Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2017. (X. 13.) önkormányzati rendelete

a fizető-parkolóhelyek működésének és igénybevételének előírásairól szóló 11/2016. (VI.10.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2017. 10. 14- 2022. 09. 30

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének

19/2017. (X.13.) önkormányzati rendelete


a fizető-parkolóhelyek működésének és igénybevételének előírásairól szóló 11/2016. (VI.10.) önkormányzati rendelet módosításáról


Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikkének (1) bekezdés a) pontja alapján, a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 15/A. § (1) bekezdés a) pontjában, valamint (4) bekezdésében és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1.§

A fizető-parkolóhelyek működésének és igénybevételének előírásairól szóló 11/2016. (VI.10.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet) 4. § (5) bekezdése hatályát veszti.

2.§

A Rendelet 6. §-ának címe „Kedvezményes bérlet"- re változik.

3.§

A Rendelet 6. § helyébe az alábbi rendelkezés lép.

6. § (1) kedvezményes bérletre jogosult:

  1. lakosság ezen §. (3), (4), (5), (6) bekezdése alapján,
  2. önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok, illetve önkormányzati fenntartású költségvetési intézmények,
  3. országgyűlési-, helyi önkormányzati-, helyi nemzetiségi önkormányzati képviselők, nem képviselő bizottsági tagok,
  4. Szentesi Közös Önkormányzati Hivatal,

e)   közterületi fizető parkolók üzemeltetője,

f)   rendőrség, honvédség, mentők, egyházak, polgárőrség

g)  házi és gyermekorvosok.

(2) A parkolás céljára szolgáló kedvezményes bérleteket a rendeletben foglalt feltételek mellett, kérelemre, a Rendelet 2. számú mellékletében meghatározott díjtételek megfizetése után vásárolhatók meg.

(3) Kedvezményes lakossági parkolási bérletre jogosultak a Rendelet 1. számú mellékletében szabályozott várakozási területen lakcímmel és gépjárművel rendelkező, egy lakásban elő természetes személyek lakásonként egy gépjárműre, amennyiben a forgalmi engedélyben bejegyzett állandó lakóhely azonos a személyi igazolványban vagy lakcímkártyán szereplővel, továbbá a gépjármű parkolása az igénylő lakcímeként szereplő ingatlanán nem megoldható. A bérlet a jogosult lakásához legközelebbi parkolóban érvényes.

(4) Kedvezményes lakossági bérletre jogosultak a Rendelet 1. számú mellékletében szabályozott fizető várakozási területen tartózkodási hellyel és gépjárművel rendelkezők, lakásonként (ingatlan] egy gépjárműre. Az ingatlanban való tartózkodásnak életvitelszerűnek kell lenni és ezt bérleti szerződéssel igazolni. A bérleti szerződés valós fennállását, a társasház közös képviselőjével vagy a házkezelőjével bélyegzővel ellátott aláírásával kell igazolni.
Kedvezményes bérletet lakásonként egyet lehet kiadni. A bérlet a jogosult lakásához legközelebbi parkolóban érvényes.

  1. Kedvezményes lakossági bérlet csak olyan gépjárműre váltható, amelynek üzembentartója, tulajdonosa természetes személy.
  2. Kedvezményes lakossági és mérsékelt árú bérlet a Kossuth Lajos utca és Ady Endre utca várakozási szakaszaival érintett parkolók helyeire nem adható ki.

(7) Szentes Város Önkormányzata által fenntartott költségvetési intézmények, gazdasági társaságok tulajdonában/üzemeltetésében lévő gépműveikre 1 darab kedvezményes parkolási övezetre szóló bérlet adható ki. A Szentesi Közös Önkormányzati Hivatal használatában, üzemeltetésében lévő összes gépjárműre kedvezményes bérlet váltható. A bérlet a város parkolási övezetére érvényes.

  1. Szentes Város Önkormányzata Képviselő- testület tagjainak és nem képviselő bizottságok tagjainak 1 darab kedvezményes bérlet adható, a Szentesi Közös Önkormányzati Hivatalnál lévő parkolóhelyekre. A bérlet a Szentes, Kossuth tér 6. és Szentes, Erzsébet tér 1-4. szám alá érvényes. Ezen bérlet árát Szentes Város Önkormányzata átvállalja.
  2. Az országgyűlési képviselő gépjárművére 1 darab kedvezményes bérlet vásárolható. A bérlet a város parkolási övezetére érvényes.

