Szigetújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2017. (XII. 21.) önkormányzati rendelete

Szigetújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2017. (XII.21.) önkormányzati rendelete Szigetújfalu Község településkép védelméről

Hatályos: 2017. 12. 22- 2024. 02. 29

Szigetújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének

19/2017. (XII.21.) önkormányzati rendelete Szigetújfalu Község településkép védelméről



Szigetújfalu Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdés a) – h) pontjaiban kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el: 


I. FEJEZET

BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK


1. A rendelet célja, hatálya és alkalmazása


1. § E rendelet célja Szigetújfalu Község építészeti és természeti értékeinek, sajátos településképének védelme, alakítása és épített környezetének megőrzése érdekében a helyi építészeti és természeti értékvédelemmel, a településképi szempontból meghatározó területek lehatárolásával, a településkép-védelem elemeivel, a településképi követelményekkel, az önkormányzati támogatási és ösztönző rendszerrel, valamint a településkép-érvényesítési eszközökkel kapcsolatos szabályok megállapítása. 

2. § (1) E rendelet hatálya Szigetújfalu Község közigazgatási területére terjed ki. 

(2) A rendelet hatálya kiterjed minden természetes személyre, jogi személyre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre aki, vagy amely Szigetújfalu Község közigazgatási területén

a) jogszabályban meghatározott építési tevékenységet végez, vagy azzal összefüggő építészeti-műszaki tervdokumentációt készít, 

b) reklámfeliratot, illetve hirdető-berendezést helyez el, tart fenn vagy kíván elhelyezni, valamint ilyen céllal felületet alakít ki, 

c) meglévő építmény rendeltetését – részben vagy egészben – megváltoztatja. 

3. § E rendelet előírásait az önkormányzat képviselő-testülete által elfogadott településrendezési eszközökkel együtt kell alkalmazni. 


2. Értelmező rendelkezések


4.§ (1) E rendelet alkalmazásában: 

1. Cégér: a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 08.) Korm. rendelet 2. § 1b. alpontjában meghatározott fogalom 

2. Cégtábla: jogi személyek, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek és vállalkozások megnevezését, jelképét, lógóját, címerét az épület, vagy ingatlan bejáratnál feltüntető tábla. 

3. Címtábla: jogi személyek, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek és vállalkozások címét feltüntető tábla. 

4. Cégfelirat: kereskedelmi és szolgáltató egység közterület felöli homlokzatán megjelenő, az adott rendeltetési egység funkcióját, megnevezését, jelképét, lógóját, címerét, címét, tevékenységét – vagy ezekkel egy tekintetbe eső jellemző ismertetőjegyét – tartalmazó tájékoztató szöveg és ábra. 

5. Értékvédelmi dokumentáció: értékvizsgálat alapján készített dokumentáció, amely tartalmazza az építészeti értékről készített, történeti kutatással alátámasztott szöveges leírást és fotókat. 

6. Értékvizsgálat: a helyi védelem alá helyezésről szóló önkormányzati rendelet szakmai megalapozására szolgáló esztétikai, műszaki és történeti vizsgálatot tartalmazó munkarész. 

7. Helyi egyedi védettségű építmények: azok az épületek, épületrészek, műtárgyak, berendezési tárgyak, közterületi létesítmények, amelyek az építészeti örökség kiemelkedő értékű elemei, történelmi, régészeti, művészeti, tudományos, társadalmi vagy műszaki-ipari, mérnöki szempontból, illetve a hagyományos városkép megőrzése szempontjából jelentős alkotások, ideértve a hozzájuk tartozó kiegészítő külső és belső díszítőelemeket, esetenként a használat módját, amelyeket a Képviselő-testület rendeletében védelem alá helyezett. 

8. Helyi egyedi védettségű építmény közvetlen környezete: az az ingatlan, amelyen a helyi egyedi védettségű építmény található. 

9. Helyi védettségű építészeti érték károsodása: minden olyan beavatkozás, ami a védett építészeti érték teljes vagy részleges megsemmisülését, építészeti karakterének részleges vagy teljes előnytelen megváltoztatását, általános esztétikai értékcsökkenését eredményezi. 

10. Látványterv: a jelenlegi és a tervezett tájképet több nézőpontból rögzítő és a beillesztett építményt tartalmazó látványrajz a tervezett építmény által megváltoztatott tájkép kiterjedését szemléltető módon. 

11. Önkormányzat: Szigetújfalu Község Önkormányzata. 

12. Reklám elhelyezése: reklám közzététele, illetve reklámhordozó, reklámhordozót tartó berendezés vagy más célú berendezés a 104/2017. (IV. 28.) Korm. rendelet szerinti értelemben; 

13. Új hozzátétel: a helyi egyedi védelem alatt álló építmény kiegészítése, bővítése, olyan épületrésszel, épület tartozékkal, amely korábban nem tartozott a védett építményhez. 

14. Védett érték: helyi egyedi védelem alatt álló építmény, építményrész, épület, egyéb elem 


II. FEJEZET

A HELYI VÉDELEM


3. A helyi védelem célja


5. § (1) Az épített és természeti környezet fenntartása, a jelen és a jövő nemzedékek számára való megőrzése érdekében az Önkormányzat a közigazgatási területén található kiemelkedő építészeti és természeti értékeket helyi védelem alá helyezi. 

(2) A helyi értékvédelem feladata: 

a) a különleges oltalmat igénylő, építészeti, építészettörténeti, településtörténeti szempontból védelemre érdemes épületek, épületegyüttesek, épített környezetek (továbbiakban együtt: védett érték) körének számbavétele és meghatározása, dokumentálása, védetté nyilvánítása, nyilvántartása, megőrzése, megőriztetése és a lakossággal történő megismertetése,

b) a védett értékek károsodásának megelőzése, elhárítása, illetve a bekövetkezett károsodás csökkentése vagy megszüntetése, helyreállítása, újjáépítése.

(3) Jelen előírások nem vonatkoznak az országos építészeti örökség a műemléki, természetvédelmi és egyéb védettséget tartalmazó nyilvántartásba vett kiemelkedő, nemzeti értékű elemeire. A műemlékek és a műemléki környezettel kapcsolatos eljárási szabályokról a kulturális örökség védelméről szóló 2001. évi LXIV sz. törvény rendelkezik.


4. A helyi védelem fajtái


6.§ (1) A helyi védelem területi vagy egyedi védelem lehet. 

(2) A helyi területi védelem a településszerkezet, a településszerkezeti szempontból jelentős zöldfelület vagy növényzet, a településkép, az utcakép karakterének megőrzésére és a település táji környezete, a növényzet és a természetes környezet védelmére irányul. 

(3) A helyi egyedi védelem a jellegzetes, értékes, illetve hagyományt őrző építészeti arculatot, településkaraktert meghatározó valamely 

a) építményre, építményrészletre vagy az alkalmazott anyaghasználatra, tömegformálásra, homlokzati kialakításra, 

b) táj-és kertépítészeti alkotásra, egyedi tájértékre, növényzetre, 

c) szoborra, képzőművészeti alkotásra, utcabútorra, valamint 

d) az a)-c) ponthoz kapcsolódóan az érintett földrészlet, telek egészére vagy részére terjedhet ki. 

(4) Az Önkormányzat a (3) bekezdésben foglaltak figyelembe vételével helyi egyedi védelem alá helyezi a 1. számú mellékletben meghatározott ingatlanokat, értékeket. 


