Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlésének 31/2017. (IX.13.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzati vagyonnal való gazdálkodás szabályairól szóló 10/2007. (II.12.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2017. 10. 01- 2017. 10. 01

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában kapott eredeti jogalkotási hatáskörében, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. §. (1) bekezdés 9. pontban meghatározott feladatkörében eljárva, a helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. tv. 138. § (1) bekezdés n) pontjában kapott felhatalmazás alapján a lakbérek megállapításáról szóló 4/2017. (II.08.) önkormányzati rendeletét az alábbiak szerint módosítja:

1. §

A rendelet VIII. Önkormányzati vagyonértékesítés eljárási szabályai rendelkezései a következő 26/A-G. §-kal egészül ki:

26/A §.

(1) Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata tulajdonát képező, 3000 m² nagyságú térmértéket meghaladó területű szántó, illetve gyep (legelő) művelési ágú ingatlanjainak eladással történő hasznosítására árverés útján kerülhet sor.

(2) Az osztatlan közös tulajdonban lévő, de használatilag megosztott föld önkormányzati tulajdonban lévő tulajdoni hányadára is lehet árverést lefolytatni. A használati megosztás elkészítését az Önkormányzat kezdeményezi és viseli annak költségeit. Az adásvételi szerződés megkötésére csak a használati megosztásról szóló megállapodás létrejöttét követően kerülhet sor.

(3) Az árverési eljárásban árverezőként a Földforgalmi tv. 18. § (1) bekezdés e) pontja szerinti helyben lakó, földművesnek minősülő természetes személy vehet részt.

(4) Az árverésen értékesítésre kerülő földrészlet vonatkozásában az Önkormányzatot a szerződés megkötésétől számított 5 éves időtartamra – a szerződés szerinti vételáron – visszavásárlási jog illeti meg. A visszavásárlási jog biztosítására a földrészletet 5 éves időtartamra elidegenítési és terhelési tilalom terheli.

(5) A visszavásárlási jogot, valamint az elidegenítési és terhelési tilalmat az adásvételi szerződésben is rögzíteni kell. A földrészletek tulajdoni lapjára az Önkormányzat javára – a vevő költségviselése mellett – a visszavásárlási jogot be kell jegyeztetni, valamint az elidegenítési és terhelési tilalmat fel kell jegyeztetni.

(6) Az elidegenítési és terhelési tilalom törléséhez az Önkormányzat – a földrészlet törvényes örökös általi elidegenítésnek az esetét kivéve – az 5 éves időtartam lejárata előtt nem járulhat hozzá.

(7) Az önkormányzat kizárólag akkor él a visszavásárlási joggal, ha tudomást szerez arról, hogy a tulajdonos a földrészlet elidegenítése érdekében – a (4) bekezdésben meghatározott határidő lejárta előtt - intézkedést tett.

26/B §.

(1) Az árverési eljárás során az árverésre bocsátott földrészlet tulajdonjogának megszerzésére vonatkozó szerződés megkötésére licitálás útján, a legmagasabb vételárat felajánló árverező szerez jogot.

(2) Amennyiben a kikiáltási áron érvényes vételi ajánlatot nem tettek, az árverést eredménytelennek kell nyilvánítani.

(3) Az árverési biztosíték a földrészlet kikiáltási árának 10%-a, amit az árverésen való licitálás feltételeként az árverezőnek – helyrajzi számonként – az árverési hirdetményben meghatározottak szerint kell megfizetni legkésőbb az árverést megelőző munkanapon 12 óráig az árverési hirdetményben megjelölt letéti számlára történő átutalással.

(4) A nyertes árverező esetében az árverési biztosíték a vételárba beszámításra kerül, a nem nyertes árverezők esetén az árverés napját követő 30 napon belül intézkedni kell az árverési biztosíték visszafizetése iránt.

26/C §.

(1) Az árverési hirdetményt a 26. § (1) bekezdésében előírt módon kell közzétenni. Az árverés meghirdetésének napja az árverési hirdetménynek a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján történő közzétételének napját követő nap.

(2) Az árverési hirdetmény közzétételének időpontja legalább 30 nappal meg kell, hogy előzze a hirdetményben megjelölt árverési időpontot.

