Zebegény Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2017 (VII.13.) önkormányzati rendelete

járművek súlykorlátozásáról, a behajtási engedélyek kiadásának rendjéről

Hatályos: 2023. 03. 31

Zebegény Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2017 (VII.13.) önkormányzati rendelete

járművek súlykorlátozásáról, a behajtási engedélyek kiadásának rendjéről

2023.03.31.

Zebegény Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a közúti közlekedésről szóló, többször módosított 1988. évi I. tv. 3. § (1) bekezdésében és 34. § (2) bekezdésében, az utak forgalomszabályozásáról és a közúti jelzések elhelyezéséről szóló 20/1984. (XII. 21.) KM rendelet 2. § (1) bekezdése alapján az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet célja

1. §1 Önkormányzat tulajdonában és kezelésében lévő helyi közutak állapotának védelme, kisebb teherbírású utak állag megóvása, illetve a helyi közutakon a biztonságos közlekedés feltételeinek, a környezet nyugalmának és a lakosság pihenéshez való jogának biztosítása.

A rendelet hatálya

2. § (1)2 A rendelet tárgyi hatálya kiterjed minden olyan járműre, járműszerelvényre, amelynek a megengedett legnagyobb össztömege a 7,5 tonnát meghaladja, kivéve

a) a fegyveres erők, a rendőrség, a nemzetbiztonsági szolgálatok, a büntetés-végrehajtás, a katasztrófavédelem, valamint a Nemzeti Adó-, és Vámhivatal szervezete által üzemben tartott,

b) a katasztrófa elhárítást, megelőzést és segítségnyújtást végző,

c) a műszaki és baleseti mentést ellátó,

d) a kommunális közfeladatot ellátó súlykorlátozás nélkül, élelmiszer és vegyeskereskedelmi tevékenységet folytató kereskedőkhöz áruszállítás 12 t-ig,

e) az út-, vasút-, vagy közműépítést, illetve az út-, vasút-, vagy közműfenntartást, javítást vagy tisztítást végző,

f) a külön jogszabályban meghatározott postai szolgáltatást végző,

g) Zebegény Község Önkormányzatának saját beruházásaihoz használt,

h) menetrendszerinti busz gépjárműre.

(2)3 A rendelet területi hatálya Zebegény Község közigazgatási területén az önkormányzati tulajdonban lévő szilárd és szórt köves közutakra terjed ki.

(3)4 A rendelet személyi hatálya kiterjed minden olyan jármű tulajdonosra, üzembentartóra és használóra, aki a rendelet területi hatálya alá tartozó önkormányzati tulajdonban lévő helyi közútra 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű járművel hajt be.

Súlykorlátozási tilalom

3. § (1)5 A rendelet tárgyi hatálya alá tartozó gépjárművel Zebegény Község közigazgatási területén az önkormányzati tulajdonban álló közutakon csak behajtási engedéllyel és a közút kezelője által megadott útvonalengedélyben foglaltak szerint lehet közlekedni

(2)6 A rendelet hatálya alá tartozó közutakon a tilalmat a „Súlykorlátozás” közlekedési tábla jelzi. A súlykorlátozó tábla alá a „Kivéve engedéllyel” kiegészítő táblát kell kihelyezni.

A behajtási engedély kiadása

4. § (1) A képviselő-testület a behajtási engedélyek kiadására, használatuk jogosultságának felülvizsgálatára, az engedélyek visszavonására vonatkozó hatáskört a polgármesterre ruházza át.

(2)7 A polgármester a kérelmet megvizsgálja, és döntést hoz.

(3)8 A behajtási engedély tartalmazza:

- a jármű pontos megjelölését, súlyát, forgalmi rendszámmal vagy más, azonosításra alkalmas módon,
a forgalmi engedélyben üzembentartóként (tulajdonosként) feltüntetett személy nevét és lakóhelyét (székhelyét),
- a rendelet azon rendelkezését, mely alapján az engedély kiadásra került,
- az engedély érvényességi idejét,
- a súlykorlátozással érintett út, útszakasz meghatározását, melyre az engedély érvényes.
(4) 9
(5) 10

4/A. §11 (1) A képviselő-testület a helyi közút kezelőjeként, az útvonalengedélyek kiadására, használatuk jogosultságának felülvizsgálatára, az engedélyek visszavonására vonatkozó hatáskört a polgármesterre ruházza át.

