Márokpapi Község Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2017. (XII. 1.) önkormányzati rendelete

A helyi közművelődési tevékenységről

Hatályos: 2017. 12. 01- 2024. 07. 24

Márokpapi Község Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2017. (XII. 1.) önkormányzati rendelete

A helyi közművelődési tevékenységről1

2017.12.01.

Márokpapi Község Önkormányzatának Képviselő-testülete - a továbbiakban: Önkormányzat - a kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény - a továbbiakban: Törvény - 77. §-ának felhatalmazása alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a helyi közművelődési tevékenységről a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja

1. § E rendelet célja, hogy az Önkormányzat a helyi társadalom, a helyi közművelődés adott állapota, igényei és lehetőségei szerint meghatározza Márokpapi község közművelődési feladatait, törekvéseit, megalapozza a fejlesztés lehetőségeit.

2. § Az önkormányzat kiemelt törekvései e körben:

a) a közösségi művelődéshez méltó, esztétikus környezet és infrastruktúra biztosítása,

b) a település hagyományainak ápolása, a helytörténeti, honismereti mozgalom fejlesztése népművészeti, hagyományőrző közösségek életre hívása, működtetése, a helyi társadalom kiemelkedő közösségei, személyiségei szerepének növelése, a lokálpatriotizmus, a helyi értékek védelmének erősítése, a település-, környezetvédő, természetbarát közösségek támogatása, helyi alapítványok, kitüntetések, díjak alapítása.

c) az ifjúság kulturális életének fejlesztése, érdekérvényesítési, művelődési kezdeményezéseinek segítése, az időskorú népesség közművelődési lehetőségeinek, közösségi életének támogatása, az életkori csoportok kulturális kapcsolatainak gazdagítása,

d) az élet minőségének, az ünnep örömeinek gazdagítása, amatőr művészeti körök, műhelyek segítése, kiemelkedő tehetségű helyi alkotók támogatása, szórakozási és közösségi igényekhez lehetőség biztosítása,

e) civil közösségek együttműködésének ösztönzése,

f) a település természeti, környezeti, kulturális, közösségi értékeinek közismertté tétele, találkozók, fesztiválok, bemutatók, kiállítások rendezése, kulturális turizmus támogatása,

e) helyi kulturális nyilvánosság, tájékoztatás fejlesztése.

2. Alapelvek

3. § A közösségi szintér nem lehet elkötelezett egyetlen vallás, világnézet vagy politikai irányzat mellett sem.

4. § Mindenkinek joga, hogy műveltségét, készségeit életének minden szakaszában gyarapítsa, közművelődési jogai érvényesítése céljából közösséget hozzon létre, s külön jogszabályban meghatározottak szerint szervezetet alapítson, működtessen.

5. § A művelődési jogok érvényesítése során tilos bármilyen hátrányos megkülönböztetés; e jogok minden személyt megilletnek nem, kor, vallás, politikai vagy más vélemény, nemzeti vagy társadalmi származás, vagyoni, születési vagy egyéb helyzet szerinti különbségtétel nélkül.

3. A rendelet hatálya

6. § E rendelet hatálya kiterjed

a) a helyi közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevőkre,

b) az önkormányzat közösségi színtereire, továbbá ezek fenntartóira, működtetőire, alkalmazottaira,

c) e rendelet által szabályozott közművelődési megállapodás alapján vagy más módon támogatott intézményekre, szervezetekre, vállalkozásokra, azok fenntartóira és működtetőire,

d) a képviselő-testületre és szerveire.

4. Az Önkormányzat közművelődési feladatai

7. § . A települési önkormányzat kötelező feladata a helyi közművelődési tevékenység támogatása.

8. § Az iskolarendszeren kívüli, öntevékeny, önképző, szakképző tanfolyamok, életminőséget és életesélyt javító tanulási, felnőttoktatási lehetőségek támogatása keretében az Önkormányzat tevékenységi formái különösen:

a) praktikus tanfolyam, bemutató, akció szervezése, munkanélküliek számára képzési lehetőségekről széleskörű információ-gyűjtés és átadás, igényfelmérés,

b) aktuális témákról szellemi és vitafórum kínálata.

9. § A település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, megismertetése, a helyi művelődési szokások gondozása, gazdagítása keretében az Önkormányzat tevékenységi formái különösen:

a) Márokpapi község környezeti, kulturális, közösségi értékeinek és azok állapotának, adottságainak közismertté tétele,

b) a helyi információk cseréje,

c) a helyi értékeket védő, gazdagító összefogások ösztönzése,

d) helytörténeti, településismertető kiállítás, helyi ünnepi alkalmak biztosítása, műsorok, bemutatók, találkozók, fesztiválok, versenyek, vetélkedők szervezése,

e) kulturális élet eseményeiről dokumentumok gyűjtése, őrzése, közismertté tétele, a helyi társadalom kiemelkedő közösségei, kiemelkedő személyiségei tevékenységének méltatása, ismertté tétele.

10. § Az egyetemes, a nemzeti kultúra értékeinek megismertetése, a megértés, a befogadás elősegítése, az ünnepek kultúrájának gondozása keretében az Önkormányzat tevékenységi formái különösen:

a) a helyi kultúra megismeréséhez művelődési alkalmak, folyamatok biztosítása,

b) színházi előadásokról, hangversenyekről, kiállításokról tájékoztatás,

c) hagyományőrző közösségek támogatása,

d) helyi ünnepek, világi és egyházi hagyományos ünnepek közismertté tétele,

e) kulturális turizmus tudatosságának ösztönzése, a lehetőségek felkutatása.

