Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése 24/2017. (XI.22.) önkormányzati rendelete

Kecskemét Megyei Jogú Város füstköd-riadó tervéről

Hatályos: 2018. 01. 01



Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (4) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a Közgyűlés és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 4/2013. (II.14.) önkormányzati rendelete 2. melléklet 3.4.1. pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Fejlesztési, Környezetvédelmi és Agrár Bizottság, Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a Közgyűlés és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 4/2013. (II.14.) önkormányzati rendelete 2. melléklet 4.4.3. pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Jogi és Ügyrendi Bizottság, Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a Közgyűlés és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 4/2013. (II.14.) önkormányzati rendelete 2. melléklet 6.4.1. pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Városrendezési és Városüzemeltetési Bizottság, és a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (3) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kecskeméti Járási Hivatala véleményének kikérésével a következőket rendeli el:


1. Értelmező rendelkezések


1.§

E rendelet alkalmazásában

1. Figyelmeztető jelzést adó készülék: a megkülönböztető és figyelmeztető jelzést adó készülékek felszerelésének és használatának szabályairól szóló 12/2007. (III. 13.) IRM rendelet (a továbbiakban: IRM rendelet) 1. § b) pontjában meghatározott fényjelzést adó készülék.

2. Gépjármű: a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet (a továbbiakban: KRESZ) 1. függelék II. b) pontjában meghatározottak, valamint a mezőgazdasági vontató és a lassú jármű.

3. Megkülönböztető jelzést adó készülék: az IRM rendelet 1. § a) pontjában meghatározott fényjelzést és hangjelzést adó készülék.

4. Nagykörút: a Bethlen körút – Kuruc körút – Erzsébet körút – Kossuth körút – Árpád körút – Mária körút – Széchenyi körút területe által alkotott körgyűrű.

5. Segédmotoros kerékpár: a KRESZ 1. számú függelék II. r) pontjában meghatározott jármű.


2. A szmoghelyzet kialakulásának megelőzését szolgáló intézkedések


2. §


(1) A településszerkezetet meghatározó és befolyásoló tervek, programok, szabályzatok készítése és módosítása során kiemelten figyelembe kell venni a település klíma- és levegőminőség javításához fűződő szempontokat.

(2) A település klíma- és levegőminőség javításához fűződő szempontok megvalósulására külön ki kell térni:

a) a Településfejlesztési Koncepció,

b) az Integrált Településfejlesztési Stratégia,

c) a Közlekedésfejlesztési Koncepció,

d) a Településszerkezeti Terv,

e) a Szabályozási Terv és a Helyi Építési Szabályzat

előkészítése során.


 (3) A közlekedési eredetű légszennyezés csökkentése érdekében a települési fejlesztési programok és beruházások során előnyben kell részesíteni:


a) az alacsony légszennyezőanyag kibocsátású közösségi közlekedési módokat és

b) a nem motorizált egyéni közlekedési módok fejlesztését.


(4) A fűtési eredetű légszennyezés csökkentése érdekében a települési fejlesztési programok és beruházások során előnyben kell részesíteni:


a) a fűtéshez kapcsolódó légszennyezőanyag kibocsátás csökkentését,

b) a lakások, intézmények hőszigetelését és energia-hatékony beruházásait és

c) a lakosság hatékony fűtési módszerekre irányuló ismeretei fejlesztését.


(5) A szmoghelyzet kialakulásának megelőzését szolgáló intézkedésként szilárd burkolattal ellátott utak és parkolók pormentesítésére, söprésére, locsolására kiemelt figyelmet kell fordítani.


(6) A polgármester a Kecskemét megyei jogú város környezeti állapotáról szóló tájékoztatóban értékeli az előző évben előforduló szmoghelyzetet. Az értékeléshez kapcsolódóan javaslatokat fogalmaz meg a szmoghelyzet megelőzése, csökkentése érdekében.



