Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 34/2017. (XI.10.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2022. 07. 06

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 34/2017. (XI.10.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2022.07.06.

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró valamennyi szegedi nemzetiségi önkormányzat véleményének kikérésével a következőket rendeli el:1

1. § A rendelet hatálya kiterjed Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata által fenntartott közművelődési intézményekre, gazdasági társaságokra, közművelődési feladatot is ellátó szervezetekre, az önkormányzattal közművelődési megállapodást kötő szervezetekre, magánszemélyekre, közvetett támogatások esetén Szeged Megyei Jogú Város területén közművelődési tevékenységet végző természetes személyekre, szervezetekre, azok fenntartóira, valamint a közművelődési szolgáltatást igénybe vevőkre.

Az önkormányzat közművelődési feladatai

2. §2 Az önkormányzat kötelező feladata ellátása érdekében különös figyelmet fordít az alábbi közművelődési tevékenységek támogatására:

a) a művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek végzésére és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,

b) az iskolarendszeren kívüli öntevékeny, önképző, szakképző tanfolyamok, életminőséget és életesélyt javító tanulási, felnőttoktatási lehetőségek megteremtése,

c) a város környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, megismertetése, a helyi művelődési szokások gondozása, fejlesztése,

d) az egyetemes, a nemzeti, a nemzetiségi és más kisebbségi kultúrák megismertetése, megértésének és befogadásának elősegítése, az ünnepek kultúrájának gondozása,

e) az ismeretszerző, az amatőr alkotó közösségek tevékenységének támogatása,

f) a helyi társadalom közösségi életének, érdekérvényesítésének, az egyén autonóm polgárrá válását segítő közösségi-művelődési formák fejlesztése,

g) a gyermek és ifjúsági közművelődési formák kiemelt támogatása,

h) a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez feltételek biztosítása, azok állandó fejlesztése,

i) a kulturális alapú gazdaságfejlesztés segítése.

A feladatellátás formái

3. § (1)3 Az önkormányzat közművelődési feladatait az önkormányzat által fenntartott intézményhálózaton, egyes gazdasági társaságain keresztül látja el, valamint közművelődési megállapodás útján láttathatja el. Az önkormányzat a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Kultv.) 76. § (3) bekezdésében foglalt közművelődési alapszolgáltatások biztosítása érdekében a Szent-Györgyi Albert Agórát működteti.

(2)4 A közvetlen feladatellátásban részt vevő, önkormányzati fenntartású közművelődési intézmény a fenntartó által jóváhagyott szempontrendszer, valamint az önkormányzat által jóváhagyott tárgyévi költségvetésben meghatározott pénzügyi keretek figyelembevétele mellett elkészíti és március 1-ig a fenntartóhoz jóváhagyásra beterjeszti a tárgyévi, a közművelődési alapszolgáltatásokat szabályozó rendelet által előírt, előkészített szolgáltatási tervet is magában foglaló munkatervet. Ugyanezen időpontra elkészíti és beterjeszti az előző évi munkaterv végrehajtásáról szóló beszámolóját.

(3)5 Az önkormányzat a közvetlenül ellátott közművelődési tevékenységeken túlmenően támogathatja a helyi közművelődési tevékenységeket:

a) támogatási keretekből pályázat útján elnyerhető anyagi támogatással,

b) kulturális szervezetek közvetlen anyagi támogatásával kulturális együttműködési és támogatási megállapodások megkötésével,

c) a Szeged Város Közösségéért Közalapítvány támogatásával,

d) a Szegeden élő nemzetiségek önkormányzatainak támogatásával.

Az önkormányzat által fenntartott közművelődési intézmények díjmentes és díjköteles szolgáltatásainak köre

4. § (1) Díjmentes szolgáltatásként a 2. §-ban felsorolt közművelődési tevékenységek közül az végezhető, amely az energiaköltségen kívül további közvetlen költségigénnyel nem jár, vagy amelynek összes költségét (közvetlen és közvetett költségek együttes értékét) az önkormányzat teljes mértékben céltámogatásként biztosította.

(2) Díjköteles szolgáltatásként a 2. §-ban felsorolt közművelődési tevékenységek közül az végezhető, amelynek az energiaköltségen kívül további közvetlen költségigénye van, vagy amelynek összes költségét (közvetlen és közvetett költségek együttes értékét) az önkormányzati támogatás csak részben finanszírozza. Díjköteles továbbá az egyéb, nem kulturális célú vagy üzleti tevékenység.