5. A helyi védelem alá helyezés, valamint megszüntetés szabályai


7. § (1) A helyi védelem alá helyezésre vagy annak megszüntetésére bármely természetes vagy jogi személy, továbbá jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet – a polgármesterhez írásban benyújtott – kezdeményezése alapján vagy hivatalból kerülhet sor. A helyi építészeti örökség feltárása és számbavétele elsősorban szakmai igények alapján történik, konkrétan meghatározott területre vonatkozóan. 

(2) A helyi védelem alá helyezésre vonatkozó kezdeményezésnek a 3. számú melléklet (adatlap a védelem alá helyezéshez) szerint tartalmaznia kell: 

a) a védelemre javasolt érték megnevezését, egyedi védelem esetén címét, helyrajzi számát, területi védelem esetén a terület lehatárolását a helyrajzi számok megjelölésével 

b) a védelem jellegével kapcsolatos javaslatot és 

c) a védelemmel kapcsolatos javaslat rövid indokolását,  

d) a kezdeményező nevét, megnevezését, lakcímét, székhelyét. 

(3) A helyi védelem megszüntetésére vonatkozó kezdeményezésnek a 4. számú melléklet (adatlap a védelem megszüntetéséhez) szerint tartalmaznia kell: 

a) a védett érték megnevezését, egyedi védelem esetén címét, helyrajzi számát, területi védelem esetén a terület lehatárolását a helyrajzi számok megjelölésével 

b) a védelem törlésével kapcsolatos javaslat rövid indokolását, 

c) a kezdeményező nevét, megnevezését, lakcímét, székhelyét. 

(4) Amennyiben a kezdeményezés hiánypótlásra szorul, és azt a polgármester erre vonatkozó felhívása ellenére 15 napon belül a kezdeményező nem egészíti ki, a javaslatot a polgármester érdemi vizsgálat nélkül elutasítja. 

(5) A helyi védelem alá helyezés értékvédelmi dokumentáció alapján történik. Az értékvédelmi dokumentáció részletes tartalmi követelményeit az 5. számú melléklet állapítja meg. 

(6) Magasabb szintű jogszabály (országos) általi védelem alá helyezés esetén a helyi védelem automatikusan megszűnik. 

8. § (1) A helyi védelem alá helyezési, vagy megszüntetési eljárásban érdekeltnek kell tekinteni: 

a) a javaslattal érintett földrészlet, ingatlan, ingatlanok tulajdonosait, 

b) műalkotás esetén az élő alkotót, vagy a szerzői jog jogosultját, 

c) a kezdeményezőket, 

d) az illetékes építésügyi hatóságot. 

9.§ (1) Az építészeti örökség szakmai szempontok szerinti feltárása során értékvédelmi dokumentáció készül a védetté nyilvánítás megalapozására. 

(2) A védetté nyilvánításhoz vagy annak megszüntetéséhez értékvizsgálat és az annak alapján, a 4. számú melléklet szerinti tartalommal készülő értékvédelmi dokumentáció (a továbbiakban: dokumentáció) szükséges a (3) bekezdésben foglaltak kivételével. 

(3) A Képviselő-testület dokumentáció nélkül is dönthet a védetté nyilvánítás megtagadásáról, ha a kezdeményezés nyilvánvalóan nem Szigetújfalu építészeti örökségének kiemelkedő értékű elemére vonatkozik. 

10.§ (1) A helyi védelem alá helyezés vagy annak megszüntetése iránti eljárás megindításáról az Önkormányzat honlapján 15 napon belül tájékoztatást kell közzétenni, továbbá írásban értesíteni kell a 8.§ (1) bekezdésében meghatározott érdekelteket. 

(2) A kezdeményezéssel kapcsolatban az érdekeltek az értesítés átvételét követő 15 napon belül írásban észrevételt tehetnek. 

11. § (1) A helyi védelemmel kapcsolatos képviselő-testületi döntésről írásban értesíteni kell a 8. § (1) bekezdésben meghatározott érdekelteket, és a döntésről az Önkormányzat honlapján a döntés napjától számított 15 napon belül tájékoztatást kell közzétenni. 

(2) A helyi egyedi védelem alá helyezést elrendelő önkormányzati rendelet hatályba lépésétől számított 15 napon belül a jegyző kezdeményezi az ingatlanügyi hatóságnál a védelem jogi jellegként való feljegyzését. 

12. § Ha egy helyi egyedi védelem alatt álló érték védettsége megszűnik, annak közzétételével egyidejűleg a jegyző kezdeményezi az ingatlanügyi hatóságnál a helyi védelem törlését. 


6. A védettséggel összefüggő korlátozások, kötelezettségek


13. § (1) A védett érték karbantartása, állapotának megóvása a tulajdonos kötelezettsége. 

(2) A védett érték fenntartását és megőrzését elsősorban a rendeltetésnek megfelelő használattal kell biztosítani. 

(3) A helyi egyedi védettségű építmények korszerűsítését, átalakítását, bővítését vagy részleges bontását a védelem ténye nem zárja ki, amennyiben az építmény védelmére okot adó jellegzetességei nem változnak meg, azok eredeti helyükön megtarthatók. 

(4) Helyi védettségű épülethez történő hozzáépítés, ráépítés, vagy annak telkén új építmény, építményrész építése nem sértheti a védett építészeti érték fennmaradását, érvényesülését, hitelességét. 

(5) A védett építészeti értéket eredeti állapotban kell megőrizni. Előnyben kell részesíteni az ezt elősegítő, az eredeti építőanyag, szerkezet, forma megőrzését biztosító, állagjavító, konzerváló eljárásokat, a restaurálást, valamint a hagyományos építészeti-műszaki megoldásokat. 

(6) A műszaki, gazdaságossági és funkcionális szempontból egyenértékű beavatkozások közül előnyben kell részesíteni a védett építészeti értékek fennmaradását, érvényesülését szolgáló és visszafordítható megoldásokat. 

(7) Helyi egyedi védettségű építmény közvetlen környezetében hirdetés, reklám nem helyezhető el, kivéve 

a) az építményben lévő funkciókkal összefüggő cégtáblát, cégfeliratot vagy cégért, 

b) az építmény külső homlokzatán folyamatban lévő, a hatóság által tudomásul vett vagy jogerős engedély alapján végzett építési tevékenység időszakát, vagy 

c) időszaki kulturális rendezvény vagy program hirdetményét. 

(8) A helyi egyedi védettségű épületeken kápráztatást, vakítást, zavaró fényhatást okozó világítást, valamint LED futófényt elhelyezni nem lehet a cégtáblák, cégfeliratok, cégérek valamint az időszakosan elhelyezett hirdetések és reklámok megvilágításához. 

(9) Helyi védettségű építményen bármely épületgépészeti berendezés kültéri egysége az építészeti értéket zavaró módon nem helyezhető el. 

(10) A helyi védettségű épület jókarbantartása keretében nem végezhető olyan tevékenység, amely a védett építészeti érték fizikai sérülésével, roncsolásával, továbbá a védett építészeti érték megjelenésének megváltoztatásával jár. Az értékőrző helyreállítás során a jókarbantartási munkák elvégzését segítő szerkezeti megoldások alkalmazása és kiegészítő szerelvények rejtett elhelyezése szükséges. 

