Sárisáp Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2017.(IV.28.) önkormányzati rendelete

a településfejlesztéssel, településrendezéssel és településkép-érvényesítéssel összefüggő partnerségi egyeztetés helyi szabályairól

Hatályos: 2017. 05. 29

Sárisáp Község Önkormányzata Képviselő-testületének

 3/2017. (IV.28.) önkormányzati rendelete

a településfejlesztéssel, településrendezéssel és településkép-érvényesítéssel

összefüggő partnerségi egyeztetés helyi szabályairól


Sárisáp Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. A rendelet hatálya

1. § E rendelet hatálya Sárisáp Község településfejlesztési koncepciójának, integrált településfejlesztési stratégiájának, településrendezési eszközeinek, településképi arculati kézikönyvének és településképi rendeletének előkészítése, módosítása során a 3. § szerinti partnerekre, valamint a partnerségi egyeztetés szabályaira terjed ki.

2. § Sárisáp Község településfejlesztési koncepciójának (a továbbiakban: koncepció), integrált településfejlesztési stratégiájának (a továbbiakban: stratégia), településrendezési eszközeinek, településképi arculati kézikönyvének és településképi rendeletének vagy azok módosításának a lakossággal, érdekképviseleti, civil és gazdálkodó szervezetekkel, vallási közösségekkel történő véleményeztetése a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) és jelen rendeletben meghatározott szabályok szerint történik.


2. A partnerek meghatározása

3. § A partnerségi egyeztetésben részt vehetnek:

a)  a Község közigazgatási területén állandó lakhellyel, tartózkodási hellyel, vagy ingatlantulajdonnal rendelkező természetes személyek,

b)  a Községben székhellyel rendelkező, vagy működő civil szervezetek,

c)  azon építészeti, mérnöki szakmai érdekképviseleti szervek, amelyek székhelye, telephelye Sárisáp Községben található, és tevékenységük a Község településfejlesztésével, településrendezésével kapcsolatos, vagy azzal összefüggésbe hozható,

d)  azon környezetvédelmi érdekek képviseletére létrehozott egyesületek, szervezetek, amelyeknek működése vagy tevékenysége a Község közigazgatási területére terjed ki,

e)  a Községben székhellyel, telephellyel rendelkező gazdálkodó szervezetek,

f)   a Községben székhellyel, telephellyel rendelkező vallási közösségek.


3. A partnerek tájékoztatásának módja és eszközei

4. § (1) Koncepció vagy stratégia készítése esetén a partnerek tájékoztatása – a Korm. rendelet szerinti előzetes és munkaközi tájékoztató keretében önkormányzati hirdetőtáblán és a www.sarisap.hu honlapon közzétett hirdetmény útján, helyi lapban, továbbá lakossági fórum keretén belül szóban történik.

(2)   A koncepció és a stratégia módosítása esetén a partnerek tájékoztatása az elkészült tervezetről – a Korm. rendelet szerinti munkaközi tájékoztató keretében önkormányzati hirdetőtáblán és a www.sarisap.huhonlapon közzétett hirdetmény útján történik.

5. § Településképi arculati kézikönyv (a továbbiakban: kézikönyv) vagy településképi rendelet készítése vagy módosítása esetén a partnerek tájékoztatása – a Korm. rendelet szerinti előzetes tájékoztató keretében, továbbá az elkészült tervezet véleményezéséről munkaközi tájékoztató keretében önkormányzati hirdetőtáblán és a www.sarisap.hu honlapon közzétett hirdetmény útján, helyi lapban, továbbá lakossági fórum keretén belül szóban történik.

6. § (1) Településrendezési eszközök teljes eljárásban történő készítése, módosítása esetén a partnerek tájékoztatása – a Korm. rendelet szerinti előzetes tájékoztató keretében, továbbá az elkészült tervezet véleményezéséről munkaközi tájékoztató keretében önkormányzati hirdetőtáblán és a www.sarisap.huhonlapon közzétett hirdetmény útján, helyi lapban, továbbá lakossági fórum keretén belül szóban történik.

(2)   Településrendezési eszközök egyszerűsített eljárásban történő készítése, módosítása esetén a partnerek tájékoztatása az elkészült tervezet véleményezéséről – a Korm. rendelet szerinti munkaközi tájékoztató keretében önkormányzati hirdetőtáblán és a www.sarisap.hu honlapon közzétett hirdetmény útján, helyi lapban, továbbá lakossági fórum keretén belül szóban történik.

(3)   Településrendezési eszközök tárgyalásos eljárásban történő készítése, módosítása esetén a partnerek tájékoztatása az elkészült tervezetről – a Korm. rendelet szerinti munkaközi tájékoztató keretében önkormányzati hirdetőtáblán és a www.sarisap.hu honlapon közzétett hirdetmény útján, helyi lapban, továbbá lakossági fórum keretén belül szóban történik.

(4)   Amennyiben a településrendezési eszköz készítése vagy módosítása a Kormány által rendeletben kihirdetett veszélyhelyzet esetén, az érintett településen a veszélyhelyzet következményeinek a felszámolása vagy a további, közvetlenül fenyegető veszélyhelyzet megelőzése miatt indokolt, a településrendezési eszközök tárgyalásos eljárásban történő készítése, módosítása esetén a partnerek tájékoztatása az elkészült tervezetről – a Korm. rendelet szerinti munkaközi tájékoztató keretében önkormányzati hirdetőtáblán és a www.sarisap.hu honlapon közzétett hirdetmény útján történik.