(3) A hirdetményben fel kell tüntetni

1. az árverést kiíró megnevezését és székhelyét;

2. az árverés helyét és időpontját;

3. a földrészlet adatait (település, helyrajzi szám, alrészlet szintű bontásban: művelési ág, területnagyság, aranykorona érték);

4. az árverés tárgyát képező tulajdoni illetőséget;

5. az ingatlan-nyilvántartásba az önkormányzati tulajdoni illetőségére bejegyzett, illetve feljegyzett jogokat és terheket, továbbá az ingatlan-nyilvántartásba fel nem jegyzett, az Önkormányzat által ismert terheket;

6. az ingatlan-nyilvántartásba jogi jellegként feljegyzett tényeket;

7. a Natura 2000 területnek minősülő földrészlet esetén a Natura 2000 területekre vonatkozó főbb jogszabályokra való utalást;

8. a földrészletet terhelő szolgalmi jogot;

9. az árverési biztosíték megfizetésének módját;

10. az árverésre jelentkezés helyét, módját és idejét;

11. annak rögzítését, hogy az árverésen történő részvétel feltétele, hogy az árverezők írásban hozzájáruljanak személyes adataik kezeléséhez és az árverési jegyzőkönyvhöz mellékletében történő csatolásához;

12. az Önkormányzat által meghatározott kikiáltási árat;

13. a vételár megfizetésének határidejét és módját;

17. az árverésen történő licitálás feltételeit;

18. az elővásárlási jog gyakorlásának módját;

19. az Önkormányzatnak azon joga fenntartásának rögzítését, hogy

19.1. az árverési hirdetményt az árverés időpontját megelőzően visszavonhatja,

19.2. az árverést eredménytelennek nyilvánítsa,

19.3. a nyertes árverező visszalépése esetén, vagy amennyiben a szerződéskötés bármely más okból a nyertes pályázóval meghiúsult, az Önkormányzat jogosult a következő legmagasabb vételárat ajánló árverezővel szerződést kötni;

20. az értékesítésre kerülő földrészletre – az e rendeletben meghatározott esetekben – vonatkozó 5 éves visszavásárlási jogra és elidegenítési és terhelési tilalomra vonatkozó utalást;

23. a haszonbérleti szerződéssel terhelt földrészlet értékesítése esetén a haszonbérleti szerződés módosításával kapcsolatos, az adásvételi szerződésben rögzítendő kötelezettségeket;

24. mindazon további információt, amit az Önkormányzat szükségesnek tart.

26/D §.

(1) Az árverést árverési bizottság folytatja le. Az árverési bizottság tagjai:

- Mezőgazdasági, Vállalkozási és Nemzetiségügyi Bizottság elnöke

- Mezőgazdasági, Vállalkozási és Nemzetiségügyi Bizottság egy tagja

- Városfejlesztésért Felelős Alpolgármester

Az árverési Bizottság munkáját két köztisztviselő segíti, akik adminisztratív feladatokat látnak el, a döntéshozatalban nem vehetnek részt. A köztisztviselőket a Jegyző a Polgármester egyetértésével jelöli ki. Az árverési bizottság tagjai közül árverésvezetőt választ, aki az árverés során a licitküszöböt, az elhangzott ajánlatokat, valamint a nyertes licitet kikiáltja. Az árverési bizottság akkor határozatképes, ha legalább két tagja jelen van.

(2) Az árverésről az árverezésvezető – a licitálás során kialakult végső sorrendet is tartalmazó – jegyzőkönyvet készít.

(3) Árverésen részt venni és vételi ajánlatot tenni személyesen vagy meghatalmazott útján lehet. A meghatalmazást a polgári perrendtartásról szóló törvény szerinti teljes bizonyító erejű magánokiratba kell foglalni.

(4) Az árverezőnek az árverésen való részvétel feltételeként árverési naponként 10 ezer forint összegű regisztrációs díjat kell az árverés időpontját megelőzően a Polgármesteri Hivatal Házipénztárába, készpénzben befizetnie. A regisztrációs díj az Önkormányzat bevétele.