(11) Helyi egyedi védettségű építmény nem bontható. 

(12) Helyi egyedi védettségű építmény részlegesen akkor bontható, ha 

a) a bontani kívánt építményrész (az építmény egy bizonyos hányada) építészeti értéket nem hordoz, 

b) a beavatkozás a helyi védelem alatt álló építmény használata érdekében, a védelem alá helyezését megalapozó építészeti értékek sérelme nélkül megvalósítható. 

(13) A védelemben részesített építmények korszerűsíthetők, (bővíthetők), funkciójuk megváltozhat, ezzel azonban védettségre okot adó értékeik nem csökkenthetők. 

(14) A védett épületeket hagyományos építészeti tömegükben, tetőformájukban kell megtartani, érintetlenül hagyva az értéket képező homlokzati nyílás rendet és a nyílások osztását, megőrizve az eredeti homlokzati tagozatokat és a homlokzat egységes színezését. A belső átalakításokat az eredeti szerkezet és belső értékek megtartásával kell megoldani. A védett épületet úgy lehet bővíteni, hogy az eredeti épület tömegformája, homlokzati kialakítása ne változzon. A tervezett bővítés a régi épület formálásával, szerkezetével, anyaghasználatával összhangban legyen. A védett épületen/építményen semmilyen gépészeti berendezés, tetőfelépítmény, égéstermék-kivezető szerkezet közterületről is látható egysége és kivezetése a környezetébe nem illeszkedő, esetleg zavaró módon nem helyezhető el. A helyi védett épületen tetőtér beépítés vagy emeletráépítés csak akkor alkalmazható, ha ezt az illeszkedés szabályai lehetővé teszik, és ha a homlokzati értékek megőrizhetőek. 

(15) A helyi védettségű építészeti érték károsodása esetén a tulajdonosnak helyrehozatali kötelezettsége van, különös tekintettel a helyi építészeti értékvédelmet megalapozó építészeti részekre vonatkozóan. 


7. A helyi védelem alatt álló értékek nyilvántartása


14. § (1) A helyi védelem alá helyezett értékekről (a továbbiakban: védett érték) az Önkormányzat nyilvántartást vezet, amelybe bárki betekinthet. 

(2) A nyilvántartás tartalmazza: 

a) a védett érték megnevezését, 

b) a védett érték védelmi nyilvántartási számát, 

c) a védett érték azonosító adatait (alkotó megnevezése), 

d) a védelem típusát, 

e) a védett érték helymeghatározásának adatait, területi védelem esetén a védett terület lehatárolását, (helyrajzi szám, utca, házszám, épület,emelet, ajtó, helyszínrajz), 

f) a védelem rövid indokolását az értékvizsgálat alapján, 

g) a védett értékkel kapcsolatos intézkedéseket (tulajdoni lapon jogi jelleg feltüntetése, törlése),

h) fényképet a védetté nyilvánítás idejéből. 

(3) A nyilvántartás naprakész vezetéséről a polgármester gondoskodik. 


8. A településképi önkormányzati támogatási és ösztönző rendszer


15. § (1) Az önkormányzat a jelen rendelet 1. számú mellékletében szereplő építmények, azok közvetlen környezete felújítása, helyreállítása érdekében végzett munkák megvalósításához támogatást adhat.

(2) A támogatás előirányzatát az Önkormányzat éves költségvetésében biztosítja. 

(3) A támogatást pályázat útján lehet igénybe venni. 

(4) A pályázatot évente egyszer, az éves költségvetés jóváhagyását követően a Képviselő-testület írja ki. A pályázat tartalmára vonatkozó részletes feltételeket a pályázati kiírás tartalmazza. 

(5) A beérkezett pályázatokat a Képviselő-testület bírálja el. 

(6) A pályázat alapján vissza nem térítendő és visszatérítendő támogatás nyerhető el. 

(7) A támogatást elnyert pályázókkal a Képviselő-testülettől átruházott hatáskörben a polgármester megállapodást köt. 

(8) A megállapodás tartalmazza a megítélt pénzösszeg felhasználásának módját, határidejét, feltételeit, az ellenőrzés szabályait. 


III. FEJEZET 

TELEPÜLÉSKÉPI KÖVETELMÉNYEK


9. Közterületekre és magánterületekre vonatkozó általános területi előírások


16. § (1) Az új és a meglévő utcák fasoraiként, illetve azok pótlására a gyorsan öregedő, szemetelő vagy allergiakeltő pollenű, termésű fafajok és inváziós fafajták nem telepíthetők. A tájidegen fajok jegyzékét a rendelet 1. függeléke tartalmazza.

(2) Közterületen és magánterületen egyéb sátor, ponyva csak ideiglenes jelleggel, legfeljebb 30 nap időtartamra állítható fel. 


10. A felszíni energiaellátási és elektronikus hírközlési sajátos építmények, műtárgyak elhelyezésének szabályai


17.§ (1) Szigetújfalu teljes közigazgatási területén új közművezetékek, járulékos közműlétesítmények elhelyezésénél a településképi megjelenítésre, esztétikai követelmények betartására is figyelemmel kell lenni. 

(2) A község ellátását biztosító felszíni energiaellátási és elektronikus hírközlési sajátos építmények, műtárgyak elhelyezésére elsősorban alkalmas területek a gazdasági és mezőgazdasági besorolású 

területek, kivéve a védett területrészeket.

(3) Vezeték nélküli elektronikus hírközlés szolgáltatás antennáinak telepítése tilos a magasabb szintű tervekben védettséggel jelölt alábbi területeken:

a) ökológiai hálózat részét képező magterületen, ökológiai folyosón, és puffer területen,

b) tájképvédelmi területen,

c) Natura 2000 területen,

d) helyi egyedi védettségű épület 100 m-es környezetében.

(4) Meglévő légkábel-vezetés esetén az utca fásítási és utcabútorozási lehetőségének a biztosítására a közvilágítási és a távközlési szabadvezetéket közös oszlopsoron kell vezetni. 

(5) El kell kerülni a hideg fehér fényű világítást, amely 500 nanométernél rövidebb hullámhosszúságú fényt tartalmaz: ennek megfelelően 3000 K alatti érték indokolt a kültéri világítás színhőmérsékletére. 

(6) A közterületi világítótestek ernyőzése olyan legyen, hogy a fényt oda irányítsa, ahol arra szükség van. 

(7) Önálló antennatartó szerkezet (torony) Szigetújfalu belterületén nem helyezhető el. 


11. Reklámokra és egyéb műszaki berendezésekre vonatkozó előírások


18.§ (1) A település teljes közigazgatási területén - a reklámokra és egyéb műszaki berendezésekre vonatkozó jogszabályokban és - kizárólag e rendeletben meghatározott feltételeknek megfelelő reklámhordozón, továbbá méretben és technológiával tehető közzé reklám, helyezhető el reklámhordozó, illetve létesíthető és tartható fent reklámhordozót tartó berendezés. 

(2) Szigetújfalu közterületein: 

a) reklám közzétételére, illetve reklámhordozóként, reklámhordozót tartó berendezésként kizárólag utcabútor használható; 

b) utasváró építményen csak az erre a célra kialakított felületén tehető közzé reklám, plakát, hirdetés; 

c) az információs célú tábla mérete legfeljebb 2,2 m magas lehet, és egyoldali felülete nem haladhatja 

meg az 1 m2-t.

