Vaja Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2017. (II. 1.) önkormányzati rendelete

Az államháztartáson kívüli forrás átadásának és átvételének szabályairól

Hatályos: 2017. 02. 01- 2022. 11. 09

Vaja Város Önkormányzat Képviselő-testületének  2/2017. (I.31.) önkormányzati rendelete

az államháztartáson kívüli forrás átadásának és átvételének szabályairól




Vaja Város Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. Általános rendelkezések


1. §


(1) A rendelet személyi hatálya kiterjed az államháztartás körébe nem tartozó jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre (a továbbiakban együtt: támogatott).


(2) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed minden, az államháztartáson kívüli forrás átvételére és – a (3) bekezdésben meghatározott kivétellel – az önkormányzat által államháztartáson kívülre nyújtott pénzbeli támogatásra.


(3) A rendelet tárgyi hatálya nem terjed ki a tárgy szerinti külön önkormányzati rendeletekben meghatározott támogatásokra, így különösen a szociális ellátásokra, a szociálisan rászorultak részére megállapított pénzbeli támogatásokra, az önkormányzati pénzeszközökből és támogatásokból megvalósuló beszerzésekről szóló önkormányzati rendelet hatálya alá tartozó támogatásokra, az ösztöndíjakra, a lakáscélú támogatásokra, valamint közfeladat ellátására kötött megállapodás keretében átadott pénzeszközökre.


2. §


(1) Jelen rendelet alkalmazásában államháztartáson kívüli forrás a természetes személyek és az államháztartás körébe nem tartozó jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek (a továbbiakban együtt: szervezet) részére átadott, illetve általuk az önkormányzat részére átadott pénzeszköz, ingó, valamint ingatlan.


(2) Támogatásnak minősül: az önkormányzat által saját költségvetési bevétele terhére, valamint az államháztartás egyéb alrendszereiből az önkormányzaton keresztül bármilyen jogcímen nyújtott nem normatív, céljellegű, működésre és fejlesztésre adható (nem szociális ellátás) pénzbeli juttatás.


(3) A céljellegű támogatás lehet:

a)  eseti jellegű, amely meghatározott működési vagy fejlesztési feladat ellátásához, cél megvalósításához nyújt anyagi hozzájárulást, így különösen rendezvény lebonyolításához, beszerzéshez, beruházáshoz.

b)  általános működési célú támogatás, ami a támogatott működéséhez biztosít pénzbeli támogatást. 




2. Államháztartáson kívüli forrás átadására vonatkozó szabályok



3. §


(1) Az önkormányzat tárgyévi költségvetési rendeletében határozza meg azon költségvetési előirányzatait, melyek terhére céljelleggel támogatást nyújt.


(2) Az adott évi költségvetési rendeletben Általános keret és Helyi civil keret kerül meghatározásra.


(3) Támogatás iránt az adott év első félévének február 28. napjáig nyújtható be pályázat.


(4) A beérkezett pályázatok tartalmát, a rendeletben foglalt szempontoknak való megfelelőségét, és az adatok valódiságát a rendelkezésre álló közhiteles nyilvántartások alapján a Hivatal a beérkezést követő 5 napon belül ellenőrzi és szükség esetén a kérelmezőt hiánypótlásra hívja fel 8 napos határidő megjelölésével.


(5) A határidő elmulasztása vagy a hiánypótlás nem teljesítése esetén a pályázat elutasításra kerül.



4. §


(1) A támogatások odaítéléséről a tárgyévi költségvetési rendeletben foglaltak alapján a képviselő-testület Pénzügyi Bizottsága véleményezésével (továbbiakban: Bizottság) évente  tárgyév március 15. napjáig dönt a Képviselő-testület a 3. § (3) bekezdés szerint meghatározott határidőben beérkezett pályázatok tárgyában.


(2) Támogatásban részesülhet az a támogatott,

a) amelynek javára az önkormányzat mindenkori költségvetési rendeletének előirányzatában címzett támogatás került megállapításra,

b) amely szervezet az önkormányzathoz támogatás iránti kérelmét hiánytalanul, a rendeletben foglalt feltételeknek megfelelően nyújtotta be,

c) amely a korábban kapott támogatással határidőre, hitelesített bizonylatokkal elszámolt, és

d) amelynek a helyi és állami adóhatósággal szemben lejárt tartozása nincs.


