Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlésének 16/2017. (IV.28.) önkormányzati rendelete

a vásárokról és piacokról szóló 12/2009. (V.5.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezéséről és a vásár- és piactartással kapcsolatos önkormányzati feladatokról

Hatályos: 2017. 05. 01- 2017. 05. 01

Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatásköre alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1.§

Hatályát veszti a vásárokról és piacokról szóló 12/2009. (V.5.) önkormányzati rendelet.

2.§

A Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 7/2014. (II.28.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: R.) 2/a. sz. „A Közgyűlés által a polgármesterre átruházott önkormányzati nem hatósági feladat-és hatáskörök” c. melléklet XVI. sz. Egyéb feladatok és hatáskörök c. fejezet a következő 16. ponttal egészül ki:

„16. Jóváhagyja a vásárok és piacok Üzemeltető által elfogadott működési szabályzatát.”

3.§

(3) A R.  8. sz. „Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata önként vállalt feladatai különösen” c. melléklet „5. Kommunális feladatok” c. fejezete a következő sorral egészül ki:

vásár- és piac tartása

110/2017. (IV.27.) sz. közgyűlési határozat

4.§

Ez a rendelet 2017. május 01-jén lép hatályba, és az azt követő napon hatályát veszti.

Kelt: Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlésének 2017. április 27-i ülésén.





Szalay Ferenc s.k.




dr. Sebestyén Ildikó s.k.

polgármester

jegyző





INDOKOLÁS

a vásárokról és piacokról szóló 12/2009. (V.5.) önkormányzati rendelet

hatályon kívül helyezéséhez

Általános indokolás

A vásárok és piacok kezelése más önkormányzati ingatlanokhoz hasonlóan - keretszerződési eljárás rendszer útján valósulnak meg tekintettel arra, hogy

1.a kereskedelmi jogszabályok teljes körűen tartalmazzák a piacokra vonatkozó szabályokat;

2.valamint a helyi rendeletben található további szabályok a hivatkozott ingatlanok működési rendjéről szóló szabályzatban is kezelhetők.

Ezért Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlése a vásárokról és piacokról szóló önkormányzati rendeletét hatályon kívül helyezi és a vásárok és piacok Üzemeltető által elfogadott működési szabályzatának jóváhagyását polgármesteri hatáskörbe utalja.

Részletes indokolás

1.§- hoz

A vásárokról és piacokról szóló 12/2009. (V.5.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezését tartalmazza.

2.§-hoz

A vásárok és piacok Üzemeltető által elfogadott működési szabályzatának jóváhagyásának polgármesteri hatáskörbe utalását tartalmazza.

3.§-hoz

Az Önkormányzat vásár és piac tartására vonatkozó önként vállalt közfeladatának Szervezeti és Működési Szabályzatban való feltüntetése történik.

4.§-hoz

A rendelet hatálybalépéséről rendelkezik.

Mellékletek