(5) Az árverésen árverezőként az vehet részt, aki

a) a hirdetményben meghatározottak szerint az árverési biztosítékot megfizette;

b) a regisztrációs díjat befizette;

c) részvételi jogosultságát a mezőgazdasági igazgatási szervi hatáskörében eljáró kormányhivatal által

ca) a föld tulajdonjogának megszerzésére irányuló szerzési képesség fennállásáról szóló teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt nyilatkozat

cb) a földművesként történt nyilvántartásba-vételéről a földműves-nyilvántartásból kiállított adatlap-másolat

– harminc napnál nem régebbi – eredeti példányának bemutatásával a helyszínen igazolja;

d) a Földforgalmi tv. 18. § (1) bekezdés e) pontja szerinti legfeljebb 20 km-es távolságot a föld fekvése szerint illetékes mezőgazdasági igazgatási szervi hatáskörében eljáró kormányhivatal által kiállított igazolással igazolja;

továbbá:

e) az alábbi, teljes bizonyító erejű magánokiratban foglalt nyilatkozatokat megteszi: 

a) nyilatkozik arról, hogy az Önkormányzattal szemben lejárt tartozása nincs,

b) nyilatkozik arról, hogy nincs a földhasználatért járó ellenszolgáltatásának teljesítéséből eredő bármilyen korábbi földhasználattal kapcsolatos jogerősen megállapított és fennálló díj-, vagy egyéb tartozása,

c) nyilatkozik arról, hogy nincs az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 178. §-ának 20. pontja szerinti 60 (hatvan) napnál régebben lejárt esedékességű köztartozása, helyi adó tartozása.

A c. pont szerinti mentesség igazolására csatolja az adóhatóság, illetve az önkormányzati adóhatóság által kiállított – 30 napnál nem régebbi adóigazolás – eredeti példányát.  

(6) Az (5) bekezdés b) pontja szerinti befizetés teljesítéséről az árverés helyszínén az árverést lebonyolító árverési bizottságnak meg kell győződnie.

(7) Az (5) bekezdés ca) és cb) pontjában meghatározott okiratok csak eredetiben fogadhatóak el.

(8) Az (5) bekezdés szerint átadott okiratokat az árverést követően az árverező kérésére vissza kell adni. A visszaadott okiratról a jegyzőkönyvvezető másolatot készít. Az okiratokat, illetve az azokról készített másolatokat a jegyzőkönyvhöz kell mellékelni.

(9) Az árverés megkezdésekor az árverezőkkel közölni kell az árverésre kerülő földrészlet kikiáltási árát, amely nem lehet kevesebb a földrészletre vonatkozó értékbecslésben megállapított összegnél, és fel kell hívni az árverezőket az ajánlatuk megtételére.

(10) Az árverést addig kell folytatni, amíg az ajánlattevők ajánlatot tesznek. Az utolsó ajánlat elhangzását követően, az esetleges további ajánlattételre irányuló háromszori felszólítást követően az árverés az adott földrészlet vonatkozásában lezárul.

(11) Az árverések során alkalmazandó licitküszöb összege 10 000 forint.

(12) Az a vételi ajánlat érvényes, amelynek összege – a licitküszöb összegével – meghaladja az előzőleg tett érvényes vételi ajánlat összegét.

(13) Ha az azonos licitösszeggel vételi ajánlatot tevő árverezők közül nem lehet megállapítani a sorrendet (egyidejű licit), és nem tesznek magasabb összegű érvényes vételi ajánlatot, akkor annak az árverezőnek az ajánlatát kell elfogadni, aki az árverés során az egyidejű licitet megelőzően a legmagasabb összegű ajánlatot tette. Ennek hiányában az árverést eredménytelennek kell tekinteni.

(14) Az árverező a vételi ajánlatát nem vonhatja vissza.

26/E §.

(1)  Az elővásárlási jog gyakorlására az árverést követően a szerződés kifüggesztésének időtartama alatt a Földforgalmi tv.-ben meghatározott 60 napos jogvesztő határidőn belül van lehetőség. Az érvényes elfogadó jognyilatkozatot benyújtó elővásárlásra jogosultak közül a jogszabály szerint első helyen álló jogosulttal köti meg az Önkormányzat a szerződést az elfogadó jognyilatkozat benyújtására nyitva álló határidő lejártát követő 15 napon belül.