(3) Nem minősül reklám közzétételének az ingóságon a gyártó által elhelyezett, a gyártó és a típus azonosítását lehetővé tevő logó, védjegy vagy más jelzés. 

(4) A kihelyezett reklám- és hirdető berendezésen tartós kivitelben és olvasható méretben fel kell

tüntetni a tulajdonos nevét és székhelyét vagy címét. Az adatokban bekövetkezett esetleges változásoknak megfelelően a feliratot haladéktalanul módosítani kell. 

(5) Hirdetőoszlop kivételével ragasztás útján reklám, illetve reklámhordozó nem rögzíthető.

(6) Beépítésre nem szánt területen 5 m2-nél nagyobb felületű hirdetési és reklámcélú építmény vagy egyéb hirdetési felület nem létesíthető. 

(7) A község közigazgatási területén óriásplakát nem helyezhető el.


12. Cégérek, cégtáblák, cégfeliratok és címtáblák elhelyezése


19. § (1) A cégérek, cégtáblák, cégfeliratok 

a) csak homlokzati felületen, vagy arra merőlegesen helyezhetők el, 

b) kerítésen csak szakmai konzultáció hozzájáruló véleménye alapján helyezhetők el, 

c) lombhullató és örökzöld fán nem helyezhetők el, 

d) kialakítása, részletképzése, színezése az épület homlokzatával összhangban legyen; igazodjon a nyílászárók és egyéb homlokzati elemek osztásrendjéhez, 

e) felülete nem lehet nagyobb, mint 1 m2. 

(2) Az épületek utcai homlokzatán vállalkozásonként egy darab cégér, cégtábla, cégfelirat, címtábla helyezhető el. 

(3) Egy homlokzaton több cégér, cégtábla, cégfelirat, címtábla színben, anyaghasználatban, elhelyezésben csak egymáshoz illeszkedően helyezhető el. 


13. A helyi védett egyedi értékekre vonatkozó építészeti követelmények


20.§ Építmény, építményrészlet anyaghasználatára vonatkozó előírások 

(1) A helyi egyedi védettségű építmény építészeti értékét eredeti építőanyagában, de legalább az eredetivel azonos anyaghasználattal kell megőrizni. 

(2) Helyi egyedi védettségű építmény bővítése vagy új építmény építése során az új hozzátétel anyaghasználata az eredeti építészeti érték anyaghasználatától eltérő is lehet, de az eredeti és új részeknek harmonikus egységet kell alkotniuk. 


21.§ Tömegformálásra vonatkozó előírások 

(1) Helyi egyedi védettségű építmény tömegét eredeti állapota szerinti formában és méretben kell megtartani. 

(2) Helyi egyedi védettségű építményre emeletráépítés nem megengedett. 

(3) Helyi egyedi védettségű építmények tetőtér beépítése csak az eredeti jellemzők – tetőhajlásszög, gerincmagasság – megtartása mellett, egyszintesen alakítható ki. 


22. § Homlokzati kialakításra vonatkozó előírások

(1) Helyi védettségű építészeti érték homlokzatait (beleértve a közterületről nem látható belső udvari homlokzatokat is) eredeti állapotuk szerint kell megtartani anyaghasználatában és látványában egyaránt. 

(2) Helyi védettségű építészeti érték jelentős bővítése esetén az új hozzátétel homlokzata korunk építészeti eszközeivel alakítható, anyaghasználatban, színben, formai megoldásokban, amennyiben az a helyi védettségű építészeti értékkel összhangban áll. 

(3) Helyi egyedi védettségű építmény és helyi egyedi védettségű épületegyüttesben új épület homlokzatai korunk építészeti eszközeivel alakíthatók, anyaghasználatban, színben, formai megoldásokban, amennyiben az a helyi egyedi védettségű építmény építészeti értékeivel vagy a helyi egyedi védettségű épületegyüttes karakterével, építészeti értékeivel összhangban áll. 

(4) Helyi védelem alatt álló épületeken

a) az  oromfalas  homlokzat  megőrzendő,  nem  nyitható  rajta portál, garázs, se bejárat, ezeknek az udvarból kell nyílniuk.

b) tetőablak csak az udvarra néző szárnyon lehet

c) ha az épület műhellyel kerül bővítésre, a műhely nem nyílhat az utcára

d) a népi motívumokat őrző falazott kerítés nem bontható el, amely része hiányzik pótolni szükséges

e) a védett épületen, területen reklám nem helyezhető el.


23. § Egyedi tájértékre, növényzetre vonatkozó előírások

(1) Helyi egyedi védettségű építmény telkén az értékes növényzet megtartandó. 

(2) Új növényzet telepítésénél az eredeti kertépítészeti megoldások figyelembe veendők. 

(3) Új növényzet telepítésénél az eredeti kertépítészeti megoldások helyreállítása esetén az építészeti értékek közterületről is láthatóak legyenek. 


24. § Szoborra, képzőművészeti alkotásra vonatkozó előírások

Helyi egyedi védettségű építményen vagy annak közvetlen környezetében új szobor, képzőművészeti alkotás csak a védett építészeti érték érvényesülésének sérelme nélkül helyezhető el. 


25. § (1) A helyi védelem alá helyezett építmények eredeti külső megjelenését: 

a) egészének és részleteinek külső geometriai formáit, azok rész és befoglaló méreteit, 

b) eredeti anyaghatását egészében és részleteiben, 

c) ha ismert eredeti színhatását, ha nem ismert a feltételezhetően hasonló színhatását, 

d) az eredeti épület tartozékait és felszerelését az értékvizsgálattól függően az e rendeletben foglaltak figyelembe vételével kell megőrizni és helyreállítani.


14. A településkép szempontjából meghatározó területekre vonatkozó területi építészeti

követelmények


26.§ (1) Az Önkormányzat a településkép szempontjából meghatározó területként jelöli ki Szigetújfalu teljes közigazgatási területét.

(2) A településképi szempontból meghatározó területek lehatárolását jelen rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.


27.§ Klasszikus és hagyományőrző kertvárosi lakóterületen 

(1) Az épületeket magas tetővel kell kialakítani, a tető hajlásszöge maximum 45o. 

(2) Amennyiben a lakótelkeken a homlokvonali kerítés épül, a telkek határvonalain áttört kerítés építhető. A kerítés áttörtsége maximum 50% lehet.

(3) A lakóterületi telkek zöldfelülettel borított területének legalább felét két- (gyep- és cserjeszint együttesen) vagy háromszintű (gyep-, cserje- és lombkoronaszint együttesen) növényzet alkalmazásával kell kialakítani.

28.§ Intézményi területen

(1) Intézményi területen a telkek zöldfelülettel borított részének legalább felét háromszintű (gyep-, cserje- és lombkoronaszint együttesen), vagy kétszintű (gyep- és cserjeszint együttesen) növényzet alkalmazásával kell kialakítani.


29. § Gazdasági karakterű területen 

(1) A gazdasági területen az oldalkerítés épített (zárt), dróthálós, vagy élősövény kerítés lehet.

(2) Az épületek magas tetős kivitelezése esetén a tető hajlásszöge 10o - 35o között lehet.

(3) A gazdasági területen tájképvédelmi szempontból a látványérintett területeken (a Duna folyó közelsége), az építmények igényes és egységes kialakítására törekedni kell.


