Jászberény Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2017. (XII.14.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról szóló 46/2011. (XII. 22.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2018. 01. 01- 2018. 01. 01

A Jászberény Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 6. §-ában kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés h) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


  1. §


  1. A helyi adókról szóló 46/2011. (XII. 22.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 12. § f) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„f) kérelemre adómentesség illeti meg


fa) azt az adóalanyt, aki a rendelet hatálybalépésekor már érvényes építési engedéllyel rendelkezik, a rendelet hatályba lépését követő három évre,


fb) azt az adóalanyt, aki a rendelet hatálybalépését követően szerez építési jogosultságot és ezt az önkormányzati adóhatóság részére igazolja. Az adómentesség a használatbavételi jogosultság megszerzése évének utolsó napjáig, de legfeljebb az építési jogosultság megszerzésének évét követő harmadik év utolsó napjáig él. Amennyiben a mentesség feltételéül meghatározott időn belül az adóalany nem rendelkezik igazolással az építmény használatbavételének jogosultságáról, a telekadót az fa) és fb) pontban meghatározott esetekben visszamenőleg is meg kell fizetnie,


fc) azt a mezőgazdasági őstermelő adóalanyt, aki a belterületi telkén mezőgazdasági termelő tevékenységet végez és a helyi iparűzési adónak sem alanya.”


  1. §


A Rendelet 3. melléklete az alábbi 9. adómentességi jogcímmel egészül ki:


„Htv. 31. § f) a honvédelmi vagy rendvédelmi feladatokat ellátó szervek állományába tartozó személy hozzátartozója, ha a vendégéjszakát az állomány tagjának látogatása miatt tölti a szolgálatteljesítés vagy a munkavégzés helye szerinti településen lévő, a honvédelmi vagy rendvédelmi szerv rendelkezése alatt álló, szolgálati érdekből fenntartott szálláshelyen, feltéve, ha a településen való szolgálatteljesítés, munkavégzés időtartama legalább egybefüggő 30 nap.”


  1. §


Ez a rendelet 2018. január 1-jén lép hatályba.