Pécel Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2017 (VI.29.) önkormányzati rendelete

egyes önkormányzati rendeletek módosításáról

Hatályos: 2017. 06. 30- 2017. 08. 02

Pécel Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



1. Pécel Város Önkormányzatának az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó szabályokról szóló 11/2007. (VI. 8.) számú rendelet módosítása


1. § Pécel Város Önkormányzatának az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó szabályokról szóló 11/2007. (VI. 8.) számú rendelet 7. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


,,(4) A költségelven és a piaci alapon történő bérbeadás esetén az önkormányzati bérlő – lakbérfizetési kötelezettségének, továbbá a bérbeadó által a bérlőnek nyújtott különszolgáltatás díjfizetési kötelezettségének megfelelő biztosítására – köteles a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvényben írtak szerint óvadékot biztosítani az Önkormányzat mint bérbeadó részére. "



2. A Pécel Város Önkormányzatának a földrajzi nevek megállapításának és az ingatlanok házszámozásának rendjéről szóló 11/2010. (IV. 1.) számú önkormányzati rendelet módosítása


2. § Pécel Város Önkormányzatának a földrajzi nevek megállapításának és az ingatlanok házszámozásának rendjéről szóló 11/2010. (IV. 1.) számú önkormányzati rendelete (a továbbiakban: 11/2010. (IV. 1.) önkormányzati rendelet) 7. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


"(2) Az ingatlanok számozását a központi címregiszterről és a címkezelésről szóló 345/2014. (XII. 23.) Korm. rendeletben foglaltak szerint a jegyző állapítja meg úgy, hogy a számok a város központjától kifelé haladva növekedjenek és a közterület bal oldalán a páros, jobb oldalán a páratlan számok legyenek.


3. § A 11/2010. (IV. 1.) önkormányzati rendelet 7. §-a kiegészül a következő (2a) bekezdéssel:


"(2a) Amennyiben a (2) bekezdés szerinti megoldás nem alkalmazható, az érintett közterület számozása a magasabb rendű közút irányából kell, hogy kezdődjön.

Két magasabb rendű közút közül azt kell figyelembe venni, amelyik a településközponthoz közelebb esik.


4. § A 11/2010. (IV. 1.) önkormányzati rendelet 7. §-a kiegészül a következő (2b) bekezdéssel:


"(2b) Ugyanazon közterületen több ingatlan azonos számmal nem jelölhető.

Ahol erre lehetőség van, a közterület azon részén kell folytatni a házszámozást, ahol már kialakult az ingatlanok számozása."


5. § A 11/2010. (IV. 1.) önkormányzati rendelet 7. § (8) bekezdése hatályát veszti.



3. A Pécel Város Önkormányzat vagyonáról, az egyes vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásának szabályairól szóló 9/2013.(IV. 30.) önkormányzati rendelet módosítása


6. § A Pécel Város Önkormányzat Képviselő-testületének a Pécel Város Önkormányzat vagyonáról, az egyes vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásának szabályairól szóló 9/2013.(IV. 30.) önkormányzati rendelete 5. § (7) bekezdésében a „lejárás” szövegrész helyébe az „eljárás” szöveg kerül.



4. Pécel Város Önkormányzat Képviselő-testületének az önkormányzat pénzügyi támogatásairól szóló 25/2013. (XII. 5.) önkormányzati rendelet módosítása


7. § Pécel Város Önkormányzat Képviselő-testületének az önkormányzat pénzügyi támogatásairól szóló 25/2013. (XII. 5.) önkormányzati rendelet 3. § (1) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


    "b) a polgármester - pályázati eljárás mellőzésével - Pécel Város Önkormányzatának éves önkormányzati költségvetéséből nem vagy csak részben támogatott programokra vagy alacsony (250.000 Ft alatti) forrásigényű, helyi kezdeményezésű programokra, rendezvényekre – kivéve az alapítványok támogatását – valamint egyedi döntéssel, saját hatáskörben nyújt támogatást az éves költségvetési rendeletben biztosított polgármesteri keret előirányzat terhére."