30. § Különleges karakterű területen

(1) A különleges rekreációs terület övezetben kizárólag fából, vagy drótfonatból készülő áttört kialakítású, lábazat nélküli kerítés alakítható ki, tömör kerítés az övezetben nem létesíthető.

(2) Különleges beépítésre nem szánt egyéb rekreációs területen csak drótfonatos lábazat nélküli kerítés alakítható ki.


31. § Kertes mezőgazdasági területen

(1) Kertes mezőgazdasági területen, valamint külterületen lévő lakóingatlan esetében kerítés kizárólag fából, vagy cserjesávval takart drótfonatból létesíthető, az övezetben tömör kerítés nem alakítható ki. 


32. § Mezőgazdasági területen

(1) A szőlő- és gyümölcstermesztési mezőgazdasági területeken a kerítés kizárólag fából, vagy drótfonatból készülő, lábazat nélküli, áttört kialakítású lehet, tömör kerítés az övezetben nem létesíthető.

(2) az egyes övezetekben elhelyezhető épületek kizárólag a helyi építési hagyományoknak megfelelő,

tájba illő építészeti kialakítással, magas tetővel létesíthetők.

(3) 100 m2-nél nagyobb homlokzati felületek tagoltan alakíthatók ki.

(4) A birtokközpont körül kerítés csak fából, vagy cserjesávval takart drótfonatból építhető. Tömör kerítés az övezetben nem létesíthető.


33. § Természetmegőrzési területen

(1) A területen kizárólag természet- és környezetkímélő erdőgazdálkodási módszerek alkalmazandók (honos fafajokkal történő erdőfelújítás, vegyes fajösszetételű erdőállomány kialakítás, szálaló vágás stb.).


34. § Erdőterület

(1) Az épületek, építmények kizárólag tájba illő, hagyományos szerkezetűek, magas tetős, 35°-45°

tető hajlásszögűek lehetnek.


15. A településképi szempontból meghatározó területre vonatkozó egyedi építészeti követelmények


35.§ Épületekre vonatkozó előírások

 (1) Az épületek színezése során lehetőleg pasztellszínek alkalmazandók azzal, hogy harsány rikító színek nem alkalmazhatók, homlokzat részleges festése nem megengedett. 

(2) A kialakult beépítésű területeken új épületek a szűkebb környezet karakteréhez nem illeszkedő építészeti kompozícióval, tömegképzéssel, homlokzati architektúrával nem helyezhetők el. Anyaghasználat, homlokzati színválasztás a meglévő építészeti értékektől eltérő nem lehet. 

(3) A magas tetők tetőhéjalásánál műanyag hullámlemez, hullámpala és bitumenes hullámlemez, fém

cserepeslemez, valamint rikító, kirívó színek (pl. piros, kék, zöld) nem alkalmazhatók. 

(4) Épületek részleges homlokzat-felújítása nem megengedett. Égéstermék homlokzaton történő kivezetése nem engedhető meg. 


IV. FEJEZET 

TELEPÜLÉSKÉP-ÉRVÉNYESÍTÉSI ESZKÖZÖK


16. A településképi szakmai konzultáció


36.§ (1) Településképi szakmai konzultációt bárki kezdeményezhet a helyi településrendezési előírások értelmezésével kapcsolatosan, a készülő építészeti-műszaki tervdokumentációk munkaközi egyeztetése céljából. 

(2) A településképi szakmai konzultáció kötelező 

a) az 1. számú mellékletben meghatározott helyi egyedi védelem alatt álló épületek esetén, 

b) nem építési engedélyköteles lakóépület építése és bővítése esetében az egyszerű bejelentést megelőzően,

 (3) A szakmai konzultációt az ügyfél kérésére a polgármester látja el. 

(4) A szakmai konzultációhoz e rendelet 6. számú melléklete szerinti kérelmet kell benyújtani az abban felsorolt mellékletekkel együtt. 

(5) A polgármester a kérelmezőt a konzultáció időpontjáról e-mailben, telefonon, vagy írásban 8

napon belül tájékoztatja.

(6) A konzultációról készült emlékeztetőt a polgármester nyilvántartásba veszi és a konzultáció

időpontjától számított 8 napon belül megküldi kérelmezőnek.


17. Településképi véleményezési eljárás


37.§ (1) Településképi véleményezési eljárást kell lefolytatni 

a) új építmény építési engedélyezési eljárását, 

b) meglévő építmény bővítésére, valamint a településképet érintő átalakítására irányuló építési, fennmaradási engedélyezési eljárását megelőzően. 


18. A településképi véleményezés szempontjai


38.§ A véleményezési eljárás során vizsgálni kell 

a) a településképi követelményeknek való megfelelést, 

b) a telepítés településképbe való illesztését, a helyi építészeti érték védelmének érvényre juttatását, azokra gyakorolt hatását, 

c) a közterület mentén az épület kialakításának módját és feltételeit, 

d) közterületen folytatott építési tevékenység végzése esetén a közterület burkolatának, műtárgyainak, köztárgyainak, növényzetének, továbbá a díszvilágító berendezések és reklámhordozók kialakítását. 


39.§ (1) A településképi véleményezési eljárás lefolytatása és az építészeti-műszaki dokumentáció értékelése során a településképben harmonikusan megjelenő, településképet nem zavaró, az épített és természeti környezethez illeszkedő és annak előnyösebb megjelenését segítő megoldási szempontokat kell érvényesíteni. 

 (2) A településképi véleményezési eljárás lefolytatása során vizsgálni szükséges, hogy a véleményezésre benyújtott építészeti-műszaki tervdokumentáció tartalma megfelel-e a vonatkozó jogszabályi előírásoknak. 

(3) A településképi véleményezési eljárás részletes vizsgálati szempontjai: 

a) a tervezett beépítés figyelembe veszi-e a hatályos településrendezési eszközök előírásait, 

b) nem korlátozza-e indokolatlan mértékben a szomszédos ingatlanok benapozását, illetve kilátását, 

c) teljesíti-e a műemléki és helyi védettségű területek, épületek esetében az értékvédelemmel kapcsolatos előírásokat és elvárásokat, 

d) a homlokzat tagolása, a nyílászárók kiosztása összhangban van-e az épület rendeltetésével és használatának sajátosságaival, 

e) a homlokzat színezése utcaképi szempontból megfelelő-e, 

f) a gépészeti berendezések és azok tartozékainak városképi megjelenése megfelelő-e, 

g) a tetőzet kialakítása illeszkedik a környezet adottságaihoz, elősegíti-e az építmény városképi szempontból előnyösebb megjelenését, 

h) meglévő építmény bővítése esetén a homlokzatot is érintő felújítás, átalakítás illeszkedik-e az adott épület struktúrájához, valamint a meglévő utcaképbe, 

i) a közterület mentén az épület kialakításának módját és feltételeit, 

j) közterületen folytatott építési tevékenység végzése esetén a közterület burkolatának, műtárgyainak, köztárgyainak, növényzetének, továbbá a díszvilágító berendezések és reklámhordozók kialakítását. 


40.§ (1) A településképi véleményezés lefolytatásához a kérelmező a kérelmét a papíralapon nyújtja be 8. számú melléklet szerinti kérelemmel és a 7. számú melléklet szerinti adatlappal, valamint 1 pld. építészeti-műszaki dokumentációval, melyet egyidejűleg elektronikus formában az építésügyi hatósági eljáráshoz biztosított elektronikus tárhelyre (ÉTDR) is feltölt.  