3. Tájékoztatási és riasztási küszöbértékek


3. §

A tájékoztatási és riasztási küszöbértékeket a levegőterheltségi szint határértékeiről és a helyhez kötött légszennyező pontforrások kibocsátási határértékeiről szóló 4/2011. (I. 14.) VM rendelet (a továbbiakban: VM rendelet) 3. melléklete tartalmazza.

4. A füstköd-riadó terv által érintett terület határa


4. §


A füstköd-riadó terv által érintett terület Kecskemét megyei jogú város közigazgatási területe.


5. A szmoghelyzet észlelése, megállapításának módja és eszközrendszere, a folyamatos ügyeleti szolgálat


5. §


(1) A levegő védelméről szóló 306/2010. (XII.23.) Korm. rendeletben (a továbbiakban: Lr.) foglaltak szerint a levegőminőséget vizsgáló automatikus mérőállomás (a továbbiakban: mérőállomás) adatainak vizsgálatát, ellenőrzését, értékelését és a szmogriadóval kapcsolatos ügyeleti rendszer működtetését a területi környezetvédelmi hatóság látja el.

(2) Szmoghelyzet esetén a területi környezetvédelmi hatóság tájékoztatását a polgármesteri hivatal fogadja, ennek keretében ügyeleti rendszert működtet.

(3) A polgármesteri hivatal a (2) bekezdés szerinti tájékoztatásban foglaltakat feldolgozza, kiértékeli és a füstköd-riadó elrendelésére vonatkozó döntést előkészíti.


6. A füstköd-riadó elrendelésére és megszüntetésére feljogosított tisztségviselő


6. §


Az Lr. vonatkozó rendelkezéseivel összhangban a füstköd-riadó terv végrehajtásával kapcsolatos levegőtisztaság-védelmi hatósági ügyben a polgármester jár el.




7. A füstköd-riadó fokozatainak elrendelése és megszüntetése


7. §


A füstköd-riadó tájékoztatási vagy riasztási fokozatait és intézkedéseit a nitrogén-dioxid, szálló por, kén-dioxid, szén-monoxid, valamint ózon szennyezőanyagok (a továbbiakban: szennyezőanyag) tekintetében a mérőállomás adatai alapján kell elrendelni és megszüntetni.


8. §


A füstköd-riadó tájékoztatási fokozatát kell elrendelni, ha legalább egy szennyezőanyag koncentrációja a VM rendeletben meghatározott tájékoztatási küszöbértéket, az ott meghatározott időtartamban meghaladja.


9. §


 (1) A füstköd-riadó riasztási fokozatát kell elrendelni, ha valamely szennyezőanyag koncentrációja az VM rendeletben meghatározott riasztási küszöbértéket, az ott meghatározott időtartamban meghaladja.

 (2)  A polgármester a szmogriadó riasztási fokozatának megszüntetésével egyidejűleg elrendelheti a füstköd-riadó tájékoztatási fokozatát. Ebben az esetben a 8. és 12.§-ban foglaltak szerint jár el.


8. Tájékoztatás a füstköd-riadó fokozatainak elrendeléséről és megszüntetéséről


10. §


A füstköd-riadó fokozatait a polgármester sajtóközlemény útján

a) tájékoztatási fokozat esetében a helyi médiában, valamint a város honlapján,

b) riasztási fokozat esetében az a) pontban foglaltakon kívül az országos médiában

teszi közzé.

9. A füstköd-riadó terv végrehajtása során alkalmazható intézkedések


11. §


A füstköd-riadó esetén a polgármester - a közegészségügyi hatóság, a közlekedési hatóság, valamint a környezetvédelmi hatáskörében eljáró megyei kormányhivatal véleményére tekintettel - a szmoghelyzet további romlásának megelőzése érdekében



            a) javaslatot tehet,

b) felhívást intézhet,

c) korlátozást rendelhet el.


12.§


(1) A tájékoztatási fokozat elrendelésével a polgármester javaslatot tehet:

a) az egyéni gépjárműhasználat mérséklésére, lehetőség szerint szüneteltetésére, és a közösségi közlekedés igénybevételének előnyben részesítésére,

b) a gépjárművek indokolatlan – álló helyzetben történő – alapjárati üzemeltetésének lehetőség szerinti mérséklésére,

c) a lakossági szilárd tüzelésű berendezések használatának mérséklésére, az állandó tartózkodásra szolgáló helyiségek hőmérsékletének csökkentésére,

d) a porképződéssel járó tevékenységek végzésének kerülésére.