(10) A Szentes Városellátó Nonprofit Kft. - mint a közterületi fizető parkolók üzemeltetője - a feladatai ellátásához szükséges mennyiségű kedvezményes parkoló bérlet felhasználására jogosult A bérlet területi hatálya a parkoló övezetre vonatkozik.

(11) Rendőrség, honvédség, mentő, egyházak, kérelemre kedvezményes bérletvásárlására jogosultak. A bérlet területi hatálya szólhat az egész parkolási övezetre vagy csak egy kijelölt helyre.

  1.  Kedvezményes parkolási bérlet váltására jogosultak az egészségügyi területi ellátási kötelezettség biztosítására, a Szentes Város Önkormányzatával szerződést kötött házi és gyermekorvosok. Igénylésekor a kedvezmény igénybevételére jogosító okmányt, az ellátási szerződés be kell mutatni. A bérlet az egész parkolási övezetre szól.
  2.  Amennyiben a bölcsődék, óvodák és általános iskolák előtt nincs vagy nem elegendő a kijelölt várakozóhely, az intézmény kérelme alapján a rendszerüzemeltető jogosult az oktatási intézmény közvetlen közelében található közutak közül egy közútszakaszra érvényes kedvezményes parkoló bérletet kiadni, a Képviselő-testület döntése alapján.
  3.  Ha a kedvezményre való jogosultság megszűnik, azt 8 munkanapon belül be kell jelenteni az üzemeltetőnek.


4.§


A Rendelet 10. § „10 perc ingyenes parkolás" értelmező rendelkezése hatályát veszti.

5.§

A Rendelet 2. számú melléklete helyébe az alábbi 2. számú melléklet lép.








2. számú melléklet a 19/2017. (X.13.) önkormányzati rendelethez

Parkolási árak (ÁFÁ-t tartalmazza)

1. Parkolójegy:

Jármű (személygépkocsi): 130 Ft, /óra

Közúti jármű (busz, tehergépjármű, pótkocsi) elfoglalt parkolóhelyek száma X130, Ft

Mobilparkolás: 130, Ft/óra

2. Legkisebb várakozási idő: 15, - perc / 30, Ft

Parkoló szelvény: 30,- perc / 40 Ft

Napi jegy: mindenkori várakozási díj 6 órára eső összege 780Ft

Chipkártya díja: 2.540, Ft

Chipkártya feltöltés: 1.000,-10.000, - Ft

3.Bérletek ára:

Teljes árú bérlet, parkolási övezetre

Havi bérlet: 7.620, Ft

Negyedéves bérlet: 20.320, Ft

Féléves bérlet: 31.750, Ft

Éves bérlet: 63.500, Ft

4. Lakossági mérsékelt árú bérlet

Havi bérlet: 3.000, Ft

Negyedéves bérlet: 7.500, Ft

Féléves bérlet: 11.500, Ft

Éves bérlet: 22.600, Ft

5. Kedvezményes bérlet díja és jogosultak köre: 1.000, Ft/év. Lakosság, önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok, illetve fenntartású költségvetési intézmények, helyi önkormányzati-, helyi nemzetiségi önkormányzati képviselők, nem képviselő bizottsági tagok, a Szentesi Közös Önkormányzati Hivatala, közterületi fizető parkolók üzemeltetője.

5.1.Kedvezményes bérlet rendőrség, honvédség, mentők, egyházak részére:

  1. parkolási övezetre 5.000, Ft/év
  2. kijelölt parkolóhelyre: 1.000, Ft/év

5.2. Országgyűlési képviselő bérlete parkolási övezetre 5.000, Ft/év 5.3.Házi-, gyermekorvosok bérlete: parkolási övezetre 5.000, Ft/év

6. Kezelési költség: 1.000, Ft (bérletcsere, új bérlet kiállítása)


6.§


  1. A Rendelet 1. § és 4. §-a Rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.
  2. Rendelet 2. §, 3.§, 5.§ -ai 2018. január 1 napjával lép hatályba.


Dr. Sztantics Csaba sk.                                                                                 Szirbik Imre sk.

           jegyző                                                                                                    polgármester


Záradék:

Megalkotta Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete 2017. szeptember 28. napján megtartott ülésén.

Kihirdetve: 2017. október 13. napján

Dr. Sztantics Csaba

jegyző