Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2017. (VI. 26.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól és a többletszolgáltatás díjáról

Hatályos: 2017. 06. 27- 2022. 09. 29

Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének

15/2017. (VI. 26.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól és a többletszolgáltatás díjáról


Törökbálint Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. Általános rendelkezések


1. §


A rendelet hatálya Törökbálint Város közigazgatási területén megkötött házasságokra, valamint a Törökbálinti Polgármesteri Hivatalnál (a továbbiakban: Polgármesteri Hivatal) közszolgálati jogviszonnyal rendelkező anyakönyvvezetőkre terjed ki.


2. §


(1) E rendelet alkalmazásában:

a)    hivatali helyiség: Törökbálint Város Önkormányzata által biztosított, alábbi hivatali helyiségek:

aa) a Munkácsy Mihály Művelődési Ház helyisége, illetve

ab) a Polgármesteri Hivatal épületében található, az anyakönyvi esemény lebonyolítására alkalmas helyiség

b)    hivatali munkaidő: a Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkaidő

c)    többletszolgáltatás díja:

ca) a hivatali helyiségen és hivatali munkaidőn kívül, valamint

cb) a hivatali helyiségben hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötésért a házasuló felek által az önkormányzat részére fizetendő díj.


2. A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötéshez kapcsolódó többletszolgáltatás díja


3. §


(1) Hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi eseményhez kapcsolódó többletszolgáltatás ellentételezéseként szertartásonként 50.000 Ft díjat kell fizetni, függetlenül attól, hogy arra hivatali munkaidőben, vagy azon kívül kerül sor.


(2) Hivatali helyiségben, hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvi eseményhez kapcsolódó többletszolgáltatás ellentételezéseként szertartásonként 20.000 Ft díjat kell fizetni.

(3) Amennyiben a házasuló felek valamelyike állandó bejelentett lakóhellyel rendelkezik Törökbálinton, az (1) és (2) bekezdésben szereplő díj felét kell megfizetni.


(4) Nem kell megfizetni az (1) és (2) bekezdésben meghatározott díjat a házasulók valamelyikének közeli halállal fenyegető állapota esetén.


3. A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötésnél a közreműködő anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértéke


4. §


(1) A hivatali helyiségen és hivatali munkaidőn kívüli házasságkötésben való közreműködés esetén a szertartásvezető anyakönyvvezetőt eseményenként – választása szerint – a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő vagy 20.000 Ft összegű díj illeti meg.


(2) A hivatali helyiségben hivatali munkaidőn kívüli házasságkötésben való közreműködés esetén a szertartásvezető anyakönyvvezetőt eseményenként – választása szerint – a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő vagy 10.000 Ft összegű díj illeti meg.


4. Záró rendelkezések


5. §


(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő anyakönyvi események vonatkozásában is alkalmazni kell.


(2) Hatályát veszti az egyes anyakönyvi események engedélyezésének szabályairól és a többletszolgáltatásokért az önkormányzat, valamint az anyakönyvvezető részére fizetendő díjakról szóló 21/2012. (V. 25.) önkormányzati rendelet.