(3) A szolgáltatás díját úgy kell megállapítani, hogy az adott tevékenységgel kapcsolatos összes bevétel (a szolgáltatási díj, a saját bevétel, és a támogatások együttes összege) a közművelődési tevékenység esetében a közvetlen költségekre; egyéb, nem kulturális célú vagy üzleti tevékenység esetében a közvetlen és közvetett költségek együttes összegére fedezetet nyújtson.

A közművelődési megállapodás szabályai

5. § (1) Közművelődési megállapodás keretében vállalt feladatot olyan közművelődési vagy nevelési-oktatási célú szervezet, gazdasági társaság, valamint egyéni vállalkozó láthat el, amely

a) szegedi székhelyű,

b) legalább három éves folyamatos közművelődési tevékenységet tud igazolni,

c) nem áll fenn köztartozása és

d) lehetővé teszi, hogy az önkormányzat betekintsen az üzleti titkot nem képező gazdálkodási, ügyviteli és működési dokumentumaiba.

(2) A megállapodás megkötése előtt a jogi személy köteles közművelődési célját és tevékenységét alapszabályban, illetve alapító okiratban szerepeltetni, és erről hiteles másolatot, valamint legfőbb döntéshozó szervének a feladatellátás szándékáról szóló, 30 napnál nem régebbi döntését, az erről szóló jegyzőkönyvi kivonat és jelenléti ív hiteles másolatát benyújtani.

(3) Gazdasági társaság csak akkor bízható meg a feladatellátással, ha vezető tisztségviselője - betéti társaság esetében egy beltagja – rendelkezik felsőfokú közművelődési szakirányú végzettséggel.

(4) Megállapodás akkor köthető egyéni vállalkozóval, ha rendelkezik 3 hónapnál nem régebbi erkölcsi bizonyítvánnyal, érvényes vállalkozói igazolvánnyal és felsőfokú közművelődési szakirányú végzettséggel.

Egyéb rendelkezések

6. § (1)6 Az önkormányzat közművelődési feladatellátását jelentős mértékben érintő kérdésekben kikéri a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete szegedi alapszervezetei, a Szegeden élő nemzetiségeket érintő közművelődési kérdésekben a nemzetiségi önkormányzatok véleményét, a feladatellátást érintő kérdésekben szükség szerint közművelődési fórumot szervez.

(2)7

7. § Az egyes szervezetek közművelődési funkcióiról és feladatairól a rendelet melléklete rendelkezik.

Záró rendelkezések

8. § A rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba, egyidejűleg a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 38/2000. (VII. 5.) Kgy. rendelet, valamint az azt módosító 23/2004. (IV. 15.) Kgy. rendelet, a 27/2005. (VI. 28.) Kgy. rendelet és a 22/2008. (V. 22.) Kgy. rendelet hatályát veszti.

Melléklet

I.8 Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata fenntartásában működő közművelődési intézmény a Szent-Györgyi Albert Agóra, amely az Agóra Központi Egységéből és a hét városrészi művelődési házból áll:

1.9 A Szent-Györgyi Albert Agóra (kulturális központ) – Csongrád-Csanád Megye területére is kiterjedően, korosztályi megkötöttség nélkül – közművelődési és tudományos ismeretterjesztési szolgáltatást nyújt. Tevékenységét a köznevelés és a felsőoktatás intézményeivel való szoros együttműködésben végzi. Kiemelt feladata a gyermek korosztály iskolán kívüli közösségi-művelődési tevékenységének szervezése, illetve sajátos eszközeivel a nevelési-oktatási intézmények nevelő és oktató munkájának segítése, továbbá a tudományos ismeretterjesztés. Az intézmény központi egysége és városrészi művelődési házai révén a Kultv. 76. § (3) bekezdésében felsorolt összes közművelődési alapszolgáltatást biztosítja.

2.10 A Bálint Sándor Művelődési Ház elsősorban Újszeged közművelődési és közösségi központja, de hatóköre kiterjed a város teljességére, különösen zenei és irodalmi tevékenysége által.

3.11 A Heller Ödön Művelődési Ház Tápé városrész közművelődési és közösségi központja.

4.12 A Kecskési Művelődési Ház a nevében is jelzett városrész közösségi és közművelődési központja.

5.13 A Szentmihályi Móricz Zsigmond Művelődési Ház Szentmihály és Gyálarét közösségi és közművelődési központja.

6.14 A Dorozsmai Petőfi Sándor Művelődési Ház Kiskundorozsma városrész közösségi és közművelődési központja.

7.15 A Petőfi-telepi Művelődési Ház a nevében is jelzett városrész közösségi és közművelődési központja.

8.16 A Tömörkény István Művelődési Ház Szőreg városrész közösségi és közművelődési központja.

II. A közművelődési feladatellátást segítő, Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatának fenntartásában működő intézmények, önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok:

1. A Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. sokrétű előadó-művészeti, moziüzemeltetői, média- és szabadidős szolgáltatási tevékenységén túl - lakóterületi és korosztályi megkötöttség nélkül - közművelődési feladatokat is ellát, kultúraközvetítő, közművelődési tevékenységével hozzájárul az egész életen át tartó tanulás folyamatához, közművelődési rendezvényeket és egyéb programokat rendez. Ennek keretében kiemelt feladata a középiskolás korosztály iskolán kívüli közösségi-művelődési tevékenységének, az iskolai amatőr művészeti és egyéb öntevékeny csoportok munkájának segítése, programjaik és egyéb iskolai nagyrendezvények intézményi befogadása.

