Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlésének 33/2017. (XII.7.) önkormányzati rendelete

egyes adóügyi tárgyú rendeletek módosításáról

Hatályos: 2018. 01. 01- 2018. 10. 30

Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlése a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében és a 6.§-ában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. CLXXXIX. törvény 106. § (1) bekezdése a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1.§

(1) Az építményadóról szóló 48/2011.(XII.20.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Építményadó rendelet) 4. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az adó évi mértéke - kivéve a (2)-(8) és (13) bekezdésekben foglaltakat - a 3. § szerinti adóalap után 990.- Ft/m2.”

(2) Az Építményadó rendelet 4. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) A magánszemély tulajdonában lévő – üzleti célt nem szolgáló – üdülő, garázs, valamint a többlakásos lakóépületben lévő, egyéb mentesség alá nem tartozó 20 m2 hasznos alapterületet meg nem haladó nem lakáscélú épület esetén az adó évi mértéke a 3. § szerinti adóalap után 200,- Ft/m2.”

(3) Az Építményadó rendelet 4. §-a a következő (13) bekezdéssel egészül ki:

„(13) Az adó évi mértéke a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 15/A. § szerinti adóalap esetén 12.000,- Ft/m2.”

2.§

(1) Az Építményadó rendelet 5. § (1) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A helyi adókról szóló törvény előírásain túl mentes az adó alól:)

„d) magánszemély tulajdonában lévő – üzleti célt nem szolgáló – kiegészítő helyiségek, melléképületek, melléképületrészek, a többlakásos lakóépületben lévő, 5 m2 hasznos alapterületet meg nem haladó nem lakáscélú épületek.”

(2) Az Építményadó 5. § (1) bekezdése a következő e) ponttal egészül ki:

(A helyi adókról szóló törvény előírásain túl mentes az adó alól:)

„e) az a reklámhordozó, melynek reklámközzétételre használható felülete a 1,5 m2-t nem haladja meg.”

3.§

(1) Ez a rendelet a 2018. január 1-jén lép hatályba.

(2) Hatályát veszti az Építményadó rendelet 6. §-a.

4.§

Hatályát veszti a helyi iparűzési adóról szóló 43/2010. (XII.10.) önkormányzati rendelet

a./2.§-a,

b./4.§ (4)-(10) bekezdése és

c./ melléklete. 

5.§

Hatályát veszti a talajterhelési díjról szóló 25/2004. (VI.30.) önkormányzati rendelet 2.§ (5) bekezdés első mondata.

Kelt: Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlésének 2017. november 30-i ülésén.








Szalay Ferenc s.k.




dr. Sebestyén Ildikó s.k.

polgármester

jegyző




Az egyes adóügyi tárgyú rendeletek módosításának indokolása

Általános indokolás

A 2012. január 1-től hatályos 48/2011. (XII.20.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: rendelet) előírásai alapján adókötelessé váltak a magánszemély adóalanyok tulajdonában álló garázsok, lakások, üdülők, valamint a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (továbbiakban: Htv.) rendelkezései alapján adókötelesnek minősülő melléképületek, melléképületrészek. Rendeletünk szerint (a garázs kivételével) bizonyos feltételrendszer teljesülésével az adófizetési kötelezettség alól mentesség adható, mely kört jelen módosítás tovább pontosít.

Magánszemély adóalany melléképülete attól függően mentes az adó alól vagy tartozik adófizetési kötelezettség alá 990,- Ft/m2/év adómértékkel, hogy mekkora a hasznos alapterülete és milyen jellegű ingatlanhoz (családi ház, társasházi lakás) kapcsolódik.

A Htv. szabályozása igen eltérő adóztatási gyakorlatot alakított ki, így vált adómentessé (a rendelet alapján) a családi házhoz, üdülőhöz tartozó tároló, míg vált adókötelessé az 5 m2 hasznos alapterületet meghaladó, társasházi lakáshoz kapcsolódó tároló.

A jelenleg fennálló rendszert célozza igazságosabbá tenni a módosítás azzal, hogy az általános adómértéket csak a 20 m2 hasznos alapterületet meghaladó társasházi tárolók esetén rendeli használni, míg a mentes alapterületet meghaladó, de a 20 m2 alapterületet el nem érő társasházi tárolók esetén az évi adómértéket egy kedvezményes, 200,- Ft/m2-ben határozza meg.

A módosítás új szabályként vezeti be a reklámhordozó tulajdonosának adóztatását. A Htv. vonatkozó, 2018. január 1. napjától hatályos rendelkezéseit meg nem ismételve a rendeletben mindössze az adómérték került szabályzásra.

Részletes indokolás

Az 1.§-hoz

Az általános építményadó mérték alkalmazása alól ki kell venni a reklámhordozóra vonatkozó adómértéket.

A lakóépületben lévő lakással egy vagy lakástól külön helyrajzi számon lévő, a mentesség alá már nem eső 5 m2 hasznos alapterületet elérő, de 20 m2 hasznos alapterületet meg nem haladó, építmény (például tároló, pince, pincerekesz) esetén kedvezményes, 200,- Ft/m2/év adómérték kerül bevezetésre, így az adómérték alkalmazási körének bővítése történt.

A Htv. 2018. január 1. napjától hatályos rendelkezései megállapítják, hogy adóköteles az önkormányzat illetékességi területén lévő ingatlanon elhelyezett reklámhordozó. Az adó alanya a reklámhordozó tulajdonosa lesz. Az adó alapja a reklámhordozó reklámközzétételre használható, m2-ben számított felülete. A Htv. az adó mértékének felső határát határozza meg, a konkrét adómértéket az adót bevezető önkormányzat rendelete tartalmazza. Az adó évi mértéke 12.000,- Ft/m2.

A 2.§-hoz

A módosítás célja, hogy pontosítsa a melléképületekre, melléképületrészekre vonatkozó mentességek körét, valamint, hogy azokat hozzáigazítsa a módosított adómértékhez.

A reklámhordozóra vonatkozó mentesség célja, hogy az 1,5 m2-t meg nem haladó reklámközzétételre használható felülettel rendelkező reklámhordozót mentesítse az adófizetési kötelezettség alól.

Az 3.§-hoz

A módosító rendelet hatálybalépését szabályozza.

Indokolt kivenni a rendeleti szabályzásból az építményadó teljesítéséhez kapcsolódó, azóta már 2016. január 1. napjától megváltozott beszedési számla számát.

A 4.§-hoz

A helyi iparűzési adóról szóló önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezendő, csekély összegű (de minimis) támogatást szabályozó rendelkezéseit tartalmazza.

Az 5.§-hoz

Indokolt kivenni a rendeleti szabályzásból a talajterhelési díj teljesítéséhez kapcsolódó, azóta már 2016. január 1. napjától megváltozott beszedési számla számát.

Mellékletek