Edelény Város Önkormányzat Képviselő-testületének 21/2017.(XI.23.) önkormányzati rendelete

a reklámok, reklámhordozók elhelyezéséről

Hatályos: 2018. 01. 01- 2018. 07. 22

Edelény Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott jogalkotási hatáskörében, a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 5. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva,


Edelény Város Önkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 17/2014.(XII.17.) önkormányzati rendelet 1. melléklet 2.20 pontjában meghatározott feladatkörében eljáró Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság véleményének kikérésével következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya


1.§ (1) E rendelet célja Edelény város településképének védelme érdekében a település területén elhelyezhető reklámhordozók számának, formai és technológiai feltételeinek, valamint elhelyezésük módjának szabályozása.


(2) E rendelet hatálya Edelény város közigazgatási területén a közterületen, a közterületről látható magánterületen, köztulajdonban álló ingatlanon vagy köztulajdonban álló, valamint közforgalmi személyszállítási szolgáltatást végző személy tulajdonában álló ingatlanon történő reklám, illetve reklámhordozó elhelyezésére terjed ki.


(3) E rendelet hatálya kiterjed minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre, aki (amely) Edelény Város közigazgatási területén reklámot, plakátot tesz közzé, reklámhordozót cégért tart fenn, helyez el, valamint reklámot, plakátot, reklámhordozót, cégért kíván elhelyezni, vagy ilyen céllal erre szolgáló felületet alakít ki.

2. Értelmező rendelkezések


2. § E rendelet alkalmazásában:


a) cégér: a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet 2. § 1b) pontja szerinti épülettartozék;


b) más célú berendezés: az ülő – és parki pad, a kerékpárállvány, a hulladékgyűjtő, a telefonfülke, a reklámfelületet is tartalmazó, közterület fölé nyúló árnyékoló berendezés, korlát és a közterületi illemhely;


c) reklám: a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 11/F. § 3. pontjában meghatározott fogalom;


d) reklámhordozó: a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 11/F. § 4. pontjában meghatározott eszköz;


e) utcabútor: a településkép védelméről szóló törvény reklámok közzétételével kapcsolatos rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 104/2017. Korm. rendelet 1. § 11. pontjában meghatározott fogalom;


f) információs célú berendezés: önkormányzati hirdetőtábla, önkormányzati faliújság, az információs vitrin, az útba igazító hirdetmény, a közérdekű molinó;


g) közérdekű molinó: olyan elsődlegesen a település életének valamely jelentős eseményéről való közérdekű tájékoztatást tartalmazó ne merev anyagból készült hordó felületű hirdetmény, amely falra vagy más felületre, illetve két felület között van kifeszítve oly módon, hogy az nem képezi valamely építmény homlokzatának tervezett és engedélyezett részét;


h) önkormányzati faliújság: az önkormányzat által a lakosság tájékoztatása céljából létesített és fenntartott elsődlegesen az önkormányzat testületei, szervei, tisztségviselői, tagjai, tevékenységéről a lakosságot tájékoztató berendezés, mely az önkormányzat működését szolgáló épületek homlokzatán kerül elhelyezésre, és amely a közérdekű tájékoztatási célt meghaladóan reklámok közzétételére is szolgálhat;


i) önkormányzati hirdetőtábla: az önkormányzat által a lakosság tájékoztatása céljából létesített és fenntartott, elsődlegesen a település élete szempontjából jelentős információk, közlemények, tájékoztatások, így különösen a település életének jelentős eseményeivel kapcsolatos információk közzétételére szolgáló közterületen elhelyezett tábla, mely a közérdekű tájékoztatási célt meghaladóan reklámok közzétételére is szolgálhat;


j) útbaigazító hirdetmény: közérdekű információt nyújtó olyan közterületi jelzés, amelynek funkciója idegenforgalmi eligazítás, közösségi közlekedési szolgáltatásról tájékoztatás, vagy egyéb közérdekű tájékoztatás.

3. Reklámok, reklámhordozók elhelyezésére és alkalmazására vonatkozó szabályok


3. §  (1) Közterületen reklám és reklámhordozó – más célú berendezések kivételével – kizárólag az utcabútorokon azok felületének legfeljebb 1/3-án helyezhető el.


(2) Reklámhordozó, vagy reklámhordozót tartó berendezés utcabútoron utólag nem szerelhető fel azokat a reklám közzétételére alkalmas reklámfelülettel együtt kell megtervezni és létrehozni.

