Csörög Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2017 (IV.22..) önkormányzati rendelete

a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről

Hatályos: 2020. 06. 22

Csörög Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2017 (IV.22..) önkormányzati rendelete

a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről

2020.06.22.

Csörög Község Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (4) bekezdésének d) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) Jelen rendelet alkalmazásában közösségi együttélés szabályait sértő magatartás az a tevékenység, mulasztás, vagy jogellenes állapot fenntartásában megnyilvánuló magatartás, amely szabálysértésnek vagy bűncselekménynek nem minősül, de a közösségi együttélés szabályaival ellentétes, azt sérti vagy veszélyezteti, és amelyet Csörög Község Önkormányzat Képviselő-testülete e rendeletben közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartásnak minősíti.

(2) E rendelet hatálya Csörög Község Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) közigazgatási területére terjed ki. E rendelet rendelkezéseit minden 14. életévét betöltött jogi személlyel, jogi személlyel, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettel szemben kell alkalmazni, aki (amely) cselekményével, mulasztásával, egyéb magatartásával megsérti a közösségi együttélés e rendeletben meghatározott alapvető szabályait.

2. Eljárási szabályok

2. § A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás elkövetése miatt indult közigazgatási hatósági eljárás lefolytatására átruházott hatáskörben a Csörögi Polgármesteri Hivatal jegyzője jogosult.

3. § A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás elkövetése miatt induló eljárás lefolytatására az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény (továbbiakban: Ákr.), valamint a közigazgatási szabályszegések szankcióit szabályozó törvény rendelkezéseit az e rendeletben meghatározott eltérésekkel kell alkalmazni.1

4. § Nem állapítható meg a közösségi együttélés szabályait sértő magatartás megvalósulása, ha a tevékenységgel, mulasztással, vagy jogellenes állapot fenntartásával szabálysértés vagy bűncselekmény valósul meg, továbbá akkor sem, ha a tevékenység, mulasztás, vagy jogellenes állapot fenntartása esetére más jogszabály közigazgatási bírság alkalmazását rendeli el.

5. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás miatt a közigazgatási hatósági eljárás kizárólag hivatalból indul lakossági bejelentés vagy a hatóság észlelése alapján, bejelentés vagy a hatóság részéről eljáró személy észlelése alapján hivatalból indul.

(2) Az (1) bekezdés szerinti közigazgatási hatósági eljárás

a) a közösségi együttélés alapvető szabályát sértő cselekmény elkövetésétől, a hatóság tudomására jutásától,

b) mulasztással történő megvalósítás esetén a teljesítésre nyitva álló határidő lejártától,

c) jogellenes állapot fenntartásával történő megvalósítás esetén a közösségi együttélés alapvető szabályát sértő állapot fennállása alatt vagy annak megszüntetésétől

számított 30 napon belül indítható.

6. § (1) Közösségi együttélés alapvető szabályait megsértővel szemben közigazgatási bírság vagy helyszíni bírság kiszabásának van helye.

(2) Közigazgatási bírság kiszabására a jegyző, a helyszíni bírság kiszabására a hivatal igazgatási ügyintézője jogosult.

(3) A közösségi együttélés alapvető szabályát sértő magatartás jogkövetkezményeként közigazgatási bírság kiszabása helyett az eset összes körülményeire figyelemmel figyelmeztetés alkalmazható, ha a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás csekély súlyú és az intézkedéstől kellő visszatartó hatás várható.

(4) A (3) bekezdésben foglaltak nem alkalmazhatók, azzal szemben, aki a közösségi együttélés alapvető szabályait 1 éven belül ismételten megsérti.

(5) A határozattal az igazgatási ügyintézőt értesíteni kell a további intézkedés megtétele érdekében.

7. § (1) Kiskorú személlyel szemben, aki a magatartás elkövetésekor a tizennegyedik életévét betöltötte, de a tizennyolcadikat még nem töltötte be közigazgatási bírságot csak akkor lehet kiszabni, ha önálló jövedelemmel vagy vagyonnal rendelkezik.

(2) Kiskorú személlyel szemben folytatott eljárásban a kiskorú meghallgatása nem mellőzhető, a meghallgatásról törvényes képviselőjét értesíteni kell.

8. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás elkövetőjével szemben megállapítható közigazgatási bírság legkisebb összege ötezer forint.

