Kunszentmárton Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2017.(X.27.) önkormányzati rendelete

a reklámokra, reklámhordozókra és cégérekre vonatkozó településképi követelményekről

Hatályos: 2017. 10. 28- 2017. 12. 18

Kunszentmárton Város Önkormányzatának Képviselő- testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el.

1. A rendelet célja, hatálya


1.§

(1) Kunszentmárton város közigazgatási területén lévő közterületen, valamint a közterületről látható magánterületen reklámhordozó és reklám csak és úgy olyan méretben, megjelenési formában helyezhető el, illetve tehető közzé, hogy az a település vagy településrész jellegzetes, értékes, illetve hagyományt őrző építészeti arculatát és szerkezetének megőrzését ne sértse, ne akadályozza.

(2) A rendelet célja azoknak a reklámok mennyiségére és településképet befolyásoló jellegének meghatározására irányuló helyi szabályoknak a megállapítása, amelyekkel érvényre juttatható a településkép védelme.

(3) A rendelet területi hatálya Kunszentmárton város teljes közigazgatási területére kiterjed.

(4) A rendelet hatálya kiterjed Kunszentmárton város közigazgatási területén állandó vagy ideiglenes jelleggel tartózkodó, illetve tevékenységet folytató magánszemélyekre, jogi személyekre, és jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb szervezetekre, akik/amelyek Kunszentmárton város közigazgatási területén reklámot, reklámhordozót és cégért kívánnak elhelyezni.

(5) Nem terjed ki a rendelet hatálya:

  1. a közúti közlekedésről szóló törvényben és a végrehajtására kiadott kormányrendeletben foglalt, a közutak környezetében elhelyezett közúti jelző táblákra és tájékozódást segítő jelzést megjelenítő reklámcélú eszközökre;
  2. a választási eljárásról szóló törvény szerinti kampányeszköznek minősülő falragasz vagy felirat, mérettől és hordozóanyagtól függetlenül;
  3. az önkormányzat, vagy megbízottja által a lakossági apróhirdetések közzétételének megkönnyítése céljából biztosított hirdetőtáblákra.

2. Fogalom meghatározások


2.§ E rendelet alkalmazásában:

  1. cégér: cégtábla, üzletfelirat, a vállalkozás használatában álló ingatlanon elhelyezett, a vállalkozást népszerűsítő egyéb felirat és más grafikai megjelenítés;
  2. közterület: közhasználatra szolgáló minden állami vagy önkormányzati tulajdonban álló földterület.
  3. plakát: a gazdasági reklámtevékenységről szóló törvény szerinti gazdasági reklámnak nem minősülő falragasz vagy felirat, mérettől és hordozóanyagtól függetlenül;
  4. reklám: a gazdasági reklámtevékenységről szóló törvény szerinti gazdasági reklám, kivéve: cégér; kirakat; járművön elhelyezett reklám; ingatlanon elhelyezett elidegenítésre vonatkozó ajánlati felhívás (hirdetés);
  5. reklámháló (építési reklámháló): építményen, építményrészen végzett építési kivitelezési munkavégzés során az e munka folyamatait legalább részben elfedő, reklámhordozót tartó berendezés;
  6. reklámhordozó: a funkcióját vagy létesítésének célját tekintve túlnyomórészt reklám közzétételét, illetve elhelyezését biztosító, elősegítő vagy támogató eszköz, berendezés, létesítmény;

3. A reklámok, reklámhordozók és cégérek elhelyezésére vonatkozó részletes szabályok


3. §

(1) A rendelet hatálya alá tartozó területen reklámok, reklámhordozók és cégérek csak a jelen rendeletben előírt célra és módon, településképi bejelentési eljárás lefolytatását követően helyezhető el, a településkép védelméről szóló törvény reklámok közzétételével kapcsolatos rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 104/2017.(IV.28.) Kormányrendelet 1. és 2. mellékletei által meghatározott területfelhasználású területen és módon.

(2) Kunszentmárton város közigazgatási területén, a város szempontjából jelentős kulturális, sport, kereskedelmi, szolgáltató programokról, rendezvényekről való tájékoztatás, figyelemfelhívás érdekében évente legfeljebb összesen 12 naptári hét időszakra elhelyezhető:

  1. közterületeken, intézményi épületeken molinó (az adott rendezvény időtartalmára);
  2. intézmények területén hirdetőtábla, hirdetőoszlop, megállító tábla, plakát.

