Kazincbarcika Város Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2017. (V.17.) önkormányzati rendelete

A településfejlesztési és településrendezési dokumentumok, valamint az egyes településrendezési sajátos jogintézmények partnerségi egyeztetésének szabályairól

Hatályos: 2020. 02. 21

Kazincbarcika Város Önkormányzat Képviselő-testületének
16/2017. (V. 17.) önkormányzati rendelete

a településfejlesztési és településrendezési dokumentumok, valamint az egyes településrendezési sajátos jogintézmények partnerségi egyeztetésének szabályairól


Kazincbarcika Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében biztosított eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 5. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések


1.§.


(1) Kazincbarcika város településfejlesztési koncepciójának (továbbiakban: TK), integrált településfejlesztési stratégiájának (továbbiakban: ITS), a településrendezési eszközeinek, a Kazincbarcika Helyi Építési Szabályzat (továbbiakban: HÉSZ), valamint az egyes településrendezési sajátos jogintézmények, a településképi rendelet (továbbiakban: TR), a településképi arculati kézikönyv (továbbiakban: TAK) készítése vagy módosítása széleskörű egyeztetés keretén belül, az e rendeletben meghatározott partnerségi egyeztetési szabályok szerint történik.


(2) A rendelet területi hatálya a Kazincbarcika város közigazgatási területére készülő fejlesztési dokumentumokra és településrendezési eszközökre terjed ki. 


(3) A rendelet személyi hatálya a 2. §-ban meghatározott partnerekre terjed ki.



A partnerek köre

2.§.


(1) A rendelet alkalmazásában valamennyi eljárás során partnerek:

  1. a Kazincbarcika város közigazgatási területén állandó lakóhellyel, tartózkodási hellyel vagy ingatlantulajdonnal rendelkező természetes személyek,
  2. valamennyi a városban működő érdekképviseleti szerv, civil szervezet, amelynek tevékenysége kapcsolódik a településrendezéssel kapcsolatos tervezetek véleményezéséhez,
  3. azon gazdálkodó szervezetek, amelyek a szabályozás hatásterületén székhellyel, telephellyel vagy ingatlantulajdonnal rendelkeznek,
  4. Kazincbarcika város közigazgatási területén működő vallási közösségek,
  5. a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 98. § (2) bekezdés a) pontja alapján a környezetvédelmi érdekek képviseletére létrehozott, politikai pártnak és érdekképviseletnek nem minősülő egyesületek, melyek az adott eljárásba bejelentkeznek.

(2) A Képviselő-testület egyedi döntése alapján az egyeztetési eljárásba az (1) bekezdésben meghatározott partnerek közül eseti partnerek közvetlen bevonására kerülhet sor oly módon, hogy részükre a partnerségi egyeztetéssel érintett felhívás és a dokumentáció elérése megküldésre kerül, és ezen dokumentumokra jelen rendelet szabályai szerint észrevételeket, véleményeket fogalmazha

A partnerek tájékoztatásának módja és eszköze


A tájékoztatás megindítása és a véleményezés lehetőségei

3.§.


  1. A Polgármester a településfejlesztési koncepció, az integrált településfejlesztési stratégia, a településrendezési eszközök, a településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet egyeztetési eljárásának elősegítése céljából, a hatályos dokumentumokat és terveket, valamint a véleményezhető tervezeteket közzéteszi

a) közterületen elhelyezett hirdetőfelületen, (Egressy Béni Művelődési Központ homlokzatán található hirdetőfelület)

b) helyi lapban,

c) a www.kazincbarcika.hu önkormányzati honlapon,

d) lakossági fórumon,

e) a Kazincbarcikai Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján.

