Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete 18/2017. (V. 3.) önkormányzati rendelete

a rászorult személyek támogatásáról szóló 10/2015. (II. 25.) XI.ÖK rendelet módosításáról

Hatályos: 2017. 05. 04- 2017. 05. 04

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, 26. §-ában, 45. §-ában, 48. § (4) bekezdésében és 132. § (4) bekezdése g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



1. §


(1) A rászorult személyek támogatásáról szóló 10/2015. (II. 25.) XI.ÖK rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 1. § (2) bekezdésének d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


(A 16. § (4) bekezdése tekintetében a rendelet hatálya kiterjed...)


„d) az Önkormányzat illetékességi területén működő állami fenntartású köznevelési intézmények alkalmazottaira.”


(2) A Rendelet 1. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A 16. § (7) bekezdése tekintetében a rendelet hatálya kiterjed az Önkormányzat illetékességi területén működő állami fenntartású köznevelési intézménybe továbbá az Önkormányzat által fenntartott óvodába beiratkozott gyermekekre, tanulókra.”


2. §


A Rendelet 2. § (9) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(9) E rendelet alkalmazásában:

a) első jövedelemsáv: ha az egy főre jutó havi nettó jövedelem legfeljebb az öregségi nyugdíj 2017. március 31. napján érvényes legkisebb összegével megegyező összeg (a továbbiakban: nyugdíjminimum),

b) második jövedelemsáv: ha az egy főre jutó havi nettó jövedelem több mint a nyugdíjminimum és nem haladja meg a nyugdíjminimum százötven százalékát,

c) harmadik jövedelemsáv: ha az egy főre jutó havi nettó jövedelem több mint a nyugdíjminimum százötven százaléka és nem haladja meg a nyugdíjminimum kettőszáz százalékát,

d) negyedik jövedelemsáv: ha az egy főre jutó havi nettó jövedelem több mint a nyugdíjminimum kettőszáz százaléka és nem haladja meg a nyugdíjminimum kettőszázhúsz százalékát,

e) ötödik jövedelemsáv: ha az egy főre jutó havi nettó jövedelem több mint a nyugdíjminimum kettőszázhúsz százaléka és nem haladja meg a nyugdíjminimum kettőszázötven százalékát.

f) hatodik jövedelemsáv: ha az egy főre jutó havi nettó jövedelem több mint a nyugdíjminimum kettőszázötven százaléka és nem haladja meg a nyugdíjminimum kettőszázhetvenöt százalékát,

g) hetedik jövedelemsáv: ha az egy főre jutó havi nettó jövedelem több mint a nyugdíjminimum kettőszázhetvenöt százaléka és nem haladja meg a nyugdíjminimum háromszáz százalékát,

h) nyolcadik jövedelemsáv: ha az egy főre jutó havi nettó jövedelem több mint a nyugdíjminimum háromszáz százaléka és nem haladja meg a nyugdíjminimum háromszázötven százalékát.”


3. §


A Rendelet 4. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(2) Természetbeni támogatásként kell nyújtani a lakásfenntartás és a gyermekétkeztetés céljára megállapított rendszeres újbudai támogatást továbbá az újbudai babaköszöntő csomagot, az újbudai iskolakezdési csomagot, az újbudai óvodakezdési csomagot és az újbudai jegyes csomagot.”


4. §


A Rendelet 5. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(3) Havi rendszerességgel folyósított rendszeres újbudai támogatás annak a kérelmezőnek állapítható meg, akinek a családjához vagy háztartásához tartozó személyek közül senki nem rendelkezik olyan hasznosítható ingatlannal, járművel, vagyoni értékű joggal, továbbá pénzforgalmi szolgáltatónál kezelt – jövedelemként figyelembe nem vett – összeggel, amelynek  együttes forgalmi értéke a nyugdíjminimum kettőszázszorosát meghaladja, mely alól kivétel az az ingatlan, amelyben az érintett személy életvitelszerűen lakik, az a vagyoni értékű jog, amely az általa lakott ingatlanon áll fenn, továbbá a mozgáskorlátozottságra tekintettel fenntartott gépjármű.”


5. §


(1) A Rendelet 6. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) Újbudai lakásfenntartási támogatásra, közüzemi szolgáltatás igénybevételével összefüggő kiadáshoz, továbbá – az Önkormányzattól bérelt lakás esetében – lakbérkiadáshoz   a XI. kerületi lakcímén a kérelem benyújtásakor folyamatosan legalább tizenkét hónapja életvitelszerűen lakó nagykorú bérlő, tulajdonos, özvegyi jogon haszonélvező vagy albérlő jogosult, legfeljebb a hatodik jövedelemsávba tartozó háztartás esetén.”



