Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 19/2017 (VI.16.) önkormányzati rendelete

a közterületek rendjéről szóló 13/1998. (III.30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2017. 06. 17- 2017. 06. 17

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 34. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 37/2014. (XII.19.) önkormányzati rendelet 35. § (3) bekezdésében, valamint az 1. melléklet 1.1.1 pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének Jogi és Ügyrendi Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el:



1. §


Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a közterületek rendjéről szóló 13/1998. (III.30.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: Közterületi rendelet) 6/A. § (2) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


„c) üzemben tartásban álló jármű: olyan jármű, amelynek a telephelye szerinti ország hatóságai által kibocsátott okiratában üzemben tartóként természetes, vagy jogi személy van bejegyezve, vagy amelyre vonatkozóan természetes, vagy jogi személy érvényes lízingszerződéssel rendelkezik, vagy amelyre vonatkozóan természetes, vagy jogi személy autókölcsönzéssel üzletszerűen foglalkozó céggel kötött érvényes kölcsön, vagy bérleti szerződéssel rendelkezik, vagy amelyre vonatkozóan természetes személy kizárólagos használatba adott gépjármű vezetésére jogosító munkáltatói igazolással rendelkezik.


 2. §


A Közterületi rendelet) 6/A. § (6) bekezdése a következő k) ponttal egészül ki:


( A védett övezetbe behajtani, várakozni behajtási engedély alapján lehet, amely engedély az alábbi személyek, szervezetek részére, az alábbi korlátozásokkal:)


„k)  kulturális, turisztikai, idegenforgalmi rendezvényt szervező természetes, vagy jogi személy részére a rendezvény szervezésében, lebonyolításában közreműködők által használt járműveknek az engedélyben meghatározott időtartamra vonatkozó behajtására és az engedélyben meghatározott időtartamra vonatkozó várakozására jogosító engedély,”


3. §


A Közterületi rendelet 6/A. § -a a következő (9a) és (9b) bekezdéssel egészül ki:


„(9a)  A (6) bekezdés k) pontjában meghatározott esetekben a rendezvény szervezője kérheti rendszám nélküli behajtási engedélyek kiadását, amennyiben a rendezvény szervezésével, lebonyolításával összefüggő feladatok teljesítéséhez használt gépjárművek száma alapján indokolt, vagy a gépjárművek adatai a rendezvény kezdő napját megelőzően a rendezvény szervezője számára nem ismertek.


(9b)   A (6) bekezdés k) pontjában meghatározott esetekben a rendezvény szervezésével, lebonyolításával összefüggésben annyi darabszámú behajtási engedély kártya adható ki, amennyi szükségességét a rendezvényszervező valószínűsíti.”


4. §


Közterületi rendelet) 6/A. § (10) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(10) A behajtási engedély tárgyévre érvényes, kivéve az (6) bekezdés d) és k) pontja alapján kiadott engedélyt, amely az engedélyben foglalt időtartamra érvényes.”


5. §


A Közterületi rendelet 6/B. § (1) bekezdése a következő g) ponttal egészül ki:


(A behajtási engedélyek kiadása díjköteles az alábbiak szerint:)


„g)  a 6/A. § (6) bekezdés k) pontjában meghatározott behajtási engedély díja gépjárművenként 500,Ft+ÁFA/nap.”


6. §


A Közterületi rendelet 6/C. § (1) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


(A behajtási engedély kiadását az arra rendszeresített nyomtatványon kell kérelmezni, amely kérelemnek tartalmaznia kell:)


„b) rendezvényszervezői behajtási engedély kivételével, az adott gépjárműhöz kapcsolódóan az alábbiakat:

ba) a gépjármű forgalmi rendszámát,

bb) a gépjármű típusát,

bc) a gépjármű forgalmi engedélyének számát,

bd) a gépjármű össztömegét”


 7. §


A Közterületi rendelet 6/C. § (1) bekezdés h) pontja a következő hf) és hg) alponttal egészül ki:


(az engedély kiadásához szükséges egyéb jogosultságot igazoló dokumentumokat, behajtási engedély típusonként az alábbiakat:)


„hf)      a 6/A. § (6) bekezdés k) pontja alapján rendezvényszervezői behajtási engedély kérelemhez a rendezvényszervező egyéni vállalkozó kérelmező esetén a vállalkozói igazolvány másolatát, jogi személy kérelmező esetében 1 hónapnál nem régebbi cégkivonatot, vagy bírósági bejegyző határozatot, a rendezvény megrendezésére vonatkozó szerződést, valamint az igényelt behajtási kártyák darabszáma szükségességét valószínűsítő igazoló dokumentumokat.


hg) A 6/A § (2) bekezdés c) pontjában meghatározott üzemben tartás igazolására, amennyiben az a jármű okiratában, forgalmi engedélyében nem bejegyzett, lízingszerződés, vagy autókölcsönzéssel üzletszerűen foglalkozó céggel kötött érvényes kölcsön, vagy bérleti szerződés, vagy természetes személy kizárólagos használatába adott gépjármű vezetésére jogosító munkáltatói igazolás”.



8. §


A Közterületi rendelet 6/C. § (6) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


(A határozat a Ket.-ben meghatározottakon kívül az alábbi adatokat tartalmazza:)


„a)  a behajtásra jogosult gépjármű adatait, kivéve a 6/A. § (9a) bekezdés szerint benyújtott kérelem alapján hozott határozatot,”


 9. §


A Közterületi rendelet 6/C. § (8) bekezdése a következő f) ponttal egészül ki:


„f) a 6/A. § (6) bekezdés k) pontja alapján rendezvényszervezői behajtási engedély.”



10. §


A Közterületi rendelet 6/C. § -a a következő (10a) bekezdéssel egészül ki:


„(10a) A 6/A.§ (9a) bekezdésében meghatározott esetben a rendezvényszervező köteles gondoskodni a behajtási engedély kártyákon a rendszám feltüntetéséről, valamint a kártyának a rendezvény szervezésében, lebonyolításában közreműködők járművein történő elhelyezéséről.”


 11. §


Hatályát veszti a Közterületi rendelet 6/C. § (1) bekezdés c)-e) pontja.


 12. §


  1. Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.
  2. E rendeletben foglaltakat a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.


Miskolc, 2017. június 14.





                 Dr. Alakszai Zoltán sk.                                                      Dr. Kriza Ákos sk.

                            jegyző                                                                      polgármester