(3) A céljellegű támogatási kérelmek az 1. melléklet szerinti Pályázati adatlap kitöltésével nyújthatók be, az abban foglalt tartalmi és formai követelményekkel.


(4) A támogatásra vonatkozó döntésnek tartalmaznia kell a támogatott nevét, a támogatás összegét, a támogatás célját, valamint a támogatási megállapodás tervezetében foglaltak jóváhagyását.


5. §


(1) Az önkormányzat által nyújtott céljellegű, fejlesztési vagy működési célú támogatások esetén értékhatárra vonatkozó korlátozás nélkül megállapodást kell kötni a támogatottal. A megállapodásnak tartalmaznia kell:

           a) a megállapodó felek megnevezését, címét, képviseletében eljáró személyek nevét és tisztségét,

            b) a forrás nyújtásáról szóló döntés számát,

            c) a forrás összegét,

            d) a forrás felhasználásának célját,

            e) a forrás felhasználásának feltételeit,

            f) a pénzügyi teljesítést,

            g) a teljesítés ütemezését,

            h) a nem cél szerinti felhasználás esetén a visszatérítési kötelezettséget, a visszatérítés időpontját, időtartamát és feltételeit,

            i) a pénzügyi elszámolás módját, helyét és idejét azzal, hogy a működési célú támogatásról legkésőbb a tárgyévet követő év január 31. napjáig, a felhalmozási célú felhasználásokról az elszámolási határidőt a teljesítéshez kapcsolódóan kell meghatározni, a támogatott cél megvalósulását követő legfeljebb 30 napos határidőben,

            j) a megállapodásban vállalt kötelezettségek nem teljesítésének következményeit, így különösen:

                 ja) a visszafizetési kötelezettség részleteit,

                 jb) a támogatási lehetőségből történő kizárást a tárgyévet követő költségvetési évben.


(2) A támogatási megállapodásban rendelkezni kell arról is, hogy a támogatást a támogatott részére történő átutalás időpontjától a Ptk. szerinti késedelmi kamattal növelten kell visszafizetni, amennyiben a támogatott nem tud megfelelően elszámolni a támogatás felhasználásáról.


(3) A támogatott a kapott támogatási összeget kizárólag a támogatási megállapodásban megjelölt célokra fordíthatja, és más személy vagy szervezet részére támogatásként tovább nem adhatja.


(4) A fel nem használt támogatást a támogatottnak az önkormányzat számlájára legkésőbb az elszámolási határidő utolsó napjáig vissza kell fizetnie.


(5) A támogatás célnak megfelelő felhasználását az önkormányzat jogosult a helyszínen ellenőrizni.


6. §


(1) A nyújtott támogatás célnak megfelelő, jogszerű felhasználásáról a támogatott köteles a támogatási megállapodásban foglalt határidőig elszámolni az önkormányzat felé. A támogatás elektronikus formában is benyújtható. Elektronikus elszámolás esetén a támogatás elszámolásához szükséges elszámoló lap elektronikus formában elérhető Vaja Város Önkormányzata hivatalos oldalán – www.vaja.hu, vagy igényelhető a Hivatal pénzügyi ügyintézőjénél.


(2) Eseti támogatások esetén a támogatott köteles az e rendelet 2. melléklete szerinti Elszámoló lap kitöltött és cégszerűen aláírt példányát benyújtani és az elszámoláshoz az alábbi dokumentumokat becsatolni:

      a) a támogatott képviselője által hitelesített számlamásolatok, melyek eredeti példányát a támogatottnak záradékolnia kell a következők szerint:

aa) a számla eredeti példányára a támogatott rávezeti a következő záradékot: „A számlán szereplő tétel(ek) /vagy ebből ….Ft összeg/ kizárólag Vaja Város Önkormányzata felé elszámolva a …./…. számú támogatási megállapodás szerint.”, majd a záradékolt számláról fénymásolatot készít; ezt követően

ab) számla elszámolás mellékleteként benyújtandó fénymásolati példányára rávezeti „A számla az eredetivel mindenben megegyezik (dátum, aláírás)„ szöveget