(2) A Rendelet 6. § (4) bekezdésének c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


(A támogatás összege az elismert lakásfenntartási költség…)


„c) húsz százaléka, ha a háztartás a negyedik vagy magasabb jövedelemsávba tartozik.”


6. §


A Rendelet 7. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) Újbudai gondozási támogatásra jogosult az a XI. kerületi lakcímén a kérelem benyújtásakor folyamatosan legalább tizenkét hónapja életvitelszerűen lakó Ptk. szerinti hozzátartozó, aki a Szoctv. szerinti ápolási díjra nem jogosult, a tizennyolcadik életévét betöltött, tartósan beteg személy ápolását, gondozását végzi és családja legfeljebb az ötödik jövedelemsávba tartozik.”


7. §


A Rendelet 8. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„8. §


(1) Újbudai gyógyszertámogatásra jogosult a XI. kerületi lakcímén a kérelem benyújtásakor folyamatosan legalább tizenkét hónapja életvitelszerűen lakó kérelmező, ha családja legfeljebb az ötödik, fokozottan rászoruló kérelmező esetében pedig legfeljebb a hetedik jövedelemsávba tartozik, továbbá a legfeljebb a hetedik – hetvenöt év feletti kérelmező esetében a nyolcadik – jövedelemsávba tartozó egyedülálló kérelmező, amennyiben a háziorvos által igazolt gyógyszerköltség viselése aránytalan megterhelést jelent jövedelméhez képest. Nem jogosult rendszeres gyógyszertámogatásra a közgyógyellátásban részesülő személy.


          (2)             Az (1) bekezdés szerint nyújtott támogatás havonkénti összege, ha a kérelmező vagy családja

          a) az első jövedelemsávba tartozik, ötezer forint,

          b) a második és harmadik jövedelemsávba tartozik, négyezer forint,

          c) a negyedik és ötödik jövedelemsávba tartozik, háromezer-ötszáz forint,

 d) a hatodik vagy magasabb jövedelemsávba tartozik, háromezer forint.”



8. §


A Rendelet 9. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„9. §


(1) Újbudai utazási támogatásra az a XI. kerületi lakcímén életvitelszerűen lakó szülő jogosult, akinek gyermeke esetében a köznevelési intézmény igazolja, hogy a tanuló lakóhelye és az intézmény távolsága indokolja a közösségi közlekedés használatát és a család legfeljebb az ötödik jövedelemsávba tartozik.


(2)             Az (1) bekezdés szerint nyújtott támogatás  félévenként, szeptembertől januárig és februártól júniusig állapítható meg, havi összege, ha a család

a) az első jövedelemsávba tartozik, háromezer forint,

b) a második jövedelemsávba tartozik, kettőezer-ötszáz forint,

c) a harmadik jövedelemsávba tartozik, kettőezer forint,

d) a negyedik vagy magasabb jövedelemsávba tartozik, ezerötszáz forint.”


9. §


A Rendelet 10. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) Újbudai nevelési támogatásra jogosult a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló önkormányzati rendeletben a bölcsődei ellátás iránti kérelem elbírálása szempontjainak megfelelő, második életévét betöltött gyermek jogán, a gyermek harmadik életévének betöltéséig, vagy – amennyiben óvodai ellátása az Önkormányzat által fenntartott intézményben nem biztosított – a harmadik életévének betöltését követő nevelési év kezdő napjáig  a XI. kerületi lakóhelyén életvitelszerűen tartózkodó szülő, ha

a) a szülő bölcsődei elhelyezést érintő kérelmére az intézményvezető nyilatkozik arról, hogy férőhelyet biztosítani nem tud, de a gyermeket várólistán tartja,

b) a család legfeljebb az ötödik jövedelemsávba tartozik és

c) a gyermekek napközbeni ellátása keretében az Önkormányzat által fenntartott vagy támogatott férőhelyet – ideértve az időszakos gyermekfelügyeletet is – nem vesz igénybe.”


10. §


A Rendelet 12. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„12. §


Újbudai gyermekétkeztetési támogatás állapítható meg a nem önkormányzati működtetésű intézményt látogató XI. kerületi gyermek esetében, melynek – az étkeztetést nyújtó intézmény részére a tárgyhónapban folyósítandó – havi összege, ha a család

a) az első jövedelemsávba tartozik, legfeljebb hatezer forint,

b) a második vagy a harmadik jövedelemsávba tartozik, legfeljebb négyezer forint,

c) a negyedik vagy az ötödik jövedelemsávba tartozik, legfeljebb háromezer forint.”


