Csörög Község Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2017. (XII.13.) önkormányzati rendelete

a 2018. évi átmeneti gazdálkodás szabályairól

Hatályos: 2018. 01. 01

Csörög Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 25. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:


1.§ A rendelet hatálya Csörög Község Önkormányzatára, valamint Csörög Község Önkormányzatának irányítása alá tartozó költségvetési szerveire terjed ki.


2.§ (1) Csörög Község Önkormányzatának Képviselő-testülete felhatalmazza a polgármestert, hogy az átmeneti gazdálkodás időszakában, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény és az önkormányzati gazdálkodásra vonatkozó jogszabályi rendelkezések betartásával intézkedéseket tegyen az önkormányzatot megillető bevételek folyamatos beszedésére és a felmerülő, indokolt kiadások teljesítésére e rendeletben foglaltak szerint.


(2) Az önkormányzatnál, az önkormányzat fenntartásában működő költségvetési intézménynél, valamint a Polgármesteri Hivatalnál a dologi kiadások teljesítése Csörög Község Önkormányzat 2017. évi költségvetéséről szóló 1/2017. (II.1.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: 2017. évi költségvetési rendelet) ugyanezen kiadások eredeti előirányzatának 1/12 részéig terjedhet havonta.

Az 1/12 rész összegének meghatározásánál figyelemmel kell lenni az áthúzódó és a rendszeres jellegű kötelezettség-vállalások körére. Ettől eltérni csak a Képviselő-testület eseti döntései alapján lehet.


(3)A személyi kiadások kifizetését az önkormányzat, az önkormányzati fenntartású költségvetési intézmény és a polgármesteri hivatal dolgozóit érintően az átmeneti gazdálkodás időszakában (a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény, a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény és a Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény értelmében a soros előléptetéseket és a jubileumi jutalmakat) a 2018. január 1-jétől szükséges bérintézkedések figyelembevételével kell teljesíteni. A megbízási szerződéssel dolgozók esetében a 2017. évi szerződések alapján történhet kifizetés.


(4) A folyamatban lévő, több éves pénzügyi kihatással járó feladatok tárgyévi ütemére kifizetések a szerződésekben foglaltak alapján teljesíthetők.


(5) Folyamatban lévő, áthúzódó beruházás, felújítás, beszerzés esetén a 2017. évben történt kötelezettségvállalásra a 2017. évi költségvetési rendelettel jóváhagyott módosított előirányzat mértékéig teljesíthető kifizetés.


(6) Az átmeneti gazdálkodás időtartama alatt, kivéve a feladatellátás biztosításához elengedhetetlenül szükséges tárgyi eszköz beszerzéseket, új beruházási, felújítási feladat nem indítható, felhalmozási kiadás az (4) bekezdés és az (5) bekezdésen kívül nem teljesíthető.


(7) A hatályban lévő feladat-ellátási szerződéseken alapuló támogatások finanszírozását időarányosan, havonta, legfeljebb a 2017. évi bázis 1/12 részének mértékéig kell biztosítani.


(8) A közigazgatási, önkormányzati hatósági jogkörben hozott határozatokból eredő kifizetési kötelezettségeknek eleget kell tenni.


(9) Az átmeneti időszak pénzellátásában az önkormányzati, intézményi és polgármesteri hivatali kötelezettséggel terhelt pénzmaradványokat figyelembe kell venni.


(10) A rendkívüli kiadások, a vis maior helyzetek megszüntetésére szükséges kiadási fedezetet biztosítani kell.


(11) A gazdálkodás átmeneti időszakában a 2017. évi költségvetésben jóváhagyott létszám nem emelkedhet.


3.§ (1) Az önkormányzati fenntartású költségvetési intézmény, valamint a Polgármesteri Hivatal irányító szervi támogatását az átmeneti gazdálkodás időszakában a 2017. évi költségvetési rendeletben meghatározott eredeti előirányzat főösszegének 1/12 részének megfelelő összegben kell biztosítani figyelemmel az előző évben elrendelt és áthúzódó szerkezeti változásokra, feladat-elmaradásokra, vagy a 2018. január 1-jétől többletfeladatok (kötelező átsorolás, jubileumi jutalom) többletköltségei időarányos részére, a rendszeres jellegű vagy az áthúzódó kötelezettségvállalások kiadási szükségleteire.


(2) Az Önkormányzat fenntartásában működő költségvetési intézmény, valamint a Polgármesteri Hivatal az átmeneti gazdálkodás időszakában az előző évi költségvetésük eredeti előirányzatának 1/12 részéig vállalhatnak kötelezettséget, teljesíthetnek kiadásokat, figyelemmel az (1) bekezdésben meghatározott szempontokra is.


(3) Az (1) és (2) bekezdésben foglaltaktól kizárólag a Képviselő-testület eseti döntései alapján lehet eltérni.

4.§ A Veresegyház Kistérség Önkormányzatainak Többcélú Társulása fenntartásában működő Veresegyház Kistérség Esély Szociális Alapellátási Központ, valamint a Váci Család és Gyermekjóléti Központ útján ellátott szociális alapszolgáltatások teljesítése érdekében az előző évi önkormányzati hozzájárulás összegének időarányos részét havonta biztosítani kell a költségvetési rendelet elfogadásáig.


5.§ A felhatalmazás időtartama alatt beszedett bevételeket és teljesített kiadásokat az Önkormányzat 2018. évi költségvetési rendeletébe be kell építeni.

6. § E rendelet 2018. január 1. napján lép hatályba és a 2018. évi költségvetési rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti.




                        Hegedűsné Kripák Ildikó                             Chrobák Zoltánné dr.

                               polgármester                                                     jegyző







Indokolás


Csörög Község Önkormányzat Képviselő-testületének

16/2017. (XII.13.) önkormányzati rendeletéhez



1. §-hoz: A rendelet hatálya kiterjed az önkormányzatra, valamint költségvetési szerveire.

2. §-hoz: Az átmeneti időszakban biztosított felhatalmazás kerül meghatározásra, mely alapján a bevételek beszedése, kiadások teljesítése megvalósítható.

3.§-hoz: Az intézményi finanszírozás szabályairól rendelkezik.

4.§-hoz: A 2018. évi pénzeszköz átadás szabályát rögzíti.

5.§-hoz: Az átmeneti gazdálkodás időszakáról, valamint az időszakában beszedett bevételek és teljesített kiadások új költségvetésbe történő beillesztéséről rendelkezik.

6. §-hoz: A rendelet hatályba lépését és megszűnését tartalmazza.