Tiszafüred Város Önkormányzat Képviselő-testületének 24/2017 (XI.23.) önkormányzati rendelete

a reklámok, reklámhordozók és cégérek elhelyezéséről

Hatályos: 2017. 11. 27- 2018. 04. 03

Tiszafüred Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében  meghatározott feladatkörében eljárva, a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12.§ (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a reklámok, reklámhordozók és cégérek elhelyezésének, alkalmazásának követelményeiről, feltételeiről és tilalmáról és a településképi bejelentési eljárásról a következőket rendeli el:

1.§


E rendelet célja Tiszafüred város történeti, természeti és építészeti értékeinek, idegenfogalmi nevezetességeinek védelme, valamint a város arculatának megőrzése érdekében a városképi, közlekedési, vagyonbiztonsági szempontok figyelembevételével a reklámok, reklámhordozók és cégérek elhelyezésének szabályozása.

2.§

 

E rendeletet alkalmazni kell arra a természetes személyre, jogi személyre,  vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre, aki vagy amely Tiszafüred város közigazgatási területén reklámot, reklámhordozót vagy cégért helyez el vagy  tart fenn.

3.§

 

(1) Reklám, reklámhordozó vagy cégér elhelyezésére a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény (továbbiakban: Tvtv.), a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012.(XI.8.) kormányrendelet (továbbiakban: Tr.), a településkép védelméről szóló törvény reklámok közzétételével kapcsolatos rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 104/2017.(IV.28.) kormányrendelet (továbbiakban: reklám-elhelyezési kormányrendelet), az általános és a helyi építési szabályok, valamint  az e rendeletben foglalt szabályok szerint kerülhet sor.

(2)     E rendelet alkalmazása szempontjából a reklám és reklámhordozó fogalmára vonatkozóan a Tvtv-ben, a cégér fogalmára vonatkozóan a Tr-ben, a reklám és reklámhordozóval kapcsolatosan használt egyéb fogalmak tekintetében szintén a Tvtv., a Tr., valamint a reklám-elhelyezési kormányrendeletben foglalt meghatározások az irányadóak.

4.§



(1) A reklám, reklámhordozó vagy cégér elhelyezésére csak a környezettel összhangban és úgy kerülhet sor, hogy az ne akadályozza a közterület más részeinek és a szomszédos ingatlanoknak a rendeltetésszerű használatát, ne sértse a szomszédok jogait és törvényes érdekeit  és  ne okozzon közlekedési veszélyhelyzetet.

(2) A reklám, reklámhordozó vagy cégér:


a) épületdíszítő elemet nem takarhat el;

b) eltávolítást követően az épületet, közterületet eredetiállapotának megfelelően kell helyreállítania a létesítőnek, vagy ha annak személye nem állapítható meg, akkor az ingatlan tulajdonosának.

(3) Közterületi reklámhordozó a vonatkozó előírások szerint, települési főépítész véleményének figyelembevételével alakítható ki vagy üzemeltethető akkor, ha azt jogszabály nem zárja ki.

5.§.

 

(1)     Üzletenként, irodánként vagy telephelyenként kettő darab cégér, cégtábla vagy címtábla és az üzletet, tevékenységet, szolgáltatást vagy vállalkozást népszerűsítő felirat helyezhető el.

(2)     Építési telken, épületen, kerítésen, elő- vagy oldalkertben ingatlan eladásáról vagy bérbeadásáról szóló hirdetmény elhelyezhető.

(3)     Valamely, a  település szempontjából jelentős  - főleg kulturális, sport, idegenforgalmi, szórakoztató, egyházi, egészségvédelmi, gasztronómiai -   eseménnyel kapcsolatos tájékoztatás érdekében,  legfeljebb évente összesen tizenkét naptári hét időszakra az érintettek eltérhetnek a vonatkozó előírásoktól. Ebben az időszakban fokozott védelem alatt álló területen:

a)      közterületen földrészletenként legfeljebb öt,

b)      közterületnek nem minősülő területen földrészletenként legfeljebb három

reklámhordozó helyezhető el.

(4)     Saját tevékenységet hirdető ideiglenes reklám építési reklámhálón az építkezés időtartama alatt, a vonatkozó szabályok szerint helyezhető el.

6.§



(1) Emlékműveken vagy köztéri műalkotásokon, fatörzsön reklám, reklámhordozó nem helyezhető el.

(2) Reklámhordozó céljára szolgáló utánfutó közterületen nem helyezhető el.

7.§.

 

(1)     Reklámok, reklámhordozók elhelyezése esetén a polgármester a vonatkozó jogszabályi előírások szerint településképi bejelentési eljárást folytat le. Az eljárás díjmentes.

(2) Az (1) bekezdésben megjelölt tevékenység kizárólag a településképi bejelentési eljárás lefolytatását követően kezdhető meg, ha azt a polgármester nem tiltja meg.

(3) Ha  a reklám, reklámhordozó elhelyezésére közterületen kerül sor, akkor a közterület használata iránti kérelem benyújtására csak a településképi bejelentési eljárást követően, a bejelentés tudomásulvételét tartalmazó igazolás alapján és az abban meghatározott kikötések figyelembevételével kerülhet sor.

8.§.



E rendelet a kihirdetését követő 5. napon lép hatályba.



Tiszafüred, 2017. november 22.


                Ujvári  Imre                                                                     Rentzné dr. Bezdán Edit

                polgármester                                                                          helyettes jegyző




Kihirdetési záradék:

A rendelet kihirdetésre került 2017. november 23. napján.


                                                                                                          Rentzné dr. Bezdán Edit

                                                                                                                  helyettes jegyző