(2) A polgármester a kérelmet megvizsgálja, és döntést hoz.

(3) Az útvonalengedély kérelem és az engedély tartalmazza a behajtási engedélyben foglaltakon túl:

a) a jármű úti céljáig vezető útvonal térképen történő ábrázolását (útvonalterv);

b) az útvonalterven - amennyiben van ilyen - jelölni szükséges a közlekedésbiztonsági szempontból veszélyes útszűkületeket, nehezen belátható szakaszokat;

c) amennyiben a jármű közlekedése vagy az arról történő rakodás a kétirányú forgalom átmeneti akadályozásával jár, külső forgalomirányító személyzetre vonatkozó előírást;

d) a maximális sebességre vonatkozó előírást, mely nem lehet magasabb 20 km/h-nál.

(4) Az útvonalengedély kiadására irányuló hatósági eljárás lefolytatásáért a kérelmezőnek - a 36/2017.(IX.18.) NFM rendelet 1. melléklete szerint kiszámolt - hatósági eljárás igazgatási szolgáltatási díjat kell előre megfizetni a következők szerint:

a) 7,5- 9 tonna össztömeg terhelésig 10.000,-Ft/útvonalengedély alkalom,

b) 9 – 15 tonna össztömeg között 12.000,-Ft/útvonalengedély alkalom,

c) 15 – 22,5 tonna össztömeg között 15.000,-Ft/útvonalengedély alkalom,

d) 22,5 tonna össztömeg fölött 30.000,-Ft/útvonalengedély alkalom,

(5) A (4) bekezdésben előírt hatósági eljárás igazgatási szolgáltatási díjat Zebegény Község Önkormányzata 11742094-15394260 számon nyilvántartott bankszámlájára kell átutalással, vagy postai készpénz-befizetési csekken a kérelem előterjesztését megelőzően megfizetni. Az eljárás megindításának feltétele az előírt eljárási szolgáltatási díj megfizetésének tényét igazoló banki átutalási igazolás vagy befizetett csekkszelvény bemutatása. A banki átutalás vagy csekkszelvény közleményében a következő tartalmat kell feltüntetni: „Zebegény, dátum, eljárási szolgáltatási díj.

Az engedély kiadásának feltételei

5. § (1) Az engedély iránti kérelmet az erre a célra rendszeresített nyomtatványon (1. melléklet) egy járműre vonatkozóan a jogosultság feltételeinek egyidejű igazolásával a jármű üzembentartója (tulajdonosa), vagy a kérelemben célállomásként feltüntetett ingatlan tulajdonosa, használója nyújthatja be a Márianosztrai Közös Önkormányzati Hivatal Zebegényi Kirendeltségénél (továbbiakban: hivatal).

(2) Az engedély kiadásának feltétele, hogy a kérelemben megjelölt ingatlan kizárólag önkormányzati úton közelíthető meg és a kérelmezett időszakban az alábbi feltételek valamelyike fennáll:

- a járművel a kérelemben feltüntetett ingatlanra vagy onnan árut szállítanak és az áru be-, és kirakodása másként nem oldható meg,
- az gépjármű, üzembentartójának, tulajdonosának lakóhelye, tartózkodási helye, székhelye, telephelye a súlykorlátozással érintett területen található és a gépjárművet – jegyzői igazolás alapján- a kérelemben megjelölt ingatlanon garázsban vagy az udvaron tárolják,
- a súlykorlátozással érintett területen építési, felújítási munkát végeznek és az építőanyagok odaszállítása, illetve a bontási anyagok elszállítása másként nem oldható meg.
(3) 12
(3a) 13
(4) 14

Az engedély érvényességi ideje

6. §15

Az engedély díja

7. §16

Az engedély felülvizsgálata és visszavonása

8. § (1) Az engedély ellenőrzésére jogosult szervek (rendőrség, Hivatal) kezdeményezésére a polgármester az érvényes engedélyt felülvizsgálhatja és amennyiben indokolt visszavonhatja.

(2)17

Az engedély használata

9. § (1) A behajtási engedély csak az engedélyben feltüntetett forgalmi rendszámú járművel történő behajtásra használható fel.

(2) Az engedély eredeti példányát a gépjármű vezetőjének a gépjárművel a súlykorlátozással érintett területen történő közlekedés során magánál kell tartania és az ellenőrzést végző személynek át kell adnia.