(2) A véleményezés lefolytatásához szükséges építészeti-műszaki tervdokumentáció a következőket tartalmazza: 

a) műszaki leírás, 

b) fotódokumentáció a tervezési területről, 

c) építészeti, műszaki tervet: 

ca) tető-felülnézeti helyszínrajz a tervezéssel érintett, valamint a szomszédos telkeken álló építmények, továbbá a terepviszonyok és a be nem épített területek kialakításának ábrázolásával, 

cb) az épület tömegalakítását meghatározó jellemző szintek alaprajza, 

cc) metszet a megértéshez szükséges mértékben, 

cd) valamennyi homlokzati rajz, melyen feltüntetésre kerül a meglévő és tervezett hirdetés, reklámberendezések helye, 

d) utcakép ábrázolása, ha a tervezett építmény az utcaképben megjelenik, 

e) látványterv, vagy modellfotó, 

f) rendeltetés meghatározása. 

(3) A polgármester véleményében engedélyezésre feltétellel, vagy feltétel nélkül javasolja, vagy nem javasolja a tervezett építési tevékenységet. 

(4) A polgármester véleménye tartalmazza: 

   a) a kérelmező adatait, 

   b) az építési tevékenység helyének adatait, 

   c) valamint a (3) bekezdés szerinti véleményt és annak részletes indoklását. 



19. A településképi bejelentési eljárás


41.§ Településképi bejelentési eljárást kell lefolytatni 

a) az építésügyi és építés-felügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló 312/2012. (XI. 8.) kormányrendelet 1. számú mellékletében felsorolt, építési engedély nélkül végezhető építési munkák közül az alábbi pontokban foglalt tevékenységek esetén:

aa) építmény átalakítása, felújítása, helyreállítása, korszerűyítése, homlokzatának megváltoztatása kivéve zártsorú vagy ikresbeépítésű építmény esetén, ha e tevékenységek a csatlakozó építmény alapozását vagy tartószerkezetét is érintik,

ab) megfeleő építmény utólagos hőszigetelése, homlokzati nyílászzáró cseréje, a homlokzatfelület színezése, a homlokzat felületkezelésének vegváltoztatása,

ac) új önálló (homlokzati falhoz rögzített vagy szabadon álló) égéstermék-elvezető kémény építése, melynek magassága a 6,0 m-t nem haladja meg, 

ad) az épület homlokzatához illetett előtető, védőtető, ernyőszerkezet építése, meglévő felújítása, helyreállítása, átalakítása, korszerűsítése, bővítése, megváltoztatása, 

ae) épületben az önálló rendeltetési egységek számának változtatása,

af) kereskedelmi, vendéglátó rendeltetésű épület építése, bővítése, amelynek mérete az építési tevékenység után sem haladja meg a nettó 20,0 m2 alapterületet, 

ag) nem emberi tartózkodásra szolgáló építmény építése, átalakítása, felújítása, valamint bővítése, amelynek mérete az építési tevékenység után sem haladja meg a nettó 100 m3 térfogatot és 4,5 m gerincmagasságot, 

ah) önálló reklámtartó építmény építése, meglévő felújítása, helyreállítása, átalakítása, korszerűsítése, bővítése, megváltoztatása, 

ai) kerítés, kerti építmény, tereplépcső, járda és lejtő, háztartási célú kemence, húsfüstölő, jégverem, valamint zöldségverem építése, építménynek minősülő növénytámasz, növényt felfuttató rács építése, meglévő felújítása, helyreállítása, átalakítása, korszerűsítése, bővítése, 

aj) napenergia-kollektor, szellőző-, klíma-, riasztóberendezés, villámhárító-berendezés, áru- és pénzautoata, kerékpártartó, zászlótartó építményen vagy építményben való elhelyezése, 

ak) építménynek minősülő, háztartási hulladék elhelyezésére szolgáló hulladékgyűjtő és -tároló, sorompó, árnyékoló elhelyezése,

b) minden olyan építménynek nem minősülő, de huzamos emberi tartózkodásra alkalmas mobil eszköz (konténer, lakókocsi, sátor stb.) valamilyen emberi tevékenység céljára (raktározás, árusítás) szolgáló letelepítése esetében,

c) amikor a településrendezési eszköz a szabályozással érintett terület sajátosságai alapján előírja, 

d) meglévő építmények rendeltetésének – részleges vagy teljes – megváltoztatása esetén, valamint az önálló rendeltetési egységek számának változásakor, 

e) reklámok és reklámhordozók elhelyezésénél, 

f) településképet meghatározó területen az építmények homlokzatára: 

fa) reklám-felületet is tartalmazó előtető, napvédő ponyva elhelyezése, 

fb) cégér, cégfelirat, címtábla elhelyezése esetén, 

g) közterületi építmények elhelyezése esetén. 


20. A településképi bejelentési eljárás részletes szabályai


42.§ (1) A településképi bejelentési eljárás az ügyfél által a polgármesterhez címzett – papíralapú – kérelemére indul, melyet a településképi bejelentési eljárás kiadásához kitöltött adatlappal együtt 

kell benyújtani. A bejelentéshez papíralapú dokumentációt kell mellékelni. 

(2) A településképi bejelentési eljárás megindításához szükséges bejelentőlapot a 8. számú melléklet tartalmazza. 

(3) A dokumentációnak – a bejelentés tárgyának megfelelően – az alábbi munkarészeket kell tartalmaznia: 

a) műszaki leírást 

b) műszaki terveket, a tervezett tevékenység illetve változtatás megértéséhez szükséges tartalommal és feldolgozottsággal, de legalább az alábbi tartalommal: 

ba) hivatalos térképmásolat, 

bb) építész helyszínrajz a szomszédos építmények és terepviszonyok feltüntetésével, 

bc) fotók a tervezett tevékenységgel érintett területről, épületről és közvetlen környezetéről, 

bd) alaprajz, metszet, homlokzat megértéshez szükséges mennyiségben és léptékben, alkalmazott anyagok és szerkezetek feltüntetésével, 

be) utcakép, látványterv, színterv.  


43.§ (1) Az 41. §-ban foglalt tevékenység a bejelentés alapján – a (2) bekezdés szerinti önkormányzati hatósági döntés birtokában, az abban foglalt esetleges kikötések figyelembevételével – megkezdhető, ha ahhoz más hatósági engedély nem szükséges. 


(2) A polgármester a 41.§-ban szereplő tevékenység végzését – kikötéssel vagy anélkül – tudomásul veszi, és a bejelentőt erről a tényről a határozat megküldésével értesíti, ha a bejelentés 

a) megfelel a településképi bejelentési eljárásra vonatkozó kormányrendeletben szereplő előírásoknak, a csatolandó dokumentációt illetően e rendelet 42.§ -ában előírt követelményeknek, 

b) a tervezett építési tevékenység, illetve reklámelhelyezés, cégtábla, cégér, üzletfelirat illeszkedik a településképbe, 

 (3) A polgármester megtiltja a bejelentett 41.§-ban szereplő tevékenység megkezdését és – a megtiltás indokainak ismertetése mellett – figyelmezteti a bejelentőt a tevékenység bejelentés nélküli elkezdésének és folytatásának jogkövetkezményeire, ha a bejelentés 

a) nem felel meg a településképi bejelentési eljárásra vonatkozó kormányrendeletben szereplő előírásoknak, a csatolandó dokumentációt illetően a 42.§ -ában előírt követelményeknek, 

b) a tervezett építési tevékenység, illetve reklám, cégtábla, cégér, üzletfelirat nem illeszkedik a településképbe.


