. Fejezet

Záró rendelkezések

7. § (1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba. A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a 13/2012. (VIII. 29) Ök rendelet az önkormányzati rendeletek véleményezésében való társadalmi részvételről.

1. melléklet a 13/2017. (VI. 30.) önkormányzati rendelethez a 13/2017. (VI. 30.) önkormányzati rendelethez

Partnerségi egyeztetés szükségessége, tájékoztatás módja
a 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 29/A. § szerint

Előzetes tájékoztató
szakasz

Munkaközi tájékoztató szakasz
(elkészült tervezettel kapcsolatos javaslatok, észrevételek)

Koncepció

készítése

teljeskörű tájékoztatás

teljeskörű tájékoztatás

módosítása

-

a) vagy c)

Stratégia

készítése

teljeskörű tájékoztatás

teljeskörű tájékoztatás

módosítása

-

a) vagy c)

Településrendezési eszköz

Teljes eljárás szerint

készítése

teljeskörű tájékoztatás

véleményezési szakaszban teljeskörűen

módosítása

teljeskörű tájékoztatás

véleményezési szakaszban teljeskörűen

Egyszerűsített eljárás szerint

készítése

véleményezési szakaszban teljeskörűen

módosítása

véleményezési szakaszban teljeskörűen

Tárgyalásos eljárás szerint (nemzetgazd. szempontból v. Kt. által kiemelt helyen)

készítése

végső véleményezési szakasz előtt teljeskörűen

módosítása

végső véleményezési szakasz előtt teljeskörűen

Tárgyalásos eljárás szerint (Kormány által kihirdetett veszélyhelyzet esetén)

készítése

a) vagy c)

módosítása

a) vagy c)

Állami főépítészi eljárás szerint

készítése

-

-

módosítása

záró vélemény megkérése előtt, a) vagy c)

Település-
képi eszköz

Településképi rendelet

készítése

teljeskörű tájékoztatás

teljeskörű tájékoztatás

módosítása

teljeskörű tájékoztatás

teljeskörű tájékoztatás

Arculati Kézikönyv

készítése

teljeskörű tájékoztatás

teljeskörű tájékoztatás

módosítása

teljeskörű tájékoztatás

teljeskörű tájékoztatás

Teljeskörű tájékoztatás:
a) közterületen elhelyezett hirdetőfelületen
b) helyi lapban
c) ha van ilyen, önkormányzati honlapon
d) lakossági fórumon
(min. 8 nappal előtte meg kell hirdetni a), b) és c) felületen)

Határidő az észrevétel, javaslat megtételére:
- Teljeskörű tájékoztatás esetén:
lakossági fórumtól számított 8 napon belül - Ha nincs lakossági fórum: a) vagy c) szerinti közzétételtől számított 8 napon belül

2. melléklet a 13/2017. (VI. 30.) önkormányzati rendelethez

PARTNERI ADATLAP

A fejlesztési és rendezési eszközök készítésével, módosításával összefüggő partnerségi egyeztetésben való részvételhez
Alulírott
mint:

Név/Megnevezés:

Képviseletre jogosult személy:

Lakcím/Székhely:

E-mail cím:

Telefonszám:

Szigetújfalu közigazgatási területén, az adott fejlesztési és rendezési eszközök tervezésével érintett településrészen állandó lakhellyel, tartózkodási hellyel, illetve ingatlantulajdonnal rendelkező természetes személy
Szigetújfalu közigazgatási területén, az adott fejlesztési és rendezési eszközök tervezésével érintett településrészen székhellyel, telephellyel illetve ingatlantulajdonnal rendelkező gazdálkodó szervezet
Szigetújfalu községben működő szakmai érdek-képviseleti szervezet
Szigetújfalu községben működő civil szervezet
Szigetújfalu községben működő elismert egyház
a Szigetújfalu Község Önkormányzata által készítendő
megnevezésű dokumentum partnerségi egyeztetési eljárásának jelen
- előzetes tájékoztatási szakaszában
vagy
- véleményezési szakaszában
a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet és a településfejlesztési koncepció, az integrált településfejlesztési stratégia, településrendezési eszközök, a településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet partnerségi egyeztetés szabályairól szóló ../2017. (…...) sz. önkormányzati rendeletben foglaltak szerint az alábbi véleménnyel, javaslattal, észrevétellel kívánok élni:
Az eljárás további szakaszaiban
részt kívánok venni.
nem kívánok részt venni.
A hirdetményekről elektronikusan (e-mail) értesítést
kérek,
nem kérek.
Szigetújfalu, 20…………………..hó………nap
…………………………… aláírás
A kitöltött, aláírt adatlapot kérjük, hogy jutassa el az alábbi címek valamelyikére:
Postacím: Szigetújfalu Község Polgármesteri Hivatal Főépítésze (2319 Szigetújfalu, Fő út 45.)
E-mail cím: foepitesz@szigetujfalu.hu

3. melléklet a 13/2017. (VI. 30.) önkormányzati rendelethez

HIRDETMÉNY

(minta - előzetes tájékoztatási szakasz)

