Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlésének 38/2017. (XII.28.) önkormányzati rendelete

a „Kátay Endre-díj” alapítása érdekében a Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata díjairól szóló 15/2010. (IV.30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2017. 12. 29- 2017. 12. 29

Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata díjairól szóló 15/2010. (IV.30.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet) 1. § (1) bekezdése a következő cg) alponttal egészül ki:


[Szolnok Megyei Jogú Város kitüntető díjai:

c) Szolnok városában, Szolnokért végzett kimagasló szakmai teljesítmény elismerésére:]

„cg) „Kátay Endre-díj” ”


2. §


A Rendelet a következő 11/B. alcímmel és 14/B. §-al egészül ki:


„11/B. „Kátay Endre-díj”

14/B. §


  1. Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlése Szolnok tisztelete és megbecsülése jeléül évente kiadható „Kátay Endre-díj”-at alapít azon személyek vagy közösségek részére, akik, vagy amelyek Szolnok városban végzett tartós és kimagasló tevékenységükkel jelentősen elősegítik, vagy elősegítették a városban eltérő kulturális és szociális körülmények között élő emberek társadalmi együttélésének javítását, a társadalmi kohézió erősítését, hosszú időn keresztül segítséget nyújtanak, vagy nyújtottak az esélyegyenlőség biztosításához, vagy a társadalmi helyzetből eredő hátrányok csökkentéséhez.
  2. A díjat egy évben legfeljebb egy személynek vagy egy közösségnek lehet odaítélni. Megosztott díj kiadására egy szakmai közösségen belül van lehetőség.
  3. A díj adományozását javaslattétellel kezdeményezheti minden természetes és jogi személy, érdekvédelmi, érdekképviseleti és társadalmi szervezet. A javaslatnak tartalmaznia kell a díjra méltónak tartott személy, vagy közösség nevét, címét, és az elismerni kívánt tevékenység részletes leírását. A javaslatot minden év március 15-ig írásban kell eljuttatni a polgármesternek.
  4. A javaslatot az e célra létrehozott munkacsoport véleményezi, melynek tagjai
  1. a Közgyűlés szociális és gyermekjóléti feladatokkal foglalkozó bizottsága,
  2. a Szolnok Megyei Jogú Város Civil Tanácsa által delegált egy fő,
  3. a Szolnok Megyei Jogú Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata által delegált egy fő, és
  4. a Szolnok Megyei Jogú Város Integrációs Munkacsoport részéről delegált két fő.

A munkacsoport véleményét a polgármester terjeszti döntésre a Közgyűlés elé, legkésőbb annak júniusi munkaterv szerinti ülésén.

(6) A díj kiadásától Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlése az adott évben eltekinthet, amennyiben úgy ítéli meg, hogy a tárgyévben javasolt személy vagy közösség tevékenysége az (1) bekezdésben foglalt feltételeknek nem felel meg.

(7) A díj plakettből és az odaítélést tanúsító oklevélből áll. A díj a tárgyévi „Szolnok Napja” ünnepség alkalmával szervezett rendezvényen kerül átadásra.”


3. §


(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és az azt követő napon hatályát veszti.


(2) Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata Szervezeti és Működési szabályzatáról szóló 7/2014. (II.28.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: SzMSz) „EGÉSZSÉGÜGYI, SPORT, TURISZTIKAI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁG FELADAT- ÉS HATÁSKÖRE” című 3/a. számú melléklet „III. Véleményezi:” fejezete a következő 31. ponttal egészül ki:


„31. a „Kátay Endre-díj” adományozására beérkezett javaslatokat a Szolnok Megyei Jogú Város Civil Tanácsa által delegált egy fővel, a Szolnok Megyei Jogú Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata által delegált egy fővel, és a Szolnok Megyei Jogú Város Integrációs Munkacsoport részéről delegált két fővel kiegészülve.”


(3) Az SzMSz „SZOLNOK MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT ÖNKÉNT VÁLLALT FELADATAI KÜLÖNÖSEN” című 8. számú melléklete „11. Egyéb feladatok” táblázata „Kitüntetések, címek, díjak adományozása” felsorolása a „Szolnokért Emlékérem” szöveget követően a következő szöveggel egészül ki:


„Kátay Endre-díj”




Kelt: Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlése 2017. december 14-i ülésén.






                 Szalay Ferenc                                                        Dr. Sebestyén Ildikó

                 polgármester                                                                     jegyző




INDOKOLÁS


a „Kátay Endre-díj” alapítása érdekében Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata díjairól szóló 15/2010. (IV. 30.) önkormányzati rendelet módosításához



Általános indokolás


Magyarország Alaptörvénye a Szabadság és felelősség XV. cikkelyében leszögezi, hogy „Magyarország az esélyegyenlőség és társadalmi felzárkózás megvalósulását külön intézkedésekkel segíti.” Az önkormányzatnak a társadalmi felzárkózás segítésében vállalt felelősségének alapját a 144/2005. (III.31.) számú közgyűlési határozat mellékleteként elfogadott koncepció és Integrációs program képezi.


Az Integrációs program cselekvési feladatterve évek óta tartalmazza egy önkormányzati díj alapítását a társadalmi felzárkózás, esélyegyenlőség és eltérő kultúrák együttélése területén kiemelkedő tevékenységet végzők elismeréséül, ezzel is segítve a helyi társadalom toleranciájának és ezáltal kohéziójának erősítését. E feladatterv végrehajtására Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata „Kátay Endre-díj”-at alapít, melynek érdekében módosítja Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata díjairól szóló 15/2010. (IV.30.) önkormányzati rendeletét.



Részletes indokolás


  1. §-hoz


A szakasz a „Kátay Endre-díj” beillesztése a Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata kitüntető díjait nevesítő felsorolásba.


  1. §- hoz


A rendelkezés új alcímben és szakaszban megjeleníti a „Kátay Endre-díj”-at, és szabályozza odaítélésének részletes feltételeit.


  1. §- hoz


A szakasz a rendelet hatálybalépéséről és hatályon kívül helyezéséről rendelkezik, és a díjalapításhoz kapcsolódóan módosítja a Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata Szervezeti és Működési szabályzatáról szóló 7/2014. (II.28.) önkormányzati rendeletet.



Mellékletek