(2) Több, azonos ranghelyen álló elővásárlásra jogosult közül sorsolással kell kiválasztani a szerződő felet. A sorsolást a Polgármesteri Hivatal hivatalos helyiségében, közjegyző, a Mezőgazdasági, Vállalkozási és Nemzetiségügyi Bizottság elnöke, annak egy tagja, a Városfejlesztésért Felelős Alpolgármester és az azonos ranghelyen álló elővásárlásra jogosultak jelenlétében kell megtartani. A sorsolásról jegyzőkönyvet kell készíteni.

(3) Az elővásárlási jog gyakorlása esetén a nyertes árverező részére az általa megfizetett árverési biztosítékot az elővásárlásra jogosult tulajdonjogának ingatlan-nyilvántartási bejegyzését követő 30 napon belül vissza kell téríteni.

26/F §.

(1) Az árverés eredménytelen, ha

a) nem tettek érvényes vételi ajánlatot,

b) a felajánlott vételár nem érte el a kikiáltási árat.

(2) Az árverésről készített jegyzőkönyv (a továbbiakban: árverési jegyzőkönyv) tartalmazza:

a) az Önkormányzat pontos megnevezését, címét, telefonszámát, számlájának számát,

b) az árverés helyét, kezdetének és befejezésének időpontját,

c) a földrészlet ingatlan-nyilvántartási és földhasználati adatait:

ca) a település nevét, a föld fekvését, a helyrajzi számot, területnagyságot, aranykorona értéket, tulajdoni hányadot,

cb) a művelési ágat,

cc) a földön fennálló telki szolgalmat, közérdekű használati jogot, az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett haszonélvezeti jogot, törvényen alapuló haszonélvezeti jogot, zálogjogot,

cd) a földhasználati nyilvántartásba bejegyzett földhasználatot és annak időtartamát,

d) a kikiáltási árat,

e) a felajánlott legmagasabb vételár összegét,

f) az árverési vevő és mellékletként (külön lapon) valamennyi licitet tevő árverező (a továbbiakban: licitáló) nevét, természetes személyazonosító adatait, lakcímét és tárcsaszámát,

g) a jelenlevők kérelmét és észrevételét, az észrevételekre adott válaszok tartalmát, a kérelmek és az észrevételek alapján hozott intézkedéseket,

h) a jogszabályban meghatározott egyéb adatokat és körülményeket.

Az árverési jegyzőkönyvet az árverési bizottságtagjai, az árverésvezető és az árverési vevő aláírásával látja el. A jegyzőkönyv és mellékletei eredeti példányát az Önkormányzat köteles megőrizni, a nyertes árverező a jegyzőkönyvről másolati példányt kap. További másolatokat az árverés kapcsán keletkezett iratokról nem lehet kiállítani.

A licitálók személyes adatait tartalmazó mellékletet az Önkormányzat köteles az árverésre bocsátott földrészlet tulajdonjogának ingatlan-nyilvántartási bejegyzéséig megőrizni és az arról történt tudomásszerzést követően haladéktalanul megsemmisíteni.

A licitálók személyes adatait az Önkormányzat köteles zártan kezelni, azokat kizárólag a soron következő legmagasabb ajánlatot tevő licitáló személyének megállapítása érdekében használhatja fel.

26/G §.

(1) Amennyiben a nyertes árverező vagy a sorrend szerinti elsőhelyi elővásárlásra jogosult az Önkormányzat értesítésétől számított 10 munkanapon belül a szerződéskötés érdekében az Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Lakás-, Helyiséggazdálkodási és Városgondnoksági Csoportjánál neki felróható okból nem jelentkezik, vagy a hirdetményben előírt határidő alatt a szerződést neki felróható okból nem köti meg, vagy a teljes vételárat nem fizeti meg, úgy kell tekinteni, hogy a jogügylettől visszalépett. Ilyen esetben a befizetett árverési biztosítékot elveszti és felelős a szerződéskötés meghiúsulásából az Önkormányzatot ért károkért, továbbá viselni köteles az Önkormányzat ebből fakadó költségeit. Az árverési jegyzőkönyv másolati példányának átvétele értesítésnek minősül.

(2) Az adásvételi szerződést a Polgármesteri Hivatala Lakás-, Helyiséggazdálkodási és Városgondnoksági Csoportja készíti el.

2. §

Jelen rendelet 2017. október 1. napján lép hatályba.