(2) A kiszabásra kerülő helyszíni bírság, illetve közigazgatási bírság mértékének megállapításánál figyelembe kell venni.

a) a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás súlyát és a felróhatóság mértékét,

b) az érintett vagyoni helyzetét és jövedelmi viszonyait, amennyiben azok a hatóság rendelkezésére álló adatokból megállapíthatók.

9. § A közigazgatási hatósági eljárás megindítása, a figyelmeztetés alkalmazása, a közigazgatási vagy a helyszíni bírság kiszabása, a bírság megfizetése a közösségi együttélés alapvető szabályait sértőt nem mentesíti az elkövetett jogsértés miatti a külön jogszabályban, egyedi hatósági határozatban előírt kötelezettsége teljesítése alól.

10. § (1) A közigazgatási bírságot, a helyszíni bírságot az erről hozott döntés végrehajthatóvá válásától számított tizenöt napon belül kell megfizetni a döntéssel együtt átadott készpénz átutalási megbízás (csekk) befizetés útján; vagy a döntésben meghatározottak szerinti bankszámlára történő közvetlen pénzátutalással.

(2) A jegyző jogosult a részletfizetési kérelmek ügyében dönteni.

(3) A közösségi együttélés alapvető szabályait megsértővel szemben véglegesen kiszabott, de határidőre meg nem fizetett közigazgatási és helyszíni bírság tekintetében a végrehajtást az önkormányzati adóhatóság foganatosítja.2

11. § A közigazgatási bírság közérdekű munkával megváltható ötezer forintonként hat óra közérdekű munka elvégzésével. A bírság kiszabása előtt nyilatkoztatni kell a közösségellenes magatartás természetes személy elkövetőjét, hogy hozzájárul-e a közigazgatási bírság közérdekű munkával történő megváltásához. Az előzetes hozzájárulás esetén lehet a közigazgatási bírság munkával történő megváltását elrendelni.

12. § Nem állapítható meg a közösségi együttélés alapvető szabályának megsértése olyan halasztást nem tűrő elhárítási, vagy helyreállítási tevékenység, vagy cselekmény kapcsán, amely a katasztrófa elleni védelmet, a veszélyhelyzet megelőzését, életveszély elhárítását, üzemzavar közérdekből szükséges elhárítását, azonnal fenyegető kár elhárítását szolgálja.

3..A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartások

„Csörög” név jogellenes használata

13. § (1) Közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást valósít meg az, aki Csörög Község Önkormányzat Képviselő-testülete a Csörög Önkormányzatának névhasználatáról szóló 12/2015. (X.21.) önkormányzati rendeletében meghatározott névfelvételt engedély nélkül vagy az engedélytől eltérően, illetve a közösséget sértő módon előállítja, forgalomba hozza, használja.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott magatartás természetes személyek esetén ötvenezer forintig, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetén kettőszázezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

Házszámtáblák, utca névtáblák elhelyezésével kapcsolatos rendelkezések megsértése

14. § (1) Közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást valósít meg az az ingatlantulajdonos, aki Csörög Község Önkormányzat Képviselő-testületének a házszámozás szabályairól szóló 8/2012. (IV.26.) önkormányzati rendelete

a)7. §-a szerinti házszámtábla elhelyezésének szabályait megszegi,
b)a házszámtábla kihelyezésére, pótlására, cseréjére vonatkozó kötelezettségét felhívás ellenére nem teljesíti,
c)közterületi házszámtáblát vagy utca névtáblát megrongálja, eltakarja, vagy tájékoztató jellegét bármely módon megszünteti,
d)közterületi házszámtáblát vagy utca névtáblát jogosulatlanul kihelyez, vagy eltávolít.
(2) Az (1) bekezdésben meghatározott magatartás természetes személyek esetén ötvenezer forintig, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetén kettőszázezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

Köztisztasággal kapcsolatos rendelkezések

15. § (1) Közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást valósít meg