b) a beszerzés megvalósítására megkötött szerződés, megrendelés vagy megállapodás            1-1 eredeti vagy a támogatott képviselője által hitelesített példánya

c) építési munkák esetén a beszerzés tárgyára vonatkozó tételes költségvetést, mint     szerződéses melléklet

d) egyéb mellékletek a támogatott cél jellegétől függően: így például építési beruházás esetén a felelős kivitelezői nyilatkozat; műszaki átadási jegyzőkönyv; szolgáltatás megrendelése és árubeszerzés esetén teljesítésigazolás,

e) fotódokumentáció az építési tevékenység vagy beszerzés eredményéről;

f) felújítás, korszerűsítés vagy egyéb állag- vagy minőségváltozást előidéző tevékenység esetében a munkálatok megkezdése előtti állapotot rögzítő és a munkálatok befejezését követő állapotról készített fotódokumentáció.


(3) Általános működési célú támogatások esetén a támogatás szabályszerű felhasználásának ellenőrizhetősége érdekében a támogatott köteles az önkormányzati támogatásról számvitelében elkülönített nyilvántartást vezetni, és köteles az e rendelet 2. melléklete szerinti Elszámoló lap kitöltött és cégszerűen aláírt példányát benyújtani és az elszámoláshoz az alábbi dokumentumokat becsatolni:

a) Az éves gazdálkodását és működését bemutató szöveges és számszaki beszámoló

b) Az önkormányzati támogatás felhasználását dokumentáló főkönyvi kivonat, Naplófőkönyv kivonata stb.

Amennyiben az elkülönített nyilvántartás feltételei nem biztosítottak, úgy a támogatott a támogatás elszámolását az eseti támogatások elszámolására előírt módon köteles teljesíteni.


(4) Elszámolási határidő a támogatási megállapodásban rögzítettek szerint:

     a) a beszerzési céllal, eszköz vásárlásra nyújtott támogatás vonatkozásában a támogatási szerződés aláírását követő 60 napon belül, de legkésőbb a tárgyévet követő év január 31. napjáig,

b) a rendezvények lebonyolításához, egyéb, konkrét időpontban tervezett eseményekhez kötődő programok megvalósításához biztosított támogatások esetében az támogatott rendezvény, esemény megvalósítását követő 30. nap, de legkésőbb a tárgyévet követő év január 31. napjáig

c) működési célokra biztosított támogatás esetén legkésőbb a tárgyévet követő év január 31. napjáig


(5) A támogatott különösen indokolt esetben kérheti az elszámolási határidő meghosszabbítását, vagy a célra fel nem használt támogatási összeg más célú hasznosítását. A kérelmet írásban kell benyújtani a támogatást nyújtónál, legkésőbb az eredeti elszámolási határidő lejártáig. A kérelemben meg kell jelölni az eredeti felhasználási cél meghiúsulásának okát, a más célú felhasználás indokait. A kérelmet a támogatást nyújtó 15 napon belül elbírálja és döntéséről kérelmezőt értesíti.


(6) A benyújtott elszámolásokat az önkormányzat kijelölt szervezeti egységének megbízott dolgozója ellenőrizni köteles a célnak megfelelő és jogszerű felhasználást. A tartalmi és számszaki ellenőrzés tényét és annak elfogadását a benyújtott elszámoláson, illetve a beszámolón dokumentálni kell.


(7) Ha a támogatott a megállapodásban foglalt elszámolási határidőig nem, vagy nem szabályos módon számolt el a támogatás felhasználásáról az 5. § (2) bekezdés rendelkezéseit kell alkalmazni.


(8) A fel nem használt támogatást a támogatott köteles az önkormányzat számlájára a felhasználásra irányadó határidő lejártát követő 15 napon belül visszafizetni.


(9) Az önkormányzat intézményei útján ellenőrzést végezhet az önkormányzat költségvetéséből juttatott támogatások felhasználásával kapcsolatosan a támogatottnál.


(10) Az elutasított, vagy a részben elutasított elszámolás esetén a támogatott köteles a támogatási összeget, vagy a támogatási összegnek az elszámolás el nem fogadott részére eső összegét az önkormányzat számlájára visszafizetni.


7. §


(1) Támogatást nyújtó a megállapodástól eláll, amennyiben a megállapodás aláírását követően bebizonyosodik, hogy a támogatott valótlan adatot szolgáltatott.