    5. A hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötések engedélyezésének szabályairól és díjairól szóló 3/2015. (II. 5.) önkormányzati rendelet módosítása


    8. § Pécel Város Önkormányzat Képviselő-testületének a hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötések engedélyezésének szabályairól és díjairól szóló 3/2015. (II. 5.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: 3/2015. (II. 5.) önkormányzati rendelet) 1. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


    1. § A rendelet hatálya a Pécel Város közigazgatási területén, a házasságkötések kapcsán az e rendeletben megjelölt szolgáltatásokat igénybe vevőkre, valamint a Péceli Polgármesteri Hivatal által foglalkoztatott anyakönyvvezetőkre, továbbá a Pest Megyei Kormányhivatal anyakönyvi szerve által Pécelen anyakönyvvezetői feladatok ellátására kijelölt anyakönyvvezetőkre terjed ki.”


    9. § A 3/2015. (II. 5.) önkormányzati rendelet) 1. melléklete helyébe jelen rendelet 1. melléklete lép.


    10. § A 3/2015. (II. 5.) önkormányzati rendelet 2. melléklete helyébe jelen rendelet 2. melléklete lép.



    6. Pécel Város Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 8/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet módosítása


    11. § Pécel Város Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 8/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: 8/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet) 19. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


    ,,19. § (1) Az Önkormányzat által biztosított szociális alapszolgáltatások formái:

    a) étkeztetés,

    b) házi segítségnyújtás,

    c) családsegítés.

    (2) A személyes gondoskodást nyújtó ellátás igénybevétele önkéntes.

    (3) A személyes gondoskodást nyújtó ellátást az igénybevevő vagy annak törvényes képviselője kérelmére lehet megállapítani.

    (4) Az ellátás igénybevétele előtt a Családsegítő intézményvezetője az ellátás igénylőjével vagy annak törvényes képviselőjével – az e rendelet 22. §-ban írt szolgáltatás kivételével – az ellátás igénybevételének megkezdése előtt megállapodást köt, mellyel intézményi jogviszony keletkezik.

    (5) Az ellátás igénylőjével vagy annak törvényes képviselőjével kötött írásbeli megállapodás tartalmazza különösen:

    a) az igénybevevő természetes személyazonosító adatait,

    b) az igénybevevő számára nyújtott szolgáltatás formáját, tartalmát,

    c) az ellátás kezdetének időpontját,

    d) az ellátás időtartamának megjelölését (határozott vagy határozatlan),

    e) a személyi térítési díj megállapítására, megfizetésére vonatkozó szabályokat,

    f) a személyi térítési díj határidőre történő meg nem fizetésére vonatkozó tájékoztatást,

    g) az ellátás megszüntetésének módjait.

    (6) A személyes gondoskodásért fizetendő térítési díjak összegét külön önkormányzati rendelet tartalmazza. A térítési díj csökkentésére nincs lehetőség, a térítési díj elengedésének eseteit e rendelet 22/B. §-a tartalmazza.”

    12. § A 8/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 20. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


    ,,(5) Az étkezési térítési díjat az Önkormányzat által biztosított készpénzátutalási megbízáson (csekken) kell befizetni a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjáról szóló 29/1993. (II. 17.) Korm. rendelet 31. § (1) bekezdésében írtak szerint."


