Jászberény Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2017. (VII.13.) önkormányzati rendelete

az otthonteremtés önkormányzati támogatásáról szóló 20/2012. (IV. 12.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2017. 07. 14- 2017. 07. 14

Jászberény Városi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 107. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


(1) Az otthonteremtés önkormányzati támogatásáról szóló 20/2012. (IV. 12.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Ör.) 2/A. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(4) A támogatás mértéke az építési telek általános forgalmi adó nélkül számított nettó forgalmi értékének átalány közművesítés költségeivel csökkentett értékéig, de legfeljebb a (2) bekezdése alapján jelzett, a munkáltató által nyújtott munkáltatói támogatás mértékéig terjedhet. A támogatott a támogatási szerződéssel vegyes adásvételi szerződés aláírásától számított 30 napon belül köteles megfizetni az Önkormányzat részére a telek nettó forgalmi értékének az általános forgalmi adó összegét, a telek nettó forgalmi értékének támogatással nem fedezett részét, valamint a közművesítés átalány költségét. A támogatott a támogatási szerződéssel vegyes adásvételi szerződés megkötéséig köteles igazolni a munkáltatói támogatás megtörténtét.


(2) Az Ör. 2/B. § (3)-(4) bekezdései helyébe a következő rendelkezések lépnek:


„(3) A támogatás mértéke az építési telek általános forgalmi adó nélkül számított nettó forgalmi értékének átalány közművesítés költségeivel csökkentett értékéig terjedhet. A támogatott a támogatási szerződéssel vegyes adásvételi szerződés aláírásától számított 30 napon belül köteles megfizetni az Önkormányzat részére a telek nettó forgalmi értékének az általános forgalmi adó összegét, a telek nettó forgalmi értékének támogatással nem fedezett részét, valamint a közművesítés átalány költségét. A támogatott a támogatási szerződéssel vegyes adásvételi szerződés megkötését követő 180 napon belül köteles igazolni, hogy a Korm. rendelet alapján állami támogatás igénylése iránt intézkedett, és a kérelme pozitív elbírálásban részesült. Amennyiben a kérelmezők a Korm. rendelet szerinti támogatást nem tudják igazolni, akkor az Önkormányzat a támogatási szerződéstől eláll.


(4) A kérelemre vonatkozó feltételeket, az igényelhető építési telek megjelölését, valamint a közművesítés átalány költségét pályázati felhívásban teszi közzé az Önkormányzat.”


(3) Az Ör. 2/C. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„2./C. § (2) A támogatásban részesített házaspárnak, illetve élettársnak vállalnia kell a támogatási szerződés megkötését követően a telek 3 éven belüli beépítését.”


(4) Az Ör. 2/C. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


 „(5) Az igénylők jelen támogatási formára vonatkozó kérelmüket a rendelet 3.§-a alapján kötelesek benyújtani az e rendeletben meghatározott iratokkal együtt.”


2. §


(1) Az Ör. 2/A. § (1) bekezdése a következő mondattal egészül ki:


[(1) A jászberényi székhelyű vagy telephelyű munkáltatónál foglalkoztatott szakember részére - legfeljebb a (4) bekezdésben foglalt mértékű támogatással - kedvezményesen biztosíthat pályázati felhívás közzététele útján az önkormányzat - a Képviselő-testület által e célra kijelölt - építési telket, lakóépület megépítése céljából. A támogatás formája az építési telek nettó – általános forgalmi adó nélkül számított – forgalmi értékéhez viszonyított kedvezmény.] „A támogatott köteles – az áfa összegén felül – az adott építési telek közművesítésének általány költségét is az Önkormányzat részére megfizetni, mely költség összegét a pályázati felhívás tartalmazza.”


(2) Az Ör. 2/B. § (1) bekezdése a következő mondattal egészül ki:


[(1) A jászberényi lakóhelyű vagy a városban életvitelszerűen és hosszútávon letelepedni kívánó házaspárok, illetve élettársak részére, akik legalább két vagy három gyermeket nevelnek egy háztartásban vagy az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló 16/2016. Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 6. pontja alapján legalább kettő vagy három gyermek vállalásáról nyilatkoznak - legfeljebb a (3) bekezdésben foglalt mértékű támogatással - kedvezményesen biztosíthat az önkormányzat - a Képviselő-testület által e célra kijelölt - építési telket, lakóépület megépítése céljából. A támogatás formája az építési telek nettó – általános forgalmi adó nélkül számított – forgalmi értékéhez viszonyított kedvezmény.] „A támogatásban részesített házaspár vagy élettársak kötelesek – az áfa összegén felül – az adott építési telek közművesítésének általány költségét is az Önkormányzat részére megfizetni, mely költség összegét a pályázati felhívás tartalmazza.”


3. §


Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.