Jászberény Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 24/2017. (XI.16.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 22/2011. (VI. 9.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2017. 11. 17- 2017. 11. 17

Jászberény Városi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 107. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


(1) Az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 22/2011. (VI. 9.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Ör.) 12. § (1) bekezdésében a „3. melléklet” szövegrész helyébe a „3. melléklet I. Kategória táblázata” szövegrész lép.



2. §


Az Ör. az alábbi 12/A. §-sal egészül ki:


 „12/A. §


(1) A költségelvű lakbérű önkormányzati lakások kategórián belül a felújítandó önkormányzati lakásokat a 3. melléklet II. Kategória táblázata tartalmazza. A felújítandó lakásokra a polgármester pályázatot ír ki.


(2) A pályázati felhívást az önkormányzat lapjában és a városi honlapon kell közzétenni és a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján az önkormányzat hivatalos lapjában történő megjelenést követő 15 napra kell kifüggeszteni.


(3) A pályázati kiírásnak tartalmaznia kell:


a) a meghirdetett lakás pontos címét – település, utca, házszám, lépcsőház, emelet, ajtószám,

b) műszaki jellemzőit – szobaszám, alapterület, komfortfokozat, fűtési módja,

c) a bérleti szerződés időtartamát,

d) a lakbér összegét, a külön szolgáltatási díjakat,

e) a pályázni jogosultak körét,

f) a rendeltetésszerű használatra alkalmas állapot kialakításának feltételével meghirdetett lakás esetén az elvégzendő munkák megjelölését

g) hogy érvényesen az pályázhat, aki vállalja legalább 2 havi bérleti díj előre történő egyösszegű megfizetését és 2 havi bérleti díjnak megfelelő összegű biztosíték egyösszegű megfizetését,

h) tájékoztatást arról, hogy azonos pályázati ajánlat mellett a pályázatot az nyeri, aki az Önkormányzat érdekeit szem előtt tartva az összességében legkedvezőbb - különös tekintettel az elvégzendő munkák tekintetében benyújtott árazott költségvetés tartalmára, illetve a pályázatában vállalt havi lakbérek számára - pályázati ajánlatot nyújtja be,

i) a bérleti jogviszony idejét, amely maximum 5 év lehet,

j) tájékoztatást arról, hogy a szerződésben meghatározott határidő elteltével minden elhelyezési igény nélkül köteles elhagyni a lakást a vele ott élőkkel együtt,

k) a pályázat benyújtásának határidejét, helyét és módját

l) tájékoztatást arról, hogy az illetékes bizottság érvényesen benyújtott pályázatok beérkezése esetén is eredménytelenné nyilváníthatja a pályázatot.


(4) A pályázati ajánlat benyújtására vonatkozó időpontot a pályázati kiírásban úgy kell meghatározni, hogy a felhívás közzététele és az ajánlat benyújtására megállapított időpont között legalább 15 napnak el kell telnie.


(5) A pályázati ajánlatot zárt borítékban, írásban kell benyújtani a 9. melléklet szerinti formanyomtatványon, amelyhez csatolni kell az egy főre jutó jövedelem megállapításához szükséges igazolásokat.


(6) A pályázatok bontása a pályázati határidő lejártát követő munkanapon történik  a polgármesteri hivatal hivatalos helyiségében a jegyző által kijelölt 2 köztisztviselő – egy fő jegyzőkönyvvezető és egy fő ügyintéző – együttes jelenlétében, A pályázatok bontásáról jegyzőkönyvet kell felvenni, amelyet minden jelenlévőnek alá kell írnia. A pályázatok bontását követően a benyújtott pályázat műszaki tartalmát a JVV NZrt. véleményezi és írásbeli javaslatot tesz a legkedvezőbb műszaki tartalmú pályázat tekintetében.


(7) Érvénytelen az ajánlat, ha


a) azt a benyújtására meghatározott határidő után nyújtották be,

b) az nem felel meg a pályázati kiírás feltételeinek,

c) hiányos – adatokat nem közöl, a pályázó nem csatolta az előírt mellékleteket, vagy a pályázat nem tartalmazza a szükséges nyilatkozatokat, aláírásokat,

d) a közölt adatok nem felelnek meg a valóságnak.


(8) A jegyzőkönyvet felvevő köztisztviselőknek előterjesztést kell készítenie – a jegyzőkönyvet az előterjesztéshez mellékelni kell – a HEB részére, mely alapján a HEB kiválasztja a bérlőt vagy bérlőket. A HEB, amennyiben erre lehetősége van, a bérlőt bérlőket kiválasztó döntése során köteles legalább 1. és 2. helyezettet hirdetni.


(9) Nem biztosítható lakás annak a pályázónak, akinél a bérleti díj rendszeres megfizetése nem látszik biztosítottnak, vagy az együtt költözők igazolt havi átlag nettó összjövedelmének 40 %-a a lakás havi bérleti díját nem éri el.


(10) Jelen szakasz tekintetében a rendelet 12. § (11) bekezdése alkalmazandó.”


3. §


(1) Az Ör. 2. melléklete helyébe a jelen rendelet 1. melléklete lép.


(2) Az Ör. 3. melléklete helyébe a jelen rendelet 2. melléklete lép.


(3) Az Ör. a jelen rendelet 3. melléklete szerinti 9. melléklettel egészül ki.



4. §


Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.