Bóly Város Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2017. (III.31.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátások és szolgáltatások helyi szabályozásáról szóló 2/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2017. 04. 01- 2017. 04. 01

Bóly Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikke (1) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 45.§ (1) bekezdésében és a Magyarország helyi önkormányzatiról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében a következőket rendeli el:

1.§


(1) Bóly Város Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális ellátások és szolgáltatások helyi szabályozásáról szóló 2/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: R.) 14.§ (2) bekezdés d) – f) pontjai helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„d) tűzifa, kizárólag ha a lakóingatlanban csak fatüzelésre alkalmas fűtésrendszer van

e) társasházi lakás esetén közös költség,

f) hulladékszállítás,”


(2) Az R. 14.§ (2) bekezdése a következő g) ponttal egészül ki:

„g) áram-és gázdíj, ha kérelemben megjelölt lakásban kizárólag előmérős órával rendelkezik.”


(3) Az R. 14.§ (3) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Támogatásra jogosult az a személy, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 175%-át, egyedül élő esetén 225%-át, és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona. A (2) bekezdés d) pontja esetében indokolt esetben tűzifa biztosítható akkor is, ha nem csak fatüzelésre alkalmas fűtésrendszer van a lakóingatlanban.”

2.§


Az R. 15.§ (1) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A gyógyszerkiadások viseléséhez települési támogatásra jogosult az a személy, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem havonta az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-át, egyedül élő esetén annak 350 %-át nem haladja meg, és közgyógyellátásra nem jogosult.”

3.§


Az R. 16.§ (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés:

„(1) Az újszülött családja részére születési támogatás nyújtható, ha az egy főre számított havi családi jövedelemhatár nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400%-át. Támogatásra jogosult a bólyi lakcímmel rendelkező személy, aki a gyermek születését követően legalább fél évig életvitelszerűen Bólyon él és gondozza újszülött gyermekét. Jogosultsági feltétel, hogy gyermeke, annak születésekor bólyi lakcímmel rendelkezzen.”

4.§


Az R. 17.§ (3) – (4) bekezdései helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(3) A rendkívüli települési támogatás annak nyújtható akinek

a) 1 főre számított havi családi jövedelme az öregségi nyugdíj legkisebb összegének a 400%-át,  

b) egyedül élő esetén az 1 főre számított havi családi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 450 %-át nem haladja meg.

(4) Az egyszeri támogatás összege legalább az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 20%-a, de maximum a 200%-a.”

5.§


Az R. 27.§ (1) – (2) bekezdései helyébe a következő rendelkezések lépnek:

 „(1) Az idősek otthonának igénybevételére vonatkozó kérelmet az intézményvezetőnél kell benyújtani, aki a kérelemről - Bóly Város Polgármestere egyetértésének beszerzése után - határozattal dönt. A döntés ellen fellebbezéssel a fenntartóhoz lehet fordulni.”

(2) Az intézményi jogviszony az intézményvezető és az ellátást igénylő vagy törvényes képviselőjének az Szt. előírásainak megfelelő tartalmú megállapodással jön létre. Az intézményvezető ezen megállapodást 15 napon belül megküldi a fenntartó részére a határozattal együtt.”

6. §


(1)  Ez a rendelet 2017. április 1. napján lép hatályba.

(2)  Ez a rendelet a hatálybalépést követő napon hatályát veszti.