Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 28/2017. (IX.6.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívüli családi események engedélyezésének szabályairól és a többletszolgáltatások ellentételezéséről

Hatályos: 2017. 09. 07- 2018. 04. 01

Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1.§ E rendelet alkalmazásában


1. családi esemény: az anyakönyvvezető közreműködésével megtartott családi esemény társadalmi megünneplése;


2. hivatali helyiség: 8060 Mór, Szent István tér 2. (Házasságkötő terem);


3. hivatali munkaidő: a Móri Polgármesteri Hivatal mindenkor hatályos Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkaidő;


4. közeli hozzátartozó: a Polgári Törvénykönyvben meghatározott közeli hozzátartozó,


5. mozgásszervi fogyatékos: a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. törvény 23. § (1) bekezdés e) pontjában meghatározott személy.

2. § (1) A családi esemény hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívüli megtartására vonatkozó kérelemnek tartalmaznia kell a családi esemény megnevezését, a családi eseménnyel érintett személy vagy személyek nevét, születési helyét és idejét, anyja nevét, lakcímét, aláírását.

(2) Amennyiben a családi eseménnyel kiskorú személy érintett, a kérelmező törvényes képviselő nevét, születési helyét és idejét, anyja nevét, lakcímét, aláírását is tartalmaznia kell a kérelemnek.

3. § (1) Családi szertartás hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívüli megtartásával kapcsolatos kérelem tárgyában a jegyző a kérelem benyújtását követő 8 napon belül dönt.

(2) A jegyző a családi szertartás hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívüli megtartását akkor engedélyezi, ha a kérelmező nyilatkozik arról, hogy

a) amennyiben szükséges, a tanúk, valamint a tolmács jelenlétét és részvételét biztosítják,

b) gondoskodnak az anyakönyvvezető helyszínre és a hivatali helységbe történő utaztatásáról,

c) a hivatali helyiségen kívüli lebonyolítást lehetetlenné tevő körülmények esetére a családi esemény megtartására alkalmas helyiséget jelölnek meg.

4. § (1) Amennyiben a jegyző a családi esemény hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívüli megtartását a benyújtott kérelemnek megfelelően engedélyezi, a kérelmező a többletszolgáltatások ellentételezéseként az 1. mellékletben meghatározott díjat köteles megfizetni.

(2) A többletszolgáltatást engedélyező határozatban foglaltaknak megfelelő összegű díjat a kérelmező készpénz-átutalási megbízással vagy banki átutalással a Móri Polgármesteri Hivatal bankszámlájára fizeti meg.

(3) A díj megfizetéséről szóló igazolást legkésőbb a szertartás napját megelőző ügyfélfogadási napon be kell mutatni az anyakönyvvezetőnél.

5. § (1) A 1. melléklet táblázatában a B:3 és a B:4 mezőben meghatározott díjak helyett a 1. melléklet táblázatában a B:2 mezőben meghatározott díjat kell fizetni, ha a családi eseményre azért kerül sor a hivatali helyiségen kívül, mert a családi eseménnyel érintett személyek, a tanúk, vagy közeli hozzátartozójuk mozgásszervi fogyatékos állapota miatt a hivatali helyiségben nem tud megjelenni.

(2) A családi eseménnyel érintett személy közeli halállal fenyegető állapota esetén a jegyző méltányosságból mentesítést adhat az 1. mellékletben foglalt a többletszolgáltatás igénybevételéért meghatározott díj megfizetése alól.

6. § (1) A jegyző az anyakönyvvezető közreműködését hétfőtől szombatig 8 órától 20 óráig terjedő időtartamon belülre engedélyezheti.

(2) Az anyakönyvvezető közreműködése munkaszüneti napra nem engedélyezhető

7. § A családi esemény hivatali helyiségen kívüli, továbbá a hivatali munkaidőn kívüli megtartásával kapcsolatos többletszolgáltatások nyújtásáért az anyakönyvvezetőt díjazás illeti meg, melynek összegét a 2. melléklet tartalmazza.

8. § Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba és a hatályba lépése után indított eljárásokra kell alkalmazni.

Mellékletek