Herend Város Önkormányza Képviselő-testületének 16/2017 (X.20.) önkormányzati rendelete

a reklámok, reklámhordozók és cégérek elhelyezésének, alkalmazásának követelményeiről és a településképi bejelentési eljárásról

Hatályos: 2017. 10. 20- 2017. 12. 30

Herend Város Önkormányzata Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdés g)-h) pontjában és (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


  1. A rendelet hatálya


1. § E rendelet személyi hatálya kiterjed minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre, aki (amely) Herend város közigazgatási területén reklámot, plakátot tesz közzé, reklámhordozót, cégért tart fenn, helyez el, valamint reklámot, plakátot, reklámhordozót, cégért kíván elhelyezni vagy ilyen céllal felületet alakít ki.


2. Értelmező rendelkezések


2. § E rendelet alkalmazásában:

1. Cégér: a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 2. § 1b) pontja szerinti épülettartozék,

2. Más célú berendezés: az ülő-és parki pad, a kerékpárállvány, a hulladékgyűjtő, a telefonfülke, a reklámfelületet is tartalmazó, közterület fölé nyúló árnyékoló berendezés, korlát és a közterületi illemhely,

3. Reklám: a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 11/F. § 3. pontjában meghatározott fogalom,

4. Reklámhordozó: a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 11/F. § 4. pontjában meghatározott eszköz,

5. Utcabútor: a településkép védelméről szóló törvény reklámok közzétételével kapcsolatos rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 104/2017.(IV.28.) Korm. rendelet 1. § 19. pontjában meghatározott fogalom.


3. A reklámok, reklámhordozók elhelyezésére és alkalmazására vonatkozó követelmények


3. § Herend Város Önkormányzata illetékességi területén 50 db reklámhordozó létesíthető.

4. § (1) Közterületen reklám és reklámhordozó - a más célú berendezések kivételével - kizárólag az utcabútorokra, azok legfeljebb 2 m2-es felületén helyezhető el.

(2) Reklámhordozó, vagy reklámhordozót tartó berendezés utcabútorra utólag nem szerelhető, azokat a reklám közzétételére alkalmas reklámfelülettel együtt kell megtervezni és létrehozni.

5. § Közterületről két vagy több oldalról látható reklámhordozó csak két vagy több oldali hirdetőfelülettel kerülhet kialakításra.

6. § A kihelyezett reklámhordozón tartós kivitelben és olvasható mértékben fel kell tüntetni a tulajdonos nevét (megnevezését) és címét (székhelyét). Az adatokban bekövetkezett esetleges változásoknak megfelelően a feliratot két héten belül módosítani kell.

7. § A reklámhordozó akkor tekinthető leszereltnek, ha nem csak a hirdetőfelület, hanem annak tartószerkezete is (alapozással együtt) lebontásra kerül. Amennyiben a tartószerkezet vagy annak egy része nem kerül elbontásra, a hirdetési célú berendezést meglévőnek kell tekinteni.

8. § Reklámok, reklámberendezések elhelyezése esetében a közterület-használati engedély kiadása a bejelentés tudomásulvételét tartalmazó igazolás alapján történhet.


4. A cégérek létesítésére vonatkozó településképi követelmények


9. § Homlokzatokra merőlegesen elhelyezett cégér oldalanként legfeljebb 0,5 m2 felülettel és 0,3 m szerkezeti vastagsággal alakítható ki.


5. Településképi bejelentési eljárás


10. § (1)A polgármester településképi bejelentési eljárást folytat le reklámok és reklámhordozók elhelyezése tekintetében e rendeletben, valamint a településkép védelméről szóló törvény reklámok közzétételével kapcsolatos rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 104/2017.(IV.28.) Korm. rendeletben foglalt követelmények érvényesítése érdekében.

(2)  A településképi bejelentési eljárás az ügyfél által a polgármesterhez az 1. melléklet szerinti kérelem, valamint a 314/2012.(XI.8.) Korm. rendelet 26/B. § (3) bekezdése szerinti építészeti-műszaki terv benyújtásával indul.

(3) Az építészeti-műszaki tervnek legalább az alábbiakat kell tartalmaznia:

a) műszaki leírást a telepítésről és a műszaki kialakításról, mely tartalmazza a létesítmény formáját, mennyiségét, méretét és technológiáját,

b) helyszínrajzot, mely tartalmazza a műszaki berendezés által igénybe vett helyszínt, annak alaprajzát és elhelyezésének módját,

c) nézetrajzot,

d) utcaképi vázlatot,

e) látványtervet.

(4) A bejelentési eljárásban vizsgálni kell, hogy a tervezett reklám, reklámhordozó nem sérti-e jelen rendeletben, a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvényben, valamint a településkép védelméről szóló törvény reklámok közzétételével kapcsolatos rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 104/2017.(IV.28.) Korm. rendeletben foglaltakat.


6. Záró rendelkezések


11. § E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

12. § (1)Herend Város Önkormányzata Képviselő-testületének a közterületek használatárólés a közterületek rendjéről szóló 9/2002. (II. 20.) önkormányzati rendelete (továbbiakban: Ör.) 4. § (1) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„b) Reklám és reklámhordozó berendezés elhelyezéséhez ”

(2) Az Ör. 4. § (1) bekezdés k) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„k) a közlekedésben való részvétel feltételeivel nem rendelkező üzemképtelen (1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 5. § (1) bekezdés) járművek tárolásához,”

(3) Az Ör. 4. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Reklám és reklámhordozó berendezést közterületen településképi bejelentési eljárás alapján lehet elhelyezni.”

(4) Az Ör. 2. melléklete helyébe jelen rendelet 2. melléklete lép.


             Jánszky Lajos László                                                           Dr. Jáger György

                  polgármester                                                                            jegyző










Mellékletek