(5)   Településrendezési eszközök állami főépítészi eljárásban történő készítése, módosítása esetén a partnerek tájékoztatása az elkészült tervezetről – a Korm. rendelet szerinti munkaközi tájékoztató keretében önkormányzati hirdetőtáblán és a www.sarisap.hu honlapon közzétett hirdetmény útján történik.

7. § (1) A hirdetménynek – előzetes tájékoztató esetén - tartalmaznia kell:

a)  a Korm. rendelet 37. § (3) bekezdésében foglaltakat,

b)  a partnerek észrevételeinek benyújtására nyitva álló határidőt és

c)  a postacímet, elektronikus levélcímet, ahova az észrevételeiket megküldhetik.


(2)   A hirdetménynek – munkaközi tájékoztató esetén - tartalmaznia kell:

a)  az elkészült dokumentum-tervezetet,

b)  a partnerek észrevételeinek benyújtására nyitva álló határidőt és

       c)  a postacímet, elektronikus levélcímet, ahova az észrevételeiket megküldhetik.


4. A javaslatok, vélemények dokumentálásának, elfogadásának

és nyilvántartásának módja

8. § (1) A közzétett hirdetmény alapján, valamint a lakossági fórumot követően a partnerek a tájékoztatóban meghatározott, a Korm. rendelet 29/A. § (4) bekezdése szerinti határidőig írásos észrevételeket tehetnek az alábbi módokon:

a)  papíralapon a Polgármesternek címezve, a Polgármesteri Hivatal címére - 2523 Sárisáp, Fő u. 123. - történő megküldéssel, vagy

b)  elektronikus levélben a hirdetményben meghatározott e-mail címre történő megküldéssel.

(2)   A beérkezett javaslatokat, véleményeket a polgármester az (1) bekezdésben megjelölt határidő elteltét követően továbbítja a fejlesztési dokumentum vagy a településrendezési eszköz készítésével megbízott tervezőnek.

(3)   A tervező szakmai javaslatai alapján a polgármester a beérkezett vélemények, javaslatok elfogadására vonatkozó döntés-tervezetet készít.

9. § (1) A koncepció, a stratégia, a településképi arculati kézikönyv és településképi rendelet készítése vagy azok módosítása kapcsán, továbbá a településrendezési eszközök teljes, vagy egyszerűsített eljárású véleményezése során beérkezett vélemények, javaslatok elfogadásáról vagy el nem fogadásáról, az el nem fogadás indokolásáról a képviselő-testület dönt. 

(2)   Településrendezési eszköz tárgyalásos vagy állami főépítészi eljárásban történő lefolytatása esetén a beérkezett vélemények, javaslatok elfogadásáról vagy el nem fogadásáról, az el nem fogadás indokolásáról a Polgármester dönt.

10. §  (1) A beérkezett véleményeket, javaslatokat a polgármester a beérkezés sorrendjében nyilvántartja. 

(2)   A beérkezett véleményeket, javaslatokat, valamint az el nem fogadott véleményeket és javaslatokat, továbbá ezek indoklását a polgármester összesíti és nyilvántartja.

(3)   A (2) bekezdés szerinti nyilvántartás az alábbiakat tartalmazza:

a)  a véleményező, javaslattevő nevét, továbbá lakhelyét, székhelyét, vagy telephelyét,

b)  a vélemény, javaslat rövid tartalmát,

c)  annak megjelölését, hogy a vélemény, javaslat előzetes vagy munkaközi tájékoztatás során érkezett-e,

d)  a beérkezett véleményekre, javaslatokra adott válaszok rövid tartalmát, elutasítás esetén ennek indokát,

e)  a véleményt, javaslatot elfogadó, vagy elutasító képviselő-testületi határozat számát, vagy - a 9. § (2) bekezdése szerinti esetekben - a Polgármester döntésének megjelölését

(4)   Az (1) és (2) bekezdés szerinti dokumentumokat a közfeladatot ellátó szervek iratkezelésére vonatkozó szabályok szerint, az ott meghatározott határidőig kell őrizni.



5. Az elfogadott koncepció, stratégia, kézikönyv, településképi rendelet és

településfejlesztési eszköz nyilvánosságát biztosító intézkedések

11. §  A Polgármester – a feladatkör szerint illetékes útján - gondoskodik az elfogadott koncepció, stratégia, kézikönyv, településképi rendelet és településrendezési eszköz elfogadást követő 15 napon belüli közzétételéről, a www.sarisap.hu honlapon.

12. §  Az elfogadott koncepcióról, stratégiáról és ezek módosításáról szóló, a Korm. rendelet 30. § (13) bekezdésben foglaltak szerinti tájékoztatásról a polgármester gondoskodik.


6. Záró rendelkezések

13. §  (1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2)   Ezen rendelet rendelkezéseit a rendelet hatályba lépését követően induló eljárásokban kell alkalmazni.




Kollár Károly                                                            Takácsné Molnár Anikó

polgármester                                                              jegyző  


Záradék:

A rendelet kihirdetésének napja: 2017. április 28.


                                                                                  ……………….………………..

                                                                       Takácsné Molnár Anikó

                                                                                  jegyző