Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 22/2017. (VI.7.) önkormányzati rendelete

az első lakáshoz jutók pénzügyi támogatásáról szóló 8/2013. (IV.3.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2017. 06. 08- 2017. 06. 08

Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének az első lakáshoz jutók pénzügyi támogatásáról szóló 8/2013. (IV.3.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: Rendelet) 3. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) E rendelet alapján az önkormányzat költségvetésében jóváhagyott keretösszegből – szociális rászorultságra tekintettel a 4. § (1) bekezdés szerinti összegben és feltételekkel – Mór város közigazgatási területén történő lakásépítéshez vagy lakásvásárláshoz adható támogatás azon igénylők részére, akik első saját tulajdonú, önálló lakáshoz jutásukat magánerős építéssel vagy vásárlással kívánják megoldani feltéve, hogy:


a) kérelmező üdülőtelek, üdülőépület, vagy az önkormányzat rendeletében meghatározott jogos lakásigény mértékének alsó határát elérő szobaszámú lakás tulajdonával nem rendelkezik, és


b) a megépíteni vagy megvásárolni kívánt lakás szobaszáma – az együtt élő családtagok számának alapulvételével, a vállalt gyermeket is figyelembe véve - nem haladja meg a (2) bekezdés szerinti jogos lakásigény mértékének felső határát.”


 (2) A Rendelet 3. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(4) A jogosultságra előírt jövedelemhatár és a jogos lakásnagyság mértéke szempontjából legfeljebb két gyermekig a vállalt gyermek figyelembe vehető, amennyiben kérelmezők a gyermek 3, illetve 6 éven belüli megszületését vállalják.”


 (3) A Rendelet 3. § (5) bekezdés e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


(Nem adható támogatás annak:)

„e) aki lakásépítés esetén a kérelem benyújtásakor jogerős használatbavételi engedéllyel, a használatbavétel tudomásulvételének igazolásával vagy a felépítés megtörténtét tanúsító hatósági bizonyítvánnyal rendelkezik, továbbá aki ezek valamelyikét a kérelem elbírálásáig megszerzi.


2. § A Rendelet 4. § (1) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


(A támogatás mértéke:)

„d) gyermektelen vagy egyedül álló igénylő esetében      500.000.-Ft-ig”

(terjedhet.)

3. § (1) A Rendelet 5. § (1) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


(A kapott támogatásból fennálló tartozás visszafizetése – kamataival együtt – egy összegben esedékessé válik, ha a támogatásban részesített)

„d) igénylőknek a jogosultsághoz figyelembe vett gyermekvállalása nem teljesül, kivéve, ha ez igazolt egészségügyi okból következik be.”

(2) A Rendelet 5. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


(2) A támogatást igénybe vevőnek a megvásárolt lakás tulajdonjogának bejegyzését, vagy az újonnan épített lakás földhivatal által történő bejegyzését tulajdoni lappal kell igazolnia a Polgármesteri Hivatal Közigazgatási és Szociális Irodája felé.

 (3) A Rendelet 5. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(3) Az (1) bekezdés a) - d) pont alatti esetekben a támogatást nyújtó önkormányzat jogosult a támogatási szerződést azonnali hatállyal felmondani és a támogatásban részesülő köteles 30 napon belül a szerződés megszűnése időpontjában fennálló kölcsöntartozásának teljes összegét évi – a mindenkori jegybanki alapkamat másfélszeresének megfelelő mértékű – ügyleti kamattal növelten visszafizetni. Ennek késedelmes teljesítése esetén a támogatásban részesített köteles továbbá az előzőekben említett ügyleti kamaton felül a késedelembe eséstől évi – a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 6:48 § (1) bekezdésében meghatározott mértékű – kamattal növelt összeget a kölcsönt nyújtó részére megfizetni.”

(4) A Rendelet 5. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(5) Ha a gyermek a vállalt határidőre nem születik meg, de a szülő a határidő lejártakor a várandósság tényét igazolja, a megvonásra irányuló eljárást a gyermek születéséig fel kell függeszteni. A megszületés igazolása esetén a megelőlegezett támogatás visszafizetésére vonatkozó kötelezettség megszűnik.”

4. § (1) A Rendelet 6. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(2) Lakásépítés esetén kérelmet a használatba vétel jogerős engedélyezésének, használatba vétel tudomásul vételének vagy a felépítés megtörténtét tanúsító hatósági bizonyítvány kiállítása időpontja után nem lehet előterjeszteni.”


 (2) A Rendelet 6. § (10) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(10) A (8) bekezdésben meghatározott eset kivételével a támogatást a Költségvetési és Adóügyi Iroda közvetlenül az igénylőnek utalja.”

(3) A Rendelet 6. § (11) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(11) A támogatás folyósításának feltétele a támogatást nyújtó 4.§ (3) bekezdésében meghatározott jogainak, továbbá lakásvásárlásnál a támogatásban részesülő tulajdonjog bejegyzési kérelmének az ingatlan-nyilvántartásba széljegyként történő feltüntetése, lakásépítésnél a jogerős építési engedély megléte vagy az egyszerű bejelentés megtételének igazolása.”

5. § A Rendelet 7. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) E rendelet alapján évente csak a tárgyév során, vagy azt megelőző évben megkezdett új lakás építésére vagy megkötött lakásvásárlási szerződésre adható támogatás. Az új lakás építése megkezdésének e bekezdés alkalmazásában a jogerős építési engedély megléte vagy az egyszerű bejelentés megtétele minősül.”


6. § Ez a Rendelet a kihirdetés napját követő napon lép hatályba és a hatályba lépés napját követő napon hatályát veszti.

7. § (1) Hatályát veszti a Rendelet 6. § (9) bekezdése.

(2) Hatályát veszti a Rendelet 7. § (3) bekezdése.