(2) A polgármester tájékoztatási fokozatban elrendelheti az avar és kerti hulladékok külterületi, nyílt téri égetésének tilalmát.

(3) Riasztási fokozatban a polgármester az (1) bekezdésben foglaltakon túlmenően felhívhatja:

a) a helyhez kötött engedélyköteles légszennyező pontforrások üzemeltetőit a kibocsátásuk csökkentésére, és

b) a bevezető főutak - az 5. sz., a 44. sz., a 441. sz., az 52. sz. és az 54. sz. főutak - tranzitforgalmát alkotó gépjárművek vezetőit a várost elkerülő úthálózatának - M5 autópálya; 54. sz. főút déli elkerülő szakasza; 44. sz. főút déli elkerülő szakasza; 445. sz. Kecskemét északi elkerülő út - használatára.

(4) Riasztási fokozatban a polgármester az (2) bekezdésben foglaltakkal egyidejűleg elrendelheti

a) a helyi autóbusz-közlekedés ingyenessé tételét,

b) a gépjárműforgalom korlátozását azzal, hogy a Nagykörúton belül 06 órától 22 óráig a páros naptári napokon a páros számmal és nullára végződő rendszámmal, a páratlan naptári napokon a páratlan számmal végződő rendszámmal rendelkező gépjárművek közlekedhetnek,

c) az a) - b) pontokban foglalt intézkedéssel egyidejűleg megtilthatja a Nagykörúton belül a segédmotoros kerékpár forgalmat is.




(5) A forgalomkorlátozás alól mentesülnek:


a)  a betegszállító-, és gyógyszerszállító gépjármű, kórházi és járóbeteg ellátásra, kezelésre beutalt, előjegyzett beteget szállító gépjármű, a vérellátó szolgálat gépjárműve, valamint a gyógyításhoz szükséges eszközt, anyagot szállító gépjármű és a halottszállító gépjármű,


          b) a mozgáskorlátozott személy és az őt szállító személy gépjárműve,


c) a megkülönböztető jelzést adó készüléket jogszerűen használó gépjármű és az általa közrefogott gépjárműoszlop,


d) a közmű- és közszolgáltató figyelmeztető jelzést adó készüléket jogszerűen használó gépjárműve,


e)  a pénzszállításban, és postai küldemény szállításában résztvevő gépjármű,


          f)  a személy- és vagyonvédelmi szolgáltatást ellátó szervezet gépjárműve,


          g)  a tömegközlekedés gépjárműve, taxi,


          h)  a hatósági feladatot ellátó szervezet gépjárműve,


          i)   a közfeladat ellátását végző szervezet gépjárműve,


          j)   a zöld rendszámmal rendelkező gépjármű.



10. A korlátozó intézkedések végrehajtásának ellenőrzése


13. §


(1) Az avar és kerti hulladékok nyílt téri égetése tilalmának betartását az Lr.-ben foglaltak szerint a polgármester ellenőrzi.

(2) A forgalomkorlátozások betartását a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásokról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 39. és 230. §-a alapján a rendőrség ellenőrzi.





11. Záró rendelkezések

14. §


(1) Ez a rendelet 2018. január 1. napján lép hatályba.


(2) Hatályát veszti Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a környezetvédelem helyi szabályairól szóló 8/2002. (II. 11.) önkormányzati rendelet 4. § (3) – (9) bekezdése.


Kecskemét, 2017. november 22.




Szemereyné Pataki Klaudia sk.                                         Dr. Határ Mária sk.

              polgármester                                                                            jegyző




ZÁRADÉK:

A rendelet kihirdetése a mai napon a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján való kifüggesztéssel megtörtént.



Kecskemét, 2017. november 22.


        Dr. Határ Mária sk.

                 jegyző