Herencsény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2017. (XII. 30.) önkormányzati rendelete

a partnerségi egyeztetés szabályairól

Hatályos: 2017. 12. 31

Herencsény Község Önkormányzata Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi törvény 12. § (4) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Kormányrendelet 29.§-ában, továbbá Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésnek 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a településfejlesztési koncepció, az integrált településfejlesztési stratégia, a településrendezési eszközök, a településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet készítése, módosítása során lefolytatandó partnerségi egyeztetés szabályairól a következő rendeletet alkotja:


1. Általános rendelkezések


1. § E rendelet hatálya kiterjed Herencsény Község Önkormányzata

  1. településfejlesztési koncepciójának (a továbbiakban: koncepció)
  2. integrált településfejlesztési stratégiájának (a továbbiakban: stratégia)
  3. településrendezési eszközeinek
  4. településképi arculati kézikönyvének (a továbbiakban: kézikönyv)
  5. településképi rendeletének

készítésére, módosítására vonatkozó partnerségi egyeztetés szabályaira.


2. A partnerek tájékoztatásának módja és eszközei


2. § A koncepciót, a stratégiát, a településrendezési eszközöket, a kézikönyvet és a településképi rendeletet a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Kormányrendelet (a továbbiakban: Kormányrendelet) 28. § (1) – (2) bekezdése alapján a polgármester e rendelet szabályai szerint egyezteti a lakossággal, érdekképviseleti, civil és gazdálkodó szervezetekkel, vallási közösségekkel (a továbbiakban: partnerek).


3. § (1) A polgármester a koncepció, a stratégia, a településrendezési eszközök, a kézikönyv és a településképi rendelet tekintetében a Kormányrendelet 29/A. § (1) bekezdése szerinti előzetes tájékoztatási kötelezettségét az alábbi helyen és módon teljesíti:

  1. Herencsény közterületén elhelyezett hirdetőfelület
  2. www.herencseny.hu honlap és
  3. lakossági fórum


(2) A polgármester az elkészült koncepció, a stratégia, a településrendezési eszközök, a kézikönyv és a településképi rendelet tekintetében a Kormányrendelet 29/A. § (2) bekezdése alapján a munkaközi tájékoztatási kötelezettségét az alábbi helyen és módon teljesíti:

  1. Herencsény közterületén elhelyezett hirdetőfelület
  2. www.herencseny.hu honlap és
  3. lakossági fórum

(3) A koncepció, a stratégia, a településrendezési eszközök, a kézikönyv és a településképi rendelet készítésénél, módosításánál az (1) és (2) bekezdésében foglalt minimális tájékoztatási formát a Kormányrendelet 29/A. § (3) bekezdése szerinti kell teljesíteni.


(4) A Kormányrendelet  29/A. § (4) bekezdés a) pontja értelmében, amennyiben a (3) bekezdés alapján van lakossági fórum, azt megelőzően legalább 8 nappal korábban az elkészült tervezetet

  1. Herencsény közterületén elhelyezett hirdetőfelületen
  2. www.herencseny.hu honlapon

meg kell jeleníteni.


3. A partnerek által adatott javaslatok, vélemények megadásának módja és határideje, továbbá nyilvántartásának módja


4. § A Kormányrendelet 29/A. § (4) bekezdés b) pontja alapján a partnerek az előzetes tájékoztatóval és az elkészült tervezettel kapcsolatos észrevételeket, javaslatokat:

  1. lakossági fórumon szóban, illetve a lakossági fórumtól számított 8 napon belül
  2. ha nincs lakossági fórum, a 3. § (2) bekezdés a) vagy c) pontja szerinti közzétételtől számított 8 napon belül

papír alapon vagy elektronikusan tehetik meg.


5. § (1) A partnerektől beérkezett észrevételek, javaslatok kezeléséről a Cserhátsurányi Közös Önkormányzati Hivatal az iratkezelési szabályzat rendelkezéseinek megfelelőn gondoskodik.


(2) A partnerektől beérkezett észrevételekről, javaslatokról nyilvántartást kell vezetni, amely az alábbiakat tartalmazza:

  1. a partner nevét, székhelyét vagy telephelyét, természetes személy esetén a megadott elérhetőségét,
  2. az észrevétel, javaslat rövid lényegét,
  3. annak megjelölését, hogy az észrevétel vagy a javaslat az előzetes vagy a munkaközi szakaszban érkezett,
  4. az észrevétel és javaslat érdemi, vagy nem érdemi minősítését, valamint
  5. az érdemi észrevételt és javaslatot elfogadó vagy elutasító határozat számát.


(3) A nyilvántartás vezetéséről a települési főépítész gondoskodik.


(4) A települési főépítész az észrevételek, javaslatok elfogadására, illetve el nem fogadására, valamint mindezek szakmai indokolására javaslatot tesz, amelyet a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően ismertet Herencsény Község Önkormányzata Képviselő-testületével.


4. Az el nem fogadott javaslatok, vélemények indoklásának módja, a dokumentálásuk, nyilvántartásuk rendje


6. Az el nem fogadott észrevételek, javaslatok indokolásának módjára, a dokumentálásuk, nyilvántartásuk rendjére az 5. § rendelkezései az irányadók.


5. Az elfogadott koncepció, stratégia, településrendezési eszközök, kézikönyv és településképi rendelet nyilvánosságát biztosító intézkedések


7. § (1) Az elfogadott koncepciót, stratégiát, településrendezési eszközöket, kézikönyvet és a településképi rendeletet a www.herencseny.hu honlapra pdf formátumban, bárki által szabadon megtekinthető és letölthető módon fel kell tölteni.


(2) Az elfogadott koncepciót, stratégiát, településrendezési eszközöket, kézikönyvet és a településképi rendeletet Herencsény Község Önkormányzatánál nyomtatott formátumban közzé kell tenni.


6. Záró rendelkezések


8. § E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.