Ajak Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2017. (X.31.) önkormányzati rendelete

A lakások és helyiségek bérletéről

Hatályos: 2017. 11. 01- 2023. 09. 28

Ajak Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2017. (X.31.) önkormányzati rendelete

A lakások és helyiségek bérletéről

2017.11.01.

Ajak Város Önkormányzat Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény, valamint az Alaptörvény 32.cikk (1)bekezdés a. pontjában kapott felhatalmazás illetve a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011.évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 9.pontjában foglalt feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1.Általános rendelkezések

A rendelet hatálya

1. § E rendelet hatálya kiterjed Ajak Város Önkormányzata tulajdonában álló lakásokra, helyiségekre, valamint a velük kapcsolatos közös használatra szolgáló helyiségekre és területekre. Értelmező rendelkezések:

2. § E rendelet alkalmazása során használt fogalmakra a Polgári Törvénykönyvről ( Ptk.) szóló 2013. V. törvény 8:1 §-ában, a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvényben (Lakástv.) foglalt értelmező rendelkezések a meghatározók.

2.A lakás bérbeadásának feltételei

3. § (1) Az önkormányzat a tulajdonában álló lakásokkal való eredményes gazdálkodás feltételeit a lakások bérbeadásával kívánja megteremteni.

(2) Az önkormányzat tulajdonában álló lakás kizárólag költségelven adható bérbe, az önkormányzat és az általa alapított gazdálkodó szervezet megfelelő szakember ellátása érdekében.

(3) Költségelven működő lakás bérleti jogának megszerzésére jogosult, aki Ajak Város Önkormányzatánál, intézményénél, 100%-os tulajdonában álló gazdasági társaságánál dolgozik, és saját lakással nem rendelkezik. A lakásbérletet írásban kell kérelmezni.

(4) A képviselő-testület dönt az üresen álló lakás bérbeadásáról.

(5) Az önkormányzat a lakásbérleti jogviszonyt bérleti szerződés alapján hozza létre. A lakásbérleti szerződés létrejöttétől kezdődően, a lakásbérleti szerződés fennállása alatt a bérlő köteles életvitelszerűen a lakásban lakni. A bérbeadó a lakás rendeltetésszerű használatát évente legalább egy alkalommal ellenőrzi.

(6) A bérleményt a bérlő albérletbe nem adhatja, a lakásra tartási szerződést nem köthet, a bérleti jogviszony bármilyen okból történő megszűnése esetén a bérlő pénzbeli térítésre, cserelakásra nem tarthat igényt.

A lakások bérlete

4. § A bérleti szerződés tartalma:

a) a lakás önkormányzati tulajdonára történő utalás

b) a bérlet időtartama

c) a lakás adatai, és e rendelet szerinti típusa

d) a bérleti díj összege és az emelés feltételei

e) arra való utalás, hogy a bérlő köteles a közüzemi szolgáltatókkal szerződést kötni

f) az a feltétel, hogy a bérlő a lakást megtekintette, így a bérbeadó nem felel a lakás azon hiányosságaiért és hibáiért, melyeket nem ismer

g) a bérlemény előtti járdaszakasz tisztításának és síkosságának mentesítése a bérlő feladata

h) a lakásbérlet megszűnésére vonatkozó rendelkezések

i) utalás arra, hogy a bérleti szerződésben nem szabályozott kérdésekben a Ptk., a Lakástv., és az e rendelet szabályai az irányadók

5. § A lakbér mértéke:

(1) A bérlő a lakás használatáért lakbért, továbbá a külön szolgáltatásért külön szolgáltatási díjat köteles fizetni.

(2) A költségelven bérbe adott lakás bérletének mértéke:

a) összkomfortos lakás esetén 150 Ft/m2/hó

b) komfortos lakás esetén 130 Ft/m2/hó.

(3) A bérbeadás évét követően a Képviselő-testület a lakbér mértékét évenként felülvizsgálja és meghatározza a következő évi lakbér alakulását, esetlegesen az emelés összegét.

Külön szolgáltatási díjak

6. § (1) A bérlő a részére nyújtott külön szolgáltatásért a lakbéren felül külön szolgáltatási díjat köteles fizetni. A díj mértékére külön jogszabályok, közszolgáltatási szerződések és a bérleti szerződés rendelkezései az irányadók.