a)az a magánszemély, vagy gazdálkodó szervezet ingatlan tulajdonosa vagy tényleges használója, aki
aa) az ingatlan körüli járdaszakasz, árok, az ingatlantól az úttestig terjedő területe gondozásáról, tisztántartásáról, szemét- és gyommentesítéséről, burkolt területen a hó eltakarításáról és síkosság mentesítéséről,
ab) a járdán felburjánzó gyom kiirtásáról, a benyúló ágak és bokrok megfelelő nyesésével a járda és úttest közlekedésre alkalmassá tételéről,
ac) beépítetlen és beépített ingatlan megműveléséről, rendben tartásáról, gyomtól, gaztól, szeméttől, lomoktól való megtisztításáról nem gondoskodik;
b)az a gazdálkodó szervezet, intézmény, szolgáltató, kereskedelmi egység, vállalkozó, amely
ba) tevékenysége folytán a közterületen keletkezett szennyeződést nem szünteti meg, közterületen a szükséges takarítást nem végzi el, téli időszakban a síkosság-mentesítésről és a hó eltakarításról nem gondoskodik,
bb) a működés során keletkezett szemét rendszeres elszállításáról nem gondoskodik, illetve nincs szerződése a szolgáltatóval.
(2) Az (1) bekezdésben meghatározott magatartás természetes személyek esetén ötvenezer forintig, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetén kettőszázezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

16. § § (1) Közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást valósít meg az, aki

a)építési, bontási, tatarozási munkák, közműépítéssel kapcsolatos tevékenység során, a por és egyéb szennyeződés közterületre kerülésének megakadályozásáról nem gondoskodik,
b)az építési, bontási, tatarozási munkálatok helyét szükség esetén a környező közterülettől nem zárja el,
c)munkálatok végzése során a közterületen keletkező építési törmeléket a befejezést követő 48 órán belül nem szállíttatja el, és a közterületet nem állíttatja helyre,
d)építési munkálatok, valamint egyéb, a közterületek igénybevételével járó tevékenység során a közterületen lévő fákat, közterületi műtárgyakat nem látja el védőburkolattal, illetve közterület megrongálása esetén az eredeti állapotot nem állítja helyre,
e)közterületen munkát végző jármű, munkagép üzemelése során a közterületet érintő szennyeződést nem távolítja el, károsodás esetén az eredeti állapotot nem állítja helyre, az emiatt fennálló balesetveszélyt intézkedésével nem előzi vagy szünteti meg,
f)közterületen szennyeződést okozó tevékenység esetén annak befejezése után a közterületet rendeltetésének megfelelő állapotába nem állítja helyre,
g)a közterületet beszennyezi, közterületen bárminemű szemetet vagy elhasznált tárgyat elhelyez, elszór, eldob,
h)aki engedély nélkül közterületre tárgyakat helyez ki (gumi, szikla stb.)
i)dugulás vagy rongálódás okozására alkalmas anyagot, tárgyat a közcsatorna víznyelőjébe, csapadékelvezető csatornába, vagy árokba szór, önt vagy beereszt,
j)állati tetemet, valamint szerves vagy szervetlen, a környék levegőjét, szomszédos terület lakóinak egészségét veszélyeztető szemetet közterületen vagy magánterületen elhelyez,
k)bárminemű anyag szállításánál a közterület beszennyeződésének megakadályozásáról nem gondoskodik, illetve szennyeződés esetén a fel- vagy lerakás elvégzése után a közterület megtisztításáról nem gondoskodik,
l)közterületen, az általa felügyelt, vezetett állat részéről okozott szennyeződés eltakarításáról nem gondoskodik,
m)mozgó járműből szemetet közterületre kiszór, vagy nem gondoskodik a szemét úttestre szóródásának megakadályozásáról.
(2) Az (1) bekezdésben meghatározott magatartás természetes személyek esetén százezer forintig, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetén ötszázezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

Települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatásra vonatkozó

szabályok megsértése

17. § (1) Közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást valósít meg az, aki Csörög Község Önkormányzat hulladékgazdálkodásról szóló 20/2013.(X.21.) önkormányzati rendeletének 2. §-ában a közszolgáltatás ellátásának rendjére és módjára vonatkozó 2. §, 3. § és 4. § (1)-(2) bekezdés rendelkezéseiben meghatározott előírásokat megszegi.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott magatartás természetes személyek esetén ötvenezer forintig, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetén százezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

Fás szárú növények védelmi szabályainak megsértése

18. § (1) Közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartást valósít meg, aki

a) a fás szárú növények védelméről szóló 346/2008. (XII.30.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. r.) hatálya alá tartozó fás szárú növény telepítésére, fenntartására, kezelésére vonatkozó kötelezettséget nem teljesíti,

b) a Korm. r. hatálya alá tartozó fás szárú növényt jogellenesen kivág,

c) közterületen lévő fás szárú növényen plakátot, hirdetést bármilyen módon rögzít, egyéb berendezést elhelyez.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott magatartás természetes személyek esetén ötvenezer forintig, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetén százezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

Kerti hulladék égetésére, szabadtéri tűzgyújtásra vonatkozó rendelkezések megsértése

