Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2017.(X.31.) önkormányzati rendelete

A szociálisan rászoruló felsőoktatási hallgatók Bursa Hungarica ösztöndíj rendszerben történő támogatásáról

Hatályos: 2023. 03. 01

Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2017.(X.31.) önkormányzati rendelete

A szociálisan rászoruló felsőoktatási hallgatók Bursa Hungarica ösztöndíj rendszerben történő támogatásáról

2023.03.01.

Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában foglalt felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendeletet rendeli el:

1. § A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer célja, hogy szociális ösztöndíjjal támogassa a szociálisan hátrányos helyzetű, felsőoktatási képzésben részt vevő Békésszentandrás Nagyközségben állandó lakóhellyel rendelkező fiatalok felsőfokú tanulmányait.

2. § Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzata, a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat keretében, az önkormányzat költségvetésének terhére ösztöndíj támogatásban részesíti az önkormányzat területén állandó bejelentett lakóhellyel rendelkező, hátrányos szociális helyzetű felsőoktatási intézményben („A” típus) és a felsőfokú tanulmányokat kezdeni kívánó („B” típus) nappali tagozaton tanuló hallgatókat, akik a pályázati kiírásban és e rendeletben foglalt feltételeknek megfelelnek.

3. § (1)1 Ösztöndíjban az a hallgató részesülhet, akinek a családjában az egy főre jutó nettó jövedelem nem éri el a szociális vetítési alap összegének 200 %-át.

(2) Ösztöndíjban az a hallgató is részesülhet, akinek az egy főre jutó jövedelme meghaladja az (1) bekezdésben meghatározott összeget és

a) a családjában más eltartott személy is van,

b) a hallgató árva vagy félárva,

c) kollégiumi elhelyezésben nem részesül,

d) állami gondozásban részesül,

e) gyámság alatt áll,

f) tartós betegsége van, fogyatékossági támogatásban részesül,

g) családjában állandó gondozást igénylő tartós beteg vagy rokkant személy van,

h) az hallgató családjában aktív korú ellátásban részesülő vagy öregségi nyugdíjban részesülő személy van,

i) a szülő egyedül neveli,

j) a hallgató lakóhelye és a felsőoktatási intézmény között legalább 50 km távolság van, és naponta utazik a felsőoktatási intézménybe.

(3)2 Az ösztöndíj havi összege 1000 Ft – 10000 Ft-ban kerül megállapításra.

(4) A támogatás pénzügyi fedezetét az Önkormányzat a mindenkori éves költségvetésében biztosítja.

4. § (1) A pályázatok benyújtása az adott évi pályázati rendszer Általános Szerződési Feltételeiben meghatározottak szerint az EPER-Bursa rendszerben rögzített és onnan kinyomtatott pályázati űrlappal történik. A pályázatokat a Békésszentandrási Polgármesteri Hivatalba kell benyújtani.

(2) A pályázat elbírálásához a következő igazolásokat kell becsatolni:

a) Az EPER Bursa rendszerben kitöltött pályázati űrlap aláírva

b) a Felsőoktatási intézmény igazolását arról, hogy a pályázó a pályázati kiírásban felsorolt képzési formák valamelyikében részt vesz

c) a pályázó rászorultságának igazolására köteles becsatolni saját és a vele egy háztartásban élők jövedelemigazolásait.

d) a 3. § (2) bekezdésben fennálló feltételek meglétét igazoló dokumentumokat.

(3) A pályázatok benyújtásának és elbírálásának határideje az adott évi pályázati rendszer Általános Szerződési Feltételeiben meghatározottak szerint kerül kiírásra.

(4) Az Önkormányzat köteles gondoskodni a pályázati kiírás megfelelő időben történő közzétételéről.

6. § A pályázatok elbírálását a Képviselő-testülete a Művelődési, Sport és Környezetvédelmi Bizottság hatáskörébe ruházza át.

7. § (1) A rendelet kihirdetés napját követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a felsőoktatási tanulmányokat folytató békésszentandrási diákok ösztöndíj támogatásáról szóló 17/2007.(IX.28.) önkormányzati rendelet.

1

A 3. § (1) bekezdése a Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 3. § (3) bekezdése a Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2022. (XI. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.