Mályi község képviselő testületének 19/2017 (XI.24.) Önkormányzati rendelete az építményadóról

Mályi község képviselő testületének 19/2017 (XI.24.) Önkormányzati rendelete az építményadóról

Hatályos: 2018. 01. 01- 2020. 07. 15

Mályi Község Önkormányzat Képviselő-testületének

19/2017. (XI.24.) Önkormányzati rendelete

az építményadóról



Mályi Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (továbbiakban: Htv.) 1. § (1) bekezdésében és 43.§ (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és h) pontjában, valamint a Magyarország helyi Önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 13.§ (1) bekezdés 13. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az építményadóról a következőket rendeli el:

                                                           

1. §

Adókötelezettség


  1.  Adóköteles - a helyi adókról szóló törvény (a továbbiakban: Htv.) szerint – az önkormányzat illetékességi területén lévő lakás és nem lakás céljára szolgáló épület, épületrész (továbbiakban: építmény)


  1.  Adóköteles az önkormányzat illetékességi területén lévő ingatlanon elhelyezett, a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény szerinti reklámhordozó.”


2.§

  Az adó alapja


  1. Az adó alapja az építmény m2-ben számított hasznos alapterülete.


  1. Az adó alapja a 1.§ (2) bekezdés szerinti adókötelezettség esetén a reklámhordozó reklámközzétételre használható, m2-ben – két tizedes jegy pontossággal – számított felülete.

  

3.§

Az adó mértéke


(1) Nem lakás céljára szolgáló épületek, épületrészek esetében a magánszemélyek tulajdonában álló gépkocsi tárolására szolgáló helyiségek, épületek kivételével: 850 Ft/m2/év


(2) Magánszemélyek Mályi Község illetékességi területén, a rendezési terv szerinti belterületi és külterületi üdülőövezetben üdülésre és pihenésre szolgáló építményei esetében gépkocsi tárolására szolgáló helyiségek, épületek kivételével: 450 Ft/m2/év


(3) A gépkocsi tárolásra szolgáló épületek, illetve helyiségek után 300 Ft/m2/év.


(4)  A mezőgazdasági rendeltetésű területen lévő építmény esetében 450 Ft/m2/év.


(5)  Az adó éves mértéke reklámhordozó esetén 3.000 Ft/m2


4.§

Adómentesség, adókedvezmény


 (1) Mentes az adó fizetési kötelezettség alól:

a.) az önkormányzat illetékességi területén életvitelszerűen tartózkodó magánszemélyeknek Mályi község belterületén lévő lakóépülete.

b.) Az önkormányzat illetékességi területén életvitelszerűen tartózkodó magánszemélyeknek Mályi község közigazgatási területén a rendezési terv szerinti belterületi és külterületi üdülőövezetben üdülésre, pihenésre szolgáló építményei.

c.) Mezőgazdasági rendeltetésű területen lévő építmény esetében az a tartósan beteg vagy rokkant magánszemély, aki munkaképességét 67%-ban elvesztette, valamint az a 70 év feletti nyugdíjas tulajdonos is, akinek az építmény kizárólagos tulajdonában van.

d.)  Mezőgazdasági rendeltetésű területen lévő építmény esetében az a  tulajdonos, aki az adóév első napján azt ténylegesen, életvitelszerűen is lakhelyként használja.


(2) Mezőgazdasági rendeltetésű területen lévő építmény után fizetendő adó 50%-át kell megfizetni, ha az adó fizetésre kötelezett életkora 60 év felett van, és a közös háztartásban élő hozzátartozók egy főre eső havi nettó jövedelme nem haladja meg a mindenkori minimálbér összegét.


(3) Az (1)-(2) bekezdésében foglalt mentességek és kedvezmények nem érvényesíthetők a vállalkozó üzleti célt szolgáló épülete, épületrésze után.


(4) A Bem, Bercsényi, Rákóczi, Munkás, Erkel F., Huba, Tas, Álmos, Lankás, Előd, Botond, utcákon belvízkárral érintett személygépkocsi tárolásra szolgáló épületek, illetve helyiségek.


(5) A (4) bekezdésben szereplő mentességre való jogosultság megállapítása és ellenőrzése a jegyző hatáskörébe tartozik.


(6) A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény rendelkezései értelmében, amennyiben az adó alanya vállalkozó, úgy az (1)-(4) bekezdésben megállapított mentesség nem alkalmazható.


Záró rendelkezések

5.§


(1) Ez a rendelet 2018. január 1. napján lép hatályba.


(2) Hatályát veszti a 19/2015. (IX.11.) Önkormányzati rendelet.





                     

Dr. Zalkadi Adrienn                                                                     Viszokai István

jegyző                                                                                       polgármester