Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 38/2017. (XII.18.) önkormányzati rendelete

Zalaegerszeg vállalkozásfejlesztési és befektetés-támogató programjáról szóló 26/2015. (VI.26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2017. 12. 19- 2017. 12. 19

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 13. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § Zalaegerszeg vállalkozásfejlesztési és befektetés-támogató programjáról szóló 26/2015. (VI.26.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: R.) 3. § (1) bekezdése az alábbi 3a. ponttal egészül ki:

„3a. áttelepítés: ha

  1. a kérelmet benyújtó beruházó vagy a vele egy vállalatcsoportba tartozó vállalkozás azonos vagy hasonló tevékenységet vagy annak egy részét az EGT megállapodás egyik szerződő felének területén található létesítményből (eredeti létesítmény) az EGT megállapodás egy másik szerződő felének területén található azon létesítménybe helyezi át, ahol a támogatott beruházásra sor kerül (támogatott létesítmény),
  2. az eredeti, valamint a támogatott létesítményben előállított termék vagy nyújtott szolgáltatás legalább részben ugyanazokat a célokat szolgálja és ugyanazon fogyasztói típus keresletét vagy igényeit elégíti ki, és
  3. a kérelmet benyújtó beruházó vagy a vele egy vállalatcsoportba tartozó vállalkozás valamely az EGT-n belüli eredeti létesítményében folytatott azonos vagy hasonló tevékenység körében munkahelyek szűnnek meg.”


2. § Az R. 7. § (2) bekezdése az alábbi p) ponttal egészül ki:

[(2) A kérelemhez csatolni kell:]

„p) regionális beruházási támogatás esetén a vállalkozás 28. § (1a) bekezdésben meghatározott áttelepítés kizárásáról szóló kötelezettségvállalására vonatkozó nyilatkozatát.”


3. § (1) Az R. 8. § (4) bekezdése az alábbi i) ponttal egészül ki:

[(4) Súlyos szerződésszegésnek minősül különösen, ha a vállalkozás:]

„i) a 28. § (1a) bekezdésben meghatározott kötelezettségét megszegi.”

(2) Az R. 8. § (5) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(5) A (4) bekezdés a)-e) és i) pontjaiban meghatározott esetben a támogatott vállalkozás köteles a visszatérítendő támogatások támogatási szerződésben meghatározott összegét a jegybanki alapkamat kétszeresével növelten visszafizetni.”  


4. § Az R. 9. § (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(2) A 4. §

a) (2) bekezdés b) pont 2. alpontja, a (3) bekezdés 1. pontja, valamint a (4) bekezdés 1. pontja alapján regionális beruházási támogatás,

b) (2) bekezdés b) pont 6. alpontja és a (3) bekezdés 6. pontja alapján képzési támogatás,

c) (2) bekezdés b) pont 2., 3. és 6. alpontja, a (3) bekezdés 1-6. és 9. pontja, valamint a (4) bekezdés alapján induló vállalkozásnak nyújtott támogatás,

d) (2) bekezdés b) pont 2., 3. és 6. alpontja, a (3) bekezdés 1-6. és 9. pontja, valamint a (4) bekezdés alapján csekély összegű támogatás

nyújtható.”


5. § Az R. 26. § (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(2) A termelési folyamat alapvető megváltozását eredményező beruházás esetén nagyvállalkozások által támogatás akkor vehető igénybe, ha az elszámolható költségek összege meghaladja az alapvetően megváltoztatandó eredeti termelési folyamathoz kapcsolódó eszközökre a kérelem benyújtásának adóévét megelőző három adóévben elszámolt terv szerinti értékcsökkenés összegét.”


6. § Az R. 28. §-a az alábbi (1a) bekezdéssel egészül ki:

„(1a) Regionális beruházási támogatás esetén a kedvezményezett vállalkozás a támogatási kérelem benyújtásával egyidejűleg, a támogatás visszafizetésének terhe mellett nyilatkozik arról, hogy a támogatási kérelem benyújtását megelőző két évben nem valósított meg áttelepítést abba a létesítménybe, amelyben a támogatási kérelem tárgyát képező induló beruházást meg kívánja valósítani, és kötelezettséget vállal arra, hogy a támogatási kérelem tárgyát képező induló beruházás befejezését követő legalább két évig nem kerül sor a létesítmény áttelepítésére abba a létesítménybe, amelyben a támogatási kérelem tárgyát képező induló beruházást meg kívánja valósítani.”


