Hévíz Város Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2017(X.20.) önkormányzati rendelete

a reklámok, reklámhordozók és cégérek elhelyezésének követelményeiről

Hatályos: 2017. 10. 21- 2017. 12. 31

Hévíz Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és (2) bekezdésében, a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 11/B. § (4) bekezdésében, 12. § (5) bekezdésében és 16. § (2) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. és 2. pontjában és a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 16. § (2) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

  1. Értelmező rendelkezések


1. §  E rendelet alkalmazásában: 

1. Cégér: a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Tr.) 2. § 1b) pontja szerinti épülettartozék.

2. Helyi egyedi védett épület, helyi védett terület: Hévíz Város Önkormányzat Képviselő-testületének az épített örökség értékeinek helyi védelméről szóló önkormányzati rendeletében meghatározott épület, terület.

3. Információs vagy más célú berendezés: a településkép védelméről szóló törvény reklámok közzétételével kapcsolatos rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 104/2017. (IV.28.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Rr.) 1. § 4. pontjában meghatározott berendezés. 

4. Kioszk: a Rr.1. § 5. pontjában meghatározott építmény.

5. Közművelődési célú hirdetőoszlop: a Rr.1. § 6. pontjában meghatározott hirdetőoszlop.

6. Műemléki  környezet  területe:   a  kulturális  örökség  védelméről szóló 2001. évi LXIV. törvény 39. § (2) bekezdésében meghatározott terület.

7. Településképileg meghatározó  terület:  Hévíz Város Önkormányzat Képviselő-testületének az épített örökség értékeinek helyi védelméről szóló önkormányzati rendeletének  2. mellékletben meghatározott terület.

8. Reklám:  a településkép védelméről  szóló  2016. évi LXXIV. törvény (a továbbiakban: Tktv.) 11/F. § 3. pontjában meghatározott fogalom.

9. Reklámhordozó:  a Tktv. 11/F. § 4. pontjában meghatározott eszköz.

10. Reklámtotem:  egy  vagy több vállalkozás cégérét vagy cégtábláját, reklámját tartalmazó, toronyszerű hirdetőberendezés.

11. Utasváró: a Rr.1. § 18. pontjában meghatározott építmény.

2. A reklámhordozók létesítésére vonatkozó szabályok


2. § (1) Reklám, reklámhordozó kialakítása, elhelyezése a településkép védelméről szóló törvény, továbbá a reklámok közzétételével kapcsolatos rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló kormányrendelet előírásainak figyelembe vételével lehetséges.

(2) A reklámnak, reklámhordozónak az építmény karakteréhez, tagozataihoz, színezéséhez, arányrendszeréhez igazodónak kell lennie és még részben sem takarhatja az épület nyílászáró szerkezetét, párkányát, korlátját és egyéb meghatározó építészeti elemét.

4. § Reklámot, reklámhordozó berendezést közterületen:

a) településképi bejelentési eljárás alapján az ott lévő, a Rr.1. § 19. pontjában meghatározott utcabútorokon; 

b) a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 12. §-ában és a reklámtáblák, reklámhordozók és egyéb reklámcélú berendezések közutak melletti elhelyezésének részletes szabályairól szóló 224/2011. (X.21.) Korm. rendeletben foglaltak szerint közvilágítási, villany- és telefonoszlopon lehet elhelyezni. 

5. § Az utasváró függőleges határoló felületein, annak szerkezetébe integráltan legfeljebb 4 db kétoldalas, maximum 1 m2 reklámfelületű hirdetőberendezés alakítható ki. 

6. § A kioszk függőleges határoló felületein, annak szerkezetébe integráltan legfeljebb 1 darab, maximum 1 m2 reklámfelületű hirdetőberendezések alakíthatók ki. 

7. § (1) A közművelődési célú hirdetőoszlop az 1. mellékletben ábrázolt kialakítású és méretű lehet. 

(2) A Tkt. 11/B. § (1)-(2) bekezdésében foglalt tilalom alól legfeljebb évente tizenkét naptári hét időszakra a település szempontjából jelentős valamely eseményről való tájékoztatás érdekében az szükséges eltérést engedélyezhető.

8. § Az információs vagy más célú berendezés az 1. melléklet ábrázolt kialakítású lehet. A berendezés reklámcélra használható felületének a 2/3-részén és az 1. melléklet 2. pontjában ábrázolt felületén helyezhető el reklám.  A berendezés kétoldalas kialakítással is ellátható, mérete 1x 2 m. 

9. § (1) Építési reklámhálót, mint reklámhordozót az építési állványzatra lehet feltenni az építkezés időtartama alatt.

(2) Az építkezés időtartamát építési napló-bejegyzéssel kell igazolni. Ha az építési munka végzése nem jár építési napló vezetési kötelezettséggel, az akkor helyezhető fel, ha vállalják építési napló vezetését.

(3) Az építési tevékenység befejezésével az építési reklámhálót és a reklámot 8 napon belül el kell bontani. Az építési tevékenység befejezését követően az építési reklámháló és reklám eltávolításáért a reklám közzétevője és a reklámhálót kihelyező, továbbá az építmény tulajdonosa tartozik egyetemleges felelősséggel.

(4) Az építési reklámháló reklám közzétételére igénybe vehető felülete a 9 m2 nem haladhatja meg.

10. § Az 1. § 1., 3., 6., 13. pontjában meghatározott eszközök reklám felületei elláthatók háttérvilágítással is, de villódzó fénytechnika, éles fény vagy futófénnyel üzemelő technológia nem alkalmazható. 