4. §  Közterületről két vagy több oldalról látható reklámhordozó csak két vagy több oldali hirdető felülettel kerülhet kialakításra.

5. §  Kihelyezett reklámhordozón tartós kivitelben és olvasható mértékben kell feltüntetni a tulajdonos nevét (megnevezését és címét) székhelyét. Az adatokban bekövetkezett esetleges változásoknak megfelelően a feliratot két héten belül módosítani kell.

6. §  A reklámhordozó akkor tekinthető leszereltnek, ha nem csak a hirdetőfelület, hanem annak tartószerkezete is (alapozással együtt) elbontásra kerül, mögöttes felület eredeti állapot szerinti helyreállítás. Amennyiben a tartószerkezet vagy annak része nem kerül elbontásra, a hirdetési célú berendezést meglévőnek kell tekinteni.

7. §  Reklámok, reklámberendezések elhelyezése esetében a közterület-használati hozzájárulás kiadása a bejelentés tudomásulvételét tartalmazó igazolás alapján történhet.

8. §  Információs célú berendezés az alábbi gazdasági reklámnak nem minősülő közérdekű információ közlésére létesíthető:


a) az önkormányzat működés körébe tartozó információk;


b) a település szempontjából jelentős eseményekkel kapcsolatos információk;


c) a településen elérhető szolgáltatásokkal, ügyintézési lehetőségekkel kapcsolatos tájékoztatás nyújtása;


d) idegenforgalmi és közlekedési információk;


e) a társadalom egészét vagy széles rétegeit érintő, elsősorban állami információk.

4. Cégérek elhelyezésére vonatkozó települési követelmények


9. §  A homlokzatokra merőlegesen elhelyezett cégér oldalanként legfeljebb 0,5 m2 felülettel és maximum 0,3 m szerkezeti vastagsággal alakítható ki.


5. Településképi bejelentési eljárás


10. § (1)  A polgármester településképi bejelentési eljárást folytat le a reklámok és reklámhordozók elhelyezése tekintetében e rendeletben, valamint a településkép védelméről szóló törvény reklámok közzétételével kapcsolatos rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 104/2017. (IV.28.) Korm. rendeletben foglalt követelmények érvényesítése érdekében.


(2)  A településképi bejelentési eljárás az ügyfél által a polgármesterhez az 1. melléklet szerinti kérelem, valamint a településfejlesztési koncepcióról az integrált településfejlesztési stratégiáról és a területrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.08.) Korm. rendelet 26/B. § (3) bekezdése szerinti építészeti- műszaki terv benyújtásával indul.


(3)  A polgármester településképi bejelentési tudomásulvételének érvényességi ideje a kiadmányozástól számított egy év, ami alatt az engedélyezett tevékenység elvégezhető.


(4)  Az építészeti - műszaki tervnek legalább az alábbiakat kell tartalmazni:


a) műszaki leírást a településről és a műszaki kialakításról, mely tartalmazza a létesítmény formáját, mennyiségét, méretét és technológiáját,

b) helyszínrajzot, mely tartalmazza a műszaki berendezés által igénybe vett helyszínt, annak alaprajzát és elhelyezésének módját,

c) nézetrajz,

d) utcai vázlatot,

e) látványtervet.


(5)  A reklám és reklámhordozó elhelyezése a településképi bejelentés alapján – a polgármester tudomásul vételét tartalmazó hatósági döntés birtokában, az abban foglalt esetleges kikötések figyelembevételével - megkezdhető, ha ahhoz más hatósági engedély nem szükséges.

6. Záró rendelkezések


11. § Ez a Rendelet 2018. január hó 1. napjával lép hatályba.

12.§ Hatályát veszti a közterület rendjéről és használatáról szóló 32/2002. (XII.17.) önkormányzati rendelet:


a)   2. § (4)-(5) bekezdése,

b)   4. § (1) és (18) bekezdése,

c)   5. § (8) bekezdése,

d)   6. § (6) bekezdése,

e)   11. § (3) bekezdése,

f)   1. mellékletének 2. és 18. pontja.





                   Dr. Vártás József                                      Molnár Oszkár

                           jegyző                                                 polgármester


Kihirdetési záradék:

Edelény Város Önkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 17/2014.(XII.17.) önkormányzati rendelet 43. § (1) bekezdése szerint az Edelény Közös Önkormányzati Hivatal hirdetőtábláján történő kifüggesztéssel 2017. november 23. napján kihirdetésre került.


Edelény, 2017. november 23.




                                                                  Dr. Vártás József

                                                                            jegyző