    13. § A 8/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet a 22. §-át követően a következő 10/A. alcímmel és 22/A. §-sal egészül ki :


    "10/A. Az ellátás megszüntetésének esetei és módjai


    22/A. § (1) A jogviszonyt meg kell szüntetni különösen:

    a) ha a szolgáltatást igénybevevő elköltözik az ellátási területről,

    b) a jogosultsági feltételek megszűnésével,

    c) az igénybevevő vagy törvényes képviselője kezdeményezése alapján a megegyezés szerinti időpontban,

    d) ha a szolgáltatást igénybe vevő esetében a szolgáltatás már nem indokolt,

    e) ha a szolgáltatás nyújtását az igénybevevő szándékosan akadályozza, vagy a szociális szolgáltatás nyújtójának testi épségét veszélyezteti,

    f) ha a szolgáltatást biztosító jogutód nélkül megszűnik,

    g) határozott idejű megállapodás esetén, a megállapodásban rögzített időpontban,

    h) ha jogszabályváltozás ezt indokolja,

    i) a szolgáltatást igénybevevő halála esetén.

    (2) Az ellátás megszüntetésre kerül a megszüntetésre okot adó körülmény napján.


    14. § A 8/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet a következő 10/B. alcímmel és 22/B. §-sal egészül ki :


    "10/B. Külön eljárás nélküli ellátás nyújtása


    22/B. § (1) A Családsegítő intézményvezetője az Szt. 7. § (1) bekezdése szerint külön eljárás nélkül köteles étkeztetést biztosítani az arra rászoruló kérelmére.

    (2) A Családsegítő intézményvezetője szintén külön eljárás nélkül köteles étkeztetést biztosítani, amennyiben az azonnali ellátás elmaradása az ellátásra szoruló életét vagy testi épségét veszélyezteti. Krízishelyzet esetén a kérelmező részére az étkezést ingyen kell nyújtani, erre vonatkozólag térítési díj nem igényelhető."



    7. A Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 13/2015. (III. 31.) önkormányzati rendelet módosítása


    15. § Pécel Város Önkormányzat Képviselő-testületének a Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 13/2015. (III. 31.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: SZMSZ) 13. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


    ,,(1) A Képviselő-testület ülését a polgármester, akadályoztatása esetén a polgármester által általános helyettesként megbízott főállású alpolgármester, mindkettőjük akadályoztatása esetén a főállású alpolgármester hívja össze elektronikus úton megküldött, kivételes esetben papír alapú írásbeli meghívóval. Kivételes esetnek minősül a hivatali informatikai rendszer meghibásodása."


    16. § Az SZMSZ 22. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


    ,,(1) A képviselő-testületi ülést a polgármester, akadályoztatása esetén az őt helyettesítő, a polgármester által általános helyettesként megbízott főállású alpolgármester, mindkettőjük akadályoztatása esetén a főállású alpolgármester vezeti. A polgármesteri, alpolgármesteri tisztségek egyidejű betöltetlensége, tartós akadályoztatásuk esetén az ülést a Pénzügyi Bizottság elnöke (a továbbiakban együtt: levezető elnök) vezeti."


    17. § Az SZMSZ 37. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


    ,,(2) A név szerinti szavazás lebonyolításakor a jegyző a polgármester, a polgármester által általános helyettesként megbízott főállású alpolgármester, a főállású alpolgármester nevének felolvasását követően betűrendben egyenként felolvassa a képviselők nevét - egyúttal jelzi a távollévő, és jelenlévő, de nem szavazó képviselőket is -, miközben a képviselők jól érthető „igen” vagy „nem” vagy „tartózkodom” nyilatkozattal szavaznak.”


    18. § Az SZMSZ kiegészül a következő 61/A. §-sal:


    61/A. § A bizottságok nem helyi önkormányzati képviselő tagjai az egyes vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségekről szóló 2007. évi CLII. törvény (a továbbiakban: Vnyt.) 3. § (3) bekezdés e) pontja alapján a Vnyt. rendelkezéseinek megfelelő vagyonnyilatkozatot kötelesek tenni.”


    19. § Az SZMSZ 63. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


    ,,63. § A Képviselő-testület saját tagjai közül két főállású alpolgármestert választ.”