11. §  (1) A  3. § – 6. § és Rr. rendelkezéseitől eltérően legfeljebb évente összesen 12 naptári hét időszakra az Önkormányzat, az önkormányzati intézmény, önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság vagy állami szerv, szervezet vagy intézmény rendezvényeit népszerűsítő reklámhordozók elhelyezhetők ezen szervezetek épületein, továbbá közterületi járdán, sétányon, forgalomcsillapított utcában és téren. 

(2) Az alkalmazható hirdetőberendezések a következők lehetnek:

a) legfeljebb 1 m2 alapterületű, 2 m magasságú, igényesen kivitelezett, nem borulásveszélyes reklámtotem, amelynek minden felülete felhasználható a reklám közlésére;

b) közterület fölé kifeszített molinó;

c) az Önkormányzat, az önkormányzati intézmény, önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság vagy állami szerv, szervezet vagy intézmény épületének homlokzatán elhelyezett reklám vagy hirdetőberendezés méretkorlátozás nélkül. 



3. A cégérek létesítésére vonatkozó szabályok


12. § (1) Helyi egyedi védett épületen, helyi védett területen, műemléki jelentőségű területen vagy műemléki környezet területén álló épület homlokzatán az ingatlant használó vállalkozások számára, rendeltetési egységenként vagy üzletenként legfeljebb 1 db, homlokzati síkra merőleges, a homlokzat nyílásrendjével és építészeti tagozataival összehangolt nagyságú és kialakítású, de legfeljebb 1 m2 felületű kétoldalas, legfeljebb 15 cm vastagságú cégér elhelyezhető.

(2) Egyéb területeken az ingatlant használó vállalkozások számára, rendeltetési egységenként vagy üzletenként legfeljebb 1 db totemoszlop 1x 2,7 m-es kétoldalas, belső világítással rendelkező elhelyezhető.

(3) A cégér éles vakító fénnyel vagy futófénnyel üzemelő technológiával nem látható el.


4. A helyi védelemben részesülő területekre és elemekre vonatkozó különös szabályok


13. § Helyi egyedi védelem alatt álló épület, valamint helyi védett területen álló épület közterületről látható 

a) tetőfelületén  

aa) reklámhordozó, reklámhordozót tartó berendezés, vállalkozást népszerűsítő egyéb felirat és más grafikai megjelenítés; 

ab) háttérvilágítással ellátott, LED-kijelzőként vagy futófénnyel üzemelő reklámberendezés; 

b) homlokzatán

ba) reklámhordozó, reklámhordozót tartó berendezés;

bb) háttérvilágítással ellátott, LED-kijelzőként vagy futófénnyel üzemelő reklámberendezés;

bc) reklámmegjelenítést tartalmazó árnyékoló szerkezet nem helyezhető e

5. A reklámhordozók karbantartása


14. § (1) A reklámhordozó folyamatos karbantartása a reklámhordozó tulajdonosának és a reklám közzétevőjének egyetemleges feladata és kötelessége, ennek megtörténtét a közterület-felügyelő ellenőrzi. 

(2) Amennyiben a karbantartást a kötelezettek elmulasztják, és ezen kötelezettségnek felszólításra sem tesznek eleget, a közterület-felügyelő a kötelezettek költségére és veszélyére a reklámhordozót elbontja vagy eltávolítja.


6. A reklámok, reklámhordozók és cégérek elhelyezésének egyéb feltételei


15. § A reklámok és a reklámhordozók Hévíz Város Önkormányzat Képviselő-testületének a településképi bejelentési eljárásról szóló 11/2013. (IV. 11.) önkormányzati rendeletben meghatározott településképi bejelentési eljárás lefolytatását követően, a közterületek használatáról szóló 28/2005. (XII. 15.) önkormányzati rendeletben meghatározott közterület-használati díj megfizetése esetén helyezhetők el.



7. Záró rendelkezések

                       

16. § E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba. 


17. § (1) A közterületek használatáról szóló 28/2005. (XII. 15.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: KözterÖr.) 3. § e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„e) reklám: a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 11/F. § 3. pontja szerinti reklám.”

19. § A KözterÖr. 17. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Az üzlettel rendelkező vendéglátás tevékenységet folytató kereskedő vendéglátás célját szolgáló közterület használatára akkor kaphat közterület-használati engedélyt, ha a használat a közlekedési rendeltetésű közterület használatát nem akadályozza. A vendéglátás célját szolgáló előkertben és az érintett közterületen asztalok, székek, ezek fölé napellenző valamint a kitelepülés köré a városképi követelményeknek megfelelő kerítés, vagy dísznövények helyezhetők el. Az előkert és érintett közterület területén, vagy annak kerítésén reklámtábla a reklámok, reklámhordozók és cégérek elhelyezésének, alkalmazásának követelményeiről, feltételeiről és tilalmáról és a településképi bejelentési eljárásról szóló önkormányzati rendelet szerint helyezhető el, kizárólag a vendéglátással kapcsolatos hirdetés céljára. A vendéglátás célját szolgáló közterület-használat legmagasabb mértéke 80 m2, azzal, hogy amennyiben az előkerti használat terjedelme az 80 m2-t eléri vagy meghaladja, úgy a közterület már nem vehető igénybe.”

20. § Hatályát veszti a Hévíz Város közterületeinek általános rendjéről szóló 10/2000. (VI. 1.) önkormányzati rendelet 6. § (3) bekezdése, 9. §-a, 10. § (3)-(5) bekezdése.

21. § Hatályát veszti az épített örökség értékeinek helyi védelméről szóló 16/2007. (VI. 1.) önkormányzati rendelet 9. § (1) bekezdése, 11. § (2) bekezdés c) pontja.

Mellékletek