Ezúton tájékoztatom az érintett Partnereket, hogy Szigetújfalu Község Önkormányzata megindította a …………… sz. képviselő-testületi határozattal megállapított településszerkezeti tervének, valamint a …………… sz. önkormányzati rendelettel jóváhagyott …………………………………..helyi építési szabályzatának és szabályozási tervének módosítását / új településrendezési eszközök készítését a ……. területre vonatkozóan.
Az Önkormányzat - a teljes körű nyilvánosság biztosításának érdekében az előzetes tájékoztatási szakasz dokumentációját közzétette közterületen elhelyezett hirdetőfelületen, helyi lapban, a www.szigetujfalu.hu települési honlapon, valamint a Szigetújfalu Község Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján (2319 Szigetújfalu, Fő út 45.), továbbá lakossági fórumot tart, melynek időpontja és helye:…………………………………………………………………………………………
A véleményezés módja: A Partnerségi Egyezetési Szabályzatban meghatározott Partnerek a www.szigetujfalu.hu honlapról letölthető, illetve a Főépítésznél átvehető partneri adatlap kitöltésével bejelentkezhetnek a véleményezési eljárásba és közölhetik írásos észrevételeiket, javaslataikat, véleményeiket. A kitöltött partneri adatlapot Szigetújfalu Község Polgármesteri Hivatal Főépítésze (2319 Szigetújfalu, Fő út 45.) címére vagy a foepitesz@szigetujfalu.hu elektronikus levélcímre szíveskedjenek megküldeni.
A vélemények beérkezési határideje: 201…………………………..
Jelen hirdetményt a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet és a településfejlesztési koncepció, az integrált településfejlesztési stratégia, településrendezési eszközök, a településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet partnerségi egyeztetés szabályairól szóló …/2017.(…...) sz. önkormányzati rendelet alapján teszem közzé.
Együttműködésüket előre is köszönöm.
Szigetújfalu, …………….
polgármester

4. melléklet a 13/2017. (VI. 30.) önkormányzati rendelethez

HIRDETMÉNY

(minta - véleményezési szakasz)

Ezúton tájékoztatom az érintett Partnereket, hogy Szigetújfalu Község Önkormányzata elkészíttetette a …………… sz. képviselő-testületi határozattal megállapított településszerkezeti tervének, valamint a …………… sz. önkormányzati rendelettel jóváhagyott …………………………………..helyi építési szabályzatának és szabályozási tervének módosítását / új településrendezési eszközök készítését a ……. területre vonatkozóan.
Az Önkormányzat - a teljes körű nyilvánosság biztosításának érdekében - a véleményezési szakasz dokumentációját, azaz a településrendezési eszközök elkészült tervezetét közzétette a www.szigetujfalu.hu honlapon, valamint a Szigetújfalu Község Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján (2319 Szigetújfalu, Fő út 45.),
A véleményezés módja: A ……………………. Kt. határozat szerinti Partnerek a www.szigetujfalu.hu honlapról letölthető, illetve a Főépítésznél átvehető partneri adatlap kitöltésével bejelentkezhetnek a véleményezési eljárásba és közölhetik írásos észrevételeiket, javaslataikat, véleményeiket. A kitöltött partneri adatlapot Szigetújfalu Község Polgármesteri Hivatal Főépítésze (2319 Szigetújfalu, Fő út 45.), részére vagy a foepitesz@szigetujfalu.hu elektronikus levélcímre szíveskedjenek megküldeni.
A vélemények beérkezési határideje: 201……………………….
Jelen hirdetményt a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet és a településfejlesztési koncepció, az integrált településfejlesztési stratégia, településrendezési eszközök, a településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet partnerségi egyeztetés szabályairól szóló …/2017. (…...) sz. önkormányzati rendelet alapján teszem közzé.
Együttműködésüket előre is köszönöm.
Szigetújfalu, ………………
polgármester

5. melléklet a 13/2017. (VI. 30.) önkormányzati rendelethez

HIRDETMÉNY

(minta – vélemények elfogadása)

Ezúton tájékoztatom az érintett Partnereket, hogy Szigetújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testülete megtárgyalta a …………… sz. Kt. határozattal megállapított településszerkezeti tervének, valamint a …………… sz. önkormányzati rendelettel jóváhagyott …………………………………..helyi építési szabályzatának és szabályozási tervének módosítása / új településrendezési eszközök készítése a ……. területre.
A Képviselő-testület a ………………………………..határozatában döntött a vélemények elfogadásáról. A teljes körű nyilvánosság biztosításának érdekében a településfejlesztési koncepció, az integrált településfejlesztési stratégia, településrendezési eszközök, a településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet partnerségi egyeztetés szabályairól szóló ……………/2017. (…..) sz. önkormányzati rendelet alapján kerültek közzétételre az elfogadott vélemények a www.szigetujfalu.hu honlapon, valamint a Szigetújfalu Község Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján (2319 Szigetújfalu, Fő út 45.)
Jelen hirdetményt a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet és a településfejlesztési koncepció, az integrált településfejlesztési stratégia, településrendezési eszközök, a településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet partnerségi egyeztetés szabályairól szóló …/2017. (…...) sz. önkormányzati rendelet alapján teszem közzé.
Együttműködésüket köszönöm.
Szigetújfalu,…………………
polgármester

6. melléklet a 13/2017. (VI. 30.) önkormányzati rendelethez

HIRDETMÉNY

(minta - jóváhagyott településrendezési eszköz)

Ezúton tájékoztatom az érintett Partnereket, hogy Szigetújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testülete elfogadta a …………… sz. Kt. határozattal megállapított településszerkezeti tervének, valamint a …………… sz. önkormányzati rendelettel jóváhagyott …………………………………..helyi építési szabályzatának és szabályozási tervének módosítását / új tervét a ……. területre vonatkozóan.
A teljes körű nyilvánosság biztosításának érdekében az elfogadott határozat/rendelet és azok mellékleteinek jóváhagyásának kihirdetésétől számított 10 napon belül közzétételre kerülnek a www.szigetujfalu.hu honlapon. Az elfogadott településrendezési eszközök a közzétételt követően lépnek hatályba.
Jelen hirdetményt a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet és és a településfejlesztési koncepció, az integrált településfejlesztési stratégia, településrendezési eszközök, a településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet partnerségi egyeztetési szabályzatáról szóló ../2017.(…...) sz. önkormányzati rendelet alapján teszem közzé.
Szigetújfalu, ………………
polgármester