  1. Az egyes településrendezési eszközökhöz meghatározott egyeztetési szakaszokban a partnerek tájékoztatása az egyeztetési eljárás módjától függően a rendelet melléklete szerint történik.
  2. Az Önkormányzat a partnerek tájékoztatásának elősegítésére a partnerségi egyeztetés során keletkező dokumentációk egységes megjeleníthetősége érdekében a www.kazincbarcika.hu önkormányzati honlapon lévő tárhelyen biztosítja a hozzáférést.
  3. A településfejlesztési, illetve településrendezési dokumentumtól és az egyeztetési eljárás módjától függően az egyeztetési szakaszokban a Polgármester az értelmezéshez szükséges részletezettségű és szükség esetén alátámasztó munkarészeket tartalmazó tájékoztatást tölti fel a az Önkormányzat honlapjára.
  4. A Polgármester a tájékoztatás megjelenéséről felhívást tesz közzé a Kazincbarcikai Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján, közterületen elhelyezett hirdetőfelületen, valamint az Önkormányzat honlapjának fő oldalán és a helyi lapban.
  5. Amennyiben a hirdetőtáblán történő elhelyezést az anyag terjedelme, formátuma nem teszi lehetővé, úgy a hirdetményben meg kell jelölni, hogy mely időpontokban és hol van lehetőség a dokumentumokba történő betekintésre.
  6. A lakossági fórum tárgyáról, helyéről és időpontjáról a lakossági fórum időpontját megelőző 8 nappal korábban a Kazincbarcikai Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján, helyi lapban és a www.kazincbarcika.hu önkormányzati honlapon közzétett lakossági hirdetmény útján kell értesíteni a partnereket.
  7. A lakossági fórumról jelenléti ív és jegyzőkönyv készül, mely írásban rögzíti a javaslatokat, észrevételeket. A jegyzőkönyv tartalmazza a javaslat és észrevételt tevő, nevét és címét, egyéb elérhetőségét.
  8. Amennyiben nem kerül sor lakossági fórum megtartására, a lakosság észrevételeit, javaslatait a hirdetmény közzétételétől számított 8 napon belül teheti meg írásban, a Polgármesterhez címzett postai úton vagy elektronikus levélben a foepitesz@kazincbarcika.hu címre benyújtott szövegszerű, indoklással ellátott véleményben a 3.§ (10) bekezdésben foglaltak figyelembevételével.
  9. A partnerek a honlapról letölthető, e rendelet függelékében szereplő partneri adatlap felhasználásával a hirdetményben meghatározott határidőn belül tehetnek észrevételt, javaslatot, nyilváníthatnak véleményt a településfejlesztési, településrendezési, valamint településképi dokumentumok tekintetében.


Vélemények dokumentálása, nyilvántartása, megválaszolása, településfejlesztési és településrendezési dokumentumok, valamint az egyes településrendezési sajátos jogintézmények közzététele

4.§.


(1) A beérkezett véleményeket a városi főépítész nyilvántartja, összegezi és értékeli.

(2) A név és cím nélkül beérkezett véleményeket figyelmen kívül kell hagyni.

(3) A névvel és címmel ellátott véleményekről készített táblázatot az iratkezelés

általános követelményének megfelelően az ügy aktájában meg kell őrizni.

(4) Lakossági fórum megtartásának esetén jegyzőkönyv készül, melynek elemeit partneri véleményként kell kezelni.

(5) A határidőn túl beérkezett észrevételek érdemi vizsgálat nélkül kerülnek nyilvántartásba vételre.

(6) Valamennyi határidőben beérkező véleményt tartalmazó nyilvántartást és összegzést a városi főépítész megküldi a fejlesztési dokumentum készítőjének, illetve a településrendezési eszköz készítésével megbízott tervezőnek, aki szakmai javaslatot készít a főépítész részére. Amennyiben a településrendezési eszköz készítését a város (a jogosultsággal rendelkező főépítésszel) saját hatáskörben készítteti, a szakmai javaslatot a főépítész készíti el.

(7) A tervező szakmai javaslata alapján vagy saját hatáskörben a városi főépítész valamennyi érdemi észrevételre, véleményre választ állít össze.

(8) Az elfogadott javaslatokról, véleményekről készített összefoglalót az iratkezelés általános követelményének megfelelően az ügy aktájában meg kell őrizni.

[1](9) A véleményezési eljárás lezárását biztosító döntés és a beérkezett véleményekről, javaslatokról készülő összefoglaló a Kazincbarcikai Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján és az Önkormányzat honlapján kerül kihirdetésre.


Az el nem fogadott javaslatok, vélemények indokolásának módja, a dokumentálásuk, nyilvántartásuk rendje

5.§.


  1. A tervező szakmai javaslata alapján vagy saját hatáskörben a városi főépítész külön megindokolja a határidőben beérkezett, de el nem fogadott észrevételekre, véleményekre adott válaszát.
  2.  Az el nem fogadott javaslatokról, észrevételekről, véleményekről készített összegzést az iratkezelési szabályzatnak megfelelően az ügy aktájában meg kell őrizni.



Az elfogadott koncepció, stratégia, településrendezési eszközök, kézikönyv és településképi rendelet nyilvánosságát biztosító intézkedések

6.§.


  1. A településfejlesztési és településrendezési dokumentumokat, valamint az egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló önkormányzati döntéseket elfogadásukat, hatályba lépésüket követően a Kazincbarcikai Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján, illetve az Önkormányzat honlapján közzé kell tenni.


Záró rendelkezések

7.§.


  1. E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.
  2. E rendelet rendelkezéseit a rendelet hatályba lépését követően induló eljárásokban kell alkalmazni.



Kazincbarcika, 2017. május 17.

          



Szitka Péter

polgármester





Dr. Szuromi Krisztina

jegyző



A kihirdetés napja: 2017. május 17.



Dr. Szuromi Krisztina

jegyző


[1]

A 4. § (9) bekezdését módosította a 6/2020. (II. 20.) Ör. Hatályos: 2020. február 21. napjától

Mellékletek