(2) Külön szolgáltatások különösen:

a) szemétszállítás

b) kéményseprés

c) televízió adók vételének biztosítása

d) víz és csatornahasználat biztosítása

e) elektromos áram biztosítása

f) gáz (fűtés) biztosítása

(3) A bérlő a lakbért a bérbeadó részére a bérleti szerződés szerinti összegben és időpontban, a külön szolgáltatások díját a külön jogszabályban, közszolgáltatási szerződésben és a bérleti szerződésben meghatározottak szerint köteles fizetni.

A bérleti jogviszony tartalma, a bérlő és a bérbeadó jogai és kötelezettségei

7. § A lakás átadása:

(1) A bérbeadó a lakást a bérlő részére leltár szerint és komfortfokozatának megfelelő lakásberendezésekkel együtt, a szerződésben meghatározott feltételekkel és időpontban rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban adja birtokba. Az átadáskor észlelt hibák, hiányosságok megszűntetéséről a bérbeadó köteles gondoskodni. Ha a bérbeadó e kötelezettségét a bérlő írásbeli felszólítása ellenére 30 napon belül nem teljesíti, a bérlő a szükséges munkát helyette és költségére elvégezheti. Ezt a szerződésben tételesen rögzíteni kell. A költségeket számlával kell igazolni.

(2) A lakás rendeltetésszerű használatra akkor alkalmas, ha az épület központi berendezéseinek a lakásban lévő részei és lakásberendezések üzemképesek, kivéve, ha az egyes lakásberendezéseket:

a) a bérlővel kötött külön szerződés alapján közműszolgáltató biztosítja,

b) a bérbeadó és a bérlő megállapodása alapján a bérbeadó költségére a bérlő szerzi be.

(3) A bérlő köteles a közszolgáltatókkal 30 munkanapon belül szerződést kötni és a közszolgáltatói szerződések másolatát a bérbeadó részére átadni.

8. § Karbantartás, felújítás:

(1) A bérbeadó köteles gondoskodni:

a) az épület karbantartásáról,

b) az épület központi berendezéseinek állandó üzemképes állapotáról,

c) a közös használatra szolgáló helyiségek, területek festéséről, a berendezésekben keletkezett hibák megszűntetéséről.

(2) A bérlőt terheli: a lakás rendeltetésszerű használatához szükséges karbantartás, a használatban lévő tárgyi eszközök folyamatos zavartalan, biztonságos üzemelését szolgáló javítási tevékenység, amelyet a használat érdekében el kell végezni, és amely a folyamatos elhasználódás rendszeres helyreállítását eredményezi továbbá a lakás belső festése.

9. § Átalakítás, korszerűsítés: A felek külön megállapodásban rögzítik, hogy az átalakítás, korszerűsítés költségeit a bérlő viseli.

Nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérlete

10. § Az önkormányzat tulajdonában lévő helyiségek bérletének létrejöttére, a felek jogaira és kötelezettségeire e rendelet szabályait kell alkalmazni, az alábbi eltérésekkel.

11. § A bérbeadó nem köteles a bérlőnek a helyiséget úgy bérbe adni, hogy az abban folytatni kívánt tevékenység gyakorlásához szükséges módon legyen kialakítva, felszerelve, illetve berendezve.

12. § A bérlő köteles gondoskodni:

a) az épület olyan központi berendezéseinek a karbantartásáról, amelyeket a bérlő kizárólagosan használ, illetve tart üzemben,

b) az épület továbbá a közös használatra szolgáló helyiségek és területek tisztításáról, ha az a bérlő tevékenysége miatt vált szükségessé,

c) a tevékenységével kapcsolatban keletkezett nem háztartási szemét elszállításáról,

d) a helyiséghez tartozó üzlethomlokzat, kirakatszekrény, védő- vagy előtető, ernyős szerkezet, biztonsági berendezések karbantartásáról

13. § A bérbe adott helyiség bérlő általi átalakításához, korszerűsítéséhez, felújításához a Képviselő-testület ad hozzájárulást. A hozzájárulás nélkül a bérlő átalakítási, korszerűsítési, felújítási vagy más beruházási munkálatokat nem folytathat.

14. § A bérlő a helyiséget a bérleti jogviszony megszűnésekor az átadási állapotban és felszereltséggel köteles átadni a bérbeadónak.

15. § A bérlő a helyiségbe más személyt nem fogadhat be, bérlőtársi jogviszonyt nem létesíthet.

16. § Nem adható hozzájárulás az önkormányzati helyiség bérleti jogának másra átruházására, elcserélésére, a helyiség albérletbe adására.

8.Záró rendelkezések

17. § E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.