Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 32/2017. (X.4.) önkormányzati rendelete

a településfejlesztési és településrendezési eszközökkel, a településképi arculati kézikönyvvel, valamint a településképi rendelettel összefüggő partnerségi egyeztetés szabályairól

Hatályos: 2019. 02. 05

Mór Városi Önkormányzat képviselő-testülete a településképi védelemről szóló 2016. évi LXXIV törvény 12. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A partnerségi egyeztetés

1. § A partnerségi egyeztetés e rendeletben meghatározott szabályait kell alkalmazni a településfejlesztési koncepció, az integrált településfejlesztési stratégia, a településrendezési eszközök, a településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet (a továbbiakban együtt: dokumentumok) megalkotására irányuló eljárás során.

2. A partnerségi egyeztetésben résztvevők köre

2. § A partnerségi egyeztetésben résztvevők (a továbbiakban: partnerek) lehetnek:

a) területileg illetékes lakosság,

b) területileg illetékes ingatlannal rendelkezni jogosult természetes személy, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek,

c) az önkormányzat közigazgatási területén székhellyel, telephellyel, fiókteleppel rendelkező gazdálkodó szervezetek,

d) az önkormányzat közigazgatási területén székhellyel rendelkező, működő civil szervezetek, érdekképviseleti szervezetek,

e) az önkormányzat közigazgatási területén működő vallási közösségek,

f) a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 98. § (2) a) pontja alapján a környezetvédelmi érdek képviseletére létrehozott, politikai pártnak és érdekképviseletnek nem minősülő egyesületek helyi szervezetei.

3. A partnerek tájékoztatásának módja és eszközei

3. § (1) Az önkormányzat a partnerek tájékoztatásának elősegítése érdekében az önkormányzat honlapján külön tárhelyet biztosít, melyre a polgármester az értelmezéshez szükséges részletezettségű és szükség esetén alátámasztó munkarészeket tartalmazó tájékoztatást tölt fel a véleményezendő dokumentumról és az egyeztetési eljárás módjától függően az 1. mellékletében meghatározott egyeztetési szakaszokban, melynek megjelenéséről felhívást tesz közzé:

a) az önkormányzat hivatalos honlapján (www.mor.hu),

b) a polgármesteri hivatal hirdetőtábláján,

c) a közterületen elhelyezett hirdetőfelületen,

d) az önkormányzat lapjában, vagy egyéb helyi lapban,

e) lakossági fórumon.

(2) A dokumentumok készítésénél, módosításánál kötelezően alkalmazandó tájékoztatási formákról a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Kormányrendelet) rendelkezik.

4. A partnerek javaslatai, észrevételei, véleményei közlésének módja

4. § (1) A javaslatokat, véleményeket, észrevételeket a Kormányrendelet alapján közzétett tájékoztatóban meghatározott határidőig az alábbi módon és elérhetőségeken keresztül lehet a polgármesterhez eljuttatni:

a) elektronikus levélben morph@mor.hu email címre vagy a tájékoztatóban meghatározott email címre,

b) írásban Mór Városi Önkormányzat címére (8060 Mór, Szt. István tér 6.) történő megküldésével, vagy ugyanott személyesen történő leadásával, vagy

c) lakossági fórumon szóban, illetve a lakossági fórumtól számított 8 napon belül az a) vagy b) pontban foglaltak szerint.

(2) Az eljárás szempontjából a véleményezésre rendelkezésre álló határidő kezdete az információk honlapon történő megjelenését, postai kézbesítés esetén a postai kézbesítés igazolt napját követő nap.

(3) Az (1) bekezdés c) pontjában meghatározott szóbeli javaslat, észrevétel vagy vélemény írásbeli emlékeztetőben kerül rögzítésre.

5. A partnerek javaslatai, észrevételei, véleményei dokumentálásának és nyilvántartásának módja

5. § (1) A beérkezett javaslatokat, véleményeket, észrevételeket a polgármesteri hivatal nyilvántartásba veszi, másolatban átadja a települési főépítésznek, aki azokat összegzi.