7. § Az R. 30. § (2) bekezdés b) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

[(2) A képzési támogatás elszámolható költségei:]

„b) az oktatók és a képzésben résztvevők közvetlenül a képzési projekthez kapcsolódó működési költségei, különösen útiköltség, szállásköltség, közvetlenül a projekthez kapcsolódó anyagok és fogyóeszközök, valamint az eszközök és berendezések értékcsökkenése kizárólag képzési projekt keretében történő használatuk mértékéig,”


8. § (1) Az R. 32. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

32. § (1) Az induló vállalkozásnak nyújtott támogatás azon tőzsdén nem jegyzett kisvállalkozás részére nyújtható, amely legfeljebb öt éve került bejegyzésre, még nem osztott fel nyereséget, nem egy másik vállalkozás tevékenységét vette át és – a (4) bekezdésben foglalt kivétellel - nem összefonódás útján jött létre. Azon vállalkozás esetén, amely nem kerül hivatalos bejegyzésre, az öt éves periódus kezdete a gazdasági tevékenység megkezdésének az időpontja vagy a gazdasági tevékenységre vonatkozó adófizetés kezdő időpontja.”

(2) Az R. 32. §-a az alábbi (4) bekezdéssel egészül ki:

„(4) Támogatás nyújtható azon, összefonódás útján létrejött, az (1) bekezdésben meghatározott feltételeknek egyébként megfelelő vállalkozás részére is, amely esetében az összefonódásban résztvevő legrégebbi vállalkozás bejegyzésétől számított öt év még nem telt el.”


9. § Az R. 33. § (2) bekezdés a) és b) pontja helyébe az alábbi rendelkezések lépnek:

[(2) Nem ítélhető meg támogatás]

„a) azon szervezet részére, amely az Európai Bizottság által hozott, európai uniós versenyjogi értelemben vett állami támogatás visszafizettetésére irányuló, Magyarországnak címzett határozat alapján fennálló visszafizetési kötelezettségének nem tett eleget,

b) csekély összegű támogatások és az induló vállalkozásnak nyújtott támogatás kivételével nehéz helyzetben lévő vállalkozás részére,”


10. § Az R. 36. § (4) bekezdés a) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

[(4) E rendelet]

„a) 9. § (2) bekezdés a)-c) pontja a 651/2014/EU rendeletnek a kikötői és repülőtéri infrastruktúrákra irányuló támogatás, a kultúrát és a kulturális örökség megőrzését előmozdító támogatásra és a sportlétesítményekre és multifunkcionális szabadidős létesítményekre nyújtott támogatásra vonatkozó bejelentési határértékek, továbbá a legkülső régiókban biztosított regionális működési támogatási programok tekintetében, valamint a 702/2014/EU rendeletnek a támogatható költségek összegének meghatározása tekintetében történő módosításáról szóló, 2017. június 14-i 2017/1084/EU bizottsági rendelettel (HL L 156., 2017.6.20., 1. o.) módosított, a Szerződés 107. és 108. cikke alkalmazásában bizonyos támogatási kategóriáknak a belső piaccal összeegyeztethetővé nyilvánításáról szóló, 2014. június 17-i 651/2014/EU bizottsági rendelet (HL L 187., 2014.6.26., 1. o.) I. és II. fejezete, valamint 13., 22. és 31. cikkei,”

[hatálya alá tartozó támogatást tartalmaz.]


11. § Hatályát veszti az R. 23. § (5) bekezdése, 25. § (2) bekezdés a) pontja és a 30. § (2) bekezdés e) pontja.


12. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és a hatályba lépését követő napon hatályát veszti.





Dr. Kovács Gábor sk.

címzetes főjegyző

Balaicz Zoltán sk.

polgármester