44.§ (1) A településképi bejelentés tudomásul vételét, illetve a tudomásulvétel megtagadását tartalmazó határozatot a polgármester a bejelentést követő 15 napon belül adja ki. 

(2) A polgármester a településképi bejelentési eljárásban a tevékenység tudomásulvételéről vagy megtiltásáról szóló döntés kialakítása során ¬különösen az alábbi szempontokat veszi figyelembe: 

a) jogszabályi előírásoknak való megfelelőség; 

b) a kialakult településszerkezetnek és telekszerkezetnek való megfelelőség; 

c) illeszkedés, esztétika, igényesség, valamint e rendeletben foglalt követelményeknek való megfelelőség. 

(3) Az ügyfél a polgármester döntésével szemben 15 napon belül a Képviselő¬testülethez fellebbezéssel élhet. 

(4) A településképi bejelentési eljárás során meghozott döntésben foglaltak megszegése vagy a bejelentés elmulasztása esetén a polgármester településképi kötelezésben az ingatlan tulajdonosát az építmény, építményrész felújítására, átalakítására vagy elbontására kötelezheti és önkormányzati településképi bírságot szabhat ki. 



V. fejezet

21. A településképi követelmények megszegésének esetei és jogkövetkezményei, településképi kötelezési eljárás szabályai


45.§ (1) A polgármester településképi kötelezési eljárást folytat le, és annak keretében szükség szerint önkormányzati településképi bírságot szab ki a településképi bejelentési kötelezettség 

a) elmulasztása, 

b) alapján lefolytatott eljárásban hozott döntéstől eltérő végrehajtása, 

c) alapján lefolytatott eljárásban hozott döntés végre nem hajtása esetén. 

c) a településképet érintő reklámok, cégérek megszüntetése érdekében, amennyiben a hirdető-berendezés nem felel meg a reklámhordozók elhelyezésének szabályairól szóló mindenkor hatályos önkormányzati rendeletben foglaltaknak, különösen, ha a hirdetmény és hirdető berendezés:

ca) állapota nem megfelelő,

cb) nem illeszkedik a megváltozott környezetéhez,

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott kötelezettségek megszegése és végre nem hajtása esetén e magatartás megszegőjével szemben 50 000 forint összegű pénzbírság szabható ki.


VI. FEJEZET

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK


46. §  (1)  Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba. 

(2) E rendeletet a hatályba lépését követően indult eljárásokban kell alkalmazni. 

(3)E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Szigetújfalu Község Önkormányzat képviselő-testületének a helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 4/2013. (II.6.) rendelet 7§, 30§-a.


Szigetújfalu, 2017. december 20. 





                                Paulheim Vilmos                                                 dr. Kosztyi Emma

                                    polgármester                                                           aljegyző


Záradék:

A rendeletet a mai napon kihirdettem. Megtekintését folyamatosan biztosítom.


Szigetújfalu, 2017. december 21.

dr. Kosztyi Emma

                                                          aljegyző


1. számú melléklet a 19/2017. (XII.21.) önkormányzati rendelethez 


Helyi védelem alatt álló épületek, objektumok




1. 1996-ban felállított – a templom védőszentjét ábrázoló Szent Lénárd szobor. Nemes Ferenc népi fafaragó iparművész alkotása. (Fő utca, 635 hrsz-ú telek előtt)

2. Szobor – (Vasút utca és Fő utca sarkán lévő téren)

3. Szobor - A templom hátsó kertjében

4. Napközi és konyha- Fő u. 43., hrsz.: 666

5. Polgármesteri Hivatal – Fő u. 45., hrsz.: 665

6. Vendégház – Diófa u. 11. – hrsz.: 66

7. Plébánia épülete - Fő út 41. – hrsz.:667/1

8. Nemzetiségi Ház - Diófa u. 15. – hrsz.: 68


2. számú melléklet a 19/2017. (XII.21.) önkormányzati rendelethez

Településkép szempontjából meghatározó területek lehatárolása




3. számú melléklet a 19/2017. (XII.21.) önkormányzati rendelethez

Adatlap a helyi védelem alá helyezéshez


A védelem alá javasolt érték adatai 

A védelem alá javasolt érték megnevezése: 

A védelem alá javasolt érték címe és helyrajzi száma (egyedi védelem esetén): 

A védendő terület lehatárolása (kizárólag területi védelemre vonatkozó javaslat esetén): 

A védelem jellegével kapcsolatos javaslat: 

A védelemmel kapcsolatos javaslat rövid indokolása: 


A kezdeményező adatai 

A kezdeményező neve: 

A kezdeményező lakcíme / székhelye: 

A kezdeményező elérhetősége (e-mail, telefon): 


Dátum: 


Aláírás: 


4. számú melléklet a 19/2017. (XII.21.) önkormányzati rendelethez

Adatlap a védelem megszűntetéséhez


A védett érték adatai 

A védett érték megnevezése: 

A védett érték címe és helyrajzi száma (egyedi védelem esetén): 

A védett terület lehatárolása (kizárólag területi védelem esetén): 

A védelem törlésével kapcsolatos javaslat rövid indokolása: 


A kezdeményező adatai 

A kezdeményező neve: 

A kezdeményező lakcíme / székhelye: 

A kezdeményező elérhetősége (e-mail, telefon): 


Dátum: 


Aláírás: 


5. számú melléklet a 19/2017. (XII.21.) önkormányzati rendelethez

A helyi építészeti örökségre vonatkozó értékvédelmi dokumentáció kötelező adattartalma


1. helyszín megnevezése, 

2. cím, 

3. ingatlanok megjelölése a helyrajzi szám(ok) felsorolásával és helyszínrajzi ábrázolásával, 

4. épület / építmény vagy ezek együttese esetén annak 

4.1. megnevezése, 

4.2. fajtája, 

4.3. típusa, 

4.4. stílusa, 

4.5. jellemző datálása, 

4.6. eszmei értékei és jelentősége, szöveges leírása, rövid összefoglaló ismertetése, továbbá 

5. épület / építmény esetén a történeti értéket képviselő 

5.1. homlokzatképzés és a díszítmények, 

5.2. a belső téralakítás és térelhatárolás, 

5.3. a beépített történeti berendezések, 

5.4. a történeti épületgépészeti, épületvillamossági berendezések anyagaira, szerkezetei kialakítására vonatkozó összefoglaló ismertetés, valamint 

6. fotódokumentáció. 



6. számú melléklet a 19/2017. (XII.21.) önkormányzati rendelethez



KÉRELEM 

Településképi szakmai konzultáció iránt 

Tisztelt Polgármester Úr! 

Alulírott építtető _______________________________________ (név) kérem a ____________________________________________________________________ (építési tevékenység helye) ___________________________________________ (építési tevékenység megnevezése) műszaki tervdokumentációhoz településképi szakmai konzultáció biztosítását. 