(2) A javaslatokról, véleményekről, észrevételekről készített összegzést az ügyiratban meg kell őrizni.

(3) A név és cím nélkül beérkezett javaslatokat, véleményeket, észrevételeket nem kell figyelembe venni.

6. § A javaslatokat, véleményeket, észrevételeket tartalmazó összegzést a polgármester megküldi a dokumentumok készítésével megbízott tervezőnek, aki szakmai javaslatot készít.

7. § (1) A beérkezett javaslatokat, véleményeket, észrevételeket és azokra adott válaszokat - az elfogadásra nem javasolt javaslatok, vélemények vagy észrevételek esetén indokolással együtt - ismertetni kell a képviselő-testülettel. A tervező szakmai javaslatait, továbbá a települési főépítész összegzését és indokolással ellátott szakmai javaslatát a polgármester terjeszti a képviselő-testület elé.

(2) A javaslatok, vélemények és észrevételek elfogadásáról a képviselő-testület dönt.

8. § (1)[1] A jegyző gondoskodik az elfogadott javaslatokat, véleményeket, észrevételeket tartalmazó összegzés 3. § (1) bekezdésben megjelölt tárhelyre történő feltöltéséről, és erről felhívást tesz közzé a 3. § (1) bekezdés a)-b) pontban megjelöltek szerint.

(2)[2] A jegyző gondoskodik az el nem fogadott vélemények, javaslatok, észrevételek tárgyában készült, indokolást is tartalmazó összegzés 3. § (1) bekezdésben megjelölt tárhelyre történő feltöltéséről, és erről felhívást tesz közzé a 3. § (1) bekezdés a)-b) pontban megjelöltek szerint.

(3) Az el nem fogadott véleményekről, javaslatokról, észrevételekről készített, indokolást tartalmazó összegzést az ügyiratban meg kell őrizni.

6. Az elfogadott dokumentumok nyilvánosságát biztosító intézkedések

9. § Az elfogadott dokumentumok jóváhagyását követően a jegyző gondoskodik azok közzétételéről az önkormányzat honlapján 15 napon belül, melynek megjelenéséről felhívást tesz közzé az önkormányzat honlapján, a polgármesteri hivatal hirdetőtábláján és közterületen elhelyezett hirdetőfelületen.

7. Záró rendelkezések

10. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

  1. melléklet a 32/2017. (X.4.) önkormányzati rendelethez[3]



A

B

C

D

1.

Dokumentum

Eljárás fajtája

Előzetes tájékoztató

szakasz

Munkaközi tájékoztató

2.

Településfejlesztési koncepció

koncepció készítés

van

van

3.

Településfejlesztési koncepció

koncepció módosítása

nincs

van

4.

Integrált településfejlesztési stratégia (ITS)

ITS készítés

van

van

5.

Integrált településfejlesztési stratégia (ITS

ITS módosítása

nincs

van

6.

Településrendezési eszköz

teljes eljárás

van

van

7.

Településrendezési eszköz

egyszerűsített eljárás

nincs

van

8.

Településrendezési eszköz

tárgyalásos eljárás

nincs

van

9.

Településrendezési eszköz

állami főépítészi eljárás

nincs

van

10.

Településképi arculati kézikönyv és településképi rendelet

kézikönyv és településképi rendelet készítés

van

van

11.

Településképi arculati kézikönyv és településképi rendelet

kézikönyv és településképi rendelet módosítása

nincs

van




[1]

A rendelet szövegét a 3/2019 (II.4.) önkormányzati rendelet 1.§ (1) bekezdése módosította. Hatályos: 2019. 02. 05-től

[2]

A rendelet szövegét a 3/2019 (II.4) önkormányzati rendelet 1 § (2) bekezdése módosította. Hatályos: 2019.02.05-től

[3]

A rendelet mellékletét a 3/2019.(II.4.) önkormányzati rendelet 2. §-a módosította. Hatályos: 2019.02.05-től