11. §


A Rendelet a következő 12/A. §-sal egészül ki:


„12/A. §


(1)   Újbudai képességfejlesztési támogatásra jogosult a gyermek hetedik életévének betöltéséig az Önkormányzat közigazgatási területén lakcímmel rendelkező  szülő,  amennyiben gyermeke az illetékes szakértői bizottság szakvéleményével kijelölt intézményben speciális fejlesztésben részesül és az Önkormányzat által fenntartott bölcsődében vagy óvodában fejlesztése nem biztosítható, továbbá a család legfeljebb az hatodik jövedelemsávba tartozik.


(2)     A támogatás összege a fejlesztés teljes időtartamára számított költségnek, ha a család

a) az első jövedelemsávba tartozik, a hetvenöt százaléka,

b) a második, harmadik vagy negyedik jövedelemsávba tartozik, az ötven százaléka,

c) az ötödik vagy hatodik jövedelemsávba tartozik, a huszonöt százaléka,

de legfeljebb hetvenötezer Ft.


(3)    A fejlesztés költségét és szükséges időtartamát az érintett intézmény, az Önkormányzat által fenntartott bölcsődével és óvodával összefüggő feltételt a Polgármesteri Hivatal igazolja.


(4)     Egy gyermek fejlesztésére tekintettel a támogatás legfeljebb két alkalommal állapítható meg úgy, hogy a második kérelem az első alkalommal megállapított támogatásról szóló határozat jogerőre emelkedését követő tizennyolc hónap elteltével nyújtható be.”


12. §


A Rendelet 13. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) Rendkívüli újbudai támogatás átmeneti létfenntartási zavar esetén, különösen a gyermekneveléshez kapcsolódó kiadások vagy alkalomhoz kötődő váratlan kiadás céljára állapítható meg, ha a kérelmező családja legfeljebb az ötödik jövedelemsávba tartozik.”


13. §


A Rendelet 14. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:


„(1) Újbudai temetési támogatásra az a kérelmező jogosult, aki a temetés költségét viselte, és családja legfeljebb a nyolcadik jövedelemsávba tartozik. A jogosultság a temetésről kiállított számla dátumát követő három hónapon belül áll fenn.


(2) Az újbudai temetési támogatás mértéke, ha a kérelmező családja

a) az első jövedelemsávba tartozik, a helyben szokásos legolcsóbb temetés költségének ötven százaléka,

b) legfeljebb a negyedik jövedelemsávba tartozik, a helyben szokásos legolcsóbb temetés költségének negyven százaléka,

c) az ötödik vagy magasabb jövedelemsávba tartozik, a helyben szokásos legolcsóbb temetés költségének harminc százaléka.”


14. §


(1)  A Rendelet 16. §-ának (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(4) Az 1. § (2) bekezdése szerinti szociálisan rászoruló kérelmező gyermeke születésekor százezer forint összegű újbudai életkezdési támogatásra jogosult, amennyiben a kérelmező nyilatkozik arról, hogy a gyermeket saját háztartásában neveli, és igazolja, hogy jelenlegi közalkalmazotti, munkavállalói, köztisztviselői jogviszonya folyamatosan legalább három éve fennállt a gyermek születésekor. A kérelemhez csatolni kell a gyermek születési anyakönyvi kivonatát és a munkáltató írásbeli igazolását a három évet meghaladó folyamatos, aktív jogviszony fennállásáról. A jogosultság a gyermek születését követő egy éven belül áll fenn.”


(2)  A Rendelet 16. §-ának (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(7) Az Önkormányzat természetbeni támogatásként az Önkormányzat illetékességi területén működő állami fenntartású köznevelési intézményekben szeptember hónapban az 1-4. évfolyamot megkezdő tanulókat iskolakezdési csomaggal, az Önkormányzat által fenntartott óvodába újonnan beiratkozott gyermekeket óvodakezdési csomaggal támogatja.”


(3)  A Rendelet 16. §-a a következő (8) bekezdéssel egészül ki:


„(8) Újbudai jegyes csomagra jogosult az a jegyespár, akik házassági szándékukat a Polgármesteri Hivatalnál hivatalosan bejelentik, és a jegyespár legalább egyik tagja az Önkormányzat illetékességi területén a bejelentés időpontjában lakcímmel rendelkezik.”


15. §


(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.


(2) Hatályát veszti a Rendelet 6. §-ának (5) bekezdése.