2. A Szegedi Vadaspark Nonprofit Kft. tevékenysége - lakóterületi megkötöttség nélkül - a lakosság minden korosztályára irányul. Fő feladatán, az állatkerti tevékenységen, az élővilág bemutatásán, oktatáson, kutatáson, veszélyeztetett fajok megmentésén túl - életkori megkötöttség nélkül - közművelődési feladatokat is ellát, kultúraközvetítő, közművelődési tevékenységével hozzájárul az egész életen át tartó tanulás folyamatához, közművelődési rendezvényeket és egyéb programokat rendez.

3. A Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár - alapfeladatán, a könyvtári tevékenységen túl - közművelődési feladatokat is ellát, kultúraközvetítő, közművelődési tevékenységével hozzájárul az egész életen át tartó tanulás folyamatához, közművelődési rendezvényeket és egyéb programokat rendez.

4. A Móra Ferenc Múzeum - alapfeladatán, a múzeumi és kiállítási tevékenységen túl - közművelődési feladatokat is ellát, kultúraközvetítő, közművelődési tevékenységével hozzájárul az egész életen át tartó tanulás folyamatához, közművelődési rendezvényeket és egyéb programokat rendez.

5.17 A Szegedi Nemzeti Színház által működtetett Regionális Összművészeti Központ (REÖK) tevékenysége elsősorban a szegedi és magyarországi kortárs képzőművészeti irányzatok bemutatására, jelentős alkotók, alkotóközösségek megjelenítésére irányul, teret adva az egyetemes képzőművészeti alkotások időszakos bemutatásának is. Közművelődési, művészeti és ismeretterjesztő tevékenységével elsősorban a vizuális kultúra népszerűsítését szolgálja. A Szegedi Nemzeti Színház Újszegedi Szabadtéri Színpada segíti a 2. §-ban felsorolt közművelődési tevékenységek ellátását.

III. A Szegeden élő nemzetiségek közösségeinek közművelődési tevékenységét a rendelkezésükre bocsátott, Szeged, Osztrovszky u. 6. szám alatti ingatlan (Nemzetiségek Háza) segíti.
1

A bevezető a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 16/2022. (VII. 5.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Módosította a 6/2019.(IV.29.) önk. r. 1. §-a (hatályos 2019. április 30-tól)

3

Módosította a 6/2019.(IV.29.) önk. r. 2. §-a (hatályos 2019. április 30-tól) A 3. § (1) bekezdése a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 16/2022. (VII. 5.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

4

Módosította a 6/2019.(IV.29.) önk. r. 2. §-a (hatályos 2019. április 30-tól) A 3. § (2) bekezdése a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 16/2022. (VII. 5.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

5

A 3. § (3) bekezdése a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 16/2022. (VII. 5.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

6

Módosította a 6/2019.(IV.29.) önk. r. 3. §-a (hatályos 2019. április 30-tól) A 6. § (1) bekezdése a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 16/2022. (VII. 5.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

7

A 6. § (2) bekezdését a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 16/2022. (VII. 5.) önkormányzati rendelete 5. §-a hatályon kívül helyezte.

8

Módosította a 6/2019.(IV.29.) önk. r. 4. §-a (hatályos 2019. április 30-tól) A Melléklet I. része a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 16/2022. (VII. 5.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

9

A Melléklet 1. pontja a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 16/2022. (VII. 5.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

10

A Melléklet 2. pontja a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 16/2022. (VII. 5.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

11

A Melléklet 3. pontja a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 16/2022. (VII. 5.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

12

A Melléklet 4. pontja a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 16/2022. (VII. 5.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

13

A Melléklet 5. pontja a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 16/2022. (VII. 5.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

14

A Melléklet 6. pontja a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 16/2022. (VII. 5.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

15

A Melléklet 7. pontja a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 16/2022. (VII. 5.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

16

A Melléklet 8. pontja a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 16/2022. (VII. 5.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

17

A Melléklet 5. pontja a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 16/2022. (VII. 5.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.