(2) A támogatási megállapodás módosítására a támogatott írásbeli kérelme alapján kerül sor. Módosításnak minősül különösen az elszámolási határidő meghosszabbítása.


8. §


(1) A támogatásokról és a számadási kötelezettség teljesítéséről nyilvántartást kell vezetni. A nyilvántartásnak tartalmaznia kell

  • a támogatott nevét és címét,
  • a támogatott képviselőjének nevét,
  • a támogatást nyújtó megnevezését,
  • a támogatás összegét és az átutalás idejét
  • a támogatás célját,
  • a támogatás célszerinti felhasználása elszámolásának határidejét,
  • az elszámolás időpontját, valamint
  • az elszámolás és bizonylat fellelhetőségét, a bizonylat számát.


(2) Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény rendelkezései alapján az önkormányzat költségvetéséből nyújtott nem normatív, céljellegű, működési és fejlesztési támogatások kedvezményezettjeinek nevére, a támogatás céljára, összegére, továbbá a támogatási program megvalósítási helyére vonatkozó adatokat a település honlapján a támogatásról szóló döntés meghozatalát követő hatvan napon belül közzé kell tenni.



3. Államháztartáson kívüli forrás átvételére vonatkozó szabályok


9. §


(1) Az államháztartáson kívüli forrás végleges átvételéről – az alapítványi forrás és a 10. § szerint meghatározott források kivételével – a polgármester dönt, melyről a költségvetési rendelet módosításai keretében utólagosan tájékoztatja a képviselő-testületet.


(2) Az (1) bekezdés szerinti tájékoztatásnak tartalmaznia kell az átvételre felajánlott ingó vagy ingatlan vagyon esetében annak forgalmi értékét, a vagyon működtetésével, fenntartásával kapcsolatos költségeket és egyéb kötelezettségeket, a hasznosítás módját,valamint a vagyontárgy besorolását.


(3) A forgalmi érték meghatározásához ingatlan esetében ingatlanforgalmi szakértői véleményt kell beszerezni.


(4) Az államháztartáson kívüli forrás átvételéről szóló megállapodást a polgármester köti meg az önkormányzat képviseletében.


10. §


(1) Kötelezettséggel terhelt forrás esetében az átadási szándék beérkezését követő munkaterv szerinti képviselő-testületi ülésre a Polgármester előterjeszti javaslatát, amely tartalmazza

a) az átvételre javasolt forrás azonosító adatain és főbb ismérvein túl a forrás értékét;

b) a forrás vonatkozásában fennálló terhek megnevezését, összegszerű mértékét;

c) a hasznosítás lehetséges alternatíváit és azok előzetes becslés szerinti költség-haszon elemzését.


(2) A forrás átvételére abban az esetben kerülhet sor, ha

a) az (1) bekezdés c) pont szerinti költség-haszon elemzés alapján az átvételre kerülő forrás többletkiadást a terhek figyelembevétele mellett sem eredményez, vagy

b) ha az a) pont szerint meghatározott feltétel nem teljesül, azonban

            ba) a forrás az önkormányzat kötelező vagy önként vállalt feladatainak ellátása      körében 30 napon belül hasznosítható és

            bb) a kötelezettség, illetve többletkiadás mértéke a forrás értékének 5 százalékát nem   haladja meg.

4. Záró rendelkezések


11. §


Jelen rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.


A rendelet 2017. február 1. napján kihirdetésre került.




Tisza sándor                                                                                   Tisza Erika

Polgármester                                                                                     jegyző




1. melléklet a  2/2017. (I.31.) önkormányzati rendelethez

Pályázati adatlap

Vaja Város Önkormányzata


A pályázó neve,

képviselőjének neve, tisztsége




A pályázó címe



A pályázott cél megnevezése


A pályázott cél ismertetése







A program tervezett időpontja


Pályázatért felelős elérhetősége


A pályázott cél tervezett részletes költségvetése

___________________________________________

___________________________________________

___________________________________________

___________________________________________

___________________________________________

____________Ft

____________Ft

____________Ft

____________Ft

____________Ft

Költségvetés teljes összege

Ft

A pályázott cél megvalósítására tervezett saját pénzösszeg

Ft

Egyéb forrásból származó támogatások

 __________________________________________

 __________________________________________

___________________________________________

____________Ft

____________Ft

____________Ft


A pályázaton igényelt pénzösszeg


Ft


Bankfiók, számlaszám

                         cccccccc - cccccccc - cccccccc






Nyilatkozat


I.