11. § Az ismeretszerző, az amatőr alkotó, művelődő közösségek tevékenysége támogatása keretében az Önkormányzat tevékenységi formái különösen:

a) amatőr művészeti csoportok támogatása,

b) kiemelkedő tehetségű helyi alkotók méltatása, alkotásaik közismertté tétele.

12. § A helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének, érdekérvényesítésének segítése keretében az Önkormányzat tevékenységi formái különösen:

A civil közösségek közismertségének gondozása, bemutatkozásra fórumok szervezésének segítése.

13. § A kultúrák közötti kapcsolatok kiépítésének és fenntartásának segítése keretében az Önkormányzat tevékenységi formái különösen:

a) a közművelődés és a helyi művészeti élet mecénásaival együttműködés kialakítása,

b) kapcsolat építése a közművelődés megyei szervezeteivel,

c) testvér-települési kapcsolatból adódóan kulturális együttműködés a testvértelepülés közművelődési intézményeivel, szervezeteivel, csoportjaival.

14. § A szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítása feladatkörben az Önkormányzat tevékenységi formái különösen:

a) a közművelődési tevékenység gyakorlásához a célnak megfelelő, esztétikus környezet és megfelelő infrastruktúra biztosítása,

b) az adott tevékenységet segítő, animáló szakember biztosítása.

15. § Egyéb művelődési lehetőségek biztosítása feladatkörben az Önkormányzat tevékenységi formái különösen:

a) információk gyűjtése és közismertté tétele a településen kínált művelődési lehetőségekről,

b) a település amatőr művészeti csoportjainak menedzselése,

c) a megyei napilap szerkesztőivel kapcsolatok kiépítése,

d) lakossági hirdetésekhez közösségi színtér biztosítása,

e) falunapokon sokadalmak szervezése,

5. A feladatellátás szervezeti struktúrája

16. § Az Önkormányzat - a Törvény 78. § (2) bekezdése szerint – a törvény 53-60. §-ában szabályozott feladatai ellátása érdekében közösségi színteret működtet.

17. § Az Önkormányzat az egyes közművelődési feladatainak ellátása során együttműködik helyi intézményekkel, szervezetekkel, magánszemélyekkel, különösen az alábbiakkal:

a) KerTelek Szövetkezet

b) Beregi Ifjúságért Közművelődési és Szabadidő Egyesület

c) E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület

d) Wesley János Óvoda, Általános Iskola, Szakképző Iskola, alapfokú Művészeti Iskola Taginzézmény: Márokpapi Szakiskola, szakközépiskola, alapfokú művészoktatás

e) Márokpapi Református Egyház

f) Márokpapi Görögkatólikus Egyház

g) Márokpapi székhelyű, helyben működő civil szervezetek;

18. § Az Önkormányzat a Törvény követelményeinek megfelelő jogi személyekkel, vagy magánszemélyekkel egyes közművelődési feladatok ellátására közművelődési megállapodást köthet. A könyvtári feladatok ellátására érvényes megállapodással rendelkezik a megyei könyvtárral.

6. Az önkormányzat közművelődési feladatellátásának szervezett keretei

19. § (1) Az Önkormányzat közösségi színtérként működteti a Művelődési Ház (4932 Márokpapi, Petőfi u. 10) épületeit.

(2) Az (1) bekezdés szerinti közösségi színtér és ehhez kapcsolódó közművelődési feladatait, költségvetését az önkormányzat költségvetése a Közművelődés hagyományos közösségi értékek gondozása ( 082 092 COFOG szám ) tartalmazza.

20. § (1) A törvény 53.-60. §-ban szabályozott feladatokat az Önkormányzat közösségi színterei útján látja el.

(2) Az önkormányzat a településen a megyei könyvtárral kötött megállapodás alapján könyvtári ellátást biztosít.

7. A közművelődési tevékenység irányítása és ellenőrzése

21. § A törvény és e rendelet által meghatározott közművelődési tevékenységekkel kapcsolatos helyi irányítási, ellenőrzési jogkört a képviselő-testület gyakorolja. E körben:

a) meghatározza a közösségi színtér használati szabályait,

b) biztosítja a feladatok ellátásához és a közösségi színtér fenntartásához szükséges, e törvény szerinti szervezeti, személyi, szakképzettségi és tárgyi feltételeket.

22. § (1) A törvény és a rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos fenntartási, felügyeleti és egyéb jogköröket a képviselő-testület gyakorolja.

8. A közművelődési tevékenység finanszírozása

23. § Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátása érdekében a közösségi szintér működtetését teljes mértékben támogatja, a fenntartásukhoz szükséges személyi és tárgyi feltételeket biztosítja.

24. § A márokpapi székhelyű társadalmi szervezetek a közművelődési szintér helyiségében évente egy alkalommal díjmentesen jogosultak fórumot tartani.

25. § (1) Az Önkormányzat a közművelődési célú tevékenységet folytatókat pénzügyi támogatásban részesítheti. E tevékenység azonban nem veszélyeztetheti az e rendeletben meghatározott feladatok megvalósulását.

(2) A szervezetek a támogatás felhasználásáról a hatályos helyi önkormányzati pénzügyi-gazdálkodási szabályoknak megfelelően számolnak el, valamint a képviselő-testület munkaterve szerinti testületi ülésen számolnak be.

9. Záró rendelkezések

26. § E rendelet 2017. december 1. napján ép hatályba.

Vassné Szücs Róza nevében és megbízásából Hibály István
Dr. Szakács Péter polgármester
törvényességi referens
1

Az önkormányzati rendeletet a Márokpapi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2024. (VII. 24.) önkormányzati rendelete 10. §-a hatályon kívül helyezte 2024. július 25. napjával.