4. Az elhelyezés közterületen és a közterületről látható magánterületen

4. §

(1) A településkép védelme érdekében Kunszentmárton város közigazgatási területén lévő közterületeken, valamint a közterületről látható magánterületeken reklám és reklámhordozó csak az alábbiak betartása mellett helyezhető el:

  1. a város területén az épületek tetőzetén reklámhordozók, fényreklámok nem helyezhetők el.
  2. a helyi építési szabályzat által lehatárolt műemléki környezetben reklám közzétételére kizárólag az örökségvédelmi hatóság által jóváhagyott utcabútor használható.
  3. plakát max. 9 m2 felület lehet.
  4. nem minősül közterületről látható magánterületnek a kirakatban, ill. üzlet ablakában elhelyezett reklám
  5. az utcabútoron reklámelhelyezésre igénybe vehető felület meghaladhatja a 11 m2-t.
  6. reklámtábla, reklámhordozó és egyéb reklámcélú berendezés közvilágítási-, elektromos- és távközlési oszlopon csak az adott szolgáltató előzetes engedélyével helyezhető el, az önkormányzati rendelet szerinti közterület használati díjak megfizetése mellett.
  7. közút lakott területén kívüli szakasza mellett nem lehet reklámtáblát, reklámhordozót elhelyezni.
  8. vasúti átjáró mellett a rálátási háromszög területén az út és a vasút szintjétől számított 50 cm-nél magasabb reklámhordozót, építményt elhelyezni tilos.
  9. plakát elhelyezéséhez a tulajdonos, bérlő, vagyonkezelő előzetes hozzájárulása szükséges
  10. a reklám felirat típusának elsősorban az épület, vagy építmény homlokzatának stílusához kell alkalmazkodnia, vagy az illeszkedés elvét követnie.
  11. állandó vagy váltakozó tartalmú hirdetmények belülről vagy kívülről megvilágított, ún. fényreklám alkalmazását mellőzni kell a forgalmas csomópontoknál a balesetmentes közlekedés érdekében,
  12. temető ingatlan telekhatárán, kerítésén reklám elhelyezhető a kegyeleti magatartás, reklámtartalom betartása mellett.
  13. a helyi építési szabályzat szerinti kereskedelmi, szolgáltató és ipari, gazdasági területeken reklám, reklámhordozó elhelyezhető;
  14. a helyi építési szabályzat szerinti mezőgazdasági területen reklám, reklámhordozó elhelyezhető;
  15. Reklámcélú védőháló, illetve ponyva – az építés, felújítás ideje alatt, de legfeljebb 6 hónapos időtartamra - épületállványon elhelyezhető, amennyiben azt más jogszabály nem tiltja. A felületen továbbá az építkezésre vonatkozó tájékoztatás, épületterv, látványterv tüntethető fel.
  16. Építési reklámháló kihelyezése az építési tevékenység időtartamára településképi bejelentési eljárás lefolytatását követően lehetséges
  17. közterületen elhelyezett reklám esetében – a 3. § és 4. § szerinti eljárásokat követően,  a közterület- más célú használatára irányuló önkormányzati rendelet szerinti megállapodást meg kell kötni, és ezen szerződés szerint a közterületi díjat meg kell fizetni.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott követelmények teljesülését a települési főépítész szakmai véleménye alapján a polgármester vizsgálja.

(3) A reklámhordozó közterületen történő elhelyezése esetén Kunszentmárton Város Önkormányzata Képviselő-testületének a közterületek rendeltetéstől eltérő használatáról szóló 14/2009. (IV.17.) önkormányzati rendeletében foglaltakat is megfelelően alkalmazni kell.

(4) Az épületeken elhelyezhető reklámhordozó felülete rikító színű, káprázást okozó, illetve fényvisszaverő kialakítású nem lehet, az összképben zavaró hatás nem engedhető meg.