    20. § Az SZMSZ 2. melléklete kiegészül a következő 11. ponttal:


    ,,11. A Pécel név, valamint a Pécel Város Önkormányzata jelképeinek használatával kapcsolatos hatáskörök:

    Dönt zászló-, címer- és településnév használattal kapcsolatban.”


    21. § Az SZMSZ 3. melléklet 1. pontjának 1.1. alpontja hatályát veszti.


    22. § Az SZMSZ 3. melléklet 3. pontjának 3.1. pontja helyébe a következő szöveg lép:


    Közbeszerzésekkel kapcsolatban:

    Dönt a közbeszerzési eljárás megindításáról, az eljárást megindító felhívás alkalmasságára vonatkozó előírásairól, az értékelés módszeréről (értékelési szempontok, pontkiosztás).


    23. § Az SZMSZ 5. melléklete helyébe jelen rendelet 3. melléklete lép.



    8. A Pécel név, valamint a Pécel Város Önkormányzata jelképeinek használatól szóló 23/2015. (VI. 4.) önkormányzati rendelet módosítása


    24. § Pécel Város Önkormányzata Képviselő-testületének a Pécel név, valamint a Pécel Város Önkormányzata jelképeinek használatól szóló 23/2015. (VI. 4.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: 23/2015. (VI. 4.) önkormányzati rendelet) 6. § (1) bekezdésében a ,,Kulturális Bizottság" szövegrész helyébe a ,,polgármester" szöveg lép.


    25. § A 23/2015. (VI. 4.) önkormányzati rendelet 6. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


    ,,(2) A polgármester a névhasználatot engedélyező döntését követően szerződést köt a kérelmezővel."


    26. § A 23/2015. (VI. 4.) önkormányzati rendelet 7. § (1) bekezdésében a ,,Kulturális Bizottság elnökéhez" szövegrész helyébe a ,,polgármesterhez" szöveg lép.


    27. § A 23/2015. (VI. 4.) önkormányzati rendelet 12. § (1) bekezdésében a ,,Kulturális Bizottság" szövegrész helyébe a ,,polgármester" szöveg lép.


    28. § A 23/2015. (VI. 4.) önkormányzati rendelet 19. § (1) bekezdésében a ,,Kulturális Bizottság elnökéhez" szövegrész helyébe a ,,polgármesterhez" szöveg lép.


    29. § A 23/2015. (VI. 4.) önkormányzati rendelet 24. § (1) bekezdésében a ,,Kulturális Bizottság" szövegrész helyébe a ,,polgármester" szöveg lép.


    30. § A 23/2015. (VI. 4.) önkormányzati rendelet 24. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


    ,,(2) A polgármester a címerhasználatot engedélyező döntését követően szerződést köt a kérelmezővel."

    31. § A 23/2015. (VI. 4.) önkormányzati rendelet 29. § (1) bekezdésében a ,,Kulturális Bizottság elnökéhez" szövegrész helyébe a ,,polgármesterhez" szöveg lép.


    32. § A 23/2015. (VI. 4.) önkormányzati rendelet 33. § (1) és (2) bekezdéseiben a ,,Kulturális Bizottság" szövegrész helyébe a ,,polgármester" szöveg lép.


    33. § A 23/2015. (VI. 4.) önkormányzati rendelet 33. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


    ,,(3) A polgármester a zászló- és lobogóhasználatot engedélyező döntését követően szerződést köt a kérelmezővel."


    9. Záró rendelkezés


    34. § (1) Ez a rendelet a (2) és (3) bekezdésben foglalt kivétellel a kihirdetését követő napon lép hatályba és a kihirdetését követő második napon hatályát veszti.

    (2) A rendelet 15-17. §-ai és 19. §-a 2017. augusztus 1. napján lépnek hatályba és 2017. augusztus 3. napján hatályukat vesztik.

    (3) A rendelet 22. §-a 2017. július 1. napján lép hatályba és 2017. július 5. napján hatályát veszti.