Építtető adatai Tervező adatai 

Építtető neve: Tervező neve: 

Postai címe: Postai címe: 

Tel/fax: Tel/fax: 

E-mail cím: E-mail cím: 

Kapcsolattartó neve: Tervezői jogosultság száma: 

Postai címe: Tervező szervezet neve: 

Tel/fax:

E-mail cím:

Építési tevékenység adatai 

Építési tevékenység helyszíne (cím): 

Helyrajzi száma: 

Építési tevékenység megnevezése: 


Mellékletek: a kérelemnek megfelelő részletezettségű műszaki tervdokumentáció: 

- helyszínrajz, 

- alaprajzok, 

- metszetek, 

- homlokzatok, 

- fotók, 

- látványterv, 

- utcakép az illeszkedés igazolására, 

- tervezett színek, anyagok, minták. 



Dátum:




…………………...

Kérelmező aláírása


7. számú melléklet a 19/2017. (XII.21.) önkormányzati rendelethez


KÉRELEM


Szigetújfalu Község Önkormányzat polgármestere településképi véleményezési eljárásához


A bejelentéshez 1 példány papíralapú dokumentációt kell csatolni, vagy a kérelem és a dokumentáció pdf. formátumban kell az onkormanyzat@szigetujfalu.hu e-mail címre elküldeni


Építtető  név, cím, elérhetőség:



Tervező, név, cím, jogosultság, elérhetőség:



A tervezett véleményezésre benyújtott építési tevékenység helye: cím, hrsz.



A tervezett véleményezésre benyújtott építési tevékenység leírása:










312/2012. (XI. 8.) Kormányrendelet 22. § (1) bekezdés alapján a véleményezendő építészeti-műszaki dokumentáció feltöltése elektronikus formában az építésügyi hatóság által biztosított elektronikus tárhelyre ÉTDR


már megtörtént*


még nem történt meg*



Dátum:



…………………...

Kérelmező aláírása


* Aláhúzással jelölje a kiválasztott lehetőséget






8. számú melléklet a 19/2017. (XII.21.) önkormányzati rendelethez



BEJELENTÉS


Szigetújfalu Község Önkormányzat polgármestere településképi bejelentési eljárásához


A bejelentéshez két példány papíralapú olyan tartalmú dokumentációt kell csatolni, hogy arról egyértelmű vélemény legyen alkotható.


Bejelentő


személy/szervezet neve:


Lakcím/székhely:


Elérhetőség, telefon, e-mail



A folytatni kívánt építési tevékenység, reklámelhelyezés*

helye, cím, hrsz.:



A bejelenteni kívánt tevékenység

1. Meglévő építmény közterület felőli homlokzatának átalakítása, felújítása, helyreállítása, korszerűsítése, megváltoztatása.

2. Meglévő építmény utólagos hőszigetelése, homlokzati nyílászáró - áthidalóját nem érintő cseréje, a homlokzatfelület színezése, a homlokzat felületképzésének megváltoztatása.

3. Meglévő építményben - alapozást nem igénylő - új égéstermék-elvezető kémény létesítése

4. Új, önálló (homlokzati falhoz rögzített vagy szabadon álló) égéstermék-elvezető kémény építése.

5. Az épület homlokzatához illesztett előtető, védőtető, ernyőszerkezet építése, meglévő felújítása, helyreállítása, átalakítása, korszerűsítése, bővítése, megváltoztatása.

6. Kereskedelmi, vendéglátó rendeltetésű épület építése, bővítése, melynek mérete az építési tevékenység után sem haladja meg a nettó 20,0 m2

 7 Önálló reklámtartó építmény építése, meglévő felújítása, helyreállítása, átalakítása, korszerűsítése, bővítése, megváltoztatása, melynek mérete az építési tevékenység után sem haladja meg

a) beépítésre nem szánt területen a 9,0 m magasságot,

b) beépítésre szánt területen a 4,5 m magasságot.

8. Utcai kerítés építése, meglévő felújítása, helyreállítása, átalakítása, korszerűsítése, bővítése.

9. Közterületen, filmforgatáshoz kapcsolódó építmény építése.

Egyéb megjegyzés:


Tervezett időtartam:

kivitelezés kezdete: kivitelezés vége:


A benyújtott dokumentáció az alábbi munkarészeket tartalmazza:

műszaki leírás a telepítésről és a műszaki kialakításról

helyszínrajz a szomszédos épületek és a terepviszonyok feltüntetésével

alaprajz

homlokzat

utcaképi vázlat, színterv, látványterv

Egyéb:


Dátum:


………………….

Bejelentő aláírása


• * aláhúzással jelölje 

• ** X-el jelölje


1. függelék a 19/2017. (XII.21.) önkormányzati rendelethez

Tájidegen (invazív) fajok jegyzéke


fehér akác (Robinia pseudoacacia)

bálványfa (Ailantus altissima)

fehér eper (Morus alba)

ezüstfa (Eleagnus angustifolia)

zöld juhar (Acer negundo)

amerikai kőris (Fraxinus pennsylvanica)

kései meggy (Padus serotina)

kanadai nyár (Populus x canadensis)

nyugati ostorfa (Celtis occidentalis)

gyalogakác (Amorpha fruticosa)

kisvirágú nebáncsvirág (kisvirágú nyúljhozzám, Impatiens parviflora)

bíbor nebáncsvirág (bíbor nenyúljhozzám, Impatiens grandulifera)

japán keserűfű-fajok ((Fallopia spp.)

magas aranyvessző (Solidago gigantea)

kanadai aranyvessző (Solidago canadensis)

selyemkóró (közönséges selyemkóró, Asclepias syriaca)

ürömlevelű parlagfű (Ambrosia artemissiiflora)

arany ribiszke (Ribes aureum)

adventív szőlőfajok (Vitis-hibridek)

vadszőlőfajok (Parthenocissus spp.)

süntök (Echinocystis lobata)

észak-amerikai őszirózsák (Aster novibelgii)

olasz szerbtövis (Xanthium italicum)

amerkai karmazsinbogyó (Pytholacca americana)

japán komló (Humulus japonicus, syn. Humulus scandens)

átoktüske (Cenchrus incertus)

tündérhínár (Cabomba caroliniana)

kanadai átokhínár (Elodea canadensis)

aprólevelű átokhínár (Elodea nuttallii)

átokhínár (Elodea nuttallii)

moszatpáfrányfajok ( Azolla mexicana, Azolla filiculoides)

borfa, tengerparti sprűcserje (Baccharis halimifolia)

kaliforniai tündérhínár (Cabomba caroliniana)

vízijácint (Eicchhornia crassipes)

perzsa medvetalp ( Heracleum persicum)

kaukázusi medvetalp (Heracleum mantegazzianum)

Sosnowszky-medvetalp (Heracleum sosnowskyi)

hévízi gázló (Hydrocotyle ranunculoides)

fodros átokhínár (Lagarosiphon major)

nagyvirágú tóalma (Ludwigia grandiflora)

sárgavirágú tóalma (Ludwigia peploides)

sárga lápbuzogány (Lysichiton americanus)

közönséges süllőhínár (Myriophyllum aquaticum)

felemáslevelű süllőhínár (Myriophyllum heteriphyllum)

keserű hamisüröm (Parthenium hysterophorus)

ördögfarok keserűfű (Persicaria perfoliata)

kudzu nyílgyökér (Pueraria montana)

alligátorfű (Alternanthera philoxeroides)

óriás rebarbara (Gunnera tinctoria)

tollborzfű (Pennisetum setaceum)

Microstegium vimineum