19. § (1) Közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást valósít meg, aki

a) a kerti hulladékot kedd és szombat napokon kívüli napon éget,

b) a kerti hulladék égetésekor nem gondoskodik a tűzrendészeti szabályok betartásáról

c) a kerti hulladéknak nem minősülő hulladékot éget.3

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott magatartás természetes személy esetén százezer, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetén kétszázezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.4

Jogellenes közterület-használat

20. § (1) Aki a Csörög Község Önkormányzat Képviselő-testületének a közterületek használatáról és használati díjról szóló 11/2003.(V.08.) számú rendeletében meghatározott, a Csörög Község Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában álló közterületet az előírt közterület-használati hozzájárulás nélkül vagy attól eltérő módon használja, a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást valósít meg.

(2) Aki 3,5 tonna összsúlyt meghaladó járművet, pótkocsit, félpótkocsit, vontatót, nyerges vontatót, lassú járművet és mezőgazdasági vontatót, illetve ezek munkaeszközét közterületen tárolja, továbbá üzemképtelen járművet a közterületen engedély nélkül tárol.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott magatartás természetes személyek esetén százezer forintig, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetén ötszázezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

Állattartással kapcsolatos magatartások

21. § (1) Állattartással összefüggően a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el az, aki

a) haszonállatot közterületen legeltet.

b) a trágya, trágyalégyűjtésére, tárolására vonatkozó előírásokat nem tartja meg,

c) kutyát póráz, harapós kutyát póráz és szájkosár nélkül közterületre enged, illetőleg kóborolni hagyja,

d) harapós kutyáját nem zárt helyen tartja, vagy nem helyez el a ház, lakás bejáratán a harapós kutyára megfelelő figyelmeztető táblát,

e) több lakó elhelyezését szolgáló ingatlan osztatlan közös tulajdonú udvarában ebet és macskát a közvetlen szomszédok egyetértése nélkül tart.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott magatartás természetes személyek esetén ötvenezer forintig, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetén kettőszázezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

Zaj- és rezgésvédelemmel kapcsolatos magatartások

22. § (1) Zaj-és rezgésvédelemmel összefüggően a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el az, aki

a) a településen zajjal járó építési, bontási tevékenységet hétköznap 20.00 és 7.00 óra között, vasárnap és ünnepnapon végez, kivéve a közművek meghibásodásának javításából adódó munkálatokat;

b) az ingatlanon zöldfelület-fenntartással kapcsolatos, zajt keltő tevékenységet hétköznap 20.00 és 7.00 óra között, szombaton, vasárnap és ünnepnapon 16.00 órától végez,

c) lakásán kívül rádió- és televízió közvetítést munkanapon 22.00 és 9.00 óra között, szombaton, vasárnap és munkaszüneti napon 22.00 és 9.00 óra között végez,

d) magántulajdonú ingatlanon munkanapokon 22.00 és 9.00 óra között, szombaton, vasárnap és munkaszüneti napon 22.00 és 9.00 óra között jegyzői engedély nélkül hangosító berendezést használ, vagy zenés rendezvényt tart.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott magatartás természetes személyek esetén ötvenezer forintig, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetén százezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

4. Záró rendelkezések

23. § Ez a rendelet 2017. június 1. napján lép hatályba.

1. Módosító rendelkezések

24. § Csörög Község Önkormányzatának Szervezeti és Működési szabályzatáról szóló 3/2011.(III.20.) önkormányzati rendelet 4. melléklet 2017. június 1. napjától az alábbi új 3. ponttal egészül ki:

„3. A képviselő-testület az alábbi hatáskörét a jegyzőre ruházza át:
a)Döntést hoz a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás elkövetése miatt induló eljárásban.”
Hegedűsné Kripák Ildikó Chrobák Zoltánné dr.
polgármester jegyző
1

Módosította a 2/2020. (III. 31.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályba lépett: 2020. április 5. napján.

2

Beiktatta a 2/2020. (III. 31.) önk. rendelet 2. §-a. Hatályba lépett: 2020. április 5.

3

Módosította a 2/2020. (III. 31.) önk. rendelet 3. §-a. Hatályba lépett: 2020. április 5. Módosította a 6/2020. (VI. 17.) önk. rendelet 1. §-a. Hatályba lépett: 2020. június 22.

4

Módosította a 2/2020. (III. 31.) önk. rendelet 3. §-a. Hatályba lépett: 2020. április 5.