Kérelmünket egyidejűleg azonos célra, az alábbi helyekre nyújtottuk be:

…………………..………………………….   ……………….. Ft

…………………..………………………….   ……………….. Ft

…………………..………………………….   ……………….. Ft

…………………..………………………….   ……………….. Ft


II.


Jelen kérelmünkön kívül a tárgyévben az alábbi támogatásban részesültünk:

…..........................célra a költségvetési rendelet ……………..………sora terhére……………..... .Ft

….....................…………………..célra …………………….   keretből……………... Ft

….........................………………..célra …………………….   ………….............…….. Ft

……….........................…………..célra …………………….   ………………............... Ft

………….........................………..célra …………………….   ………………............... Ft




Kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek. Kötelezettséget vállalok arra, hogy az elnyert pénzösszeg felhasználásáról a megállapodásban foglaltak szerint elszámolok a támogatást nyújtó részére.




….., 201...…………………………




…………………………………………..

                                                               kérelmező neve, aláírása






NYILATKOZAT
A közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló 2007. évi CLXXXI. törvény szerinti összeférhetetlenség, illetve érintettség fennállásáról vagy hiányáról


A Támogatott neve:

Természetes személy lakcíme:

Születési helye, ideje:

Gazdasági társaság esetén székhelye:

Cégjegyzékszáma:

Adószáma:

Képviselőjének neve:

Egyéb szervezet esetén székhelye:

Képviselőjének neve:

Nyilvántartásba vételi okirat száma:

Nyilvántartásba vevő szerv megnevezése:


Kijelentem, hogy személyemmel, illetve a támogatottként megjelölt szervezettel szemben a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló 2007. évi CLXXXI. törvény (Knyt.) 6. § (1) bekezdése szerinti összeférhetetlenség

a) fennáll

b) nem áll fenn


P. H.

Dátum


aláírás











2. melléklet a 2/2017. (I.31.) önkormányzati rendelethez


ELSZÁMOLÓ LAP


Vaja Város Önkormányzata által nyújtott támogatás felhasználásáról


Támogatást nyújtó megnevezése:  (a megfelelő rész aláhúzandó, kitöltendő)

 ; ………………………..………………. Bizottság;  egyéb: ……...................………..

Támogatást igénybevevő

neve, címe: …………………………………………….……..…………………………………

képviselője, elérhetősége: ………………………….………………………...…………………

A támogatásról rendelkező határozat száma: ……………….……………………………….….

A támogatás célja: ………………………………………………………………………………

Mellékletek száma: …………….………….db


Sor-

szám

A bizonylat

A kifizetés





kiállítója

kelte

száma

jogcíme

     összege












































































Összesen:


Az elszámoló lapon szereplő adatok helyességét, valódiságát, valamint a pénzügyi és számviteli jogszabályok szerinti elszámolását, továbbá a támogatásnak a támogatási megállapodásban / szerződésben foglalt célra történő felhasználását igazoljuk. Az elszámolásban feltüntetett és csatolt bizonylatmásolatok eredeti példányainak érvénytelenítése* megtörtént. Igazoljuk továbbá, hogy az itt elszámolt tételeket más elszámolásban nem szerepeltetjük / szerepeltettük.

Vaja, 20 …… év ………………….. hó ……. nap


                                                        ph.

                                                                                                                ……………………………………………

                                                                                                                         a Támogatott cégszerű aláírása

*Érvénytelenítésként az eredeti számlán szükséges feltüntetni a támogatót, a határozatszámot, a támogatás jogcímét.


Záradék:


A pénzügyi beszámoló megfelel az önkormányzati rendeletben foglaltaknak, ezért    ELFOGADOM.

   NEM FOGADOM EL, mivel az alábbi hiányosságokat állapítottam meg:

 …………………………………………………………………………………….

A pénzügyi elszámolást ellenőrizte: …………………………………………

A pénzügyi Elszámoló lap – szükség szerint – sokszorosítható