(3) Az engedélyről tilos másolatot készíteni.

10. § (1) Az engedély jogosultjának kérelmére a megrongálódott engedélyt –annak leadásával egyidejűleg- az önkormányzat díjmentesen kicseréli.

(2) Az engedély elvesztését, ellopását, megsemmisülését 3 munkanapon belül be kell jelenteni az engedélyező hatóságnál és az engedély pótlására kérelmet kell benyújtani. A pótlás díjmentes.

11. § (1) A helyi közútban bizonyíthatóan az engedélyes gépjármű által okozott károk helyreállítása annak a kötelessége, akinek a nevére az önkormányzat az engedélyt kiállította.

(2) A helyreállítást a károkozást követő 15 napon belül kell elvégezni.

(3) A helyreállítás szakszerűségét és a közterület állapotát az önkormányzat ellenőrzi.

Jogkövetkezmények

12. § (1) Az e rendeletben meghatározott szabályok betartását a rendőrég és a Hivatal ellenőrzi.

(2)18 Tiltott, közösségellenes magatartást követ el, aki Zebegény Község közigazgatási területén a súlykorlátozott önkormányzati tulajdonú közterületekre behajtási engedély nélkül 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű járművel behajt.

(3)19 Az e rendeletben foglalt rendelkezések megszegőjével szemben Zebegény Község Polgármestere –átruházott hatáskörében eljárva- természetes személy esetén kétszázezer forintig, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetén ötszázezer forintig terjedő pénzbírság kiszabását rendeli el.

(4)20 A pénzbírság kiszabására vonatkozóan a közigazgatási szabályszegések szankcióiról szóló 2017. évi CXXV. törvény 9. § (2) bekezdésében foglalt rendelkezések figyelembe véve a 10. § (3) bekezdésében meghatározottak az irányadók.

Záró rendelkezések

13. § (1) E rendelet 2017. augusztus 1. napján lép hatályba.

(2) E rendelet 5. § (4) bekezdése az egyirányúsítás megszűntetését követő nap hatályát veszti.

2. melléklet22

1

Az 1. § a Zebegény Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 2. § (1) bekezdése a Zebegény Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg. A 2. § (1) bekezdése a Zebegény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

3

A 2. § (2) bekezdése a Zebegény Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

4

A 2. § (3) bekezdése a Zebegény Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg. A 2. § (3) bekezdése a Zebegény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 3. § (1) bekezdése a Zebegény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

6

A 3. § (2) bekezdése a Zebegény Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

7

A 4. § (2) bekezdése a Zebegény Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

8

A 4. § (3) bekezdése a Zebegény Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

9

A 4. § (4) bekezdését a Zebegény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be. A 4. § (4) bekezdését a Zebegény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete 3. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

10

A 4. § (5) bekezdését a Zebegény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be. A 4. § (5) bekezdését a Zebegény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete 3. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

11

A 4/A. §-t a Zebegény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.

12

Az 5. § (3) bekezdése a Zebegény Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg. Az 5. § (3) bekezdését a Zebegény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (IV. 1.) önkormányzati rendelete 2. §-a hatályon kívül helyezte.

13

Az 5. § (3a) bekezdését a Zebegény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (IV. 1.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be. Az 5. § (3a) bekezdését a Zebegény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelete 5. §-a hatályon kívül helyezte.

14

Az 5. § (4) bekezdését a Zebegény Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelete 8. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

15

A 6. §-t a Zebegény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete 3. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

16

A 7. §-t a Zebegény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (IX. 16.) önkormányzati rendelete 1. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

17

A 8. § (2) bekezdését a Zebegény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (IX. 16.) önkormányzati rendelete 1. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

18

A 12. § (2) bekezdése a Zebegény Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelete 6. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. A 12. § (2) bekezdése a Zebegény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

19

A 12. § (3) bekezdése a Zebegény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

20

A 12. § (4) bekezdése a Zebegény Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelete 6. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. A 12. § (4) bekezdése a Zebegény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

21

Az 1. melléklet a Zebegény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

22

A 2. melléklet a Zebegény Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg. A 2. mellékletet a Zebegény Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelete 8. § c) pontja hatályon kívül helyezte. A 2. mellékletet a Zebegény Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelete 8. § d) pontja hatályon kívül helyezte. A 2. mellékletet a Zebegény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (IX. 16.) önkormányzati rendelete 1. § c) pontja hatályon kívül helyezte.