5. Elhelyezés helyi védett építmények esetében


5. §

Az önkormányzati rendelet alapján helyi védett építményen, annak közterületről látható homlokzatán:

  1. cégfeliratot, üzletmegnevezést és egyéb reklámfeliratot különálló, az építészeti tagozatok nagyságrendjével összehangolt tábla, vagy különálló betűk felszerelésével, vagy az erre alkalmas homlokzatmezőkben való felfestéssel oly módon szabad megvalósítani, hogy a felirat ne takarjon el építészeti tagozatot;
  2. a felirat betűtípusának az épülethomlokzat stílusához kell igazodnia;
  3. felirati tábla csak a bejárat mellett szerelhető fel;
  4. konzolos cégérként az adott épülethez megtervezett és elkészített szerkezet alkalmazható, de nem szerelhető fel a homlokzathoz véleményezés nélkül valamely cég, üzletlánc tipizált reklámhordozója;
  5. fényreklám alkalmazása nem megengedett.

6. Szabálytalanul elhelyezett reklámokra vonatkozó jogkövetkezmények


6. § (1) E rendeletben meghatározott kötelezettségek, szabályok betartását helyszíni szemle keretében Kunszentmárton Város közterület- felügyelője [a továbbiakban: közterület- felügyelő] ellenőrzi.

(2) Jogsértés esetén a közterület- felügyelő értesíti Kunszentmárton Város Önkormányzatának polgármesterét [a továbbiakban: polgármester] és a megyei kormányhivatalt. A szabálytalanul elhelyezett reklámok, reklámhordozók ügyében a megyei kormányhivatal jár el.

7. § (1) Aki idegen vagyontárgyon a tulajdonos, a bérlő, vagy a vagyonkezelői jog gyakorlójának hozzájárulása nélkül plakátot helyez el, tartósan rögzít, közigazgatási bírsággal sújtható, melyet a közterület-felügyelő szab ki.

(2) Ha a helyszíni ellenőrzés során a jogsértést teljes mértékben elismeri a közterület- felügyelő helyszíni bírságot szab ki, melynek összege 5 000 forinttól 100 000 forintig terjedhet. A közigazgatási bírság összege 10 000 forinttól 200 000 forintig terjedhet.

(3) Ha a kihelyező azonnal eltávolítja a plakátot, a közterület- felügyelő eltekinthet a közigazgatási bírság, vagy a helyszíni bírság kiszabásától.

8. § (1) A polgármester elrendeli a településképet rontó reklámok, reklámhordozók és cégérek megszüntetését és a reklám elhelyezője kártalanítási igény nélkül köteles azt elbontani, ha:

  1. a települési főépítész szakmai véleménye alapján nem javasolt;
  2. a reklámozott vállalkozás megszűnt;
  3. lejárt, idejétmúlt a reklám, vagy műszakilag kifogásolható állapotba került.
  4. nincs érvényes – külön önkormányzati rendelet szerinti – közterület-használati megállapodás;

(2) A reklámokat, reklámhordozókat elsősorban a kihelyező, ha a kihelyező szűnt meg, akkor az köteles eltávolítani 30 napon belül, akinek az érdekében a kihelyezés történt, ezek hiányában az ingatlan tulajdonosa.

(3) Magántulajdonban lévő ingatlanon elhelyezett reklámhordozók, nem az engedélyeknek megfelelő kivitelezéséből eredő lebontásáért az ingatlan tulajdonosa a reklámhordozó elhelyezőjével egyetemlegesen felelős.

9. § Amennyiben a kötelezett a 6. § szerinti települési kötelezésnek a megadott határidőig nem tesz eleget, úgy a polgármester elrendeli a szabálytalan reklám eltávolítását a kötelezett költségére. A kötelezés végrehajtását a polgármester a Kunszentmártoni Önkormányzat Városgondnoksága közreműködésével foganatosítja.

10. § A közterületek rendeltetéstől eltérő használatáról szóló 14/2009. (IV.17.) önkormányzati rendelet 14. §-a az alábbi (1a) bekezdéssel egészül ki:

„(1a) Önkormányzati rendelet alapján helyi védelem alatt álló területen reklámok, reklámhordozók elhelyezésére megállapodás legfeljebb 15 évre köthető. A településkép védelméről szóló törvény előírásainak nem megfelelően kialakított reklám, reklámhordozó esetében a lejárt megállapodás nem hosszabbítható meg, és nem köthető meg újra.”

7. Záró rendelkezések


11. §     (1) Ez a  rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet rendelkezéseit a hatályba lépése után indult ügyekben kell alkalmazni a településképi törvényben alkalmazott eltérésekkel.

8. Az Európai Unió jogának való megfelelés


12. § Ez a rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK. irányelvbe ütköző rendelkezést nem tartalmaz.