Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 23/2017. (V.31.) önkormányzati rendelete

a „Békéscsaba hazavár!” felsőoktatási hallgatói ösztöndíjról és életkezdési támogatásról szóló 14/2015. (V. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2017. 06. 01- 2017. 06. 04

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 15. pontjában megállapított feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



1. §


A „Békéscsaba hazavár!” felsőoktatási hallgatói ösztöndíjról és életkezdési támogatásról szóló 14/2015. (V. 26.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: rendelet) 1. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


1. §


E rendelet hatálya - amennyiben e rendelet eltérően nem rendelkezik -

  1. a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézményben alapképzésben, mesterképzésben vagy osztatlan képzésben nappali tagozaton államilag támogatott képzésben résztvevő, legalább 10 éves békéscsabai lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, továbbá
  2. a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézményben alapképzésben, mesterképzésben vagy osztatlan képzésben szerzett, a felsőfokú tanulmányok befejezését igazoló oklevéllel (a továbbiakban: oklevél) és legalább 10 éves békéscsabai lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező

személyekre terjed ki.”


2. §


A rendelet 6. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„ (1) A pályázatot úgy kell – személyesen vagy postai úton – benyújtani, hogy az szeptember 30. napjáig, illetve március 16. napjáig megérkezzen a Polgármesteri Hivatalhoz.”


3. §


A rendelet 7. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„A beérkező pályázatokat a Testület megvizsgálja, rangsorolja, és – az éves költségvetési rendeletben meghatározott keretösszegre figyelemmel – október 15. napjáig, illetve március 30. napjáig meghatározza a támogatásra és elutasításra javasolt pályázatok körét. Amennyiben a Testület szükségesnek tartja, ülésén meghallgathatja a pályázókat.”



4. §

A rendelet 8. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A polgármester – a Testület véleményének figyelembe vételével – hozza meg döntését, amelynek megfelelően a támogatott pályázókkal október 31. napjáig, illetve április 20. napjáig szerződést (a továbbiakban: ösztöndíjszerződés) köt, az elutasított pályázók részére a döntésről október 31. napjáig, illetve április 20. napjáig értesítést küld.”


5. §

A rendelet 8. §-a a következő (2a) bekezdéssel egészül ki:

„(2a) A polgármester  a Testület véleményének figyelembevételével az 1. §-ban foglaltaktól eltérően - az egyéb feltételek fennállása mellett - annak a pályázónak a támogatásáról is dönthet, aki Békéscsabán preferált szakmában pályakezdőként dolgozik és pályázatát a munkáltatója támogatja.”


6. §


A rendelet 9. § (2) bekezdése a következő d) ponttal egészül ki:

[A pályázati űrlaphoz csatolni kell:]

„d) a lakcímkártya másolatát, vagy a békéscsabai lakóhely vagy tartózkodási hely legalább 10 éves fennállásáról szóló nyilatkozatot”


7. §


A rendelet 13. § (2) bekezdése a következő e) és f) ponttal egészül ki:

[A pályázati űrlaphoz csatolni kell:]

„e) a lakcímkártya másolatát, vagy a békéscsabai lakóhely vagy tartózkodási hely legalább 10 éves fennállásáról szóló nyilatkozatot, és

 f) a 8. § (2a) bekezdésében szabályozott esetben a munkáltató támogató nyilatkozatát.”



8. §


Ez a rendelet 2017. június 1. napján lép hatályba.



                  Szarvas Péter

Dr. Bacsa Vendel

                  polgármester

jegyző